Ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης μίλησε σήμερα για την αντιπαράθεση που ξέσπασε μετά τις δηλώσεις του αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου για τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης να μπλοκάρει με νέα νομοθετική παρέμβαση το κόμμα Κασιδιάρη.
Ο κ. Βορίδης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, χαμήλωσε τους τόνους της αντιπαράθεσης, τονίζοντας πως «η κυβέρνηση σέβεται την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και δεν αντιπαρατίθεται με αυτήν». Επεσήμανε, μάλιστα, ότι για πρώτη φορά ο Άρειος Πάγος καλείται να αξιολογήσει πρόσθετα στοιχεία και ότι για τον λόγο αυτόν η κυβέρνηση κατέθεσε τη σχετική τροπολογία, ώστε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ο Ηλίας Κασιδιάρης να κατέλθει στις εκλογές έστω με άλλον επικεφαλής.
Σημειώνεται πως η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης πηγαίνει σήμερα στην επιτροπή της Βουλής και αύριο στην Ολομέλεια για να ψηφιστεί.
«Ενισχύσουμε τη συμμετοχή και το σώμα των αρεοπαγιτών -Δεν παρεμβαίνουμε στη Δικαιοσύνη»
Όπως είπε ο υπουργός Εσωτερικών, οι δικαστές του Αρείου Πάγου καλούνται για πρώτη φορά στην Ιστορία να ελέγξουν κάποιες προϋποθέσεις που αφορούν στο αν υπάρχουν υποψήφιοι και αρχηγοί κομμάτων που έχουν καταδικαστεί για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.
«Στον Άρειο Πάγο ανατέθηκε για πρώτη φορά κάτι διαφορετικό, από αυτό που έκανε τις προηγούμενες φορές. Έως τώρα ήταν μια τυπική διαδικασία.
Τώρα πρέπει να αξιολογήσει αν υπάρχουν κόμματα των οποίων οι ιδρυτές έχουν υποψηφίους που έχουν καταδικαστεί για εγκληματική οργάνωση.
Αυτό που κάναμε τώρα είναι κάτι πρόσθετο. Με το να ενισχύσουμε τη συμμετοχή και το σώμα των αρεοπαγιτών, το Α1 τμήμα, δεν παρεμβαίνουμε στη Δικαιοσύνη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ΥΠΕΣ.
Οι θέσεις των κομμάτων για το θέμα Κασιδιάρη
Ο ΣΥΡΙΖΑ άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για τη νέα τροπολογία-μπλόκο στον Κασιδιάρη. Σε σκληρή ανακοίνωση που εξέδωσε έριξε πυρά κατά των χειρισμών της κυβέρνησης χαρακτηρίζοντάς τους «ερασιτεχνικούς», ενώ σημείωσε ότι «αφού μαζί με το ΠΑΣΟΚ ψήφισε μια τροπολογία που δυστυχώς αποδείχτηκε φιάσκο, σήμερα έρχεται να διορθώσει το λάθος με ένα μεγαλύτερο λάθος» και προσθέτει: «Το μόνο που καταφέρνει ο κ. Μητσοτάκης όμως με αυτές τις συνταγματικές ακροβασίες είναι να προσδίδει αντισυστημικά χαρακτηριστικά και να φουσκώνει τα ποσοστά της Ακροδεξιάς».
Για «πρόχειρη νομοθετική ρύθμιση» της κυβέρνησης έκανε λόγο και το ΠΑΣΟΚ, «φωτογραφίζοντας» ωστόσο τη στήριξή του στην τροπολογία την Τρίτη στη Βουλή, τονίζοντας σε ανακοίνωση ότι: «Θα συνεισφέρουμε δημιουργικά με γνώμονα την υπεράσπιση της Δημοκρατίας και, όπως δήλωσε πρόσφατα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης, θα αγωνιστούμε για να μη βρει χώρο στη Βουλή το νεοναζιστικό μόρφωμα».
Κατά της συμπληρωματικής ρύθμισης για το κόμμα Κασιδιάρη τάσσεται το ΚΚΕ.
Η πρωτοφανής δήλωση Τζανερρίκου που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων
Η νέα ρύθμιση της κυβέρνησης προβλέπει ότι, για τον έλεγχο της νομιμότητας των κομμάτων που θα υποβάλουν αιτήσεις για συμμετοχή στις προσεχείς εκλογές, η απόφαση θα ληφθεί από το σύνολο των δικαστών του Α1 Τμήματος του Αρείου Πάγου, που συνολικά είναι έντεκα μαζί με τον πρόεδρό του Χρήστο Τζανερρίκο. Ωστόσο, αυτό προκάλεσε την αντίδραση του αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου, ο οποίος προχώρησε σε δήλωση κάνοντας λόγο για ευθεία παρέμβαση στη λειτουργία του Αρείου Πάγου. Η στάση του αυτή έφερε σφοδρές αντιδράσεις, με συνταγματολόγους και την κυβέρνηση να τον «αδειάζουν».
Βορίδης: Στις Δημοκρατίες νομοθετεί η Βουλή και όχι ο κάθε δικαστής
Άμεση ήταν η απάντηση του υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, ο οποίος απάντησε στις αναφορές του αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου τονίζοντας πως στις Δημοκρατίες η Βουλή είναι αυτή που νομοθετεί και όχι ο κάθε δικαστής. Ο κ. Βορίδης πρόσθεσε, μάλιστα, πως «η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης θωρακίζει την κρίση της Δικαιοσύνης, όποια και αν θα είναι αυτή».
Ομοβροντία συνταγματολόγων κατά Τζανερρίκου
Έντονη όμως ήταν και η αντίδραση συνταγματολόγων στη δήλωση του Χρήστου Τζανερρίκου, κάνοντας λόγο για πρωτοφανή και επιθετική παρέμβαση για την τροπολογία που φέρνει προς ψήφιση η κυβέρνηση ώστε να μπλοκάρει τη συμμετοχή του κόμματος Κασιδιάρη στις εκλογές. Μάλιστα, τόνισαν πως μετά από αυτή τη στάση του ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου θα πρέπει να απέχει από τις αρμοδιότητές του.
Χαράλαμπος Ανθόπουλος, Πάνος Λαζαράτος, Αντώνης Μανιτάκης, Κώστας Μποτόπουλος, Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισαν με παρεμβάσεις τους πως η ρύθμιση αυτή είναι δικαιολογημένη λόγω της κρισιμότητας του θέματος, ενώ χαρακτήρισαν αδικαιολόγητη την παρέμβαση του κυρίου Τζανερρίκου.
Βίντεο με τις δηλώσεις συνταγματολόγων για τον Χρήστο Τζανερρίκο:
Ας σημειωθεί, πάντως, ότι η αντιπαράθεση ξεκίνησε όταν ένας πρώην αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ο Αναστάσιος Κανελλόπουλος, ετέθη επικεφαλής του κόμματος «Έλληνες» του Ηλία Κασιδιάρη, ώστε να μπορέσει το ακροδεξιό μόρφωμα να κατέβει στις εκλογές.