«Ναι» στη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τον Χρήστο Τριαντόπουλο και την τραγωδία στα Τέμπη λέει η ΝΔ, όπως ξεκαθάρισαν κοινοβουλευτικές πηγές του κυβερνώντος κόμματος.
Υπενθυμίζεται ότι αργά το βράδυ το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε πρόταση για προανακριτική κατά του κ. Τριαντόπουλου, υποστηρίζοντας ότι «προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις κατά του πρώην υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος».
Οι κύκλοι της Νέας Δημοκρατίας τονίζουν ότι «δεν έχουμε να φοβηθούμε ή να αποκρύψουμε το παραμικρό», ως εκ τούτου «υπερψηφίζουμε την πρόταση για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, αποδεικνύοντας εμπράκτως ότι δεν πρόκειται να ανεχθούμε τις συκοφαντίες του ΠΑΣΟΚ περί δήθεν «συγκάλυψης».
Οι ίδιες πηγές διευκρινίζουν φυσικά ότι «σε καμία περίπτωση αυτό δεν σημαίνει ότι συντασσόμαστε με το περιεχόμενο της πρότασης. Είναι σαφές ότι η συγκεκριμένη κίνηση του ΠΑΣΟΚ εντάσσεται στην απέλπιδα προσπάθειά του να εργαλειοποιήσει την τραγωδία των Τεμπών για φτηνά πολιτικά παιχνίδια».
Εξαπολύουν, δε, δριμεία επιθεση κατά του ΠΑΣΟΚ για την ουσία του περιεχομένου της πρότασης που κατέθεσε:
«Σήμερα ''μάθαμε'' από την πρόταση του ΠΑΣΟΚ ότι η περιβόητη ''συγκάλυψη'' Τριαντόπουλου δεν βασίζεται σε κάποια μαρτυρία, εντολή ή άλλο στοιχείο, αλλά συνίσταται στην απλή συμμετοχή σε ''άτυπη συνάντηση'' και στην παροχή ''ψυχικής συνδρομής'' στους αρμόδιους υπαλλήλους» αναφέρουν σκωπτικά οι κύκλοι της Νέας Δημοκρατίας.
Εγκαλούν, μάλιστα, το ΠΑΣΟΚ για τη «βιασύνη» του να καταθέσει την πρόταση για την Προανακριτική, την οποία εντάσσουν «σε έναν εσωτερικό ανταγωνισμό της αντιπολίτευσης για το ποιος θα προλάβει ποιον».
Επιπλέον, οι κοινοβουλευτικοί κύκλοι της ΝΔ τονίζουν ότι «διαψεύσθηκαν παταγωδώς οι καταγγελίες του ΠΑΣΟΚ περί δήθεν απόκρυψης των συμπληρωματικών στοιχείων της δικογραφίας από τον πρώην πρόεδρο της Βουλής, όταν ακόμα και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, όπως η κ. Γεροβασίλη και ο κ. Κόκκαλης, δήλωσαν ότι είχαν λάβει γνώση όλων των συμπληρωματικών στοιχείων. Και όμως, το ΠΑΣΟΚ, αντί να απολογηθεί για την αμέλειά του, προτίμησε να εξαπολύσει αήθη επίθεση κατά του πρώην προέδρου της Βουλής με αναληθείς ισχυρισμούς», για να καταλήξουν:
«Όλα λοιπόν στο φως, η αλήθεια θα λάμψει στη Βουλή και ταυτόχρονα θα αποκαλυφθεί πλήρως το σχέδιο εργαλειοποίησης και πολιτικής εκμετάλλευσης της τραγωδίας από το ΠΑΣΟΚ και τους συνοδοιπόρους του».
Την πρόταση στηρίζουν (από διαφορετικές αφετηρίες, φυσικά) ο ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Αριστερά, η Πλεύση Ελευθερίας και η Νίκη.
Στην ολομέλεια της Βουλής ανακοινώθηκε απόψε η κατάθεση της πρότασης του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη, και 30 βουλευτών της κοινοβουλευτικής του ομάδας, για τη σύσταση ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προς διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης κατά του πρώην υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, Χρήστου Τριαντόπουλου.
Η πρόταση θα καταχωριστεί στα πρακτικά της σημερινής συνεδρίασης, θα τυπωθεί και θα διανεμηθεί στους βουλευτές, και θα εγγραφεί σε ειδική ημερήσια διάταξη, όπως ορίζει ο Κανονισμός της Βουλής. Με την αποψινή ανακοίνωση στην εθνική αντιπροσωπεία «τρέχουν» οι προθεσμίες που ορίζει ο Κανονισμός για να τεθεί η πρόταση στην κρίση της ολομέλειας.
Αναλυτικά οι κοινοβουλευτικοί κύκλοι της ΝΔ σημείωναν:
Σχετικά με την κατάθεση από το ΠΑΣΟΚ πρότασης για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, σημειώνουμε τα εξής:
- Προσηλωμένοι στην αποκάλυψη της αλήθειας και επειδή δεν έχουμε να φοβηθούμε ή να αποκρύψουμε το παραμικρό, υπερψηφίζουμε την πρόταση για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, αποδεικνύοντας εμπράκτως ότι δεν πρόκειται να ανεχθούμε τις συκοφαντίες του ΠΑΣΟΚ περί δήθεν «συγκάλυψης».
- Σε καμία περίπτωση αυτό δεν σημαίνει ότι συντασσόμαστε με το περιεχόμενο της πρότασης. Είναι σαφές ότι η συγκεκριμένη κίνηση του ΠΑΣΟΚ εντάσσεται στην απέλπιδα προσπάθειά του να εργαλειοποιήσει την τραγωδία των Τεμπών για φτηνά πολιτικά παιχνίδια.
- Σήμερα «μάθαμε» από την πρόταση του ΠΑΣΟΚ ότι η περιβόητη «συγκάλυψη» Τριαντόπουλου δεν βασίζεται σε κάποια μαρτυρία, εντολή ή άλλο στοιχείο αλλά συνίσταται στην απλή συμμετοχή σε «άτυπη συνάντηση» και στην παροχή «ψυχικής συνδρομής» στους αρμοδίους υπαλλήλους.
- Η βιασύνη του ΠΑΣΟΚ να καταθέσει την πρόταση για την Προανακριτική δείχνει ότι η ηγεσία του δεν ενδιαφέρεται για την αναζήτηση της αλήθειας και την απόδοση δικαιοσύνης αλλά εντάσσεται σε έναν εσωτερικό ανταγωνισμό της αντιπολίτευσης για το ποιος θα προλάβει ποιον.
- Διαψεύσθηκαν παταγωδώς οι καταγγελίες του ΠΑΣΟΚ περί δήθεν απόκρυψης των συμπληρωματικών στοιχείων της δικογραφίας από τον πρώην πρόεδρο της Βουλής, όταν ακόμα και βουλευτές του Σύριζα, όπως η κυρία Γεροβασίλη και ο κ. Κόκκαλης δήλωσαν ότι είχαν λάβει γνώση όλων των συμπληρωματικών στοιχείων. Και όμως το ΠΑΣΟΚ, αντί να απολογηθεί για την αμέλειά του, προτίμησε να εξαπολύσει αήθη επίθεση κατά του πρώην Προέδρου της Βουλής με αναληθείς ισχυρισμούς.
- Όλα λοιπόν στο φως, η αλήθεια θα λάμψει στη Βουλή και ταυτόχρονα θα αποκαλυφθεί πλήρως το σχέδιο εργαλειοποίησης και πολιτικής εκμετάλλευσης της τραγωδίας από το ΠΑΣΟΚ και τους συνοδοιπόρους του.
Τι αναφέρει η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για σύσταση προανακριτικής
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής κατέθεσε αίτημα για τη σύσταση ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τυχόν ποινικές ευθύνες του κατά τον επίμαχο χρόνο Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ Χρήστου Τριαντόπουλου σύμφωνα με το άρθρο 86 παράγραφος 3 του Συντάγματος και τα άρθρα 153 επ. του Κανονισμού της Βουλής όσον αφορά το είδος και τον βαθμό συμμετοχής του στην αλλοίωση του τόπου της τραγωδίας των Τεμπών, που έλαβε χώρα από τις 3/3/2023 και μετά.
