Ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νίκος Φίλης, σχολίασε την εξαγγελία του Κυριάκου Μητσοτάκη για λειτουργία ως τις έξι το απόγευμα των δημοτικών σχολείων.
«Διάβασα με ενδιαφέρον την προεκλογική εξαγγελία Μητσοτάκη, για ''παιδικούς σταθμούς και δημοτικά που θα λειτουργούν ως τις έξι το απόγευμα''. Για τη... στήριξη της ελληνικής οικογένειας. Αλήθεια, ποιον δουλεύει; Η κυβέρνησή του δεν έχει κατορθώσει να κάνει τις προσλήψεις και να βρει τους χώρους για να λειτουργήσει πλήρως η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή, πέντε χρόνια μετά τη θεσμοθέτησή της από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά μήπως έχει λόγο να βιάζεται;», δήλωσε αρχικά.
Νίκος Φίλης: «Ποιον νομίζει ότι θα πείσει τώρα με μια προεκλογική εξαγγελία;»
«Ξεχνάει κανείς ότι την προσχολική αγωγή, όπως και τα ολοήμερα δημοτικά σχολεία, η αντιπολίτευση με επικεφαλής τον κ. Μητσοτάκη και τομεάρχη Παιδείας την κα Κεραμέως, τα καταψήφισε; Όμως σήμερα, θέλει δήθεν να επεκτείνει τη λειτουργία τους! Δεν εξήγησε επίσης σήμερα ο κ. Μητσοτάκης, γιατί με απόφαση της κυβέρνησής του καταργήθηκαν τα σχολικά γεύματα, και μάλιστα στη διάρκεια της πανδημίας... Έτσι στήριξε την ελληνική οικογένεια το 2020-22! Ποιον νομίζει ότι θα πείσει τώρα με μια προεκλογική εξαγγελία; Χωρίς πόρους και χρονοδιάγραμμα; Χωρίς διορισμούς και υποδομές, σε ένα εκπαιδευτικό σύστημα που λειτούργησε φέτος με 45.000 αναπληρωτές; Με σχολικές υποδομές ηλικίας κατά μέσο όρο πάνω από 50 έτη;», πρόσθεσε ο Νίκος Φίλης.
«Η προσχολική αγωγή, το νηπιαγωγείο, το ολοήμερο δημοτικό σχολείο χρειάζονται πρώτα από όλα νέο και σύγχρονο πρόγραμμα σπουδών, που θα προσφέρει γνώσεις και δημιουργική απασχόληση στα παιδιά. Με ένα σχολείο ως τις έξι απόγευμα-πάρκινγκ, με έναν εκπαιδευτικό να μαζεύει τα παιδιά γύρω από το τραπέζι και να τους λέει, ''βγάλτε να ζωγραφίσετε'', δεν στηρίζεται ούτε ο μαθητής ούτε η οικογένεια», συμπλήρωσε, καταλήγοντας: «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δώσει εξετάσεις στη στήριξη του δημόσιου σχολείου, των μαθητών και της οικογένειας και έχει δεσμευθεί ότι θα συνεχίσει με ακόμα μεγαλύτερη έμφαση, χωρίς τη μέγγενη των μνημονίων πλέον, μετά την πολιτική αλλαγή. Με δραστική αύξηση του προϋπολογισμού για την Παιδεία και αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης».