Η πλειοψηφία της Βουλής με τις θετικές ψήφους των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας και του Κινήματος Αλλαγής αποφάσισε τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής η οποία θα διερευνήσει τέσσερα αδικήματα του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο για την υπόθεση Novartis.
Συνολικά ψήφισαν 261 βουλευτές, με 173 να ψηφίζουν υπέρ της σύστασης προανακριτικής επιτροπής, 83 να είναι κατά, ενώ 4 ήταν τα άκυρα και 1 το λευκό. Μάλιστα, αρχικά είχε ανακοινωθεί από τον πρόεδρο της Βουλής πως το αποτέλεσμα ήταν 172-84, αλλά έγινε λάθος στην καταμέτρηση.
Από τη μυστική ψηφοφορία αυτό που προκύπτει είναι πως ορισμένοι βουλευτές, πιθανότατα είτε της ΝΔ είτε του ΚΙΝΑΛ, δεν ακολούθησαν τη «γραμμή» του κόμματός τους που ήταν υπέρ της σύστασης προανακριτικής. Από μεριάς ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν οι 82 από τους 86 βουλευτές (απουσίαζαν δικαιολογημένα οι
Νίκος Φίλης, Γιώργος Κατρούγκαλος, Νεκτάριος Σαντορινιός και Θεοδώρα Τζάκρη), με πηγές από το κόμμα να λένε πως όλοι ψήφισαν κατά. Με τις ψήφους «κατά» να είναι 83 (συν 4 άκυρα και 1 λευκό), αυτό σημαίνει πως από ΝΔ και ΚΙΝΑΛ υπάρχουν ορισμένοι που δεν ψήφισαν υπέρ, εκτός φυσικά και αν υπάρχουν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που άλλαξαν γνώμη στη μυστική ψηφοφορία.
Από τη ΝΔ απουσίαζε ο βουλευτής Ιωάννης Αντωνιάδης, που λείπει στο εξωτερικό, πράγμα που σημαίνει πως οι ψήφοι ΝΔ και ΚΙΝΑΛ ήταν 179. Από την ανάλυση του αποτελέσματος προκύπτει ότι στα δύο κόμματα οι 173 ψήφισαν υπέρ της προανακριτικής, άρα υπάρχουν ψήφοι από ΚΙΝΑΛ και ΝΔ που συμπεριλαμβάνονται στις άλλες ψήφους (κατά, άκυρο και λευκό).
Αναστάτωση με τα λάθος αποτελέσματα -Τι συνέβη με τα άκυρα
Στην καταμέτρηση αποδείχθηκε πως έχει γίνει λάθος και δεν ήταν 172-84 το αποτέλεσμα, αλλά 173-83 και έτσι έγινε λίγο αργότερα η ενημέρωση για το σωστό αποτέλεσμα. Οσον αφορά τα 4 άκυρα ψηφοδέλτια, τα τρία, σύμφωνα με πληροφορίες, βγήκαν άκυρα επειδή είχαν μέσα και λευκό ψηφοδέλτιο. Τα δύο από αυτά έλεγαν «ναι» στην προανακριτική, το ένα «όχι», ενώ το τέταρτο τίποτα από τα δύο.
Απείχαν ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ 25
Το ΚΚΕ, η Ελληνική λύση και το ΜέΡΑ 25 απείχαν από την ψηφοφορία, ενώ ο κ. Βαρουφάκης ανακοίνωσε ότι το κόμμα του δεν θα συμμετάσχει ούτε στη σύσταση της επιτροπής. Τις επόμενες μέρες τα κόμματα θα κληθούν από τον πρόεδρο της Βουλής να προτείνουν τους βουλευτές που το καθένα επιθυμεί, προκειμένου να συγκροτηθεί η προανακριτική επιτροπή σαν σώμα και να ξεκινήσει τις συνεδριάσεις της.
Novartis: Κάλυψη Τσίπρα σε Παπαγγελόπουλο
Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της επτάωρης συνεδρίασης, ο τέως πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αφού κάλυψε πλήρως τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, επέκρινε με σφοδρότητα τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία για πολιτική δειλία με αφορμή την εξαίρεσή του από την έρευνα της προανακριτικής.
