Νέες παρεμβάσεις στήριξης της οικονομίας και των εργαζομένων ετοιμάζει η κυβέρνηση.
Θεωρείται πιθανό τα νέα μέτρα αντιμετώπισης των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας να ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης την Παρασκευή στη Βουλή, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση που έχει καταθέσει η Φώφη Γεννηματά. Στόχος είναι ο περιορισμός της ύφεσης και η διατήρηση των θέσεων εργασίας, μέσα σε ένα περιβάλλον με πολλές αβεβαιότητες που έχει διαμορφώσει παγκοσμίως η επέλαση του κορωνοϊού.
Στο Μέγαρο Μαξίμου παρακολουθούν καθημερινά όλους τους οικονομικούς δείκτες, συγκεντρώνουν στοιχεία για την αγορά εργασίας και αξιολογούν την πορεία και αποτελεσματικότητα των μέτρων που έχουν ληφθεί. Τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας έχουν αναλάβει να επεξεργαστούν τις ρυθμίσεις που θα παρουσιαστούν στον πρωθυπουργό, ο οποίος θα λάβει και τις τελικές αποφάσεις.
Βελτιώσεις στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία»
Σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρξουν βελτιώσεις στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία», καθώς έχουν παρατηρηθεί προβλήματα, ενώ και η συμμετοχή των εταιρειών στο πρόγραμμα δεν είναι αυτή που περίμεναν στην κυβέρνηση.
Ετσι, θα ανακοινωθούν παρεμβάσεις που θα περιλαμβάνουν δύο επίπεδα: καταρχήν την μείωση της γραφειοκρατίας, αφού έχει διαπιστωθεί ότι δημιουργεί προβλήματα και αποθαρρύνει την συμμετοχή εταιρειών. Επίσης θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η επέκταση του προγράμματος, ενώ εξετάζεται και η περαιτέρω επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για να γίνει πιο ελκυστικό το πρόγραμμα για την ένταξη επιχειρήσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι σήμερα έχουν δηλώσει συμμετοχή λιγότερες από 3,5 χιλιάδες επιχειρήσεις, που απασχολούν μόλις 40 χιλιάδες εργαζόμενους.
Επιπλέον μέτρα στήριξης από Μητσοτάκη πριν από τη Σύνοδο Κορυφής
Ο πρωθυπουργός, όπως σημειώνουν συνεργάτες του, είναι αποφασισμένος να λάβει άμεσα τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για να στηριχθεί η οικονομία. Γι’ αυτό το λόγο θα προχωρήσει σε επιπλέον θετικά μέτρα πριν την Σύνοδο Κορυφής στις 17 Ιουλίου, οπότε και αναμένεται να οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης. Ειδικό βάρος δίνεται την στήριξη των εργαζομένων, τόσο με την κάλυψη εισοδημάτων, όσο και την διατήρηση των θέσεων εργασίας. Εκτιμάται ότι όσο νωρίτερα γίνουν οι απαραίτητες κινήσεις τόσο πιο ευεργετικές θα αποδειχθούν για την μείωση των επιπτώσεων.
«Επειδή νοιαζόμαστε και μπορούμε», απαντούν στενοί συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, εξηγώντας την απόφαση να μην περιμένει τις τελικές διευθετήσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης και τα χρήματα που θα λάβει η Ελλάδα από την ΕΕ.
Οι χθεσινές ανακοινώσεις σε επίπεδο ΕΕ για τις χώρες με τις οποίες ανοίγουμε τα σύνορα και δεχόμαστε τουρίστες, περιλαμβάνουν αρκετούς περιορισμούς, γεγονός που έχει άμεση επίπτωση στην ελληνική οικονομία, καθώς θα πλήξει περαιτέρω τον τουρισμό. Κυβερνητικά στελέχη δεν κρύβουν ότι υπήρχαν μεγαλύτερες προσδοκίες και τώρα θα πρέπει να ληφθούν μέτρα ενίσχυσης που θα καλύψουν τον οικονομικό αντίκτυπο.
«Γι’ αυτό θα στηρίξουμε με χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό ή τον κοινοτικό προϋπολογισμό εισοδήματα που θα χαθούν για να μειώσουμε το βάθος και την έκταση της ύφεσης. Ο κόσμος της εργασίας, να ξέρει ότι θα στηριχθεί από το κράτος το επόμενο διάστημα σε μεγαλύτερη έκταση», δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στον ΑΝΤ1.