Η ρευστοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι μόνο εκλογική αλλά και κομματική, και στη σκιά της αδύναμης ψήφου εμπιστοσύνης που πήρε στην Πολιτική Γραμματεία ο Στέφανος Κασσελάκης έχει μπροστά του μια ακόμη πιο δύσκολη ΚΕ που επίσης δεν ελέγχει.
Η οριακή πλειοψηφία που εξασφάλισε ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην Πολιτική Γραμματεία δεν τον αποκαρδιώνει, όπως και το περιβάλλον του.
Αντιθέτως, η πλευρά των νεοπροεδρικών εκτιμά ότι οι εξελίξεις, όσο οδυνηρές κι αν αποδειχθούν στην πορεία, ίσως να είναι και απελευθερωτικές για την επόμενη φάση στην οποία επιθυμεί να περάσει το κόμμα.
Σε κάθε περίπτωση, το αποτέλεσμα 20 υπέρ - 10 κατά - 8 λευκά - 3 «απών» (20-21) στην ψηφοφορία της Πολιτικής Γραμματείας δεν προμηνύει θετικές εξελίξεις για το μέλλον και ήδη πολλοί μιλούν για μετέωρα βήματα που γίνονται κάθε φορά.
Οι τρεις απόντες που «έσωσαν» τον Κασσελάκη
Οι απουσίες φαίνεται όμως ότι ανέστρεψαν τον ρουν των εξελίξεων.
Κι αυτό γιατί ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο Γιάννης Ραγκούσης και ο Στέφανος Τζουμάκας -που θα μπορούν να έχουν καταψηφίσει τις προτάσεις του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ή να έχουν ρίξει λευκό- επέλεξαν την αποχώρηση από τη διαδικασία, προφανώς ο καθένας για τους δικούς του λόγους. Έμπειρο κομματικό στέλεχος σημείωνε ότι, αν δεν υπήρχαν οι απουσίες και ο κ. Κασσελάκης στην πρώτη του συνεδρίαση σε κορυφαίο όργανο κατέγραφε την πρώτη του ηχηρή ήττα σε λιγότερο από έναν μήνα μετά την εκλογή, τότε τα πράγματα θα ήταν εντελώς διαφορετικά.
Η κατάσταση θα του έδινε το απόλυτο πλεονέκτημα να είναι εκείνος που θα είχε κάθε λόγο να κυνηγήσει τη ρήξη με την «Ομπρέλα», με το επιχείρημα ότι, ενώ έχει πάρει την εντολή 70.000 μελών του κόμματος, μόλις 21 μέλη τον αμφισβητούν.
Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο που η εκπρόσωπός του Δώρα Αυγέρη έσπευσε να σχολιάσει για το οριακό αποτέλεσμα ότι η Πολιτική Γραμματεία δεν είναι ιερατείο.
Ναρκοπέδιο
Η αβεβαιότητα επικάθεται όμως οριζόντια στον ΣΥΡΙΖΑ και οποιοδήποτε στραβοπάτημα θα κοστίσει ακριβά.
Η Πέτη Πέρκα, από την «Ομπρέλα», φρόντισε χθες να διευκρινίσει τι εννοούσε ο κ. Τσακαλώτος για τις επόμενες εβδομάδες που θα δοκιμάσουν την ενότητα, οριοθετώντας το επόμενο deadline για την επίτευξη μιας συνεννόησης στην ΚΕ.
Το μοτίβο επαναλαμβάνεται, με τους αριθμούς και πάλι να προοιωνίζονται αμφίρροπους συσχετισμούς δύναμης.
Στα 300 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής η δύναμη των νεοπροεδρικών υπολογίζεται στα 120 με 135. Αντίστοιχα, η δύναμη της «Ομπρέλας» είναι καταγεγραμμένη στα 90 μέλη, και ακόμη 30 υπολογίζονται τα μέλη που συσπειρώνονται με την τάση των «6+6» (Τζανακόπουλος καταψήφισε στην ΠΓ, Ηλιόπουλος, Αχτσιόγλου, Χαρίτσης), με τον συνολικό αριθμό να ανεβαίνει στα 110 με 120 μέλη. Απομένει μια κρίσιμη ομάδα περίπου 40 και πλέον μελών με αναφορές στη ΔΗΜΑΡ και διάφορους πασοκογενείς, που είναι αμφίβολο προς τα πού θα κινηθούν, ανάμεσά τους και ο Χρήστος Σπίρτζης.
Ήδη πάντως στις τρεις εβδομάδες που έχει εκλεγεί νέος πρόεδρος οι μετακινήσεις δεν έχουν σταματήσει στο κορυφαίο εκτελεστικό όργανο.
Άυλο κόμμα
Το σχέδιο όμως της νέας ηγετικής ομάδας έχει μπει σε ρότα, και το εργαλείο που ακούει στο isyriza διεισδύει όλο και βαθύτερα στην καρδιά της Κουμουνδούρου.
Το άυλο κόμμα εξελίσσεται και αναπτύσσεται και είναι κάτι που ο κ. Κασσελάκης δείχνει να αντιλαμβάνεται πολύ πιο καθαρά και από τις ίδιες τις δομές και τα όργανα του κόμματος.
Κάτι που αποτυπώθηκε και στην Πολιτική Γραμματεία όταν στο κλείσιμο της συνεδρίασης ο κ. Κασσελάκης απέδειξε ότι δεν είχε καταλάβει τον λόγο της άνω των έξι ωρών συμμετοχής του μέσω τηλεδιάσκεψης στο όργανο, λέγοντας ότι δεν είναι μέλος του.
Μπορεί να ξέσπασαν όλοι σε γέλια, ωστόσο είναι ενδεικτικό ότι ο Στέφανος Κασσελάκης έχει στο μυαλό του ένα άλλο, εντελώς διαφορετικό μοντέλο λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ.
Εσωστρέφεια
Για την ώρα πάντως ο isyriza αξιοποιείται περισσότερο για εσωτερική κατανάλωση, με τους νεοπροεδρικούς να το αξιοποιούν ως μέσο απάντησης στην εσωκομματική αμφισβήτηση.
«Αδιαμεσολάβητη σχέση δεν σημαίνει υπέρβαση των κομματικών οργάνων, αλλά υπέρβαση των κομματικών στεγανών και του ελιτισμού», σχολιάζουν προεδρικές πηγές για να απαντήσουν στις αιχμές αμφισβήτησης της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, με την εσωστρέφεια να γιγαντώνεται.