«Και άντε και την έστησε τη σκευωρία ο Παπαγγελόπουλος, μόνος του την έστησε; Είχε κάτι προσωπικό με τον Γεωργιάδη και τους άλλους; Σας έπιασε ο πόνος, η μεγαθυμία, ο πολιτικός πολιτισμός και εξαιρείτε εμένα; Το κάνετε για να γλιτώσετε τον πολιτικό διασυρμό και τον διεθνή εξευτελισμό, γι’ αυτό με εξαιρείτε. Γι’ αυτό είστε δυο φορές δειλοί. Αυτή η δειλία σάς καθιστά φαιδρούς στα μάτια της κοινής γνώμης και των ψηφοφόρων σας».
Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι το πραγματικό πρόβλημα της Νέας Δημοκρατίας είναι ο ίδιος και ο ΣΥΡΙΖΑ και ότι ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος είναι το εξιλαστήριο θύμα.
«Στρέφεστε εναντίον μου πολιτικά. Το πρόβλημά σας δεν είναι ο Παπαγγελόπουλος, είναι το εξιλαστήριο θύμα, το πρόβλημά σας είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και εγώ. Το πρόβλημά σας είναι το μέτωπο κατά της διαφθοράς που συγκροτήθηκε από την κυβέρνησή μας για να εκφράσει ένα ευρύτερο αίτημα της ελληνικής κοινωνίας για διαφάνεια, κράτος δικαίου, δικαιώματα και αληθινή δικαιοσύνη. Στοχοποιείτε τον Παπαγγελόπουλο χωρίς στοιχεία, αλλά εγκαλείτε τον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνησή του. Εχετε λογαριάσει λάθος όμως, γιατί ο ελληνικός λαός καταλαβαίνει», είπε.
Ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη και για το γεγονός ότι η κυβέρνηση επέλεξε να μην είναι παρούσα στα υπουργικά έδρανα για λόγους συμβολισμού.
«Είμαι 10 χρόνια σε αυτή την αίθουσα, δεν έχω συναντήσει ποτέ αυτή την εικόνα. Και μάλιστα σε μια κοινοβουλευτική διαδικασία για ένα θέμα που δεν είναι ένα απλό δευτερεύον θέμα, είναι πολύ κρίσιμο θέμα είναι μια εξόχως σοβαρή διαδικασία. Δεν έχουν τα κότσια να είναι στα υπουργικά έδρανα ο πρωθυπουργός, οι υπουργοί ή έστω ένας υφυπουργός. Αποφάσισαν να φύγουν από την αίθουσα, να το βάλουν στα πόδια, γιατί, όπως αποδεικνύεται, είναι και ρεβανσιστές και δειλοί ταυτόχρονα. Η κυβέρνηση δεν είναι παρούσα γιατί ντρέπεται γι’ αυτό που κάνει, δεν έχει τα κότσια, το θάρρος, την πολιτική ευθύνη. Κάνετε πράξη την απόπειρα να φοβίσετε τον νοικοκύρη. Μέγιστη προσβολή και βαναυσότητα απέναντι στην δικαιοσύνη και το πολιτικό σύστημα. Συνειδητά ποινικοποιείτε την πολιτική ζωή στοχοποιώντας τον πολιτικό αντίπαλο, όχι με στοιχεία, αλλά επειδή είχε το πολιτικό θάρρος να σας ελέγξει. Πρόκειται για τον πιο δειλό ρεβανσισμό στην πολιτική ιστορία του τόπου».
Παπαγγελόπουλος: Επιδιώκετε την πολιτική μου εξόντωση
Μετά τον τέως πρωθυπουργό τον λόγο έλαβε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, ο οποίος επίσης μίλησε σε υψηλούς τόνους για πολιτική σκευωρία εναντίον του και για εγκληματική ομάδα που απεργάζεται την ηθική και προσωπική του εξόντωση.
