Το μήνυμα ότι «η επιτάχυνση στον χρόνο απονομής των συντάξεων βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα του υπουργείου» έστειλε η Νίκη Κεραμέως, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Παραπολιτικά».
Όπως επισημαίνει σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Παραπολιγικά», «ήδη, έχει σημειωθεί σημαντική επιτάχυνση, καθώς, από τις 500 συντάξεις την ημέρα που εκδίδονταν έως το 2021, σήμερα εκδίδονται πάνω από 1.200. Το αποτέλεσμα είναι οι ληξιπρόθεσμες συντάξεις αυτήν τη στιγμή να βρίσκονται σε ιστορικό χαμηλό: 19.000 στις κύριες και λιγότερες από 33.000 στις επικουρικές».
«Καταβάλαμε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια στον e-ΕΦΚΑ τον Αύγουστο και πετύχαμε μια μείωση των ληξιπρόθεσμων επικουρικών συντάξεων της τάξης του 12% σε σχέση με τον Ιούλιο» σημειώνει η κα Κεραμέως και προσθέτει ότι, «προσεχώς, αναμένεται να ολοκληρωθούν ακόμα δύο έργα, που θα συμβάλουν στην περαιτέρω επιτάχυνση των διαδικασιών, η υλοποίηση του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος του e-ΕΦΚΑ, το οποίο θα ενοποιήσει τα περιφερειακά συστήματα και η ψηφιοποίηση του χαρτώου αρχείου».
Για τους συνταξιούχους, η υπουργός Εργασίας αναφέρει ότι, όπως εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, στα τέλη του προσεχούς Δεκεμβρίου, θα δουν νέα αύξηση στις συντάξεις τους πάνω από δύο εκατομμύρια συνταξιούχοι.
Σύμφωνα με την κα Κεραμέως, «το τελικό ύψος των αυξήσεων θα διαμορφωθεί από την εφαρμογή αλγορίθμου και θα εξαρτηθεί από την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό εκείνης της περιόδου. Εκτιμάται ότι αυτό θα κυμανθεί μεταξύ 2,2% και 2,5%. Παράλληλα, θα δοθεί έκτακτη ενίσχυση σε συνταξιούχους με προσωπική διαφορά. Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση θα είναι έως 200 ευρώ και εξαρτάται από το άθροισμα των κύριων συντάξεων, που λαμβάνουν».
Κεραμέως: Δίκαιη στήριξη των ανέργων, με παρακίνηση για επανένταξή τους στην αγορά εργασίας
Σχετικά με το επίδομα ανεργίας, η υπουργός Εργασίας τονίζει ότι σχεδιάζονται αλλαγές, που οδηγούν σε ουσιαστική και δίκαιη στήριξη των ανέργων και, ταυτόχρονα, θα παρακινούν για επανένταξη στην αγορά εργασίας.
Όπως υπογραμμίζει, «η αλλαγή φιλοσοφίας, που επεξεργαζόμαστε, κινείται σε δύο άξονες. Ο πρώτος αφορά το να καταστεί το επίδομα πιο δίκαιο, με το λαμβάνεται υπόψη η ασφαλιστική ιστορία του ανέργου. Ο δεύτερος άξονας αφορά την ουσιαστικότερη στήριξη των ανέργων. Όταν κάποιος απολύεται, τη δύσκολη εκείνη ώρα, τους πρώτους μήνες, που χρειάζεται ακόμα περισσότερη στήριξη, το επίδομα θα είναι υψηλότερο και εν συνεχεία θα μειώνεται σταδιακά».
«Με τον τρόπο αυτό, στηρίζουμε ουσιαστικά τους ανέργους, αλλά και τους παρακινούμε να βρουν εργασία. Θέλουμε πολίτες αυτόνομους, που εργάζονται και αυξάνουν το εισόδημά τους και όχι εξαρτώμενους από επιδόματα» σχολιάζει η κα Κεραμέως.
Σχέδιο για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 5,9% μέχρι το 2027
Αναφορικά με τις ασφαλιστικές εισφορές, η υπουργός Εργασίας σημειώνει ότι, πέρα από τη διπλάσια μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που ανακοινώθηκε για το 2025, θα υπάρξει μείωση κατά 0,5% και το 2027. Συνεπώς, μέχρι το 2027, ο σχεδιασμός είναι να έχουν μειωθεί οι ασφαλιστικές εισφορές κατά 5,9 ποσοστιαίες μονάδες.
Σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό κόστος, η κα Κεραμέως υποστηρίζει ότι θα περιοριστεί από τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και υπενθυμίζει ότι, τα τελευταία πέντε χρόνια, η αθροιστική μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 4,4% συνέβαλε στη δημιουργία 500.000 νέων θέσεων εργασίας.
Μεταξύ άλλων, με τη συνέντευξή της στην εφημερίδα «Παραπολιτικά», η υπουργός Εργασίας αναφέρεται και στο μέτρο της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, επισημαίνοντας ότι η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό μέτρο, που έχει στόχο την προστασία των εργαζομένων και τη θωράκιση των δικαιωμάτων τους.