Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε ο Ελληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τις Βρυξέλλες, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Ο πρωθυπουργός, απαντώντας για τα προνόμια που αναμένεται να δοθούν στους εμβολιασμένους, συνέστησε «υπομονή μέχρι την επόμενη εβδομάδα».
«Στο ζήτημα του κορωνοϊού εκφράστηκε ικανοποίηση για την πρόοδο των εμβολιασμών σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση. Υπήρξε αναγνώριση πως ως Ευρώπη καλύψαμε το χαμένο έδαφος και μπορέσαμε να προμηθευθούμε επαρκείς δόσεις, ώστε όλοι οι ενήλικοι πολίτες να μπορούν να εμβολιαστούν με όλα τα σκευάσματα», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκινώντας τη συνέντευξη τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.
Εκκληση στους πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί να το πράξουν
«Σε ό,τι αφορά στη μετάλλαξη τύπου Δέλτα, στη δική μου παρέμβαση υποστήριξα πως δεν πρέπει να πάμε σε λογική νέων περιορισμών, αλλά, αντιθέτως, να επιταχύνουμε τους εμβολιασμούς» συνέχισε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας:
«Το είπα και χθες, όσοι έχουν εμβολιαστεί είναι προστατευμένοι, οι ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν. Πρέπει και στη χώρα μας να απευθυνθούμε τόσο προς τους νέους όσο και προς τις μεγαλύτερες ηλικίες να σπεύσουν να εμβολιαστούν».
Θετική η εκτίμηση για την ευρωπαϊκή οικονομία
Αναφερόμενος στη συνέχεια στη σημερινή ατζέντα της συνεδρίασης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για την οικονομία, σημειώνοντας πως είναι «θετική η γενικότερη εκτίμηση για την ευρωπαϊκή οικονομία», συμπληρώνοντας ότι «το ίδιο πιστεύω και για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας» και εξηγώντας ότι πολύ σύντομα θα γίνουν οι πρώτες εκταμιεύσεις από το πακέτο του Ταμείου Ανάκαμψης, ίσως και στα τέλη Αυγούστου.
«Πολύ θετικό θα είναι το αποτύπωμα ιδίως σε ό,τι αφορά τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας», τόνισε επίσης ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.
Ικανοποίηση από το κείμενο συμπερασμάτων για την Τουρκία
Σχετικά με την Τουρκία: «Είμαι ικανοποιημένος από το κείμενο συμπερασμάτων για την Τουρκία. Υπενθυμίζω πως ο πυρήνας της διττής προσέγγισης προς την Τουρκία εμπερικλείεται στο εδάφιο όπου γίνεται λόγος για προώθηση της θετικής ατζέντας με τρόπο σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο», είπε ο πρωθυπουργός, και συμπλήρωσε:
«Για εμάς, επίσης, είναι απαράβατη γραμμή να μην εργαλειοποιεί η Τουρκία το μεταναστευτικό, αλλά και να προβεί σε κινήσεις καλής θέλησης, όπως το να δεχθεί τα 1.450 άτομα, των οποίων το αίτημα για παροχή ασύλου έχει απορριφθεί τελεσίδικα».
«Σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό, μας καλύπτει επίσης το κείμενο συμπερασμάτων» είπε ακόμη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέροντας: «Με επιμονή δική μου και του Μάριο Ντράγκι, το Συμβούλιο επαναλαμβάνει πως οι εκλογές στη Λιβύη πρέπει να γίνουν στις 24 Δεκεμβρίου, να γίνουν αποδεκτά τα αποτελέσματα και να αποχωρήσουν όλες οι ξένες δυνάμεις».
Η απάντηση στη Μέρκελ για τα εμβόλια που γίνονται δεκτά από τη χώρα μας
«Πράγματι, η κυρία Μέρκελ αναφέρθηκε στο ότι υπάρχουν χώρες που δέχονται το Σπούτνικ και άλλες που δεν το δέχονται. Καλυπτόμαστε ως Ελλάδα από τον ευρωπαϊκό κανονισμό. Εάν η Γερμανία είχε αντιρρήσεις θα τις έθετε κατά την οριοθέτηση του κανονισμού», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ερώτηση, κατά τη συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, σχετικά με τα εμβόλια που γίνονται δεκτά από τη χώρα μας σε περιπτώσεις ξένων τουριστών.
