Με θετικές προσεγγίσεις αλλά και με προτάσεις βελτίωσης και επίλυση πρόσθετων θεμάτων, τοποθετήθηκαν οι φορείς κατά την ακρόασή τους για το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών «Ρυθμίσεις σχετικά με τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης α΄ και β΄ βαθμού - Διατάξεις για την ευζωία των ζώων συντροφιάς - Διατάξεις για το ανθρώπινο δυναμικό του δημοσίου τομέα - Λοιπές ρυθμίσεις του υπουργείου Εσωτερικών και άλλες επείγουσες διατάξεις» στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης.
Πού εστιάζουν οι φορείς όσον αφορά τις διατάξεις και τι ζητούν ως προσθήκες
Ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, ως μέλος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος χαρακτήρισε θετικά όλα τα σχετικά άρθρα του σχεδίου νόμου σημειώνοντας ότι η ΕΠΕ έχει προβεί και σε μια σειρά άλλων προτάσεων στο υπουργείο Εσωτερικών για την επίλυση κρίσιμων ζητημάτων. Στο ίδιο μήκος και ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Βούλας- Βάρης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, συμφώνησε με την πλειοψηφία των διατάξεων που αφορούν τους ΟΤΑ και της εκλογιμότητας των αιρετών, σημειώνοντας ότι έχουν ικανοποιηθεί σχεδόν όλα τα αιτήματα της Ένωσης. Ζήτησε μερικές προσθήκες σε υφιστάμενες διατάξεις του νομοσχεδίου. Συμφώνησε με τη διάταξη να μην διακοπεί η διαδικασία των προσλήψεων που βρίσκονται σε τελικό στάδιο λόγω εκλογών γιατί οι Δήμοι έχουν μεγάλες ανάγκες σε προσωπικό, ενώ παράλληλα προχώρησε και σε σειρά προτάσεων που έχουν γίνει από την ΚΕΔΕ για μια ακόμη σειρά θεμάτων και ρυθμίσεων.
Ο πρόεδρος των εργαζομένων στις Ανεξάρτητες Αρχές Αλέξανδρος Λιναρδάτος εστίασε στις εκκρεμότητές που παραμένουν για την μισθολογική εξίσωση των εργαζομένων σε αυτές που αφορούν τις τριετίες και της προσωπικής διαφοράς. Δήλωσε επιφυλακτικός με τη δυνατότητα που παρέχεται στο σχέδιο νόμου για την ολοκλήρωση προσλήψεων από τις Ανεξάρτητες Αρχές και όχι από το ΑΣΕΠ.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Συλλόγων των Εργαζομένων στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, Γαβριήλ Ιωαννίδης αναφέρθηκε στις ελλείψεις προσωπικού. Ζήτησε την παράταση των συμβάσεων όλων των εργαζόμενων που λήγουν μέχρι το τέλος του έτους καθώς το προσωπικό ήδη δεν επαρκεί και οι υπηρεσίες δεν μπορεί να μείνουν χωρίς εργαζόμενους εξ’ αιτίας της μακράς διαφαινόμενης προεκλογικής περιόδου. Χρειαζόμαστε, είπε, μόνιμες προσλήψεις. Επεσήμανε ότι εάν και με το άρθρο 30 φαίνεται να παρέχεται μια οικονομική ενίσχυση στους εργαζόμενους των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων σε νησιωτικές περιοχές, αλλά με το προηγούμενο άρθρο του νομοσχεδίου αυτήν θα μπορούν να τη λάβουν μόλις το 10% καθώς προβλέπεται να μην έχουν μόνιμη κατοικία οι σύζυγοι ή τα παιδιά τους. Ζήτησε αυτό το επίδομα να δοθεί και στους αντίστοιχους εργαζόμενους στις ορεινές περιοχές, καθώς και να υπάρχει προστασία των εργαζομένων από νομικές απειλές που δέχονται.
Στα θέματα των γονεϊκών αδειών που υιοθετούν ή είναι ανάδοχοι, επικέντρωσε τις παρατηρήσεις του ο εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων σε ΟΤΑ Πέτρος Πετρίδης λέγοντας πως οι σχετικές πρόνοιες που υπάρχουν για τους αντίστοιχους δημόσιους υπαλλήλους δεν εφαρμόζονται στους εργαζόμενους των Δήμων. Χαρακτήρισε θετικές τις διατάξεις για το προσωπικό του προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι. Έθεσε το θέμα της συνυπηρέτησης καθώς και να μην προβλέπεται η εξάντληση από τους Δήμους όλων των ένδικων μέσων όταν υπάρχουν πρωτόδικες αποφάσεις για μονιμοποιήσεις συμβασιούχων.
Η πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων Αιρετών στις Περιφέρειες της Ελλάδας Βέτα Πανουτσάκου έθεσε το θέμα των αποζημιώσεων και του τρόπου που τους δίνονται τα ειδικά επιδόματα. Σχολίασε ότι και στο παρόν σχέδιο νόμου έχουμε αποσπασματικές ρυθμίσεις που παραπέμπουν σε εκδόσεις ΚΥΑ που όπως έχει γίνει και με άλλα νομοσχέδια ποτέ δεν εκδίδονται. Χαρακτήρισε ψευδεπίγραφη την αξιολόγηση του δημοσίου όπως γίνεται.
Ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Γιάννης Βαρδακαστάνης από την πλευρά του ζήτησε την επαναφορά της διάταξης του νομοσχεδίου που ήταν στην διαβούλευση και αφαιρέθηκε για τις προσλήψεις ατόμων με αναπηρία. Εστίασε στις διατάξεις σχετικά με τη συμμετοχή και υποστήριξη των ατόμων με αναπηρία ως εκλογείς και ως υποψήφιοι. Ανέφερε ότι χρειάζεται μια συνολική ρύθμιση που θα πρέπει να την δούμε μετά τις εκλογές καθώς υπάρχουν μια σειρά θεμάτων που πρέπει να διορθωθούν και αφορούν τόσο σε θέματα πρόσβασης στα εκλογικά τμήματα αλλά και του τρόπου λήψης της ψήφου τους.
Το μέλος της Ομοσπονδίας Ζωοφιλικών Σωματείων Ελλάδας Βάσω Σαμαρά, σχολιάζοντας τις σχετικές διατάξεις του νομοσχεδίου που αφορούν την ευζωία, ανέφερε ότι έχουμε και πάλι μια αποσπασματική νομοθέτηση με ρουσφετολογικές διατάξεις προς τους Δήμους. Υποστήριξε ότι τα θέματα της ευζωίας τα χειρίζεται ένα υπουργείο που δεν έχει καμία εξειδίκευση. Η νομοθεσία, είπε, απέχει από την ευρωπαϊκή νομοθεσία και προανήγγελλε ότι η Ομοσπονδία θα προσφύγει στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια. Σε λίγη ώρα η Επιτροπή θα συνεδριάσει για την επεξεργασία επί των άρθρων του σχεδίου νόμου.