Ο νέος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, που εξελέγη θριαμβευτικά απόψε, με ποσοστό άνω του 68%, είναι ο έκτος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και ο δεύτερος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.
Η σαρωτική νίκη του κόντρα στον πρώην πρωθυπουργό και δη στον Γιώργο Παπανδρέου, είναι ιστορική για μια σειρά από λόγους. Κυρίως όμως, γιατί ανοίγει το παιχνίδι στη νέα γενιά και φιλοδοξεί να φέρει ανατροπές στο πολιτικό σκηνικό. Με τον αέρα της καθολικής επικράτησης του ίδιου αλλά και των δημοσκοπήσεων, το παιχνίδι στο χώρο της κεντροαριστεράς ξεκινά αλλιώς πλέον.
Οπως ο ίδιος είπε στην επινίκεια δήλωσή του από τη Χ. Τρικούπη, που διακόπτονταν συχνά από ιαχές υποστηρικτών του, ο νέος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ δήλωσε ότι δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι. «Η αναμέτρηση τελείωσε απόψε, δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι. Μόνοι κερδισμένοι είναι το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Παράταξη» είπε χαρακτηριστικά.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης πρόσθεσε ότι έχει «πλήρη επίγνωση της ευθύνης που αναλαμβάνει» και δεσμεύτηκε να μετατρέψει «την μεγάλη νίκη της παράταξης σε μια νίκη της πατρίδας γιατί ο ελληνικός λαός αξίζει περισσότερα» είπε χαρακτηριστικά για να προσθέσει: «Ξεκινάμε λοιπόν μαζί ένα νέο ωραίο ταξίδι, γιατί η Δημοκρατική Παράταξη επέστρεψε, το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε και είναι εδώ, ενωμένο δυνατό».
Ο Νίκος Ανδρουλάκης κράτησε χαμηλά τους τόνους σε όλη την προεκλογική εκστρατεία, ακόμη και στον β' γύρο όπου δεν ανταπέδωσε τις προσωπικές επιθέσεις του Γ. Παπανδρέου - αν και απαντούσε άμεσα σε αυτές, επί της ουσίας.
Η άνετη επικράτησή του στον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών του ΚΙΝΑΛ ήταν ίσως για κάποιους μη αναμενόμενη, αλλά όχι για τον ίδιο και το επιτελείο του.
«Σήμερα είναι μια μεγάλη μέρα για την πατρίδα μας, τη Δημοκρατική Παράταξη και το ΠΑΣΟΚ. Σήμερα τα όνειρα, οι ελπίδες, οι προσδοκίες όλων των γενεών ενώνονται» δήλωσε το πρωί ψηφίζοντας για τον β' γύρο που τον ανέδειξε στη θέση του προέδρου του κόμματος.
Ο 42χρονος ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ και διάδοχος της Φώφης Γεννηματά, κινείται τα τελευταία χρόνια αθόρυβα αλλά μεθοδικά και σταθερά. Με πρόταγμα την ανανέωση στην προεκλογική του καμπάνια και προσεκτικές θέσεις, επιχείρησε να προσεταιριστεί το κομμάτι των ψηφοφόρων που διψούσαν για κάτι νέο στην παράταξη.
Με τη χαρακτηριστική κρητική προφορά του, αλλά και την αμεσότητα στο λόγο του, κατάφερε να γυρίσει όλη την Ελλάδα πολλές φορές αλλά και να επιμένει στα ευρωπαϊκά θέματα, που ακούγονταν κάπως «ξένα» στο εσωτερικό ακροατήριο. Δεν του στοίχισε όπως όλα δείχνουν σε τίποτα το γεγονός ότι δεν είναι βουλευτής - κάτι που του χτύπησαν οι αντίπαλοί του. Μένει να φανεί εφόσον εκλεγεί ποιον θα ορίσει πρόεδρο της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ για να τον εκπροσωπεί στις κοινοβουλευτικές μάχες.
Εχει χτίσει ένα σοβαρό πανελλαδικό οργανωτικό δίκτυο από τότε που ήταν γραμματέας του ΠΑΣΟΚ το οποίο το διατήρησε και το επαύξησε το 2017 όταν κατέβηκε για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ (Δημοκρατική Παράταξη τότε). Στον α' γύρο πήρε 51.736 ψήφους και πέρασε στο β' γύρο απέναντι στη Φώφη Γεννηματά όπου κατετάγη δεύτερος με 66.483 ψήφους.
Τον περασμένο Ιούλιο ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, ενώ στην κούρσα ήταν η Φώφη Γεννηματά. Οι εξελίξεις με την υγεία της και η εισαγωγή της στο νοσοκομείο, έβαλαν στην μάχη για τη διαδοχή και τους Π. Χρηστίδη, Π. Γερουλάνο και Γ. Παπανδρέου. Ο πρώην πρωθυπουργός μάλιστα στη συνομιλία που είχε μαζί του, άφησε να εννοηθεί ότι θα τον ήθελε δίπλα του. Ο Νίκος Ανδρουλάκης αρνήθηκε ευγενικά και σύμφωνα με συνεργάτες του, απάντησε ότι «η διαδικασία εκλογής νέας ηγεσίας, αφορά την επόμενη μέρα του Κινήματος. Αφορά το μέλλον της παράταξης και της χώρας. Η ανανέωση είναι πολιτικό και κοινωνικό αίτημα και βασική προϋπόθεση για την αναγέννησή μας» .