«Δεν υπάρχει πλειοψηφία στην ΕΕ για περαιτέρω περιορισμούς σε ό,τι αφορά στη μετάλλαξη τύπου Δέλτα, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να είμαστε προσεκτικοί» συνέχισε ο πρωθυπουργός, εξηγώντας: «Κάνουμε επίσης επιπρόσθετους δειγματοληπτικούς ελέγχους στα σύνορά μας. Ο μόνος ασφαλής τρόπος για την αντιμετώπιση μεταλλάξεων είναι ο εμβολιασμός. Η μετάλλαξη τύπου Δέλτα αντιμετωπίζεται από τον πλήρη εμβολιασμό».
Την επόμενη εβδομάδα οι ανακοινώσεις για τις διευκολύνσεις σε εμβολιασμένους
Σε ερώτηση για τυχόν διευκολύνσεις σε όσους είναι πλήρως εμβολιασμένοι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνέστησε «λίγη υπομονή έως την επόμενη εβδομάδα. Θα πρέπει να σκεφτούμε πώς θα προσεγγίσουμε πιο έξυπνα όλους όσοι δεν έχουν πάρει ακόμη απόφαση να εμβολιαστούν» είπε, και συμπλήρωσε: «Τα σχετικά ποσοστά πάντως αυξάνονται».
Σε ερώτηση για τις σχέσεις με την Τουρκία, ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Πιστεύω ότι μπορούμε να συνεργαστούμε με την Τουρκία σε πνεύμα καλής θέλησης στο μεταναστευτικό. Πιστεύω ότι στο συγκεκριμένο πεδίο έχουμε κοινά συμφέροντα. Υπάρχει συνολικό πλαίσιο σε ό,τι αφορά στη χρηματοδότηση».
«Ενημέρωσα τους Ευρωπαίους εταίρους για τη συνάντησή μου με τον κ. Ερντογάν»
«Είχαμε συστηματική επικοινωνία με τον Νίκο Αναστασιάδη», απάντησε ο πρωθυπουργός σε ερώτηση για την Κύπρο και την περίπτωση που η Τουρκία επιδιώξει ένταση κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
«Θεωρώ πως η παράγραφος 19 του κειμένου συμπερασμάτων καλύπτει πλήρως τις κοινές μας ανησυχίες» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε:
«Ενημέρωσα τους Ευρωπαίους εταίρους μου για τη συνάντησή μου με τον κ. Ερντογάν. Έχω εκφράσει με σαφέστατο τρόπο τον έντονο προβληματισμό για την οποιαδήποτε εκδήλωση έντασης στην Κύπρο με αφορμή την επέτειο από την τουρκική εισβολή. Είναι σαφές πλέον πως οποιαδήποτε ένταση στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα ή την Κύπρο έχει επιπτώσεις στις ευρωτουρκικές σχέσεις».
«Να μην ξανακάνουμε lockdown λόγω των μεταλλάξεων»
«Είναι απολύτως εφικτός ο στόχος να μην υπάρξει πισωγύρισμα, να μην ξανακάνουμε lockdown λόγω των μεταλλάξεων, αλλά αυτό εξαρτάται από όλους μας» τόνισε ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε ερώτηση αν υπάρχει ενδεχόμενο νέων περιορισμών εξαιτίας των μεταλλάξεων του κορωνοϊού.
«Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στο κριτήριο των Ελλήνων πολιτών. Αντιλαμβάνομαι τους όποιους δισταγμούς. Ο καθένας αναλαμβάνει την ευθύνη του, αλλά αυτό δεν σημαίνει όμως πως θα σταματήσουμε να προσέχουμε. Θα πρέπει επίσης να είμαστε έτοιμοι να ελέγξουμε τοπικές εξάρσεις» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου στις Βρυξέλλες, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Σε ερώτηση που ζητούσε διευκρινίσεις για τις εκταμιεύσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «η εντύπωσή μου είναι πως θα έχουμε εκταμιεύσεις από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης εντός του Αυγούστου», ενώ για το ενδεχόμενο να υπάρξουν περιορισμοί στις μετακινήσεις σημείωσε: «Δεν εκτιμώ ότι θα μπουν επιπλέον περιορισμοί στις ευρωπαϊκές μετακινήσεις», συμπληρώνοντας ότι «έχουμε μεγαλοποιήσει το ζήτημα».
