Με τους πρέσβεις χωρών αφρικανικών, ασιατικών και νοτιοαμερικανικών χωρών, με παράλληλη διαπίστευση στην Ελλάδα, συναντήθηκε στην Ιταλία ο Νίκος Δένδιας.
Κατά τις συναντήσεις του, ο υπουργός Εξωτερικών εξήγησε τις πάγιες ελληνικές θέσεις στα εθνικά θέματα και ζήτησε την ψήφο των χωρών τους για την εκστρατεία της Ελλάδας για εκλογή στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, για την περίοδο 2025-2026.
Οι συναντήσεις του Νίκου Δένδια
Ειδικότερα, συναντήθηκε από την Αφρική με τους πρέσβεις των χωρών: Αγκόλα, Αιθιοπία, Ακτή Ελεφαντοστού, Γκαμπόν, Γκάνα, Δημοκρατία Γουινέας, Ζάμπια, Ζιμπάμπουε, Ισημερινή Γουινέα, Κένυα, Λεσότο, Μαδαγασκάρη, Μάλι, Μαυριτανία, Μοζαμβίκη, Μπουρκίνα Φάσο, Νίγηρας, Ουγκάντα και Σενεγάλη.
Στην ατζέντα βρέθηκαν οι θέσεις της χώρας μας, η ενδυνάμωση των σχέσεων με χώρες της Αφρικής και η παρουσίαση της υποψηφιότητας Ελλάδας στο ΣΑ του ΟΗΕ, αναφέρεται σε ανάρτηση του Νίκου Δένδια στο Twitter.
Από τη Νότια Αμερική, ο Νίκος Δένδιας συναντήθηκε με τους πρέσβεις Γουατεμάλας, Δομινικανής Δημοκρατίας, Ελ Σαλβαδόρ, Ισημερινού, Κολομβίας, Κόστα Ρίκα, Ονδούρας και Παραγουάης.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την επιθυμία να επισκεφθεί τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική στο άμεσο μέλλον και παρουσίασε τις θέσεις της Ελλάδας και την υποψηφιότητα της χώρας στο ΣΑ ΟΗΕ, εξετάσθηκαν τρόποι περαιτέρω ενίσχυσης των σχέσεων της Ελλάδας με χώρες της Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής και επιβεβαίωσαν την κοινή προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, υπογραμμίζεται σε αντίστοιχη ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών.
Επίσης, συναντήθηκε με τον πρέσβη του Ουζμπεκιστάν, όπου, πέρα από την υποψηφιότητα της Ελλάδας, συζητήθηκε η διμερής συνεργασία, με έμφαση τις οικονομικές, εμπορικές και πολιτιστικές σχέσεις, ενόψει προσεχούς επίσκεψης του Νίκου Δένδια στην Τασκένδη.
Συνάντηση είχε ακόμα και με την πρέσβη της Υεμένης. Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν οι εξελίξεις στην Υεμένη, θέματα διμερούς συνεργασίας υπό το φως της συνάντησης του κ. Δένδια με τον ομόλογό του από την Υεμένη, Άχμεντ μπιν Μουμπάρακ, τον περασμένο Νοέμβριο, και η υποψηφιότητα της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στην Ιταλία, ο υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον πρέσβη του Ομάν, με παράλληλη διαπίστευση στην Ελλάδα. Οι συζητήσεις εστίασαν στις σχέσεις Ελλάδας-Ομάν, σε συνέχεια της επίσκεψης του Νίκου Δένδια στη Μουσκάτ, στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και στον Κόλπο, καθώς και στην κοινή προσήλωση στο Δίκαιο της Θάλασσας.
Στο πλαίσιο των επαφών του στη Ρώμη, ο Νίκος Δένδιας συναντήθηκε και με την ειδική σύμβουλο του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για τη Λιβύη και τον εκτελεστικό διευθυντή του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος ΟΗΕ.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με την ειδική σύμβουλο του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για τη Λιβύη, Στέφανι Τούρκο Γουίλιαμς, συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη, με τον κ. Δένδια να υπογραμμίζει το θέμα της ακυρότητας του παράνομου και ανυπόστατου τουρκο-λιβυκού «μνημονίου» και να επαναλαμβάνει την εποικοδομητική θέση της Ελλάδας για την προώθηση της σταθερότητας στη Λιβύη.
Σε ό,τι αφορά τη συνάντηση με τον εκτελεστικό διευθυντή του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος ΟΗΕ, Ντέιβιντ Μπίσλεϊ (David Beasley), ο Νίκος Δένδιας αναφέρει σε ανάρτησή του πως είχε εποικοδομητική συνομιλία σχετικά με τη βοήθεια στην ανάπτυξη της Λιβύης, στο πλαίσιο της ενεργού παρουσίας της Ελλάδας στη χώρα. Περαιτέρω, γνωστοποίησε πως ανακοίνωσε στον Ντέιβιντ Μπίσλεϊ, εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, δωρεά για χρηματοδότηση προγράμματος του WFP, με σκοπό την ανοικοδόμηση του λιμένα της Βεγγάζης στη Λιβύη, ο οποίος αποτελεί κρίσιμο σημείο εισόδου για τρόφιμα και ανθρωπιστική βοήθεια.