Υπόθεση Novartis: Στη Βουλή το πόρισμα, ζητείται άρση ασυλίας του Ανδρέα Λοβέρδου - iefimerida.gr

Υπόθεση Novartis: Στη Βουλή το πόρισμα, ζητείται άρση ασυλίας του Ανδρέα Λοβέρδου

Ο Ανδρέας Λοβέρδος στην Κ.Ε. του Κινήματος Αλλαγής
Το πόρισμα Novartis στη Βουλή, ζητά άρση ασυλίας του Α. Λοβέρδου -Φωτογραφία: George Vitsaras / SOOC
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στη Βουλή διαβιβάζει η εισαγγελία του Αρείου Πάγου μέρος της δικογραφίας που αφορά την υπόθεση της Novartis, ζητώντας την άρση ασυλίας μόνο του πρώην υπουργού Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδου.

Η δικογραφία διαβιβάζεται στη Βουλή προκειμένου να αποφασιστεί αν θα πρέπει να γίνει άρση της βουλευτικής ασυλίας του Ανδρέα Λοβέρδουγια την υπόθεση Novartis, ώστε στη συνέχεια οι εισαγγελείς Διαφθοράς να τον καλέσουν για κατάθεση ως ύποπτο τέλεσης αξιόποινης πράξης (ενδεχομένως δωροδοκίας) στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργούν για την υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ενδείξεις δωροδοκίας»

Σύμφωνα με το πόρισμα της εισαγγελέως Ελένης Τουλουπάκη, υπάρχουν «ενδείξεις» δωροδοκίας για τον Ανδρέα Λοβέρδο εξ ου και η δικογραφία διαβιβάζεται στη Βουλή μέσω του υπουργείου Δικαιοσύνης, με αίτημα την άρση της ασυλίας του.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η εισαγγελική έρευνα που ολοκληρώθηκε αφορά το χρονικό διάστημα από τον Απρίλιο 2011 έως το Μάιο του 2012 και αφορά την κοστολόγηση 4 φαρμάκων της Novartis (Gilenya, Tasigna (των 150 mg και 200 mg) και Lucentis).

Οι εισαγγελείς διαφθοράς στηρίζονται σε καταθέσεις μαρτύρων, χειρόγραφες σημειώσεις και σε εικονικά τιμολόγια προς 3 ραδιοφωνικούς σταθμούς (Σκάι, Το Βήμα και Αθήνα 9,84) που εκδόθηκαν από διαφημιστική εταιρεία που δεν έχει μέχρι τώρα γίνει γνωστή από τις έως τώρα καταθέσεις.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα 4 αυτά φάρμακα διατέθηκαν στην Ελληνική αγορά σε υψηλές τιμές σε σχέση με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες και αυξήθηκε αισθητά ο τζίρος της φαρμακοβιομηχανίας.

Πάντως, την εμπλοκή του Ανδρέα Λοβέρδου οι εισαγγελείς διαφθοράς τη συνδέουν με τις καταθέσεις μαρτύρων και τη διαφημιστική εταιρεία

Οργισμένη αντίδραση Λοβέρδου

Οργισμένη ήταν η αντίδραση του Ανδρέα Λοβέρδου, που κάνει λόγο για «πολιτική αλητεία μιας συμμορίας κακοποιών».

Αναλυτικά η δήλωση του Ανδρέα Λοβέρδου:

«Όταν αναδύθηκε στην επιφάνεια αυτή η ελεεινή και δυσώδης πλεκτάνη είχα χαρακτηρίσει τους φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς της άθλιους και με χαρακτηριστικά παλιανθρώπων. Μετά το σημερινό συμπληρώνω: πρόκειται περί κακοποιών. Και κακώς ορισμένοι μιλούν για φαρσοκωμωδία. Εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα, μόνο για πολιτική αλητεία μιας συμμορίας κακοποιών οφείλουμε να μιλάμε.

Ακόμη κι αν χρειαστεί να γυρίσω τη γη ανάποδα, θα το κάνω, προκειμένου οι υπεύθυνοι να λογοδοτήσουν από το εδώλιο του κατηγορουμένου. Έχω ήδη καταθέσει από τις 26 Φεβρουαρίου 2018 μηνύσεις κατά των κουκουλοφόρων ψευδομαρτύρων. Τώρα δηλώνω ότι θα προχωρήσω σε υποβολή μηνύσεων για τα αδικήματα που τελέστηκαν και τελούνται σε βάρος μου, συμπεριλαμβανομένου και του κακουργήματος της κατάχρησης εξουσίας, εναντίον όλων ανεξαιρέτως των εμπλεκομένων προσώπων. Προφανέστατα έχω εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη. Δεν έχω όμως καμία εμπιστοσύνη στους λίγους, εκείνους και εκείνες, που καταχράστηκαν την εξουσία τους και παραβίασαν τον όρκο που έχουν δώσει.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Και κάτι απολύτως προσωπικό, αλλά συνάμα βαθύτατα πολιτικό. Είμαι ο πιο στοχοποιημένος πολιτικός μετά το 1989. Η στήριξη, όμως, του κόσμου μετατρέπει τις κατηγορίες των άθλιων κακοποιών σε τίτλο τιμής για μένα».