«Σήμερα θα μετατρέψω τους κατήγορούς μου σε κατηγορούμενος. Είμαι υποχρεωμένος να αποκαλύψω τους πρωτεργάτες της εγκληματικής ομάδας που θέλει να συγκαλύψει τις δικές της ευθύνες. Αν ήμουν σκευωρός, δεν θα είχα φροντίσει να εξασφαλίσω κάποιου είδους ασυλία; Δεν θα είχα βάλει υποψηφιότητα για βουλευτής;», αναρωτήθηκε ο κ. Παπαγγελόπουλος και τόνισε ότι δεν άκουσε κανένα στοιχείο εναντίον του, παρά μόνο εκθέσεις ιδεών. Χαρακτήρισε σαθρή την πρόταση των 30 βουλευτών της ΝΔ, για την οποία τόνισε ότι από την ίδια την πρόταση προκύπτει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η πολιτική του δίωξη, η εξόντωση και η σε βάρος του πολιτική σκευωρία, ενώ επισήμανε ότι δεν αναφέρεται στην πρόταση της ΝΔ, ούτε καν το όνομα των φυσικών αυτουργών των αδικήματος της ηθικής αυτουργίας που του αποδίδεται. Κατήγγειλε επίσης ότι στόχος της πρότασης της ΝΔ είναι να «λεκιάσει» και τον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Ιδιαιτέρως επικριτικός ήταν ο κ. Παπαγγελοπουλος τόσο για την Ελένη Ράικου και όσα ανέφερε στην κατάθεση της στην οποία βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό η σύσταση της προανακριτικής επιτροπής όσο και κατά του Αντώνη Σαμαρά.
«Εκτός των άλλων ελαττωμάτων της είναι και ανιστόρητη η κ. Ράικου . Ο Ρασπουτιν έμεινε στην ιστορία για τα φυσικά του προσόντα αλλά και για την θεωρία του ότι το αχαλίνωτο σεξ οδηγεί στην θέωση. Είναι προφανές ότι εγώ δεν είπα ποτέ τον εαυτό μου Ρασπούτιν» είπε μέσα σε γέλια και διαμαρτυρίες από τα βουλευτικά έδρανα. Λίγο αργότερα ομολόγησε πως ίσως ήταν λάθος του που κάνει χιούμορ αλλά «χρειάζεται και αυτό».
Παπαγγελόπουλος: Η Ράικου μου ζήτησε να γνωρίσει τον Σαμαρά
Στην συνέχεια, ο κ. Παπαγγελόπουλος, υποστήριξε ότι είχε πολύ στενή οικογενειακή σχέση με την κα Ράικου και ότι η ίδια του ζήτησε να την γνωρίσει με τον Αντώνη Σαμαρά. «Πριν και αφού έγινα υπουργός συναντιόμασταν συζητούσαμε θέματα της δικαιοσύνης, τρώγαμε με τις οικογένειες μας στα σπίτια μας, πρέπει να ντρέπεται για αυτά που λέει. Μέχρι και γραβάτες μου έφερνε δώρο και γλυκά και φαγητά γιατί ήξερε ότι είμαι λαίμαργος. Στο ίδιο γραφείο ήμασταν εισαγγελείς, για τα παιδιά μας μιλάγαμε πρέπει να ντρέπεται» υποστήριξε.
Ο κ. Παπαγγελόπουλος πρόσθεσε για την κα Ράικου: «Η σχέση μας συνεχίστηκε και μετά την παραίτηση της και με δική της πρωτοβουλία συναντηθήκαμε και μου ζητούσε μετά που είχε παραιτηθεί να την βοηθήσω για τα πειθαρχικά που έγιναν λόγω των δημοσιευμάτων που υπήρχαν σε βάρος της. Μου είχε ζητήσει να την βοηθήσω για την ανανέωση για τρίτη φορά της θητείας της. Της απάντησα ότι αυτό είναι πολύ δύσκολο γιατί ο Άρειος Πάγος ποτέ δεν ανανεώνει για τρίτη φορά. Μου είπε πως αν δεν ανανεωθεί η θητεία της σκέφτεται να παραιτηθεί για να περνάει περισσότερο χρόνο με τα παιδιά της που της λείπουν και σπουδάζουν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η κ. Ράικου μου είχε ζητήσει να την φέρω σε επαφή με τον κ. Σαμαρά. Φαντάζομαι ότι θα θυμάται το λόγο για τον οποίο ήθελε να γνωριστεί με τον κ. Σαμαρά».
