Η ψήφος στη ΝΔ «είναι μία ψήφος που μας πάει πίσω», δηλώνει σε συνέντευξή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς.
Το αποτέλεσμα των εκλογών του Μαΐου «αποτελεί εφαλτήριο της νέας μάχης που δίνουμε»ο βουλευτής Β3 Νότιου Τομέας Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Υποστηρίζει ότι «η Ν.Δ. και τα στελέχη της επιχειρούν να κρύψουν το πρόγραμμά τους από τον λαό» όπως και «τον κ. Μητσοτάκη από ένα debate με τον Αλέξη Τσίπρα». Αντίθετα, Ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν έχει ούτε ταμπού ούτε κρυφά σημεία στην πολιτική του πρόταση. Το πρόγραμμά μας είναι κοστολογημένο και απολύτως εφαρμόσιμο». Ο κ. Παππάς καταλογίζει στο ΠΑΣΟΚ ότι «συνεχίζουν να δίνουν το φιλί της ζωής στον κ. Μητσοτάκη» και ο «κ. Ανδρουλάκης, που ήταν γραμματέας του κόμματος επί συγκυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου, δεν μπορεί να αποτελέσει ισχυρό πολιτικό πόλο»
Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του υποψήφιου βουλευτή Β3 Νότιου Τομέα Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ Νίκου Παππά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τον δημοσιογράφο Γιάννη Απέργη:
Ο ΣΥΡΙΖΑ στην ιστορική του διαδρομή έχει επιδείξει ότι ξέρει να ξεπερνά δύσκολες εκλογικές στιγμές. Πιστεύετε ότι και η «στιγμή» του Μαΐου είναι μια από αυτές;
Ήταν αναμφίβολα μια δύσκολη στιγμή. Αποτελεί, όμως, και εφαλτήριο της νέας μάχης που ήδη δίνουμε. Πλέον, βρισκόμαστε σε νέα συνθήκη, οι εκλογές αυτές θα διεξαχθούν με την ενισχυμένη αναλογική που δίνει κυβέρνηση, οι κάλπες είναι άδειες και καμία ψήφος δεν πρέπει να πάει χαμένη. Η ψήφος σε ένα κόμμα που έχει δείξει ότι δεν έχει καλή σχέση με τη δημοκρατική λειτουργία, τη διαφάνεια και τους θεσμούς, είναι μία ψήφος που μας πάει πίσω. Η σταθερότητα Μητσοτάκη δεν είναι τίποτα άλλο από στασιμότητα και επανάληψη όσων βιώσαμε τα τέσσερα τελευταία χρόνια. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, όλοι εμείς, οφείλουμε να πείσουμε τον κόσμο για την ανάγκη εφαρμογής του δικού μας κυβερνητικού προγράμματος. Ενός προγράμματος το οποίο:
Αντιπαρατίθεται στην κρυφή ατζέντα της Ν.Δ., που φέρνει από εκκαθάριση της αγοράς ως συνταγματική αναθεώρηση κρίσιμων άρθρων -σ.σ.: «ευρεία» την έχει χαρακτηρίσει ο κ. Μητσοτάκης. Αλήθεια ποια άρθρα θα θέσουν ως αναθεωρητέα; Αυτά για την προστασία του δημόσιου χαρακτήρα του νερού, τη μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων, την προστασία του απόρρητου των επικοινωνιών και των προσωπικών δεδομένων;
Στηρίζει τους συνταξιούχους, τους εργαζόμενους, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τη μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα, τους αγρότες, τις νέες και τους νέους μας με αύξηση συντάξεων και μισθών, αύξηση του αφορολόγητου στις 10 χιλιάδες ευρώ, μείωση των έμμεσων φόρων, επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ, αξιοποίηση της Εθνικής Τράπεζας ως δημόσιου πυλώνα στο τραπεζικό σύστημα, κ.ά.
Προστατεύει την πρώτη κατοικία, την επαγγελματική στέγη και την αγροτική γη και ρυθμίζει το ιδιωτικό χρέος, το οποίο αυξήθηκε κατά 40 δισ. ευρώ από το 2019 και μετά.
Πιστεύετε ότι μπορείτε να πείσετε πολίτες που ψήφισαν Ν.Δ. τον Μάιο να σας εμπιστευτούν σε αυτές τις εκλογές;
Δεν θεωρούμε ότι ο κόσμος που ψήφισε Ν.Δ. θέλει, για παράδειγμα, «να τσακίσουμε όσους κρύβονται πίσω από τον νόμο Κατσέλη», όπως έχει πει ο κ. Μητσοτάκης.
Αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι δεν ταυτίζονται με την κοινωνική καταστροφή που φέρνει η Ν.Δ., θέλουμε να πείσουμε. Αυτούς τους ανθρώπους που θα κληθούν να κάνουν μια επιλογή που θα αφορά το σύνολο της κοινωνίας μας πρέπει να τους έχουμε συνοδοιπόρους.