Για ποιους συνεχίζεται η έρευνα για την υπόθεση Novartis

Ταυτόχρονα, η έρευνα συνεχίζεται για τους Αντώνη Σαμαρά, Γιάννη Στουρνάρα, Δημήτρη Αβραμόπουλο, Άδωνι Γεωργιάδη και Μάριο Σαλμά.

Στο αρχείο για Βενιζέλο, Πικραμμένο, Λυκουρέντζο, Κουτρουμάνη

Αντιθέτως, η υπόθεση Novartis μπαίνει στο αρχείο για τον Παναγιώτη Πικραμμένο, τον Ευάγγελο Βενιζέλο, τον Ανδρέα Λυκουρέντζο και τον Γιώργο Κουτρουμάνη.

Σύμφωνα με πληροφορίες από δικαστικές πηγές, αύριο θα κληθούν 20 -30 μη πολιτικά πρόσωπα προκειμένου να καταθέσουν ως δυνάμει ύποπτοι (ανωμοτί) για την τέλεση των αδικημάτων της δωροδοκίας και πιθανό ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Δεν έχουν βρεθεί χρήματα σε λογαριασμούς

Αυτό που είναι σαφές όμως από την μέχρι στιγμής διερεύνηση είναι:

Πρώτον, ότι δεν έχουν βρεθεί χρήματα σε λογαριασμό κάποιου από τους πολιτικούς που ενεπλάκησαν στην υπόθεση Novartis, ούτε σε στενό συγγενικό πρόσωπο ή συνεργάτη, τόσο σε λογαριασμούς στο εξωτερικό όσο και στα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα. Αυτό είναι το βασικό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η υπόθεση Novartis πυροδοτεί οξύτατη πολιτική αντιπαράθεση

Το δεύτερο είναι ότι η υπόθεση Novartis θα πυροδοτήσει οξύτατη πολιτική αντιπαράθεση καθώς η αντιπολίτευση θα κάνει λόγο για σκανδαλολογία και για σκευωρία που χρησιμοποιείται εν όψει εκλογών από την κυβερνητική πλειοψηφία. Θυμίζοντας την γνωστή ρήση Πολάκη ότι πρέπει να μπει κάποιος φυλακή για να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τις εκλογές.

Υπενθυμίζεται ότι στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης για την υπόθεση Novartis έχουν μπει - βάσει αμφιλεγόμενων καταθέσεων από ανώνυμους μάρτυρες που έχουν τεθεί σε καθεστώς προστασίας - δύο πρώην πρωθυπουργοί, οι Αντώνης Σαμαράς και Παναγιώτης Πικραμμένος, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ο επίτροπος της Ελλάδας στην Κομισιόν Δημήτρης Αβραμόπουλος, καθώς και οι πρώην υπουργοί Ευάγγελος Βενιζελος, Αδωνις Γεωργιάδης, Ανδρέας Λυκουρέντζος, Μάριος Σαλμάς, Ανδρέας Λοβέρδος και Γιώργος Κουτρουμάνης.

Βενιζέλος: Η υπόθεση συνιστά παραβίαση των διατάξεων περί Εσχάτης Προδοσίας

Χαρακτηριστική των αντιδράσεων που θα προκαλέσει η άσκηση ποινικών διώξεων είναι η πρόσφατη δήλωση του Ευάγγελου Βενιζέλου ότι η υπόθεση συνιστά παραβίαση των διατάξεων του Ποινικού Κώδικα περί Εσχάτης Προδοσίας.

