Σειρά διπλωματικών επαφών θα έχει το επόμενο τετραήμερο ο Πρωθυπουργός με την αρχή να γίνεται σήμερα στο Παρίσι και να ολοκληρώνονται την Κυριακή στα Ιεροσόλυμα όπου θα συναντηθεί με τον Ισραηλινό ομόλογο του Μπέντζαμιν Νετανιάχου.
Η ελληνική πλευρά κινείται δραστήρια στο διπλωματικό παρασκήνιο εστιάζοντας στην εξασφάλιση ισχύος στη γεωπολιτική σκακιέρα της Ανατολικής Μεσογείου εμβαθύνοντας τις σχέσεις με το Ισραήλ καθώς υπάρχει συναντίληψη για τις εξελίξεις στην περιοχή. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές κατά τη συνάντηση «αναμένεται να συζητηθεί ολόκληρο το φάσμα των διμερών σχέσεων με έμφαση στην αμυντική συνεργασία, αλλά και τις περιφερειακές εξελίξεις με επίκεντρο την Ανατολική Μεσόγειο και τη Συρία».
Ο Νετανιάχου μπορεί να «ανοίξει την πόρτα του Λευκού Οίκου» για την Ελλάδα
Ο κ. Νετανιάχου είναι από τους ηγέτες που έχουν απευθείας πρόσβαση στον Ντόναλντ Τραμπ με τον οποίο διατηρούν εξαιρετικές σχέσεις και η κυβέρνηση επενδύει διπλωματικά σε ένα τρίγωνο Αθήνας – Ιεροσολύμων – Ουάσιγκτον, ενώ έμπειροι διπλωμάτες εκτιμούν ότι ο κ. Νετανιάχου μπορεί να «ανοίξει την πόρτα του Λευκού Οίκου» για την ελληνική πλευρά. Ο ρόλος του Ισραήλ, όμως, δεν περιορίζεται εκεί.
Αρμόδια διπλωματική πηγή επισημαίνει τα διαφορετικά συμφέροντα που έχει στη Συρία σε σχέση με την Τουρκία, η οποία επιχειρεί να ελέγξει το νέο καθεστώς, ενώ τονίζει με νόημα πως «είναι η πρώτη χώρα που θα θέσει διπλωματικό βέτο και θα προσπαθήσει να εμποδίσει την επανένταξη της Άγκυρας στο πρόγραμμα των F35». Σε κάθε περίπτωση η άρση του «εμπάργκο» προς την Τουρκία δεν θα κριθεί στο Λευκό Οίκο, όπως σημειώνει η ίδια πηγή, αλλά «από τις αρμόδιες επιτροπές στη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία».
Σε αυτό το πλαίσιο δεν ήταν τυχαίες οι συναντήσεις που είχε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης με τους επικεφαλής των Επιτροπών και από τα δύο κόμματα κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στις Ηνωμένες Πολιτείες, προκειμένου να οικοδομηθούν σχέσεις εμπιστοσύνης και αμοιβαίας συνεργασίας.
Ο ρόλος της Chevron -Αναγνωρίζει έμπρακτα την ελληνική ΑΟΖ
Ισχυρό διπλωματικό αποτύπωμα για την εδραίωση των εθνικών συμφερόντων στην Ανατολική Μεσόγειο έχει το νέο ενδιαφέρον της Chevron (της 2ης μεγαλύτερης παγκοσμίως ιδιωτικής αμερικανικής εταιρείας ενέργειας) για έρευνες υδρογονανθράκων νοτίως της Κρήτης, μετά την ήδη ανακοινωθείσα συμμετοχή της στο πρόγραμμα δυτικά της Πελοποννήσου. Όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές η αμερικανική πολυεθνική αναγνωρίζει έμπρακτα την ελληνική ΑΟΖ στην περιοχή και ερμηνεύεται ως ένα στίγμα των προθέσεων της διοίκησης Τραμπ έναντι της Ελλάδας σε αυτή την κρίσιμη γεωπολιτική συγκυρία. Επίσης, επισημαίνεται ότι και η Λιβύη, η οποία πρόσφατα δημοπράτησε θαλάσσια οικόπεδα στη δική της ΑΟΖ, ακολούθησε και αυτή τη μέση γραμμή, σεβόμενη δηλαδή ουσιαστικά τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα και θέτοντας εν αμφιβόλω το παράνομο μνημόνιο με την Τουρκία. Το αμέσως επόμενο διάστημα θα ακολουθήσουν οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις από το υπουργείο Ενέργειας, με τον αρμόδιο υπουργό Σταύρο Παπασταύρου να επισημαίνει πως το ενδιαφέρον της Chevron «αποτελεί ισχυρή ένδειξη για την ύπαρξη σημαντικών φυσικών ενεργειακών πόρων, κρίσιμων για τη χώρα μας, την Ανατολική Μεσόγειο και την Ευρώπη».
Η σημασία της τετραμερούς Ελλάδας - Γαλλίας - Κύπρου - Λιβάνου
Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η τετραμερής συνάντηση Κορυφής Ελλάδας-Γαλλίας-Κύπρου-Λιβάνου που θα διεξαχθεί την Παρασκευή στο Παρίσι, η οποία είναι η πρώτη αντίστοιχη των τεσσάρων χωρών και μάλιστα στο ανώτατο επίπεδο. Όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές «πραγματοποιείται σε μια συγκυρία στην οποία το τοπίο στην περιοχή αναδιαμορφώνεται και οι περιφερειακές εξελίξεις «τρέχουν». Ενώ, αναδεικνύει ότι η Ελλάδα είναι παρούσα στις εξελίξεις, αλλά και παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή».
Ο κ. Μητσοτάκης ήταν, τον περασμένο Δεκέμβριο, ο πρώτος ξένος ηγέτες που επισκέφθηκε τον Λίβανο μετά την επίτευξη της συμφωνίας εκεχειρίας και είχε επαφές με την ηγεσία της χώρας εκδηλώνοντας την πρόθεση της Ελλάδας να συνδράμει στην ενίσχυση των κρατικών δομών της χώρας.
Στο Παρίσι σήμερα ο Μητσοτάκης για την ασφάλεια στην Ουκρανία
Σήμερα, ο πρωθυπουργός θα περάσει την πόρτα του Μεγάρου των Ηλυσίων για να μετάσχει στη Σύνοδο ηγετών για την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ουκρανία που διοργανώνεται κατόπιν πρωτοβουλίας του Γάλλου Προέδρου. Όπως σημειώνουν από το Μέγαρο Μαξίμου η Ελλάδα συμμετέχει στο ανώτατο επίπεδο στις διαβουλεύσεις που αφορούν την ειρηνευτική διαδικασία στην Ουκρανία, ενώ η Σύνοδος του Παρισιού πραγματοποιείται στο πλαίσιο της προσπάθειας για την επίτευξη μιας συνολικής ειρηνευτικής συμφωνίας στην Ουκρανία, λίγες μέρες μετά την συνάντηση των ηγετών της Ε.Ε. στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 20ής Μαρτίου και μόλις μια μέρα μετά τις ανακοινώσεις που ακολούθησαν τις διαβουλεύσεις των ΗΠΑ τόσο με τη Ουκρανία όσο και με τη Ρωσία και αφορούν τις προσπάθειες για κατάπαυση του πυρός.