Νέα κρίση στη ΝΔ, λόγω γάμου ομοφύλων, στο πρόσωπο της Φουντεδάκη -Οι αντιδράσεις των «γαλάζιων» βουλευτών - iefimerida.gr

Νέα κρίση στη ΝΔ, λόγω γάμου ομοφύλων, στο πρόσωπο της Φουντεδάκη -Οι αντιδράσεις των «γαλάζιων» βουλευτών

Αικατερίνη Φουντεδάκη
Αικατερίνη Φουντεδάκη
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΝΤΕΛΗΣ

Η πρόταση διορισμού της Κατερίνας Φουντεδάκη προκάλεσε αναστάτωση στη ΝΔ.

Χρειάστηκε η παρέμβαση του πρωθυπουργού, αργά το βράδυ της Τρίτης, και η απόσυρση της υποψηφιότητας της Κατερίνας Φουντεδάκη, που είχε συνυπογράψει τη σύνταξη του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, για τη θέση της προέδρου της Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, προκειμένου να αποσοβηθεί μια κρίση που υπέβοσκε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ από το βράδυ της Κυριακής. Η ίδια, χθες το απόγευμα έριξε λάδι στη φωτιά, καθώς σε δήλωσή της στο daily.nb.org υποστήριξε ότι «πρόκειται σαφώς για ένα είδος ρεβανσισμού προς τη διαφορετική άποψη, ο οποίος, δυστυχώς, επικράτησε», προκαλώντας την εκ νέου αντίδραση αρκετών βουλευτών της ΝΔ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ποιοι βουλευτές της επιτροπής ζήτησαν αντικατάσταση

Όλα ξεκίνησαν όταν τα μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας έλαβαν e-mail με την ατζέντα της συνεδρίασης που ήταν προγραμματισμένη για χθες και ξεχώριζε η ακρόαση της κυρίας Φουντεδάκη. Αμέσως υπήρξε επικοινωνία ορισμένων βουλευτών με τον γραμματέα της ΚΟ και στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου για να διατυπώσουν τις ενστάσεις τους, ενώ οι αντιδράσεις κορυφώθηκαν τη Δευτέρα, οπότε και είχαν πληροφορηθεί όλοι την επιλογή της. Η καθηγήτρια του ΑΠΘ ανήκει στην ομάδα όσων διαμόρφωσαν το νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο, που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην ΚΟ της ΝΔ και ήταν από τα θέματα που έθεσαν πολλοί βουλευτές κατά την πρόσφατη συνεδρίαση προς τον κ. Μητσοτάκη, υποστηρίζοντας ότι οι χειρισμοί ήταν λανθασμένοι. Επιφυλάξεις, διαφορετικής έντασης και περιεχομένου, διατύπωσαν οι επτά από τους δεκατέσσερις βουλευτές της ΝΔ που συμμετέχουν στην Επιτροπή και είχαν καταψηφίσει ή απείχαν στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Πρόκειται για τον Στέλιο Πέτσα, τον Θάνο Πλεύρη, τον Γιάννη Οικονόμου, τον Γιάννη Ανδριανό, τον Ευριπίδη Στυλιανίδη, τον Γιάννη Λαμπρόπουλο και τον Φώντα Μπαραλιάκο.

Το παρασκήνιο των αντιδράσεων για τη Φουντεδάκη

«Ουδείς ήθελε να δημιουργήσει θέμα στην κυβέρνηση», σημειώνει στο iefimerida.gr ένας από τους βουλευτές, σημειώνοντας ότι γι' αυτόν τον λόγο ενημέρωσαν εγκαίρως τόσο τον γραμματέα της ΚΟ όσο και το Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να έχουν χρόνο να προβούν στην αντικατάσταση όσων δεν είχαν πρόθεση να ψηφίσουν την Κατερίνα Φουντεδάκη. Άλλη πηγή σημειώνει ότι θα ψήφιζε θετικά, ωστόσο όφειλε να προειδοποιήσει για το λάθος πολιτικό μήνυμα που εξέπεμπε η συγκεκριμένη επιλογή, ειδικά όταν το θέμα έχει συζητηθεί εκτενώς και έχουν όλοι παραδεχθεί το κόστος που υπήρξε για την παράταξη από την ψήφιση του νόμου για τον γάμο ομοφύλων. Άλλος βουλευτής είχε ζητήσει να υπάρχει συγκεκριμένη δήλωση της κ. Φουντεδάκη στην ακρόαση ότι δεν στηρίζει την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή στα ομόφυλα ζευγάρια.

