Τα νέα νομοσχέδια που φέρνει το υπουργείο Παιδείας -Ακαδημίες Επαγγελματικής Κατάρτισης, κληρικοί της Ομογένειας - iefimerida.gr

Τα νέα νομοσχέδια που φέρνει το υπουργείο Παιδείας -Ακαδημίες Επαγγελματικής Κατάρτισης, κληρικοί της Ομογένειας

O Κυριάκος Πιερρακάκης
O Κυριάκος Πιερρακάκης
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Δύο νέες νομοθετικές παρεμβάσεις του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού παρουσίασε την Παρασκευή στο Υπουργικό Συμβούλιο ο υπουργός Κυριάκος Πιερρακάκης.

Η μία αφορά στην επαγγελματική εκπαίδευση και πιο συγκεκριμένα στην ίδρυση Ακαδημιών Επαγγελματικής Κατάρτισης και η άλλη αφορά στη θεσμοθέτηση 600 οργανικών θέσεων για τους κληρικούς της Ομογένειας.

Όπως αναφέρει σχετική, σημερινή, ανακοίνωση του υπουργείου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στο Υπουργικό Συμβούλιο αναφέρθηκε στις δύο αυτές πρωτοβουλίες, κάνοντας, αφ' ενός, λόγο για το «μεγάλο κρίσιμο στοίχημα» της επαγγελματικής κατάρτισης, το οποίο πρέπει να κερδηθεί και αφ' ετέρου, για μία «πρωτοβουλία μεγάλης, σπουδαίας εθνικής σημασίας».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναλυτικά, ο κ. Πιερρακάκης, αναφορικά με τις Ακαδημίες Επαγγελματικής Κατάρτισης, σε ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα, έκανε λόγο για έναν «νέο θεσμό που δίνει στις νέες και τους νέους τα εφόδια για να καταρτίζονται σε τομείς που έχει πραγματικά ανάγκη η οικονομία της χώρας».

Ειδικότερα, το σχέδιο νόμου που παρουσιάστηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο από τον υπουργό Παιδείας Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκο Πιερρακάκη και την υφυπουργό Ιωάννα Λυτρίβη, θεσμοθετεί τη συνέργεια μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, με στόχο, όπως σημειώνεται από πλευράς υπουργείου, «την παραγωγή στελεχών υψηλής εξειδίκευσης και έμφαση στις ανάγκες κάθε περιοχής της χώρας».

Οι Ακαδημίες Επαγγελματικής Κατάρτισης έχουν σχεδιαστεί με στόχο να αποκτήσουν τη δική τους δυναμική στις τοπικές κοινωνίες. Για παράδειγμα, στην Ημαθία θα εστιάσουν στην οινοπαραγωγή, στην Αρκαδία στη φαρμακευτική βιομηχανία, στη Σπάρτη στην παραγωγή ελαιόλαδου.

Σύμφωνα με άτυπη ενημέρωση από το υπουργείο Παιδείας, το Δημόσιο θα αναλάβει, εκτός από την ίδρυση και τη λειτουργία της Ακαδημίας, την ανεύρεση κτιριακών υποδομών και την κάλυψη των αποδοχών των εκπαιδευτών και του διοικητικού προσωπικού. Ο συνεργαζόμενος οικονομικός φορέας θα συμβάλλει με την παροχή του υλικοτεχνικού και μηχανολογικού εξοπλισμού, την εξασφάλιση της πρακτικής άσκησης ή μαθητείας των καταρτιζόμενων και με οδηγούς κατάρτισης (προγράμματα σπουδών), τα οποία θα εγκρίνονται από το υπουργείο Παιδείας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση, οι συνεργαζόμενοι φορείς μπορεί να είναι επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, κοινοπραξίες ή ενώσεις αυτών, επιμελητήρια, συνεταιρισμοί, αναπτυξιακές εταιρείες ΟΤΑ, ινστιτούτα των κοινωνικών εταίρων.