Η Ευρώπη στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία
«Η Τουρκία μονίμως εκφράζει αντίρρηση για τα συμπεράσματα και στο βαθμό που η θέση της ΕΕ είναι σταθερή δεν περίμενα μία διαφορετική αντίδραση» απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ερώτηση για την αντίδραση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών μετά την γνωστοποίηση των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. «Η Ευρώπη στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία και θεωρώ πως θα συνεχίσει στη λογική της αποκλιμάκωσης» τόνισε ο πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας – απαντώντας σε άλλο σκέλος της ίδιας ερώτησης - ότι «δεν συναντήθηκα με τον Τατάρ, διασταυρωθήκαμε για δύο λεπτά και του είπα πως η λύση των δύο κρατών δεν θα μας πάει πουθενά. Όταν ο κ. Τατάρ μιλάει για δύο κράτη κανείς στην Ευρώπη δεν τον ακούει, σταματάει η συζήτηση. Ας βλέπουμε το ποτήρι μισογεμάτο και όχι μισοάδειο. Το πλαίσιο των σχέσεων μας με την Τουρκία μετά τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι ξεκάθαρο».
Τα βασικά σημεία της συνέντευξης Τύπου του πρωθυπουργού
- Μπορέσαμε να προμηθευτούμε εμβόλια για να καλύψουμε όλες τις ανάγκες μας.
- Εγινε μια συζήτηση για τις μεταλλάξεις και τη μετάλλαξη Δέλτα και κατά πόσο πρέπει να ανησυχούμε. Σύμφωνα με εισηγήσεις του ECDC, η μετάλλαξη αυτή θα είναι η επικρατούσα στην Ευρώπη μέχρι τον Αύγουστο.
- Δεν πρέπει να μπουν πρόσθετοι περιορισμοί στις μετακινήσεις από χώρες με έντονη παρουσία της μετάλλαξης, υπάρχει μόνο μια απάντηση στη μετάλλαξη αυτή, ο εμβολιασμός.
- Πρέπει να γίνει συστηματική προσπάθεια να ενταθεί ο εμβολιασμός.
- Θέλω να ζητήσω από τους συμπολίτες μας να δουν τα στοιχεία από τα νοσοκομεία τους τελευταίους μήνες. Οσοι έχασαν τη ζωή τους και διασωληνώθηκαν ήταν ανεμβολίαστοι.
- Συζητήσαμε θέματα οικονομικά σήμερα. Η διευκρίνιση για την πορεία της ευρωζώνης είναι θετική, τη συμμερίζομαι και εγώ αυτή την άποψη και για την Ελλάδα.
- Από πέρυσι το καλοκαίρι μέχρι σήμερα διανύσαμε μεγάλο δρόμο, όπου γίνεται η έγκριση των προγραμμάτων. Το ελληνικό πρόγραμμα εγκρίθηκε, εκτιμώ ότι τα 4 δισ. θα εκταμιευτούν πολύ γρήγορα. Να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.
- Εχετε δει τα συμπεράσματα που αφορούν στην Τουρκία, ικανοποιούν τις ελληνικές θέσεις. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι έτοιμο να συζητήσει με την Τουρκία. Ως προς τα ζητήματα που αφορούν τη συνεργασία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να υποβάλει τις προτάσεις της.
- Η Ελλάδα δεν είναι αντίθετη στη συνεργασία, υπό δύο προϋποθέσεις: Η πρώτη αποτυπώνεται στο λήμμα για τη μετανάστευση, να μην εργαλειοποιείται, είναι απαράβατη γραμμή. Δεύτερη προϋπόθεση, η Τουρκία να κάνει κινήσεις καλής θέλησης, να αποδέχεται επιστροφές από την Ελλάδα.
- Με αφορμή τα θέματα και τις σχέσεις με την Τουρκία δεν νοείται λύση στο Κυπριακό εκτός του πλαισίου της διζωνικής δημοκρατίας. Αποτελεί πάγια θέση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ. Δεν τροποποιείται αυτή η προσέγγιση.
- Συζητήσαμε και θέματα για σχέσεις με τη Ρωσία.
- Με επιμονή δική μου και του Μάριο Ντράγκι, ενισχύσαμε τα συμπεράσματα που αφορούν τη Λιβύη. Οι εκλογές πρέπει να γίνουν στις 24/12 και τα αποτελέσματα να είναι σεβαστά από όλους. Ζητάμε να γίνει πρόοδος στον διάλογο, να αποχωρήσουν οι ξένες δυνάμεις και οι μισθοφόροι και ο λαός να πάρει την τύχη στα χέρια του.