Την επόμενη Τρίτη θα ολοκληρωθεί η κατάθεση του πρώην υπουργού επικρατείας και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Παππά στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση Novartis.
Ο Νίκος Παππάς χθες κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις για την συμμετοχή του στα ραντεβού που έγιναν τόσο στο μέγαρο Μαξίμου όσο και στο γραφείο του ανάμεσα στο Δημήτρη Παπαγγελόπουλο τον επιχειρηματία Σαμπι Μιωνή και τον εκδότη Γιάννη Φιλιππάκη.
Απαντώντας στις ερωτήσεις των μελών της προανακριτικής χθες ο κ. Παππάς παραδέχτηκε την συμμετοχή του σε αυτές τις συναντήσεις λέγοντας ότι έγιναν μετά από παρέμβαση της κυβέρνησης του Ισραήλ καθώς όπως είπε ο κ. Μιωνη ήταν ισραηλινός αξιωματούχος και εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού. Πρόσθεσε μάλιστα ότι ο δικός τους ρόλους ήταν τυπικός σε αυτές τις συναντήσεις. Επίσης πρόσθεσε ότι η συνάντηση δεν αφορούσε εξωδικαστικό συμβιβασμό δύο ιδιωτών αφού ο κ. Μιωνή είχε σχέσεις με το κράτος του Ισραήλ. Όσον αφορά το αίτημα του κ. Παπαγγελοπούλου στην πρώτη συνάντηση να πληρώσει ο επιχειρηματίας τα δικαστικά έξοδα της πλευράς Φιλιππάκη, ο κύριος Παππάς κράτησε αποστάσεις λέγοντας ότι κατά την επίμαχη παρέμβαση του κ. Παπαγγελόπουλου δεν ζητήθηκαν «χρήματα» αλλά ειπώθηκε «μια πραγματολογική διαπίστωση».
Για το κομμάτι του ιδιωτικού συμφωνητικού των δύο πλευρών όπου περιγράφονται τα βήματα που θα γίνουν στο επίπεδο της δράσης δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών ο κ. Παππάς ανέφερε ότι «είναι προβληματικό για όποιον το έχει συνεννοηθεί και ότι θα πρέπει να κληθούν και οι συντάκτες του για να δώσουν εξηγήσεις.
Μη επαρκείς κρίνει τις απαντήσεις Παππά η ΝΔ
Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας οι χθεσινές απαντήσεις του κ. Παππά κρίνονται ως η μη επαρκείς ενώ γίνεται αναφορά στο γεγονός ότι παρά το ότι το συμφωνητικό υπεγράφη τον Μάρτιο του 2018 και αναφερόταν σε πράξεις αρχειοθέτησης κακουργημάτων με αντάλλαγμα χρηματικό ποσό, δυο μήνες μετά έγινε συνάντηση στο γραφείο του Νίκου Παππά παρουσία του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και εκπροσώπου του επιχειρηματία Μιωνή με θέμα «τήρηση των εκατέρωθεν δεσμεύσεων του συμβιβασμού».
Δηλαδή όπως αναφέρουν οι πηγές της Νέας Δημοκρατίας στην προανακριτική «Παππας και Παπαγγελόπουλος θα εγγυούνται την αρχειοθέτηση της υπόθεσης για εγκληματική οργάνωση ως προς τη λίστα Λαγκάρντ, άρα Παππάς και Παπαγγελόπουλος από κοινού παρουσιάστηκαν και συμμετείχαν ως εγγυητές της πορείας ανοικτών ποινικών υποθέσεων».
Ο διάλογος Πλεύρη - Παππά
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο διάλογος που υπήρξε χθες μεταξύ του Θανάση Πλεύρη και του πρώην υπουργού επικρατείας στην προανακριτική.
Θ. Πλεύρης: Μετά από όσα ακούσατε από τον κ. Μιωνή, σας ρωτάω ειλικρινά, πέρασε ποτέ από το μυαλό σας ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος και οι συνεργοί του είχαν στήσει παραδικαστικό μαγαζί και έκαναν δουλειές μαζί;
Ν. Παππάς: Σε καμία των περιπτώσεων. Πουθενά.
Θ. Πλεύρης: Έχετε εκμυστηρευτεί ποτέ σε κανέναν ότι καταλαβαίνετε ότι ο Παπαγγελόπουλος και κάποιοι συνεργοί του έχουν τη δική τους ατζέντα και βγάζουν λεφτά από το παραδικαστικό; Είστε σίγουρος; Δεν αναφέρομαι μόνο για εκμυστηρεύσεις στην Ελλάδα μπορεί να έγιναν και στο εξωτερικό. Για παράδειγμα στις Η.Π.Α., στο Ισραήλ ή στην Κύπρο. Σας υπενθυμίζω ότι έχετε ορκιστεί για την κατάθεσή σας.
Ν. Παππάς: Όχι ποτέ.