Σε αυτό το μοτίβο κινήθηκε σε όλη την προεκλογική του εκστρατεία ο Νίκος Ανδρουλάκης, προτάσσοντας την ανάγκη ανανέωσης και ενότητας. Διέτρεξε δύο και τρεις φορές ολόκληρη τη χώρα με περιοδείες και συγκεντρώσεις. Στο debate των 5 (χωρίς Παπανδρέου) κράτησε ήπια στάση, χωρίς εξάρσεις, επιδιώκοντας να μην κάνει το επικοινωνιακό λάθος. Κλείνοντας την προεκλογική του εκστρατεία, το Σάββατο σε συνέντευξή του στο iefimerida.gr ο Νίκος Ανδρουλάκης είχε ζητήσει «ισχυρή εντολή ανανέωσης και πολιτικής αυτονομίας». Κάτι που, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου, τα εξασφάλισε.
Ποιος είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης
Ο 42χρονος Νίκος Ανδρουλάκης έχει γεννηθεί στο Ηράκλειο, στις 7 Φεβρουαρίου 1979. Χωρισμένος και πατέρας ενός παιδιού, ο Νίκος Ανδρουλάκης, υπήρξε από μικρός πολιτικό ον: Ο πατέρας του ήταν ένθερμος υποστηρικτής του Κώστα Σημίτη.
Σπούδασε πολιτικός μηχανικός στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης στην Ξάνθη και έχει μεταπτυχιακό τίτλο στο πρόγραμμα «Νέα Υλικά και Περιβάλλον». Επιπλέον, είναι υποψήφιος διδάκτωρ της Φιλοσοφίας.
Έχει εργαστεί ως πολιτικός μηχανικός, ενώ έχει διδάξει στην Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης.
Η αγάπη για την πολιτική είχε ξεκινήσει ήδη από τα σχολικά του χρόνια, στο γυμνάσιο, όταν οι συμμαθητές του τον εξέλεξαν αντιπρόεδρο του 15μελούς. Καλός μαθητής προερχόμενος από λαϊκή οικογένεια της Κρήτης. Ο πατέρας του, Μαρίνος, σπούδασε στο μικρό Πολυτεχνείο και είναι μηχανολόγος - μηχανικός. Εργάστηκε στον ΟΤΕ αλλά και τον ιδιωτικό τομέα. Η μητέρα του, Πόπη, σπούδασε οικονομικά στην Ανωτάτη Βιομηχανική και εργάστηκε επί χρόνια στο Δημόσιο. Ωστόσο, δεν άφησαν ποτέ τη γη της οικογένειάς τους στην Κρήτη, την οποία και αξιοποίησαν. Έχει μία αδερφή, την Μαρία η οποία δραστηριοποιείται στο χώρο του τουρισμού.
Πολιτική σταδιοδρομία
Στις 14 Μαρτίου 2013 εκλέχτηκε από το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος Γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, λαμβάνοντας 109 ψήφους σε σύνολο 168 ψήφων.
Στις 30 Μαρτίου 2014 ανακοινώθηκε η υποψηφιότητά του για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με την Ελιά - Δημοκρατική Παράταξη. Εξελέγη δεύτερος με 113.719 σταυρούς προτίμησης.
Έκτοτε, συμμετέχει στην ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Κατά την πρώτη του θητεία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμμετείχε στις επιτροπές Εξωτερικών Υποθέσεων και στην Αντιπροσωπεία για τις σχέσεις με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας Παράλληλα διετέλεσε αναπληρωτής στις επιτροπές Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ασφάλειας και Άμυνας και στην Αντιπροσωπεία στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση ΕΕ - Λατινικής Αμερικής
Τον Ιανουάριο του 2016, μετά από πρόταση της Σοσιαλιστικής Ομάδας, επιλέχθηκε να συμμετάσχει στην Εξεταστική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά τις μετρήσεις εκπομπών στην αυτοκινητοβιομηχανία ως πλήρες μέλος (Σκάνδαλο Volkswagen).
Τον Νοέμβριο του 2017 έθεσε υποψηφιότητα για τον ενιαίο φορέα της Δημοκρατικής Παράταξης, όπου οι πολίτες που συμμετείχαν στον 1ο και τον 2ο γύρο, του έδωσαν 51.736 και 66.483 ψήφους αντίστοιχα.
Κατά τη διάρκεια της πρώτης του θητείας ήταν εισηγητής για την αναβάθμιση του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, γνωστού ως rescEU, εκ μέρους των Σοσιαλιστών. Επιπλέον ορίστηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εισηγητής για τον φάκελο ενόψει των διαπραγματεύσεων για τη νέα προγραμματική περίοδο.
Τον Μάιο του 2019, επανεξελέγη Ευρωβουλευτής με το Κίνημα Αλλαγής λαμβάνοντας 180.822 ψήφους.
Στη νέα του θητεία ανέλαβε αντιπρόεδρος στις επιτροπές Ασφάλειας & Άμυνας, καθώς και στην Αντιπροσωπεία στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση ΕΕ - Λατινικής Αμερικής
Παράλληλα συμμετείχε ως βασικό μέλος στην Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου & στην Αντιπροσωπεία στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση Ίσης Εκπροσώπησης ΑΚΕ-ΕΕ, ενώ ως αναπληρωτής συμμετέχει στις επιτροπές Εξωτερικών Υποθέσεων, Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, Επιτροπή Αλιείας και στην Αντιπροσωπεία για τις σχέσεις με την Κοινή Αγορά του Νότου (Mercosur).