Η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης και το δημογραφικό ζήτημα ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν σήμερα (29/9), ο Κώστας Μπακογιάννης με την Ντούμπραβκα Σουίτσα στο δημαρχιακό μέγαρο Αθηνών.
Η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια σε θέματα Δημοκρατίας και Δημογραφίας, αναφέρθηκε στην προσπάθεια που γίνεται από πλευράς ΕΕ για τη συμμετοχή των πολιτών στη Διάσκεψη, οι εργασίες της οποίας έχουν ήδη ξεκινήσει εδώ και λίγους μήνες, δίνοντας τη δυνατότητα στους Ευρωπαίους πολίτες να μοιραστούν τις ιδέες τους και να συμβάλουν στη χάραξη της μελλοντικής κατεύθυνσης της Ενωσης.
«Αντιλαμβανόμαστε ότι οι πολίτες έχουν την ανάγκη μίας καλύτερης επικοινωνίας με τους πολιτικούς. Οι πολιτικοί οφείλουν να εργαστούν για να κλείσει αυτή η απόσταση. Η προσπάθεια είναι να κάνουμε τους πολίτες να αισθάνονται συμμέτοχοι στη λήψη αποφάσεων που επηρεάζουν τη ζωή τους. Μέχρι στιγμής 3 εκατομμύρια άτομα έχουν επισκεφθεί τη σχετική πλατφόρμα, αλλά χρειαζόμαστε πολύ περισσότερα, είναι αναγκαίο να υπάρξει περισσότερη προώθηση και χρηματοδότηση. Από την έρευνα που έγινε, τους πολίτες απασχολούν περισσότερο τα θέματα της κλιματικής αλλαγής και της ενίσχυσης της Δημοκρατίας στην Ευρώπη», επισήμανε η κ. Σούιτσα.
«Θέλουμε να σας υποστηρίξουμε με κάθε δυνατό τρόπο», απάντησε ο δήμαρχος Αθηναίων, τονίζοντας ότι ο δήμος Αθηναίων θα συμμαχήσει στην προσπάθεια, μεσολαβώντας στην επικοινωνία προς τους νέους. «Η κλιματική κρίση "αγγίζει" ένα ευρύτατο φάσμα πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων. Η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί να φανεί χρήσιμη στην επίλυση όλων των θεμάτων, εξαιτίας της απευθείας επαφής που έχει με τους πολίτες προσφέροντας πρακτικές λύσεις με προσέγγιση από τη βάση προς τα επάνω», συμπλήρωσε.
Από την πλευρά της, η κ. Σουίτσα αναφερόμενη σε προτεραιότητες, τόνισε ότι αυτές είναι η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αλλά και η μείωση του δημοκρατικού ελλείμματος στην Ευρώπη που συνδέεται και με το δημογραφικό της πρόβλημα. «Εχει διαπιστωθεί ότι οι κάτοικοι των απομακρυσμένων περιοχών, νιώθοντας απομονωμένοι και αποκομμένοι από τα κέντρα λήψης των αποφάσεων, είχαν την τάση να «κατηγορούν» τη Δημοκρατία, ενώ στην ουσία το πρόβλημα ήταν δημογραφικό», είπε και πρόσθεσε τη σημασία στην προσπάθεια που γίνεται μέσω της «αργυρής οικονομίας» για την καλύτερη ενσωμάτωση των ηλικιωμένων στην κοινωνία.
Ο κ. Μπακογιάννης υπογράμμισε ότι στην Ελλάδα το δημογραφικό ζήτημα αποτελεί τη μεγαλύτερη κρίση και συχνά συνδέεται με κοινωνικο-οικονομικά αίτια. Αναφέροντας ως παράδειγμα τη θητεία του στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και την πρωτοβουλία για οικονομική ενίσχυση των ζευγαριών, που ήθελαν να αποκτήσουν παιδί, τόνισε ότι παρόμοια πρωτοβουλία, αυτή τη φορά για την ενίσχυση των νέων μέσα από κίνητρα για την επιστροφή τους στην πόλη, ετοιμάζεται να λάβει και ως δήμαρχος Αθηναίων. «Τέτοιες πρωτοβουλίες δεν είναι σημαντικές απλώς ως ενέργειες, αλλά και έχουν και μεγάλο συμβολικό χαρακτήρα», σημείωσε χαρακτηριστικά.