Επίθεση και σε Σαμαρά
Ο κ. Παπαγγελόπουλος λίγο πριν κατέβει από το βήμα επιτέθηκε και στον Αντώνη Σαμαρά λέγοντας ότι είχε μαζί του επαφές και συναντήσεις ακόμα και όταν ήταν υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
«Είχα επαφές και συναντήσεις με τον κ. Σαμαρά όταν επέστρεψε στη Νέα Δημοκρατία και ήταν ευρωβουλευτής, υπουργός και πρωθυπουργός αλλά με έβλεπε και μετά και συζητούσαμε όταν έγινα εγώ υπουργός. Θα αναφερθώ και στο τι μου έλεγε πως αποκαλούσε κάποιους και ποια πράγματα μου ζητούσε και με παρακαλούσε. Στο παρελθόν ο κ. Σαμαράς έχει μηνύσει τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Έχει δηλώσει σε τηλεοπτικό σταθμό ότι κατέφυγε στην δικαιοσύνη για να προστατέψει την τιμή και την υπόληψη του από τις κατηγορίες του Μητσοτάκη σύμφωνα με τις οποίες χρηματίστηκε για να ρίξει την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας το 93 . Επίσης είχε καταφερθεί κατά του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη λέγοντας ότι έχει μηδαμινή αξιοπιστία, τα ίδια ακούμε κι εμείς ότι είμαστε αναξιόπιστοι. Οταν ο Μητσοτάκης τον κατηγόρησε για εξαγορά, μήνυσε και πάλι τον Μητσοτάκη. Δεν αποκλείεται στο μέλλον να μηνύσει και τον Κυριάκο Μητσοτάκη αν δε γίνει Πρόεδρος της Δημοκρατίας γιατί δεν θα τολμήσει για δεύτερη φορά να ρίξει κυβέρνηση της νέας Δημοκρατίας».
Ο Πλεύρης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για μεγαλύτερο κατηγορητήριο
Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας τώρα ο Θανάσης Πλεύρης εισηγητής του κυβερνώντος κόμματος και ένας από τους βουλευτές που θα μετέχουν στην προανακριτική επιτροπής άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να διευρυνθεί το κατηγορητήριο τόσο για τα αδικήματα όσο και τα πρόσωπα που θα ελέγξει η προανακριτική για τη Novartis, σε περίπτωση που βρεθούν νέα στοιχεία.
«Το κατηγορητήριο είναι ανοικτό και για άλλα αδικήματα εφόσον προκύψουν στοιχεία στην πορεία και για άλλα πρόσωπα εφόσον υπάρξουν στοιχεία, για να λογοδοτήσουν όσο ψηλά κι αν βρίσκονται. Αυτή είναι η θεσμικότητα. Ενώ εσείς επιλέξατε με τρεις κουκουλοφόρους μάρτυρες να οδηγήσετε, χωρίς άλλα στοιχεία, δέκα πρόσωπα σε προανακριτική»
Όμως ο κ. Πλεύρης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να έρθουν και να εξεταστούν από την προανακριτική και οι προστατευόμενοι μάρτυρες. «Θα εξεταστούν όλοι, η κουκούλα δεν θα εμποδίσει την απόδοση της αλήθειας έχουμε όλες τις δικονομικές δυνατότητες να το κάνουμε».
Γεννηματά: Κορυφή του παγόβουνου ο «Ρασπούτιν»
Στην ομιλία της η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά είχε ζητήσει να αποκαλυφθεί η αλήθεια και οι υπεύθυνοι όσο βαθιά και ψηλά βρίσκονται. «Για εμάς η διερεύνηση και αποκάλυψη της σκευωρίας δεν είναι ζήτημα ρεβανσισμού. Δεν είναι προσωπική υπόθεση των στελεχών μας που χτυπήθηκαν άδικα από το σκοτεινό σύστημα. Είναι ζήτημα Δικαιοσύνης. Ζήτημα Δημοκρατίας. Πρέπει να υπάρξει εις βάθος διερεύνηση της υπόθεσης. Χωρίς προκαταλήψεις και προκατασκευασμένους ενόχους, όπως έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ στην ίδια υπόθεση το 2018», τόνισε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.
Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής επεσήμανε ότι «ο περιβόητος πια Ρασπούτιν ήταν η κορυφή του παγόβουνου κι ο συντονιστής ενός ολόκληρου συστήματος παραεξουσίας μέσα στους κόλπους του εισαγγελικού, κυρίως, σώματος. Μίλησε για το «σύστημα Ρασπούτιν» που παραμένει ακόμη ζωντανό και συντηρεί το τοξικό κλίμα που το ίδιο έχει δημιουργήσει».
Η κ. Γεννηματά χαρακτήρισε σκευωρία την υπόθεση και μίλησε για παραδικαστικό κύκλωμα «που γεννήθηκε μέσα από τα σπλάχνα ενός τμήματος της Δεξιάς. Αλλά τα τελευταία χρόνια ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ εκείνος που το υιοθέτησε πλήρως και το καρπώθηκε. Απροκάλυπτα και αδίστακτα». Πρόσθεσε ότι «η δήθεν “Πρώτη Φορά Αριστερά” δεν ένιωσε κανένα δισταγμό, καμία ντροπή όταν τοποθετούσε στη νευραλγική θέση του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης τον πρώην Διοικητή των Μυστικών Υπηρεσιών της κυβέρνησης Καραμανλή. Τον άνθρωπο που ήταν γνωστός τοις πάσι ότι ανήκε και ανήκει ιδεολογικά στο χώρο της Δεξιάς. Ότι συνομιλεί με ένα σημαντικό μέρος της ΝΔ, με μερίδα του δεξιού, παραδόξως τότε φιλοκυβερνητικού Τύπου».
Η Φώφη Γεννηματά υπερασπίστηκε τον Ανδρέα Λοβέρδο κι απέδωσε τη στοχοποίησή του , όπως ανέφερε, στο γεγονός ότι ως αρμόδιος υπουργός του ΠΑΣΟΚ συνέδεσε το όνομά του με τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις στο χώρο του φαρμάκου.
Κουτσούμπας: Γιατί αποχώρησε το ΚΚΕ
Ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ανακοίνωσε ότι το ΚΚΕ θα αποχωρήσει από την ψηφοφορία αλλά θα μετάσχει στην συγκρότηση της προανακριτικής επιτροπής .
«Στην προηγούμενη Βουλή είχαμε το σκάνδαλο Νοβάρτις -το υπαρκτό σκάνδαλο- σήμερα έχουμε την αντίστροφη εκδοχή του, τις καταγγελίες που γίνονται για παράνομες παρεμβάσεις του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης κ. Παπαγγελόπουλου στο έργο της Δικαιοσύνης» είπε και πρόσθεσε: «Το ΚΚΕ δεν πρόκειται με τη συμμετοχή του στη διαδικασία της ψηφοφορίας να νομιμοποιήσει όλα αυτά τα παιχνίδια και όλη αυτή την προσπάθεια συγκάλυψης, είτε αφορά το σκάνδαλο στο χώρο του φαρμάκου είτε τη χειραγώγηση της δικαιοσύνης».
Από την διαδικασία αποχώρησε επίσης η «Ελληνική Λύση» αλλά ο πρόεδρός της, Κυριάκος Βελόπουλος διευκρίνισε ότι θα μετάσχει στην προανακριτική επιτροπή.
Αντιθέτως, ο Γιάνης Βαρουφάκης έκανε μια εντυπωσιακή «στροφή» και από εκεί που οι πληροφορίες στελεχών του Μέρα 25 ανέφεραν ότι θα ψηφίσει «παρών» ανακοίνωσε από του βήματος της Βουλής ότι θα αποχωρήσει αλλά και ότι δεν πρόκειται να μετάσχει στην επιτροπή.