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να ακούσει τους βουλευτές της ΝΔ»

Παρά τις προειδοποιήσεις, όμως, τα αντανακλαστικά δεν ήταν ανάλογα και η αναταραχή μεγάλωνε, καθώς άρχισαν να εκδηλώνουν τη δυσαρέσκειά τους και άλλα μέλη της ΚΟ. Η πρώτη σκέψη από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου ήταν να αντικατασταθούν όσοι από τους επτά επέμεναν ότι δεν θα ψηφίσουν, κάτι που είχαν ζητήσει και οι ίδιοι για να μη δημιουργηθεί πρόβλημα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Φουντεδάκη είχε επιλεγεί πριν τις ευρωεκλογές από την κυβέρνηση με εισήγηση του κ. Σκέρτσου. «Μετά τις εκλογές το τοπίο ήταν διαφορετικό και έπρεπε να αξιολογηθεί εκ νέου η επιλογή αυτή προκειμένου να μην πέσει λάδι στη φωτιά», σημειώνει βουλευτής στο iefimerida.gr.

Τελικά, το βράδυ της Τρίτης τα μέλη της Επιτροπής πληροφορήθηκαν ότι η συνεδρίαση αναβάλλεται και θα υπάρξει νέα πρόταση από την πλευρά της κυβέρνησης τις επόμενες ημέρες. «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να ακούσει τους βουλευτές της ΝΔ, χωρίς αυτό να σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι δεν υπάρχει σεβασμός για την επιστημονική κατάρτιση και το κύρος της κ. Φουντεδάκη», σύμφωνα με κυβερνητική πηγή. Ο πρωθυπουργός, παρότι θα περνούσε η πρόταση για την κ. Φουντεδάκη, θέλησε με αυτή την κίνησή του να στείλει στους βουλευτές του το μήνυμα ότι θα κάνει πράξη τη δέσμευσή του στη συνεδρίαση της ΚΟ, πως θα λαμβάνει υπ' όψιν τις θέσεις τους, κάτι που εκτιμήθηκε και από τους ίδιους. «Είναι δύναμη για το κόμμα μας ο πρωθυπουργός να αφουγκράζεται και η ηγεσία να σέβεται τους βουλευτές», δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο κ. Πλεύρης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Eνδεικτική είναι και η παρέμβαση του Νότη Μηταράκη, ο οποίος μιλώντας στο Open, δήλωσε πως είναι «πολύ θετική η άμεση αντίδραση της ηγεσίας της ΝΔ στις απόψεις των βουλευτών» και χαρακτήρισε «απρεπή και αμετροεπή» την δήλωση της κυρίας Φουντουδάκη για «ρεβανσισμό».

Στη δήλωσή της η κυρία Φουντεδάκη σημειώνει ότι ουδεμία σχέση έχει η Αρχή με τον νόμο για την ισότητα στον γάμο και «δεν έχει καμία αρμοδιότητα να ορίσει το επιτρεπτό των μεθόδων της Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και τις επιπτώσεις τους για τα ομόφυλα ζευγάρια», χαρακτηρίζοντας «άτοπη» τη σύνδεση. Ωστόσο, αυτό που εκνεύρισε πολλούς βουλευτές ήταν η κατηγορία περί «ρεβανσισμού». «Δείχνει έλλειψη σεβασμού και εκθέτει όσους την πρότειναν», σχολίαζαν μόλις πληροφορήθηκαν το περιεχόμενο της δήλωσης.

Πλέον, η απόφαση έχει επιστρέψει στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Γιώργο Μυλωνάκη να είναι επιφορτισμένος με την ανεύρεση προσώπου για την προεδρία της Εθνικής Επιτροπής Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΦΟΥΝΤΕΔΑΚΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