«Όπως έχω πει στη Βουλή εδώ και ένα χρόνο και παραπάνω, το Φεβρουάριο του 2018 συνιστά παραβίαση των διατάξεων του Ποινικού Κώδικα περί εσχάτης προδοσίας. Γιατί έχουμε συστηματική αλλοίωση των θεσμών προκειμένου να προσβληθεί ο πυρήνας τους, στον οποίο ανήκει και η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης. Αυτό έχει αποδειχθεί, δεν υπάρχει κανένα στοιχείο, έχουν βρεθεί σε απόλυτο αδιέξοδο. Ισως κάποιοι σκέπτονται ότι δεν μπορεί να κλείσει έτσι η υπόθεση, χρειάζεται μία μικρή εντυπωσιακή κίνηση, έστω για λίγα εικοσιτετράωρα, χωρίς ουσία, αλλά αυτό θα είναι η πλήρης επιβεβαίωση της αδυναμίας τους να διαχειριστούν αυτό που ονόμασαν το «μεγαλύτερο σκάνδαλο όλων των εποχών», το οποίο απεδείχθη ότι είναι πράγματι ένα πάρα πολύ μεγάλο σκάνδαλο από πλευράς θεσμικής, δηλαδή από πλευράς αλλοίωσης των θεσμών που προκαλεί η κυβέρνηση με ελάχιστους κρίκους που έχει στο δικαστικό σώμα», τόνισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν έχουν βρεθεί χρήματα σε λογαριασμούς

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, η Εισαγγελέας Διαφθοράς κ. Τουλουπάκη έχει καταλήξει στην άσκηση ποινικής δίωξης κατά ορισμένων μόνο από τους δέκα πολιτικούς, με επιβαρυντικά στοιχεία μόνο τις υπάρχουσες καταθέσεις και κάποια έγγραφα, όπως ανταλλαγές μηνυμάτων μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μηνύματα σε κινητά τηλέφωνα και κάποιες χειρόγραφες σημειώσεις.

Διαφωνίες μεταξύ των δικαστών

Η εξέλιξη της έρευνας για την υπόθεσηNovartis, το γεγονός ότι δεν βρέθηκαν χρήματα στους λογαριασμούς κανενός πολιτικού, η αμφισβητούμενη αξιοπιστία των μαρτύρων και η διαφαινόμενη πρόθεση της κυβέρνησης να εκμεταλλευτεί την υπόθεση εκλογικά, έχουν προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στην Δικαιοσύνη. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι 3 εισαγγελικοί λειτουργοί, που είχαν ρόλο στις έρευνες ώς σήμερα, έχουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο παραιτηθεί από την υπόθεση. Η πιο θορυβώδης και υπονομευτική για την αξιοπιστία των ερευνών της Δικαιοσύνης ήταν η παραίτηση της πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένης Ράικου, που κατήγγειλε παρεμβάσεις και αντιθεσμικές πρακτικές, φωτογραφίζοντας τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Υπενθυμίζεται ότι η κ. Ράικου παραιτήθηκε κάνοντας λόγο για δράση ενός Ρασπούτιν που κατηύθυνε τα δημοσιεύματα σε βάρος της, και προσθέτοντας για το πώς δρούσε ο ανώνυμος Ρασπούτιν που όλοι κατάλαβαν οτι εννοούσε τον κ. Παπαγγελόπουλο. Η κ. Ράικου υποστήριξε ότι δεχόταν διαρκείς παρεμβάσεις, κατά τη διάρκεια  της δεύτερης θητείας της ως Εισαγγελέας Εγκλημάτων Διαφθοράς, όταν (ο Ρασπούτιν) εκμεταλλευόμενος την πολιτική του ισχύ, με ύφος«νταβατζή» επιχείρησε να της υποδείξει πως πρέπει να διεκπεραιωθούν συγκεκριμένες κρίσιμες υποθέσεις απαιτώντας άλλες φορές να προβεί άμεσα στην άσκηση ποινικής δίωξης. Και όταν η ίδια αντέτεινε ότι δεν υπήρχαν προϋποθέσεις νόμιμης άσκησης τους, αυτός επιτακτικά και με αφόρητη πίεση έλεγε: «άσκησε την και ας πάνε παρακάτω να απαλλαγούν».

Παραιτήσεις Εισαγγελέων λόγω πιέσεων άνωθεν

Την παραίτησή του υπέβαλε όμως και ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Αγγελής, αντιδρώντας σε δημοσιεύματα ότι δήθεν αρνήθηκε να πάρει στοιχεία που ήθελαν να δώσουν οι αμερικανικές αρχές στους Ελληνες δικαστές. Πηγές που έχουν γνώση του φακέλλου της υπόθεσης, υποστηρίζουν ότι η έρευνα των Αμερικανών δεν έχει προσδώσει στοιχεία επιβαρυντικά για πολιτικά πρόσωπα στη χώρα μας, ούτε έχουν αποσταλεί τέτοια στοιχεία. Μάλιστα, το ότι δεν έχουν βρεθεί στοιχεία από τις αμερικανικές αρχές για εμπλοκή πολιτικών στον σκάνδαλο, μετέφερε προσωπικά στους Αδωνι Γεωργιάδη και Γιάννη Στουρνάρα ο ίδιος Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα Τζέφρυ Πάιατ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