Τρεις νέες δημοσκοπήσεις που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας αποτυπώνουν πώς διαμορφώνεται το πολιτικό σκηνικό, σε μια περίοδο που οι εξελίξεις στο θέμα της διερεύνησης της τραγωδίας στα Τέμπη έχουν πάρει άλλη τροπή.
Κοινός τόπος των πανελλαδικών μετρήσεων της Metron Analysis για το Mega, της MRB για το Open και της Prorata, για το Attica TV, είναι τρία βασικά συμπεράσματα:
- Ότι η Νέα Δημοκρατία παρουσιάζει άνοδο σε σχέση με τις προηγούμενες έρευνες, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει αδιαφιλονίκητος πρώτος στην καταλληλότητα για πρωθυπουργία.
- Ότι η Πλεύση Ελευθερίας παγιώνεται στη δεύτερη θέση, με υψηλά ποσοστά, αφήνοντας τρίτο το ΠΑΣΟΚ, το οποίο πέφτει, όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου φαίνεται ότι εισπράττει προς όφελός της το κύμα δυσαρέσκειας από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και κερδίζει προσωπικά τόσο σε δημοφιλία όσο και σε ηγετικότητα.
- Ότι η δυσαρέσκεια των πολιτών σχετικά με το Κράτος Δικαίου και την απονομή Δικαιοσύνης, που είχε εκτοξευτεί το τελευταίο διάστημα στην κορυφή με αφορμή τα Τέμπη, έχει υποχωρήσει αισθητά. Τουναντίον -και αυτό συνιστά ένα επιπλέον καμπανάκι για την κυβέρνηση-, έχει επανακάμψει στην πρώτη θέση των προβλημάτων των πολιτών η ακρίβεια. Παρά ταύτα, η πλειονότητα εξακολουθεί να διάκειται αρνητικά σε σχέση με τη διαχείριση της σιδηροδρομικής τραγωδίας από το κυβερνών κόμμα.
Οι νέες δημοσκοπήσεις - Πρόθεση ψήφου
Αναλυτικά, στην πρόθεση ψήφου οι τρεις εταιρείες δίνουν τα εξής:
Στη δημοσκόπηση της MRB για λογαριασμό του Open, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ λαμβάνει 20,4%, η Πλεύση Ελευθερίας 13,5%, το ΠΑΣΟΚ 9,4%, η Ελληνική Λύση 8,6%, το ΚΚΕ 5,6%, ο ΣΥΡΙΖΑ 5%, η Νίκη 3%, η Φωνή Λογικής 2,8%, το ΜέΡΑ25 2,5%, το Κίνημα Δημοκρατίας 2,4%, η Νέα Αριστερά 1,5%, ενώ το σύνολο της αδιευκρίνιστης ψήφου είναι στο 24,1%.


Στη δημοσκόπηση της Metron Analysis, η ΝΔ κινείται στο 20,9% και προηγείται με 9,4 μονάδες της Πλεύσης Ελευθερίας, η οποία βρίσκεται στο 11,5%, με το ΠΑΣΟΚ να είναι μονοψήφιο στο 9,6%.
Αναλυτικά:
- ΝΔ: 20,9%
- ΣΥΡΙΖΑ: 5,3%
- ΠΑΣΟΚ: 9,6%
- ΚΚΕ: 6,3%
- Σπαρτιάτες: 0,9%
- Ελληνική Λύση: 7,9%
- ΝΙΚΗ: 1,6%
- Πλεύση Ελευθερίας: 11,5%
- ΜέΡΑ25: 2,1%%
- Νέα Αριστερά: 1,9%
- Φωνή Λογικής: 2,4%
- Ανταρσία: 1%
- Κίνημα Δημοκρατίας: 1,3%
- Λοιπά: 3,7%
- Άκυρο-Λευκό: 4,6%
- Δεν θα ψηφίσουν: 6,5%
- Αναποφάσιστοι: 10,2%
- ΔΑ: 2,3%

Στη δημοσκόπηση της Prorata, στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία είναι σταθερά στο 22,5%, ενώ η Πλεύση Ελευθερίας στο 14%. Απώλειες τριών μονάδων καταγράφει το ΠΑΣΟΚ (12%) και η Ελληνική Λύση είναι τέταρτο κόμμα, με 11,5%. Το ΚΚΕ συγκεντρώνει 8% και ο ΣΥΡΙΖΑ 6,5%.
Εκτίμηση ψήφου
Στην έρευνα της Metron Analysis για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega, στην εκτίμηση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει 27,3% και βρίσκεται 12,3 μονάδες μπροστά από την Πλεύση Ελευθερίας, που αγγίζει το 15% και σε μία ακόμη έρευνα αφήνει τρίτο το ΠΑΣΟΚ, που συγκεντρώνει 12,5%.
- ΝΔ: 27,3%
- ΣΥΡΙΖΑ: 6,9%
- ΠΑΣΟΚ: 12,5%
- ΚΚΕ: 8,3%
- Σπαρτιάτες: 1,2%
- Ελληνική Λύση: 10,4%
- ΝΙΚΗ: 2,1%
- Πλεύση Ελευθερίας: 15%
- ΜέΡΑ25: 2,7%
- Νέα Αριστερά: 2,5%
- Φωνή Λογικής: 3,1%
- Ανταρσία: 1,4%
- Κίνημα Δημοκρατίας: 1,7%
- Λοιπά: 4,9%

Στη μέτρηση της MRB και στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή στο σύνολο, η ΝΔ κινείται στο 26,9%, η Πλεύση Ελευθερίας βρίσκεται στο 17,8%, το ΠΑΣΟΚ στο 12,4%, η Ελληνική Λύση είναι στο 11,3%, το ΚΚΕ στο 7,4%, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 6,6%, η Νίκη 4%, η Φωνή Λογικής 3,7%, το ΜέΡΑ25 3,3%, το Κίνημα Δημοκρατίας 3,2% και η Νέα Αριστερά 2%.


