«Υπάρχει πραγματική ανάγκη για αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας. Αυτό, μάλιστα, είναι μια από τις ευκαιρίες που έχουν δημιουργηθεί από την κρίση και ολόκληρη η κοινωνία το έχει καταλάβει» ανέφερε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΣΚΑΪ ο γενικός διευθυντής της ΝΔ, Γιάννης Μπρατάκος.
Ο κ. Μπράτακος αναφέρθηκε στις προτεραιότητες και το όραμα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη που, όπως είναι, η ανάπτυξη για όλους και η προσέλκυση εγχώριων και ξένων επενδύσεων. «Αυτό είναι το ζητούμενο», σημείωσε ο κ. Μπρατάκος για να αναφερθεί στη συνέχεια στη λογική του... «λεφτόδεντρου»: «Λεφτοδεντρο δεν υπάρχει, όπως καταλαβαίνετε. Ευτυχώς, ο κ. Μητσοτάκης δεν άκουσε τις σειρήνες του ΣΥΡΙΖΑ που έλεγαν ότι πρέπει όλα τα λεφτά να δοθούν άμεσα στην αρχή της υγειονομικής κρίσης και μετά να ξεμέναμε, αλλά θέλω να σας θυμίσω ορισμένα μέτρα για να έχουμε μία εικόνα του τί πραγματικά έχει γίνει.
Θυμίζω: αναστολή πληρωμής και φορολογικών υποχρεώσεων που υπήρχαν, αναστολή ασφαλιστικών εισφορών, παράταση της πληρωμής των δόσεων των οφειλών που ήταν σε ρύθμιση, την έκπτωση του 25% εάν αποπλήρωνε κάποιος εμπρόθεσμα, την επιδότηση των επιτοκίων των δανείων, των επιχειρηματικών, το κεφάλαιο κίνησης, την επιστρεπτέα προκαταβολή -τρεις φάσεις μέχρι σήμερα- το μηνιαίο επίδομα που δόθηκε και στους ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά φυσικά και στους εργαζόμενους, την κάλυψη από το κράτος των ασφαλιστικών εισφορών αυτών που είχαν τον εργαζόμενο σε αναστολή, την αναστολή της αποπληρωμής των δόσεων, των ενήμερων δανείων, την μείωση στις επαγγελματικές μισθώσεις, το 40%, τη μείωση του ΦΠΑ σε διάφορους κλάδους και διάφορα προϊόντα, το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ.
Επίσης, πάρα πολλά προγράμματα του ΟΑΕΔ που ήταν μέτρα ενίσχυσης της εργασίας κι όχι απλά επιδότηση της ανεργίας. Ο ΟΑΕΔ, ξέρετε, αλλάζει, μεταλλάσσεται και έπρεπε κάποια στιγμή να γίνει κι αυτό», ανέφερε χαρακτηριστικά διευκρινίζοντας πως ο ΟΑΕΔ θα πρέπει να έχει ως στόχο την ανασυγκρότηση του Εργατικού Δυναμικού και όχι την παροχή επιδομάτων ανεργίας.
«Η Ελλάδα είναι ψηφιακά άλλη χώρα»
Ο γενικός διευθυντής της ΝΔ και αντιπρόεδρος του ΕΒΕΑ πρόσθεσε ότι αναμφίβολα απόρροια της κρίσης δημιουργήθηκαν ευκαιρίες. «Ψηφιακά η Ελλάδα είναι άλλη χώρα τώρα», υπογράμμισε για να προσθέσει: «Έχουμε εκτεταμένη χρήση τεχνολογίας και προχωρά ο ψηφιακός μετασχηματισμός. Σχετικά με την υπόλοιπη Ευρώπη σας θυμίζω ότι είμαστε, συνεχώς, στην 27η θέση, στην 26η θέση, στην 28η θέση, μαζί με την Βουλγαρία και την Ρουμανία. Όλοι οι άλλοι από πάνω μας. Και σήμερα γίνονται σημαντικά πράγματα, θα δούμε, σε μια τριετία - τετραετία, που θα είμαστε σε αυτό το δείκτη που δείχνει την ψηφιακή σύγκλιση των χωρών. Κι εκεί θα μετρηθούμε. Μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας έχει καταλάβει ότι πρέπει να αλλάξει το αναπτυξιακό μοντέλο. Το κατάλαβαν κι αυτοί που είναι στον τουρισμό κι έλεγαν ότι ο τουρισμός ως μονοκαλλιέργεια μας σώζει. Καταλάβαμε ότι δεν μας σώζει και επίσης νομίζω ότι αυτό που έχει καταλάβει ο κόσμος είναι ότι σημασία δεν έχει το πότε θα έρθουν αυτά τα λεφτά -εκείνα από το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά να καταλάβουμε πώς θέλουμε να τα δαπανήσουμε, πώς θέλουμε να τα επενδύσουμε. Εγώ, λοιπόν, λέω και το λέω πάντα, ότι είναι τέσσερις οι βασικοί, τομείς στόχευσης. Ψηφιακή βιομηχανία, Τουρισμός, Πρωτογενής παραγωγή -«ευφυής» Γεωργία. Οτιδήποτε έχει να κάνει, επίσης, με ψηφιακό μετασχηματισμό στη γεωργία. Στη Γεωργία, δεν είναι μόνο χειρωνακτική εργασία. Πλέον, η πρωτογενής παραγωγή, στις υπόλοιπες χώρες, βλέπετε στην Ολλανδία, βλέπετε στο Ισραήλ, είναι όλο ψηφιακή. Και τέλος, και το πιο σημαντικό: Θάλασσα. Παντού και πάντα θάλασσα. Ναυτιλία, μεταφορές, υπηρεσίες, ότι έχει να κάνει με τη θάλασσα».