Όπως αναφέρεται στο αίτημα της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής: «προκύπτουν (τουλάχιστον) σοβαρές ενδείξεις, ότι ο τότε Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Χρήστος Τριαντόπουλος, διά της συμμετοχής του στην «άτυπη σύσκεψη» ή «συνάντηση» της 3.3.2023, όπου φέρεται ότι αποφασίστηκε η αλλοίωση του χώρου του δυστυχήματος, χωρίς την απαιτούμενη κατά νόμο ενημέρωση και την άδεια της αρμόδιας δικαστικής Αρχής και παρά τις ρητά εκπεφρασμένες αντιρρήσεις του Διοικητή Τροχαίας και μέχρι προ ολίγων ωρών αρμόδιου για την διασφάλιση του χώρου ως διενεργούντος την προανάκριση, ο οποίος άνευ περιστροφών επεσήμανε τον παράνομο χαρακτήρα τυχόν τέτοιας επέμβασης και αποχώρησε, προκάλεσε την απόφαση στους αρμόδιους υπαλλήλους να παραβούν το καθήκον της υπηρεσίας τους επιτρέποντας την αλλοίωση του χώρου και δίνοντας την σχετική εντολή στους υπευθύνους της επιχείρησης χωματουργικών εργασιών να μεταφέρουν τα προεκτεθέντα και σε κάθε περίπτωση συναίνεσε και συνέβαλε σε αυτήν την έκνομη απόφαση, προσφέροντάς τους την απαραίτητη ψυχική συνδρομή δια της εμφανούς «πολιτικής κάλυψης» της πράξεως τους και σε κάθε, επιπλέον, περίπτωση, παρέλειψε να τους αποτρέψει, αν και είχε ιδιαίτερη νομική υποχρέωση προς τούτο, από την ολοκλήρωση της κατά τα προεκτεθέντα αλλοίωσης του χώρου και εξαφάνισης κρίσιμων αποδεικτικών μέσων για την διαλεύκανση των διερευνώμενων από την ανάκριση αξιόποινων πράξεων. Σε αντίθεση δε με τις προηγηθείσες συσκέψεις του Συντονιστικού Οργάνου, για την εν λόγω σύσκεψη δεν τηρήθηκαν πρακτικά και έγγραφα, πράγμα που επιρρωνύει τις ενδείξεις, πέραν των ρητών προειδοποιήσεων του Διοικητή Τροχαίας περί συνειδητής επιλογής των συμμετεχόντων».
Επιπλέον, σημειώνεται: «Είναι δε χαρακτηριστικό εξάλλου ότι σε βάρος των λοιπών συμμετεχόντων στην εν λόγω κρίσιμη «σύσκεψη» ή «συνάντηση» παραγγέλθηκε η άσκηση ποινικής δίωξης από την Εισαγγελέα Εφετών Λάρισας, πλην του καθ' ου η παρούσα, για τον οποίο η Εισαγγελέας στερούνταν σχετικής αρμοδιότητας ενόψει του άρθρου 86 Σ. και για το λόγο αυτό καλείται να επιληφθεί το Κοινοβούλιο».
Δείτε αναλυτικά την πρόταση του ΠΑΣΟΚ σε μορφή PDF
ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Αυτονόητο «ναι» στην προανακριτική, αλλά επιμένει για «άμεση πρόταση μομφής στον Μητσοτάκη»
Στην κατάθεση της πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης επιμένει το Εκτελεστικό Γραφείο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που συνεδρίασε την Τετάρτη το απόγευμα με αντικείμενο τις εξελίξεις γύρω από το «έγκλημα των Τεμπών».
Σύμφωνα με πληροφορίες από την Κουμουνδούρου, το Εκτελεστικό Γραφείο εκτιμά ότι «όσο περνούν οι μέρες και οι ώρες, και όσο έρχονται στην επιφάνεια και άλλα επιβαρυντικά στοιχεία για το έγκλημα των Τεμπών και την επιχείρηση συγκάλυψής του, η κοινωνία απαιτεί άμεση πρόταση μομφής στον κ. Μητσοτάκη. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να καθυστερούμε».
Όσον αφορά τις προανακριτικές, το Εκτελεστικό Γραφείο θεωρεί ότι «είναι αυτονόητο ότι απαιτείται η συγκρότησή τους», ωστόσο προσθέτει: «Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να λάβουν υπ' όψιν όλη τη δικογραφία και όλα τα πορίσματα των εμπειρογνωμόνων, για να αποδοθούν ολοκληρωμένα οι ευθύνες και να μην επικρατήσει η ατιμωρησία. Όπως απαραίτητο είναι οι προανακριτικές να μην αποτελέσουν "πλυντήριο" για κανέναν, αλλά να παραπεμφθούν στη Δικαιοσύνη και να δικαστούν οι εμπλεκόμενοι όσο ψηλά και αν βρίσκονται. Και, βεβαίως, να αποκαλυφθεί και ο εντολέας τους».
Η διαδικασία
Όπως ορίζει το άρθρο 154 του Κανονισμού της Βουλής για την άσκηση δίωξης εναντίoν προσώπου που είναι ή διατέλεσε μέλος της κυβέρνησης ή υφυπουργός απαιτείται πρόταση κατηγορίας και απόφαση της Βουλής που δέχεται την πρόταση αυτή.
