Ολοκληρώθηκε στο Παρίσι η νέα σύνοδος Ευρωπαίων ηγετών που συγκάλεσε ο Εμανουέλ Μακρόν για την Ουκρανία.
Με τη συμμετοχή 20 αρχηγών κρατών πραγματοποιήθηκε η συνάντηση κορυφής για το Ουκρανικό, κυρίως όμως μέσω τηλεδιάσκεψης.
Όπως έγινε γνωστό από τη γαλλική πλευρά, στο Παρίσι ήταν παρόντες, εκτός από τον πρόεδρο Μακρόν, ο πρόεδρος της Ρουμανίας Ιλίε Μπολογιάν και ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Λικ Φρίντεν, ενώ όλοι υπόλοιποι ηγέτες, μεταξύ των οποίων ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη, συμμετείχαν στη συνάντηση μέσω βιντεοσύνδεσης.
Στη συνάντηση μετείχαν οι πρωθυπουργοί του Καναδά, της Νορβηγίας και της Ισλανδίας, ενώ όλοι οι υπόλοιποι είναι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων χωρών της ΕΕ.
Λίγο πριν από την έναρξη της συζήτησης, ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό είπε ότι η Ουκρανία πρέπει να συμμετέχει στις συζητήσεις που αφορούν το μέλλον της. «Είναι θεμελιώδες ζήτημα για τον Καναδά και την πλειονότητα των συμμάχων μας: τίποτα για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία», τόνισε.
Μακρόν: Χρήσιμες οι διαπραγματεύσεις Τραμπ-Πούτιν για Ουκρανία
Αναφερόμενος στις εξελίξεις για την Ουκρανία, ο Εμανουέλ Μακρόν σημείωσε, στη συνέντευξη που παραχώρησε ενόψει της νέας συνόδου, ότι οι διαπραγματεύσεις του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ίσως αποδειχθούν «χρήσιμες».
«Δημιουργεί ξανά στρατηγική ασάφεια για τον πρόεδρο Πούτιν» χρησιμοποιώντας «πολύ σταθερά λόγια» και η «αβεβαιότητα» θα μπορούσε «να βοηθήσει στην άσκηση πίεσης», έκρινε ο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να μιλήσει κι ο ίδιος με τον πρόεδρο της Ρωσίας.
Υπογράμμισε ωστόσο ότι για να επιτευχθεί διαρκής ειρήνη, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να είναι παρόντες οι Ουκρανοί στις διαπραγματεύσεις.
Τηλεδιάσκεψη υπό τον Αμερικανό ΥΠΕΞ
Το Παρίσι ανακοίνωσε χθες ότι ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Nοέλ Μπαρό συμμετείχε, μαζί με τους ομολόγους του της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Βρετανίας, σε τηλεδιάσκεψη με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο.
Γαλλικές διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι, σε συνέχεια της προχθεσινής συνάντησης κορυφής στο Παρίσι, η ευρωπαϊκή πλευρά έχει πλέον κοινές θέσεις: ιδίως ότι καμία λύση για την Ουκρανία δεν είναι δυνατόν να συμφωνηθεί χωρίς την Ουκρανία, ότι καμία απόφαση που αφορά την ασφάλεια της Ευρώπης δεν μπορεί να υιοθετηθεί χωρίς τους Ευρωπαίους και ότι πρέπει να διαφυλαχθεί η συμμαχία, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ με την Ευρώπη.