Η αυταρχική συμπεριφορά Κασσελάκη απέναντι στα κορυφαία στελέχη έβγαλε προς τα έξω την εικόνα σύγχυσης που επικρατεί στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, στη χθεσινή Πολιτική Γραμματεία που διεξήχθη μέσω τηλεδιάσκεψης, συνδέθηκε με το ανώτατο καθοδηγητικό όργανο μόλις για δέκα λεπτά.
Ήταν όμως αρκετά για να τορπιλίσει το κλίμα και να αιφνιδιάσει με το «καλησπέρα» άπαντες.
Ο τρόπος του, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν από την αρχή ακραία προσβλητικός για να απευθύνεται σε έμπειρα πολιτικά στελέχη.
Η συμπεριφορά του μάλιστα έφτασε να ενοχλήσει σφόδρα ακόμη και τον Αλέκο Φλαμπουράρη, ο οποίος φημίζεται για την ηρεμία και την ψυχραιμία που επιδεικνύει διαχρονικά ακόμη και σε ακραία δύσκολες καταστάσεις.
Ο κ. Κασσελάκης ξεκίνησε την εισήγησή του επιθετικά, θεωρώντας ότι τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας είχαν αποφασίσει να του επιφέρουν ένα δεύτερο πλήγμα, μετά την πρώτη «ήττα» που γεύτηκε από την Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου, απορρίπτοντας το υβριδικό μοντέλο εκλογής των κομματικών οργανώσεων και με ηλεκτρονική ψηφοφορία, που εκείνος επιθυμεί να εισαγάγει στη διαδικασία προ του Συνεδρίου.
«Αν κάποιος διαφωνεί, να σηκωθεί να το πει», είπε ο κ. Κασσελάκης, κορυφώνοντας την προκλητική του συμπεριφορά, σύμφωνα με τα όσα περιγράφονται από τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας, με τον Αλέκο Φλαμπουράρη φανερά πλέον προσβεβλημένο να αντιδρά και να χρεώνει στον πρόεδρο του κόμματος αυταρχισμό που δεν μπορούσε πλέον να γίνει ανεκτός.
«Είναι αυταρχικός αυτός ο τρόπος. Δεν γίνεται συζήτηση με αυτούς τους όρους», φέρεται να του απάντησε, και ο κ. Κασσελάκης έφτασε στο σημείο να επαναφέρει απειλητικά και πάλι το «όπλο» του δημοψηφίσματος για να περάσει η πρότασή του, λέγοντας ότι «άμα δεν γίνει δεκτή η εισήγησή μου, θα πάμε σε δημοψήφισμα».
Στο σημείο εκείνο φαίνεται ότι σηκώθηκαν και άλλα στελέχη τα οποία αποχώρησαν από τη διαδικασία, όπως η κυρία Καρκούλια αλλά και η Κατερίνα Νοτοπούλου, η οποία μάλιστα ζήτησε να διακοπεί η Πολιτική Γραμματεία και να συνεχιστεί με τη φυσική παρουσία του προέδρου, καθώς, όπως είπε, «δεν μπορεί να συζητάει πλέον με αυτόν τον τρόπο η Πολιτική Γραμματεία».
Παραπληροφόρηση
Στελέχη της Πολιτικής Γραμματείας, προσπαθώντας να ερμηνεύσουν την υπερβολική αντίδραση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, κατέληγαν στο συμπέρασμα ότι ο κ. Κασσελάκης είχε πέσει θύμα της παραπληροφόρησης των συμβούλων του, οποίοι φαίνεται να τον ενημέρωσαν λανθασμένα και να τον προετοίμασαν για μια δεύτερη «ήττα», όπως παρατηρούσε μέλος του οργάνου.
Όπως εξήγησαν, κανείς δεν είναι αντίθετος με την ηλεκτρονική ψηφοφορία για την εκλογή των οργανώσεων, ωστόσο, όπως του επισήμαναν, η διαδικασία πρέπει να είναι αδιάβλητη και ο τρόπος με τον οποίο θα διεξαχθεί -δεδομένης και της περιπλοκότητας της εκλογής- δεν πρέπει να καταλήξει σε μια ακόμη αποτυχία.
Εκεί φαίνεται τελικά ότι επικράτησε η άποψη που είχε πέσει στο τραπέζι και στη συνεδρίαση της ΚΟΕΣ για αναβολή της εκλογής νέων κομματικών οργανώσεων, την οποία υιοθέτησε τελικά και ο κ. Κασσελάκης και εγκρίθηκε ομόφωνα.