Η πρόταση για την άσκηση δίωξης υποβάλλεται γραπτώς και υπογράφεται τουλάχιστον από τριάντα βουλευτές, πρέπει να προσδιορίζει με σαφήνεια τις πράξεις ή τις παραλείψεις που σύμφωνα με το νόμο για την ευθύνη των υπουργών είναι αξιόποινες και να μνημονεύει τις διατάξεις που παραβιάστηκαν.
Με την κατάθεση της πρότασης προς άσκηση δίωξης μπορεί να προταθεί από τους βουλευτές που την υπογράφουν η ανάθεση από τη Βουλή σε τριμελές γνωμοδοτικό συμβούλιο του ελέγχου των στοιχείων της κατηγορίας και της αξιολόγησης της ουσιαστικής βασιμότητάς τους.
Όπως ορίζει το άρθρο 155 του Κανονισμού της Βουλής, αμέσως μετά την κατάθεσή της, η πρόταση άσκησης δίωξης ανακοινώνεται στην Ολομέλεια της Βουλής, τυπώνεται και διανέμεται στους βουλευτές μαζί με την τυχόν κατατεθείσα πρόταση, των βουλευτών που υπογράφουν την πρόταση άσκησης δίωξης για ανάθεση σε τριμελές γνωμοδοτικό συμβούλιο του ελέγχου των στοιχείων της κατηγορίας και της αξιολόγησης της ουσιαστικής βασιμότητάς τους.
Αν δεν κατατεθεί, μαζί με την πρόταση δίωξης, πρόταση για ανάθεση σε τριμελές γνωμοδοτικό συμβούλιο του ελέγχου των στοιχείων της κατηγορίας και της αξιολόγησης της ουσιαστικής βασιμότητάς τους, μπορεί να ζητηθεί αυτή με πρόταση, που κατατίθεται εγγράφως από τουλάχιστον τριάντα (30) Βουλευτές, εντός επτά (7) ημερών από την ανακοίνωση της πρότασης άσκησης δίωξης.
Αν την πρόταση άσκησης δίωξης δεν συνοδεύει πρόταση για ανάθεση σε τριμελές γνωμοδοτικό συμβούλιο του ελέγχου των στοιχείων της κατηγορίας και της αξιολόγησης της ουσιαστικής βασιμότητάς τους, και αν εντός της προθεσμίας των επτά ημερών δεν κατατεθεί τέτοια πρόταση, ο Πρόεδρος της Βουλής εγγράφει την πρόταση άσκησης δίωξης σε ειδική ημερήσια διάταξη εντός δεκαπέντε (15) ημερών μετά τη λήξη της προθεσμίας αυτής.
Η ψηφοφορία για όλα τα ζητήματα του άρθρου 86 (σ.σ. ευθύνη υπουργών) του Συντάγματος και του άρθρου αυτού είναι μυστική και σε αυτήν δεν μετέχει εκείνος κατά του οποίου στρέφεται η πρόταση άσκησης δίωξης, αν είναι Boυλευτής.
Η απόφαση για τη συγκρότηση επιτροπής ή τη σύσταση του τριμελούς γνωμoδoτικoύ συμβουλίου λαμβάνεται με απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των Βουλευτών, άλλως η οικεία πρόταση απορρίπτεται.
Αν η Βουλή αποφασίσει να μη συγκροτηθεί ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή, δεν μπορεί να υποβληθεί νέα πρόταση άσκησης δίωξης στηριζόμενη στα ίδια πραγματικά περιστατικά.
Κατά το άρθρο 156 του Κανονισμού, η επιτροπή έχει όλες τις αρμοδιότητες του εισαγγελέα πρωτοδικών όταν αυτός ενεργεί προκαταρκτική εξέταση και μπορεί να αναθέτει σε εισαγγελέα πλημμελειοδικών ή εφετών την ενέργεια ειδικότερων πράξεων σχετικών με το αντικείμενο της προκαταρκτικής εξέτασης.
Κατά την προκαταρκτική εξέταση, εκείνος κατά του οποίου στρέφεται η πρόταση δίωξης καλείται από την Επιτροπή να δώσει εξηγήσεις. Όταν η αξιόποινη πράξη για την οποία διενεργείται προκαταρκτική εξέταση συνεπάγεται για τον υπουργό οικονομικά οφέλη, κατά την έννοια του άρθρου 68 παρ. 1 του Ποινικού Κώδικα, η Επιτροπή διατάσσει την κατάσχεσή τους.