Η φοίτηση στις Ακαδημίες Επαγγελματικής Κατάρτισης θα είναι δωρεάν, ενώ η πρακτική άσκηση ή μαθητεία θα αμείβεται με βάση τα όσα προβλέπονται στις ισχύουσες διατάξεις. Οι εκπαιδευτές θα προέρχονται από το ίδιο μητρώο με τις Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΑΕΚ) ενώ ο τίτλος σπουδών που θα αποκτούν οι απόφοιτοι θα είναι κατηγορίας 3 και 5 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων.

Ως προς τη διαδικασία που θα ακολουθείται, οι ενδιαφερόμενοι φορείς ή επιχειρήσεις θα υποβάλλουν αίτηση στο υπουργείο Παιδείας και αυτή θα αξιολογείται. Η άδεια θα χορηγείται εφόσον πληρούν όλες τις προδιαγραφές και η σύμβαση που θα υπογράφεται θα είναι εξαετούς διάρκειας, με δυνατότητα ανανέωσης ή παράτασης.

Οι Ακαδημίες Επαγγελματικής Κατάρτισης θα λειτουργούν υπό μία πενταμελή Διοικούσα Επιτροπή, η οποία θα συγκροτείται με απόφαση του αρμόδιου υπουργού και έχει τριετή θητεία. Στη Διοικούσα Επιτροπή θα συμμετέχουν τρία μέλη από το Δημόσιο και δύο μέλη, τα οποία θα υποδεικνύονται από τον συνεργαζόμενο οικονομικό φορέα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η φιλοσοφία μας είναι ξεκάθαρη: να δώσουμε στις τοπικές κοινωνίες τη δυνατότητα να δημιουργούν εκπαιδευτικές δομές που ανταποκρίνονται στις ανάγκες και τις προοπτικές τους.

Και, παράλληλα, να δώσουμε στις νέες και τους νέους την ευκαιρία να αξιοποιούν το ταλέντο και τις δεξιότητές τους, ώστε να εξελίσσονται σε δυναμικούς επαγγελματίες και επιχειρηματίες στον τόπο τους». Αυτό τόνισε σχετικά στην ανάρτησή του ο κ. Πιερρακάκης.

Όσον αφορά τη νομοθετική παρέμβαση που αφορά στα πρεσβυγενή Πατριαρχεία και την Ιερά Μονή Σινά, πρόκειται για νομοσχέδιο που έχει την υποστήριξη και των υπουργείων Εξωτερικών, Εσωτερικών και Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών και θα έχει βάθος τριετίας.

Αναλυτικότερα, προβλέπεται η θεσμοθέτηση 600 οργανικών θέσεων «Κληρικών Ομογένειας» στο ΝΠΔΔ «Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος», τις οποίες θα καταλαμβάνουν Κληρικοί (Έλληνες πολίτες ή πολίτες χωρών Ε.Ε.) που θα υπηρετούν υποχρεωτικά στο εξωτερικό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κ. Πιερρακάκης σε σχετική ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα τόνισε ότι πρόκειται για στήριξη του Ελληνισμού σε όλον τον κόσμο. «Με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο λύσαμε το ζήτημα των κληρικών της Ελλάδας, παρεμβαίνουμε για να επιλύσουμε ένα ζήτημα που έχει τεθεί εδώ και χρόνια από το Οικουμενικό Πατριαρχείο για τους κληρικούς της Ομογένειας. Ενισχύοντας έμπρακτα τον ρόλο τους διασφαλίζουμε τη διαχρονική παρουσία του Ελληνισμού στις ιστορικές έδρες της Ορθοδοξίας», ανέφερε.

Σύμφωνα με άτυπη ενημέρωση από το υπουργείο Παιδείας, με τη θεσμοθέτηση των οργανικών αυτών θέσεων, «επιλύεται το πρόβλημα της έλλειψης μισθοδοσίας, ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των Ελλήνων πολιτών που υπηρετούν ως Κληρικοί στην Ομογένεια, διασφαλίζοντας παράλληλα την πλήρη κάλυψη των εκκλησιαστικών αναγκών της Ομογένειας».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