Θ. Πλεύρης: Έχετε εκμυστηρευτεί ποτέ σε κανέναν στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό ότι ο κ. Παπασταύρου θα πληρώσει λόγω Σαμαρά; Σας υπενθυμίζω ότι έχετε ορκιστεί για την κατάθεσή σας.
Ν. Παππάς: Ποτέ
Θ. Πλεύρης: Έχετε εκμυστηρευτεί ποτέ σε κανέναν στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό τη σκέψη ότι η καταδίωξη του κ. Παπασταύρου θα σταματούσε μόνο αν σας έδινε κάτι εναντίον της κας Γκραμπόφσκι; Σας υπενθυμίζω ότι έχετε ορκιστεί για την κατάθεσή σας.
Ν. Παππάς: Ποτέ
Θ. Πλεύρης: Τους κ. Ντούνια και Τσουγκριάνη από το ΣΔΟΕ που ο κ. Μιωνής κατήγγειλε ότι παράτυπα μεθόδευσαν να παραμεριστεί η επίσημη έκθεση ελέγχου του ΣΔΟΕ τον Ιούλιο του 2015 που αθώωνε τον Παπασταύρου για να γίνει επανέλεγχος από άλλο κλιμάκιο, τους γνωρίζετε; Τους έχετε μιλήσει ποτέ;
Ν. Παππάς: Όχι. Δεν τους γνωρίζω
Θ. Πλεύρης: Τον κ. Δάνη, τον Γενικό Γραμματέα, τον γνωρίζετε; Του έχετε μιλήσει ποτέ εσείς για να μεθοδευτεί η καταδίκη του Παπασταύρου;
Ν. Παππάς: Όχι
Θ. Πλεύρης: Γνωρίζετε ότι η εγκληματική οργάνωση για την οποία κατηγορήθηκαν ο Μιωνής, ο Μεταξάς, ο Παπασταύρου αρχειοθετήθηκε τον Ιούνιο του 2019; Ότι τα εντάλματα του Μεταξά ακυρώθηκαν; Ότι το πρόστιμο του κ. Παπασταύρου 3 εκ. ακυρώθηκε και τα χρήματα του επιστράφηκαν; Γνωρίζετε ότι έχουν βγει αποφάσεις δικαστηρίων που αθωώνουν τον Παπασταύρου στην ουσία των όσων κατηγορήθηκε; Πιστεύετε ότι αδικήθηκαν αυτοί οι άνθρωποι, στοχοποιήθηκαν, καταλύθηκε σε βάρος τους το τεκμήριο αθωότητας, όπως κατήγγειλε ο κ. Μιωνής την προηγούμενη Τετάρτη;
Ν. Παππάς: Αυτό το έχω ακούσει. Δεν έχω γίνει κοινωνός.
Θ. Πλεύρης: Γνωρίζετε ότι τον Απρίλιο του 2016 ήρθε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης της Κύπρου δικαστική συνδρομή που αθώωνε τους Μιωνή - Παπασταύρου;
Ν. Παππάς: Ναι το έχω ακούσει
Θ. Πλεύρης: Μήπως το θάψιμο του αθωωτικού εγγράφου για Παπασταύρου-Μιωνή είχε σχέση αφενός με την εκβίαση του Μιωνή και αφετέρου με την πολιτική εκμετάλλευση του θέματος σε βάρος της κας Γκραμπόφσκι που ξεκινάει την ίδια περίοδο, τον Απρίλιο του 2016, από τον ίδιο τον τότε Πρωθυπουργό;
Ν. Παππάς: Δεν γνωρίζω
Ο κ. Παππάς, μετά το τέλος της χθεσινής κατάθεσης του, μιλώντας με τους δημοσιογράφους, ανέφερε ότι αν η πλειοψηφία των μελών της προανακριτικής επιτροπής δεν καλέσει τον κ. Σαμαρά να δώσει εξηγήσεις για τις δικές του συναντήσεις με Φιλιππάκη και Μιωνή στο Μέγαρο Μαξίμου θα είναι «κότες τρίλειρες και μακροπουπουλάτες».
Όσον αφορά το περίφημο ραντεβού του Μαξίμου, ο κ. Παππάς είπε ότι αυτό έγινε μετά την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στο Ισραήλ όπου και του ζητήθηκε η συγκεκριμένη παρέμβαση. Μάλιστα πρόσθεσε ότι δεν ήταν προσπάθεια επίλυσης ιδιωτικής διαφοράς, καθώς ο κ. Μιωνή τότε ήταν στέλεχος του Ισραηλινού κράτους.
Σε άλλη ερώτηση γιατί στο ραντεβού στο Μέγαρο Μαξίμου κλήθηκε ο κ. Παπαγγελόπουλος και όχι ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής ο κ. Παππάς απάντησε «διότι το ζήτησε ο κ. Μιωνή».