Η σύλληψη της Εύας Καϊλή και το σκάνδαλο στην Ευρωβουλή οδήγησαν σε μετωπική σύγκρουση ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, ύστερα από την προσπάθεια του Νίκου Ανδρουλάκη να μεταθέσει τις ευθύνες στην κυβερνητική παράταξη με τον χαρακτηρισμό «Δούρειος Ίππος» που απέδωσε στην ευρωβουλευτή του κόμματός του.
«Άνοιξε μόνος του τον ασκό του Αιόλου», όπως υποστηρίζει κυβερνητικό στέλεχος, που σημειώνει ότι η κυβέρνηση τήρησε μια υπεύθυνη στάση χωρίς να σπεύσει «να εκμεταλλευθεί το γεγονός για να επιτεθεί στο ΠΑΣΟΚ». Αντιθέτως, ο κ. Ανδρουλάκης, προσθέτει, ήταν αυτός που «ισχυρίστηκε ότι οι αποκαλύψεις για τη δράση της κας Καϊλή δεν βαρύνουν -με την όποια ηθική, πολιτική και νομική σκιά- τον ίδιο και το κόμμα του, του οποίου η κα Καϊλή είναι στέλεχος εδώ και δεκαετίες, υπήρξε βουλευτής και δύο φορές ευρωβουλευτής, αλλά τη Νέα Δημοκρατία».
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο μιλούν για στρατηγικό λάθος της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ όταν ξαφνικά «κάνει πως δεν ξέρει την κα Καϊλή» και προσπαθεί να κρατήσει αποστάσεις από αυτήν, μεταθέτοντας αλλού το πρόβλημα που βαρύνει την παράταξή της.
«Η λύση στο πρόβλημά του δεν είναι αυτού του είδους η υποκρισία και οι κωμικοτραγικές διαπιστώσεις, οι κωμικοτραγικοί αυτού του τύπου ισχυρισμοί και κυρίως η επιλογή του να διαγράφει παλαιότερες αναρτήσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.
Με την τακτική που ακολούθησε ο κ. Ανδρουλάκης έδωσε το έναυσμα στο κυβερνητικό στρατόπεδο να περάσει στην αντεπίθεση και να στριμώξει το ΠΑΣΟΚ, με συνεργάτες του πρωθυπουργού να τονίζουν ότι «δεν μπορεί να παριστάνει ούτε τον Πόντιο Πιλάτο ούτε τον κήνσορα περί πολιτικής ηθικής» και να παίρνουν την ευκαιρία να θυμίσουν τις κακές στιγμές του ΠΑΣΟΚ που οδήγησαν στη φυλακή κορυφαία στελέχη του.
Πίσω, όμως, από αυτή τη στάση του κ. Ανδρουλάκη βλέπουν και μια προσέγγιση προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι απρόκλητες επιθέσεις προς τη ΝΔ και η ρητορική για «προοδευτική διακυβέρνηση», στην οποία εισέρχεται, επιβεβαιώνει ότι οι ίσες αποστάσεις για τις οποίες μιλούσε το προηγούμενο διάστημα δεν ισχύουν, αλλά, αντιθέτως, μετακινείται προς το μέτωπο της «προοδευτικής διακυβέρνησης» που ευαγγελίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως υποστηρίζουν στο Μέγαρο Μαξίμου. Θυμίζουν, μάλιστα, την αναφορά του στην ΚΕ το Σάββατο, όπου μίλησε για «ένα ποτάμι σύγχρονων προοδευτικών ιδεών, που θα ανατρέψει κατεστημένα. Που θα στείλει τη Νέα Δημοκρατία στην αντιπολίτευση και θα δημιουργήσει μία προοδευτική κυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ πρωταγωνιστή». Αυτό, βέβαια, για ορισμένους συνεργάτες του πρωθυπουργού θεωρείται ως μια ευκαιρία να προσεγγίσουν ένα μεγάλο κομμάτι ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ που παραμένει αντι-ΣΥΡΙΖΑ και δεν επιθυμεί αυτή την προσέγγιση.