Διάλυση
Η ηχηρή αντίδραση του Αλέκου Φλαμπουράρη και το κλίμα δυσφορίας για τη συμπεριφορά Κασσελάκη προς τα στελέχη γίνεται σε μια φάση που όλοι στην Κουμουνδούρου λειτουργούν σε «ώρα Τσίπρα», ο οποίος σε μία εβδομάδα από τώρα θα ανοίξει τα χαρτιά του για πρώτη φορά στο συνέδριο που αρχίζει τις εργασίες του στις 22 Φεβρουαρίου.
Το σκηνικό στην Πολιτική Γραμματεία, εκτός από την επιστροφή σε μια βαθιά κρίση εσωστρέφειας, έδωσε την εικόνα διάλυσης, καθώς, μετά από μήνες προετοιμασίας και αναβάθμισης της πλατφόρμας του isyriza, το κόμμα έχει μείνει αρκετά πίσω οργανωτικά.
Πέρα από την ψυχολογική κατάρρευση που προκάλεσαν τα όσα έγιναν στην Πολιτική Γραμματεία, επιβεβαιώθηκαν και οι φόβοι των στελεχών τρεις μόλις ημέρες προτού στηθούν οι κάλπες, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει ουσιαστικά αδυναμία να διεξαγάγει τις εσωτερικές του εκλογές.
Ήδη πάντως στελέχη που μέχρι πρόσφατα απέφευγαν να τοποθετηθούν για την εικόνα του κόμματος όπως αυτή εκπέμπεται προς τα έξω, πλέον αρχίζουν να μετρούν και το κόστος σε προσωπικό πολιτικό κεφάλαιο που μπορεί να χαθεί μέχρι τις ευρωεκλογές.
Τηλεφωνήματα
Το τελευταίο διάστημα πάντως ο κ. Κασσελάκης φαίνεται να έχει πάρει ο ίδιος την κατάσταση στα χέρια του επιχειρώντας ένα power game με τα στελέχη του κόμματος, παρακολουθώντας κάθε κίνηση και λέξη που χρησιμοποιούν για να ασκήσουν έστω και συγκρατημένη κριτική σε επιλογές της ηγεσίας.
Μάλιστα, ο πρόεδρος φέρεται να σηκώνει ο ίδιος το τηλέφωνο και να καλεί τα στελέχη για εξηγήσεις.
Αυτό έγινε, σύμφωνα με πληροφορίες, και στην περίπτωση του βουλευτή Γιώργου Καραμέρου, ο οποίος προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στην Κουμουνδούρου όταν εμφανίστηκε στην παρουσίαση του νέου κόμματος του Πέτρου Κόκκαλη χθες το μεσημέρι. Το τηλεφώνημα που του έκανε από τις Βρυξέλλες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έγινε σε πολύ βαρύ κλίμα, με τον κ. Καραμέρο να προσπαθεί να εξηγήσει στον πρόεδρο ότι με τον κ. Κόκκαλη τους συνδέει μακρά φιλία αλλά και πολιτική συμπόρευση από την εποχή που ήταν ενεργός στην πολιτική οικολογία για πάνω από δέκα χρόνια.
Αναπόφευκτα πάντως γίνεται και η σύγκριση της συγκεκριμένης εμφάνισης του κ. Καραμέρου στον Πέτρο Κόκκαλη, που ήταν συνεργαζόμενος με τον ΣΥΡΙΖΑ ως ευρωβουλευτής, με την παρουσία του κ. Κασσελάκη στην εκδήλωση των Τεμπονέρα, Αχτσιόγλου, Χριστοδουλάκη, με την επικεφαλής της διάσπασης, όπως τη χαρακτηρίζουν στην Κουμουνδούρου.
Έρχεται κοντά ο Κοτζιάς
Η κινητικότητα των στελεχών πάντως είναι έντονη το τελευταίο διάστημα σε όλα τα επίπεδα εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ. Παρουσία συνολικά 12 βουλευτών στο καφενείο της Βουλής εντοπίστηκαν χθες το απόγευμα να έχουν στήσει πηγαδάκι οι κ. Σπίρτζης, Κοτζιάς και Χρήστος Κοκκινοβασίλης, πρώην υπουργός και άνθρωπος από το περιβάλλον της Λούκας Κατσέλη, πρόσωπο με το οποίο συνδέεται πολιτικά ο Αλέξης Τσίπρας. Ό,τι δεν έγινε με το περίφημο δείπνο στην Καστέλλα μεταξύ Κοτζιά - Κασσελάκη φαίνεται να το τρέχει τώρα ο κ. Σπίρτζης.