Στην εκτίμηση ψήφου της Prorata, η ΝΔ παρουσιάζει ελαφρά άνοδο με ποσοστό 25,5% (από 25%), ενώ η Πλεύση Ελευθερίας από το 10% εκτοξεύεται στο 15,5%. Το ΠΑΣΟΚ από 16,5% πέφτει στο 13,5%. Η Ελληνική Λύση βρίσκεται μία μονάδα πίσω του, στο 12,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ υποχωρεί καθώς βρίσκεται στο 7,5% (από 9%), και το ΚΚΕ στο 9% από το 10%.
Καταλληλότερος πρωθυπουργός
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της MRB, καταλληλότερος πρωθυπουργός παραμένει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ ακολουθεί η Ζωή Κωνσταντοπούλου και πίσω της με μονοψήφιο ποσοστό ο Κυριάκος Βελόπουλος.
- Κυριάκος Μητσοτάκης: 21,4%
- Ζωή Κωνσταντοπούλου: 13,2%
- Κυριάκος Βελόπουλος: 5,9%
- Νίκος Ανδρουλάκης: 4,7%
- Δημήτρης Κουτσούμπας: 3,3%
- Γιάνης Βαρουφάκης: 3,2%
- Δημήτρης Νατσιός: 2,1%
- Στέφανος Κασσελάκης: 2,1%
- Σωκράτης Φάμελλος: 2%
- Κανένας: 33,3%

Οι ερωτηθέντες στην έρευνα της Metron εκτιμούν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο καταλληλότερος πρωθυπουργός με ποσοστό 26%. Ακολουθεί η Ζωή Κωνσταντοπούλου με 11% και ο Κυριάκος Βελόπουλος με 6%, ενώ έπονται Νίκος Ανδρουλάκης με 5%, Δημήτρης Κουτσούμπας με 2% και Σωκράτης Φάμελλος με 2%. «Κανένας» απαντά το 36%.

Από την άλλη, δημοφιλέστερη πολιτική αρχηγός θεωρείται η Ζωή Κωνσταντοπούλου με ποσοστό 46%, ενώ δεύτερος είναι ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 37%, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι στην τρίτη θέση με 32% και ακολουθούν Σωκράτης Φάμελλος, Κυριάκος Βελόπουλος, Νίκος Ανδρουλάκης και Αλέξης Χαρίτσης.

Στη μέτρηση της Prorata το 24% δηλώνει ότι εμπιστεύεται τον Κυριάκο Μητσοτάκη για πρωθυπουργό, το 11% τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, ενώ το 8% επιλέγει τους Κυριάκο Βελόπουλο και Νίκο Ανδρουλάκη.
Σημαντικότερα προβλήματα
Στην έρευνα της Metron Αnalysis σημαντικότερο πρόβλημα για τους πολίτες είναι η ακρίβεια και η οικονομία, ενώ έπονται η κρίση θεσμών, η ανασφάλεια/ανεπάρκεια της κυβέρνησης και η εξωτερική πολιτική.

Στην MRB η ακρίβεια πήρε και πάλι κεφάλι ως υπ' αριθμόν ένα πρόβλημα των πολιτών (50,7%), ενώ υποχώρησε στην τέταρτη θέση με 20% το αίτημα για το Κράτος Δικαίου και την απονομή Δικαιοσύνης.


Αναφορικά με την υπόθεση των Τεμπών, έχει υποχωρήσει το ποσοστό όσουν βλέπουν συγκάλυψη (71,8% από 75,2% που ήταν τον Μάιο) και, αντιστοίχως, το ποσοστό όσων βλέπουν διαφάνεια ανέβηκε στο 21,2% από το 17,8%.

Σε σχέση με την τραγωδία στα Τέμπη, το σοβαρότερο θέμα, σύμφωνα με την MRB, είναι:
- Οι παραλείψεις/αστοχίες/αιτίες που προκάλεσαν το δυστύχημα πριν από το δυστύχημα: 41,2%
- Το ότι πιθανά δεν έχει εξασφαλιστεί ακόμα η ασφάλεια των σιδηροδρόμων στην Ελλάδα: 29,6%
- Οι διαδικασίες που τηρήθηκαν μετά το δυστύχημα από όλους τους εμπλεκόμενους θεσμούς: 25,9%.

Αναφορικά με την υπόθεση των Τεμπών, το 76,8% των πολιτών υποστηρίζει ότι δεν έχει αλλάξει η αρνητική άποψη που είχε για την κυβέρνηση, ενώ το 43,6% βλέπει θετική αξιοποίηση από την πλευρά της αντιπολίτευσης, με το 38% να κάνει λόγο για αρνητική εργαλειοποίηση.

Και στην έρευνα της Prorata η ακρίβεια παραμένει το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα σύμφωνα με το 74%, ενώ ακολουθούν τα θέματα δικαιοσύνης, διαφθοράς, διαφάνειας με 49% και η υγεία και η περίθαλψη με 31%.