Έστω και εάν περάσαμε μια ολόκληρη προεκλογική περίοδο, τον Μάιο, χωρίς να γίνει συζήτηση επί των προγραμμάτων των κομμάτων, πλέον σε αυτό τον «δεύτερο γύρο» μπήκαν στο τραπέζι τα οικονομικά προγράμματα. Μήπως όμως και πάλι η συζήτηση γίνεται με όρους «ταμπού», «κρυφά» σημεία και επικοινωνιακά πυροτεχνήματα;
Η Ν.Δ. και τα στελέχη της επιχειρούν να κρύψουν το πρόγραμμά τους από τον λαό. Επιχειρούν να κρύψουν και τον κ. Μητσοτάκη από ένα debate με τον Αλέξη Τσίπρα.
Και μπορεί, προφανώς, να αποτελεί επιλογή του κ. Μητσοτάκη να παραμείνει κρυπτόμενος ως το τέλος, αλλά η κρυφή του ατζέντα δεν μπορεί να παραμένει για πάντα στο σκοτάδι. Δεν θα καταφέρουν την προγραμματική συσκότιση. Άλλωστε, στον δημόσιο διάλογο δεν μπορούν να σταθούν, πλέον, επικοινωνιακά τεχνάσματα με τα excel του κ. Σκέρτσου ή με τις δήθεν φορομπηχτικές πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.
Εμείς δεν έχουμε ούτε ταμπού ούτε κρυφά σημεία στην πολιτική μας πρόταση. Το πρόγραμμά μας είναι κοστολογημένο και απολύτως εφαρμόσιμο.
Επί Ν.Δ. δημιουργήθηκε υπερπλεόνασμα 3 δισ. ευρώ, το οποίο η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν επέστρεψε πίσω στην κοινωνία όπως έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό το υπερ-αποτέλεσμα πρέπει να αποτελέσει στήριγμα και βάση μιας άλλης πολιτικής.
Επίσης, τώρα που η Κομισιόν λέει «τέλος» τα επιδόματα, πρέπει να απαντήσουμε σε ένα και μόνο ερώτημα, το οποίο μάλιστα αφορά τα κρίσιμα επίδικα των επόμενων μηνών: Θέλουμε μία κυβέρνηση που μειώνει τους έμμεσους φόρους ή μια κυβέρνηση που δεν τους μειώνει, ακολουθώντας την προτροπή του ΔΝΤ για μη διατάραξη των σημάτων που στέλνουν οι τιμές;
Οι στρατηγικές είναι δύο. Η επιλογή μία. Και σε αυτές τις εκλογές που είναι διλημματικού χαρακτήρα, ο καθένας παίρνει θέση.
Η μάχη μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ όπως αυτή εξελίσσεται, φοβάστε ότι τελικά λειτουργεί υπέρ της ΝΔ και κατά της κεντροαριστεράς;
Δυστυχώς, το ΠΑΣΟΚ αλλά και τα άλλα κόμματα του προοδευτικού τόξου, επέλεξαν να δώσουν και σε ορισμένες περιπτώσεις συνεχίζουν να δίνουν το φιλί της ζωής στον κ. Μητσοτάκη.
Τόσο με την άρνηση της συνεργασίας, στο πλαίσιο της απλής αναλογικής, που θα οδηγούσε σε μια προοδευτική κυβέρνηση όσο και με θέσεις όπως ότι η κυβέρνηση Τσίπρα ήταν η χειρότερη κυβέρνηση όλων τα τελευταία χρόνια γίνεται ξεκάθαρο ποιοι λειτούργησαν και λειτουργούν υπέρ της Ν.Δ.
Το ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη, ο οποίος ήταν γραμματέας του κόμματος επί συγκυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου, δεν μπορεί να αποτελέσει ισχυρό πολιτικό πόλο απέναντι στις ορέξεις Μητσοτάκη.
Όλοι έχουμε ιστορία σε αυτόν τον τόπο. Και όλοι αναμετρώνται με τις ευθύνες τους, όπως αυτές για την απώλεια σχηματισμού προοδευτικής κυβέρνησης.
Γιατί θεωρείτε ότι η ανάδειξη από τις κάλπες μιας ισχυρής αυτοδύναμης κυβέρνησης της ΝΔ, εγκυμονεί κινδύνους; Ο αντίλογος είναι ότι στην μεταπολιτευτική Ιστορία είχαμε πολλές φορές κυβερνήσεις με αυξημένες κοινοβουλευτικές έδρες.
Ο κ. Μητσοτάκης των υποκλοπών και της μετατροπής της ΕΥΠ σε γαλάζιο παραμάγαζο, των απευθείας αναθέσεων 15 δισ. ευρώ χωρίς να δίνεται λόγος σε κανέναν, της ισοπέδωσης της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας, της παράδοσης του Ταμείου Ανάκαμψης σε κολλητούς και φίλους, της «επιδοτούμενης» μονοφωνίας στα ΜΜΕ και τόσων άλλων, ζητά νομιμοποίηση και ισχυροποίηση του καθεστώτος του.
Οι κίνδυνοι δεν είναι μόνο κοινωνικοί και οικονομικοί. Είναι και κίνδυνοι για τη δημοκρατία μας. Οι ευθύνες όλων μας για την απόρριψη του αιτήματος για νομιμοποίηση και ισχυροποίηση αυτής της κατάστασης είναι μεγάλες.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