Οι τουρκικές προκλήσεις και οι Navtex που εκδίδει η Αγκυρα προβληματίζουν την Αθήνα, παραδέχθηκε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, αλλά τόνισε «σαφώς δεν φοβόμαστε.
«Δεν είναι η πρώτη ούτε η τελευταία Navtex που εκδίδεται», είπε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, αναφερόμενος στην τελευταία Navtex που εξέδωσε η Αγκυρα. Με αυτή, δεσμεύει έναν τεράστιο θαλάσσιο χώρο και «απομονώνει» το Καστελόριζο, για έρευνες σεισμολογικού και υδατογραφικού χαρακτήρα.
Επιμένει η Τουρκία: «Κυκλώνει» το Καστελόριζο το Bilim 2
«Είναι δεδομένο αυτό το παιχνίδι που παίζεται. Εκδίδουμε και εμείς, αντιστοίχως, τις δικές μας αντι- Navtex. Παρακολουθούμε τις κινήσεις όλων των τουρκικών πλοίων. Παρακολουθούμε τα πάντα. Προβληματιζόμαστε, αλλά σαφώς και δεν πανικοβαλλόμαστε, σαφώς και δεν φοβόμαστε, σαφώς και δεν ανησυχούμε, στο μέτρο που κάνουμε τη δουλειά μας, εδώ, στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας», τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά FM».
Παναγιωτόπουλος: Εχουμε συμμάχους
Οταν ρωτήθηκε για τη στήριξη που έχει η χώρα μας από τους συμμάχους της, ο κ. Παναγιωτόπουλος απάντησε: «Η Ελλάδα δεν αναζητεί συμμάχους, έχει συμμάχους, αλλά αυτή τη συμμαχική σχέση θα πρέπει να την ενδυναμώσει και να την εξελίξει. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει καταδικάσει τη συμπεριφορά της Τουρκίας και με "δυνατές", να το πω έτσι, κουβέντες, με δηλώσεις που έχει κάνει».
Ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να εκμεταλλευτεί την «τρικυμία» στις σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία και να ενισχύσει τη δική της στρατηγική σχέση με τις ΗΠΑ που «είναι η μεγάλη υπερδύναμη, ιδίως σε στρατιωτικό επίπεδο, και φυσικά έχει τα δικά της συμφέροντα και ενδιαφέροντα για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».
«Οι Αμερικανοί ενδιαφέρονται για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης»
«Οι Αμερικανοί ενδιαφέρονται για το λιμάνι. Μπορεί να χρησιμοποιήσουν ένα κομμάτι του, όχι όλο, αλλά ένα κομμάτι του, για δικούς τους σκοπούς», είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος, αναφερόμενος για την επίσκεψή του στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης την περασμένη Παρασκευή, με τον Αμερικανό πρέσβη Τζέφρι Πάιατ.
«Φυσικά και όλο αυτό υλοποιείται στο πλαίσιο μίας σχέσης η οποία έχει δικαιώματα και υποχρεώσεις. Αλλά το να "δέσουμε", αυτή τη στιγμή, να ενισχύσουμε και να "απογειώσουμε" τη στρατηγική μας σχέση με τις ΗΠΑ, μόνο οφέλη θα μπορούσε να προσπορίσει στη χώρα, ιδίως σε αυτή τη συγκεκριμένη γεωπολιτική συγκυρία», συμπλήρωσε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας.