Η αλλαγή σελίδας στο ΚΙΝΑΛ μετά την εκλογή του 43χρονου Νίκου Ανδρουλάκη ξεκίνησε με εξαιρετικούς οιωνούς.
Το συντριπτικό ποσοστό σχεδόν 68% που συγκέντρωσε, έναντι 32% του Γ. Παπανδρέου, έμοιαζε αδιανόητο στην αρχή της κούρσας ηγεσίας.
Παρότι η νίκη είναι ακόμη νωπή και ακόμη πρόωρο να αποτυπωθεί στις πραγματικές της διαστάσεις, ορισμένα δεδομένα είναι αδιαμφισβήτητα.
- Ο Νίκος Ανδρουλάκης κατάφερε να κερδίσει όχι μόνο έναν πρώην πρωθυπουργό και πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, αλλά και έναν Παπανδρέου.
- Επίσης, η μεγάλη συμμετοχή, που στον α' γύρο ξεπέρασε τις 271.000, αλλά και χθες στον β' γύρο που έφτασε τον εξωπραγματικό αριθμό των 206.126 ψηφισάντων, ήδη αποτελεί ένα μεγάλο κερδισμένο στοίχημα για τον νέο πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ και συνολικά για την παράταξη.
- Η δημοσκοπική άνοδος του ΚΙΝΑΛ, σε συνδυασμό με το ρεύμα ανανέωσης που σάλπισε η εκλογή Ανδρουλάκη, αλλάζει τα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό αυτή τη στιγμή.
Ο νέος πρόεδρος αναμένεται να ξεδιπλώσει τις προτεραιότητές του σε επίπεδο πολιτικής γραμμής, ωστόσο ξεκαθάρισε εξαρχής ότι η ισχυρή εντολή που έλαβε είναι για πολιτική αυτονομία και ενότητα.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης του τηλεφώνησε ήδη από χθες, ζητώντας του μάλιστα να συναντηθούν.
Από την άλλη, ίσως κάτι δείχνει η σιωπή της Κουμουνδούρου, καθώς ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας δεν επικοινώνησε μαζί του για να τον συγχαρεί, κάτι που αναμένεται να γίνει σήμερα. Πάντως Ανδρουλάκης και Τσίπρας ίσως συναντηθούν την Πέμπτη στην προσύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στις Βρυξέλλες, όπου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μετέχει ως παρατηρητής αν και οι υποχρεώσεις Ανδρουλάκη μάλον καθιστούν ανέφικτο το ταξίδι αυτό.
Ολοι, πλέον, αναμένουν τις πρώτες κινήσεις του Νίκου Ανδρουλάκη, που θα σηματοδοτήσουν και τις προθέσεις του.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης θα αναλάβει καθήκοντα και επισήμως στις 11 το πρωί, οπότε και θα του παραδώσει ο διευθυντής του ΚΙΝΑΛ, Νίκος Σαλαγιάννης. Στις 11:30 θα συναντήσει τον γραμματέα Μανώλη Χριστοδουλάκη και τα μέλη της ΕΔΕΚΑΠ. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, ο νέος πρόεδρος να ζητήσει τις παραιτήσεις του κ. Χριστοδουλάκη (που συμπαρατάχθηκε με τον Γ. Παπανδρέου) καθώς και των μελών του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος. Ο ίδιος ο Μ. Χριστοδουλάκης έχει πρόθεση να διευκολύνει ωστόσο η παραίτησή του - εφόσον ζητηθεί - θα πρέπει να υποβληθεί στην Κεντρική Επιτροπή.
Ο πρόεδρος της ΚΟ
Το πρώτο ζήτημα που θα κληθεί να επιλύσει αύριο, Τρίτη, οπότε και ξεκινά η συζήτηση επί του προϋπολογισμού στη Βουλή, (που ολοκληρώνεται το Σάββατο), θα είναι να ορίσει ποιος θα τον εκπροσωπεί στη Βουλή, καθώς ο ίδιος δεν είναι βουλευτής.
Το πρωί θα συγκληθεί η ΚΟ του ΚΙΝΑΛ, για να εκλέξει τον νέο πρόεδρο και ουσιαστικά εκπρόσωπο του Ανδρουλάκη στη Βουλή στις συζητήσεις σε επίπεδο αρχηγών. Ανάμεσα στα ονόματα που ακούγονται είναι του Μιχάλη Κατρίνη (νυν β’ κοινοβουλευτικού εκπροσώπου) και του Κώστα Σκανδαλίδη (νυν α’ κοινοβουλευτικού εκπροσώπου). Σε καμία περίπτωση πάντως δεν πρόκειται να εκπροσωπηθεί από τον Γ. Παπανδρέου (όπως πρότεινε ο Π. Γερουλάνος).
«Ο πρόεδρος θα είναι ένας, ο εκλεγμένος από τα μέλη και τους φίλους του Κινήματος, και η εκπροσώπηση στην Κοινοβουλευτική Ομάδα θα γίνει με θεσμικό τρόπο. Άλλωστε σε λίγους μήνες θα έχουμε εκλογές και θα είμαι βουλευτής», είχε δηλώσει στο iefimerida.gr ο Νίκος Ανδρουλάκης μία ημέρα πριν ανοίξουν οι κάλπες για τον πρώτο γύρο.
Εκτός από τον πρόεδρο της ΚΟ, υπάρχουν ακόμη οι θέσεις των δύο κοινοβουλευτικών εκπροσώπων αλλά και του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, θέση την οποία κατέχει σήμερα ο Βασίλης Κεγκέρογλου, ο οποίος υπήρξε σφοδρός επικριτής του νέου προέδρου του ΚΙΝΑΛ. Προφανώς ο νέος ηγέτης του ΚΙΝΑΛ θα θελήσει να τοποθετήσει έναν άνθρωπο που είναι κοντά στις ιδέες του. Πάντως συνεργάτες του σημειώνουν ότι για τις όποιες αποφάσεις θα ληφθεί υπόψιν η ανάγκη να μην διασαλευτεί το κλίμα στην ΚΟ.
Υπενθυμίζεται ότι δίπλα στον Νίκο Ανδρουλάκη είχαν ταχθεί εξαρχής οι βουλευτές Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος (είναι αντιπρόεδος της Βουλής), ο Απ. Πάνας, ο Γ. Φραγγίδης, η Ευ. Λιακούλη και ο Δ. Μπιάγκης.
Μένει να φανεί εάν ο νέος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ θελήσει να κάνει άνοιγμα μοιράζοντας θέσεις κοινοβουλευτικού εκπροσώπου σε άλλες πτέρυγες, όπως του Α. Λοβέρδου, με τον οποίο είχαν συνταχθεί η Νάντια Γιαννακοπούλου, ο Δημήτρης Κωνσταντόπουλος και η Χαρά Κεφαλίδου (μετά τον α' γύρο είχαν ταχθεί ανοικτά υπέρ Ανδρουλάκη) ή του Γιώργου Αρβανιτίδη που ήταν εξαρχής με τον Γ. Παπανδρέου.
Το συνέδριο
Το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ έχει προγραμματιστεί για τον Μάρτιο, ωστόσο είναι βέβαιο ότι θα πάρει αναβολή. Στόχος του νέου προέδρου είναι το κόμμα να κατέβει πρώτα στον κόσμο, να κάνει αυτοοργάνωση και να βρει εκ νέου την γείωσή του με την βάση του. Με προίκα τις 270.000 ψήφους του α’ γύρου, ο Ν. Ανδρουλάκης θα επιχειρήσει κάθοδο στην εκλογική βάση του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ με περιοδείες και συγκεντρώσεις για το νέο κόμμα της νέας εποχής.
Εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν, το συνέδριο θα γίνει αργότερα την άνοιξη, αν όχι το φθινόπωρο. Στο μεταξύ θα οριστεί διαρκής ΚΟΕΣ (Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου) επικεφαλής της οποίας θα είναι είτε ο Ανδρέας Σπυρόπουλος, ένας από τους πλέον στενούς συνεργάτες Ανδρουλάκη και υπεύθυνος οργανωτικού του ως τώρα) είτε ο Στέφανος Ξεκαλάκης που έχει χρηματίσει ξανά γραμματέας του ΚΙΝΑΛ. Επίσης, θα οριστούν νέες Νομαρχιακές Επιτροπές, μέχρι την εκλογή τους από το συνέδριο. Ετσι ο νυν γραμματέας του ΚΙΝΑΛ, Μανώλης Χριστοδουλάκης αν δεν παραιτηθεί πιθανότατα θα περιοριστεί σε σκιώδη ρόλο. Είναι μια πρακτική πάντως που είχε ξαναγίνει στο παρελθόν2, τόσο επί Γ. Παπανδρέου, όσο και επί Ευ. Βενιζέλου.
Το όνομα
«Η Δημοκρατική παράταξη επιστρέφει, το ΠΑΣΟΚ επιστρέφει» επανέλαβε μετά τη νίκη του έξω από την Χ. Τρικούπη το βράδυ της Κυριακής, ο Νίκος Ανδρουλάκης.
Οπως έχει επίσης αποκαλύψει ο ίδιος «Και το όνομα και το σύμβολό μας, έχω πρόταση που τα αγκαλιάζει όλα: Και ΠΑΣΟΚ και ήλιος και συμπαράταξη, στο όνομά μας θα είναι και το ΠΑΣΟΚ». Ο έτερος προσδιορισμός θα σηματοδοτεί ότι θέλει να διατηρήσει και να επαυξήσει τα στελέχη που δεν προέρχονται από το κόμμα, όπως στελέχη της πρώην ΔΗΜΑΡ, Κινήσεις πολιτών κλπ. «ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Παράταξη» είναι ένα από τα ονόματα που συζητούνται. Ηδη, το μέλος της ΠΓ της Ανανεωτικής Αριστερά Θοδ. Μαργαρίτης αφού συνεχάρη τον κ. Ανδρουλάκη διεμήνυσε ότι «όσοι και όσες δεν προερχόμαστε από το ΠΑΣΟΚ μέσα στο ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ επιμένουμε θετικά στο πολιτικό συμβόλαιο, που από το 2015 έχουμε υπογράψει, για ένα πλατύ κόμμα της Κεντροαριστεράς. Το οποίο μαζί με το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να ενώνει και άλλες δυνάμεις της ευρύτερης Σοσιαλδημοκρατίας της Ανανεωτικής Αριστεράς και της Πολιτικής Οικολογίας» με στόχο μία ισχυρή παράταξη.
Σαρωτική ανανέωση
Στις θέσεις κλειδιά θα υπάρξει σαρωτική ανανέωση όπως έχει διαμηνύσει πολλάκις ο Ν. Ανδρουλάκης. «Στόχος μου είναι να δώσω ευκαιρίες σε νέους ανθρώπους είτε έχουν ασχοληθεί με την πολιτική μέχρι τώρα, είτε όχι. Να ανοίξω το κόμμα. Να δημιουργήσω συνθήκες εσωτερικής αξιοκρατίας και διαφάνειας. Δεν θέλω ένα κόμμα με φυτευτούς του εκάστοτε αρχηγού, ουρανοκατέβατους και εκλεκτούς της εγχώριας ελίτ. Αυτά με εμένα δεν θα συμβούν ποτέ» είχε τονίσει στο iefimerida.gr o νέος αρχηγός του ΚΙΝΑΛ προσθέτοντας ότι θα επιχειρήσει να έχουν ακόμα πιο ενεργό ρόλο «όλοι εκείνοι οι πολίτες που σήμερα διακρίνονται με επιτυχία στην αυτοδιοίκηση, σε επιστημονικούς και επαγγελματικούς φορείς. Στελέχη με κοινωνική αναγνώριση και διακριτή πορεία. Το πολιτικό και κοινωνικό αποτύπωμα του ΠΑΣΟΚ είναι πολύ μεγαλύτερο από την εκλογική του επιρροή και αυτό θα αλλάξει κινητοποιώντας ξανά δυνάμεις από την κοινωνία».
Ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει ήδη στο μυαλό του τις δυσλειτουργίες του «συγκεντρωτικού» συστήματος που υπήρχε στη Χ. Τρικούπη. Συνεργάτες του τονίζουν την ανάγκη για σαρωτικές αλλαγές και φρέσκες ιδέες σε όλα τις δομές: Από την παραγωγή πολιτικής και την ομάδα επικοινωνίας, μέχρι τη λειτουργία των ινστιτούτων. «Πρέπει να μπουν νέα πρόσωπα, νέοι επιστήμονες, και νέες ιδέες» είναι η λογική του επιτελείου Ανδρουλάκη. Ολα αυτά θα αποφασιστούν μέσα στις γιορτές και θα ξεκινήσουν να υλοποιούνται από το νέο έτος.