«Το Κέντρο Εκπαίδευσης Πυροβολικού εφαρμόζει πλήρως τα προβλεπόμενα από την κείμενη νομοθεσία καθώς και τις εκδοθείσες οδηγίες για τον περιορισμό διασποράς του κορωνοϊού».
Αυτό ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Παπαναστάσης και Θανάσης Παφίλης με θέμα «Προβλήματα αντιμετωπίζουν οι νεοσύλλεκτοι στο Κέντρο Εκπαίδευσης Πυροβολικού (ΚΕΠΒ) στη Θήβα».
Όπως είπε ο υπουργός, το ΚΕΠΒ «προβαίνει σε διαγνωστικούς ελέγχους» όπως τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου SARS-CoV-2 (Rapid test) σε όσους κατατασσόμενους οπλίτες δεν έχουν προσκομίσει το προβλεπόμενο Rapid test ή PCR πριν την είσοδό τους στο στρατόπεδο, καθ' όλο το 24ωρο (τα αποτελέσματα καταχωρούνται και ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ), rapid test σε όλο το προσωπικό που επιστρέφει από οποιαδήποτε άδεια απομάκρυνσης πέραν των 48 ωρών, καθώς και άμεση διενέργεια Rapid test σε οποιοδήποτε στέλεχος ή οπλίτη, ο οποίος φέρει συμπτώματα Covid-19, καθώς και λήψη όλων των μέτρων που προβλέπονται στην επιχειρησιακή σχεδίαση αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών.
Επιπλέον, όλες οι κτιριακές εγκαταστάσεις, «στις οποίες στρατωνίζεται» προσωπικό του ΚΕΠΒ, νεοσύλλεκτοι, μετακινούμενοι οπλίτες προς Κύπρο καθώς και το μόνιμο προσωπικό, «συμπληρώνονται έως και 50% της προβλεπόμενης χωρητικότητάς τους, σύμφωνα με τα ισχύοντα θεσμικά κείμενα».
Για τη σίτιση, ο κ. Παναγιωτόπουλος σημείωσε ότι «κάθε μοίρα προσέρχεται στα εστιατόρια σε συγκεκριμένη ώρα (ανά 40' κάθε πυροβολαρχία) ώστε να αποφεύγεται η ταυτόχρονη παρουσία οπλιτών, ενώ τα είδη εστίασης απολυμαίνονται σε ειδικά πλυντήρια, τα οποία καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες του Κέντρου».
Όσον αφορά την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, συμπλήρωσε, πως «έχουν διαμορφωθεί τρία κτίρια χωρητικότητας 160 οπλιτών έκαστο για την περίπτωση που διαπιστωθούν κρούσματα Covid-19 εντός στρατοπέδου, τα οποία διατίθενται για την καραντίνα θετικών κρουσμάτων, καθώς και την ιχνηλάτηση πιθανών επαφών, ένα επιπλέον κτίριο χωρητικότητας 160 οπλιτών, το οποίο χρησιμοποιείται για τη διαμονή των εξερχόμενων θετικών κρουσμάτων από το κτίριο της καραντίνας τους, για μικρό χρονικό διάστημα, πριν επιστρέψουν οριστικά στνο θάλαμό τους».
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε ότι τα κτίρια «είναι πλήρως λειτουργικά και καλύπτουν όλες τις ανάγκες του στρατωνιζόμενου προσωπικού (κεντρική θέρμανση πετρελαίου, boiler παροχής ζεστού νερού, λουτρά-WC, κ.λπ.)».
Για την παρακολούθηση-ιχνηλάτηση των πιθανών κρουσμάτων, οι πτήσεις για Κύπρο, «κατανέμονται ούτως ώστε οι οπλίτες του ίδιου θαλάμου να ταξιδεύουν την ίδια ημέρα με την ίδια πτήση. Δεδομένου ότι έχουν υποβληθεί, πριν την πτήση, στο προβλεπόμενο μοριακό τεστ όλοι οι οπλίτες του ίδιου θαλάμου, σε περίπτωση ύπαρξης θετικού κρούσματος οι λοιποί οπλίτες του θαλάμου τίθενται σε καραντίνα», επεσήμανε.
Σε όλους τους νεοσύλλεκτους, συνέχισε ο κ. Παναγιωτόπουλος, «χορηγείται ένα σετ, το οποίο περιλαμβάνει 10 μάσκες χειρουργικού τύπου και δοχείο με αντισηπτικό υγρό υγιεινής, ενώ παράλληλα στο ιατρείο τηρείται επαρκές απόθεμα σε μέσα προστασίας (γάντια και μάσκες μιας χρήσης), καθώς και μέσα απολύμανσης και ατομικής υγιεινής για την κάλυψη των αναγκών του συνόλου του προσωπικού».
«Σε όλες τις κτιριακές εγκαταστάσεις (θάλαμοι, εστιατόρια, ΚΨΜ, ιατρεία, κ.λπ.) υπάρχει σε εμφανή σημεία επαρκής αριθμός φιαλών με αντισηπτικό υγρό, καθώς και κρεμοσάπουνα στα λουτρά κάθε μοίρας, όπου διαβιεί το προσωπικό, και μέχρι σήμερα δεν έχουν αναφερθεί ελλείψεις σε είδη ατομικής υγιεινής», υπογράμμισε.
Αναφορικά με την καθημερινή υγιεινή-καθαριότητα των θαλάμων, όπως σημείωσε ο υπουργός, «αυτή πραγματοποιείται από τους ίδιους τους οπλίτες με την καθοδήγηση και την επίβλεψη στελεχών, λαμβάνοντας όλα τα προβλεπόμενα μέτρα, όπως καθημερινό αερισμό των θαλάμων, έκθεση στρωμάτων στον ήλιο, όταν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν, χρήση απολυμαντικών με υπoαλλεργικές ιδιότητες, αλλαγή κλινοσκεπασμάτων σε μεγαλύτερη συχνότητα από την προβλεπόμενη, κάνοντας χρήση του συγκροτήματος πλυντηρίων-σιδερωτηρίων».
«Πραγματοποιούνται», συμπλήρωσε, «και από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του ΚΕΠΒ, σε εβδομαδιαία βάση, απολυμάνσεις με χρήση ειδικού απολυμαντικού διαλύματος περιεκτικότητας 10% σε χλώριο, σύμφωνα με οδηγίες που έχουν εκδοθεί από τον ΕΟΔΥ, σε όλους τους χώρους του στρατοπέδου».
Όσον αφορά τη στελέχωση του ιατρείου του ΚΕΠΒ, «σε αυτό υπηρετούν τρεις αξιωματικοί υγειονομικού σώματος, καθώς και σημαντικός αριθμός οπλιτών ιατρών (5 οπλίτες άνευ ειδικότητας την παρούσα περίοδο)», πρόσθεσε ο υπουργός.
«Κύριο μέλημα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας αποτελεί η διαφύλαξη της υγείας όλου του προσωπικού και η μέριμνα για την ασφάλειά του από την εξάπλωση του κορονοϊού. Για την επίτευξη του σκοπού αυτού, λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα, σύμφωνα με τις υφιστάμενες οδηγίες και κατευθύνσεις, σε κάθε κλιμάκιο διοίκησης και σε όλες τις εγκαταστάσεις των Ενόπλων Δυνάμεων», κατέληξε, στην απάντησή του, ο κ. Παναγιωτόπουλος.