Στα σενάρια που κυκλοφορούν για τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από την Κοζάνη.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου -στο πλαίσιο της οποίας ανακοίνωσε και το έκτακτο βοήθημα 200-300 ευρώ για τους συνταξιούχους που δεν είδαν αύξηση-, ο κ. Μητσοτάκης επανήλθε στο ζήτημα των εκλογών και είπε ότι «οι εκλογές θα γίνουν την άνοιξη, συν-πλην κάποιες εβδομάδες».
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «η ΝΔ θα κατευθυνθεί προς τις εκλογές σε ένα κλίμα θετικού διαλόγου», καλώντας τους δημοσιογράφους να ρωτήσουν τον Αλέξη Τσίπρα «γιατί ακολουθεί τη στρατηγική της πόλωσης».
Αναφορικά με την επόμενη ημέρα των εκλογών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως «ο κ. Τσίπρας μας είπε ότι δεν θα κάνει κυβέρνηση ηττημένων. Δεν πιστεύω τίποτα από όσα λέει ο κ. Τσίπρας. Δεν τον πιστεύω όταν λέει ότι δεν θα το διερευνήσει. Οι πολίτες πρέπει να ξέρουν πως μπορεί να προκύψει κάτι τέτοιο από τις πρώτες κάλπες».
Καταλήγοντας, ο πρωθυπουργός είπε ότι «εμείς θέλουμε να εκλέξουμε περισσότερους βουλευτές από όσους είχαμε το 2019».
Tα τελευταία δεδομένα για τις εκλογές
Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr, η διάλυση της Βουλής είναι πιθανόν να γίνει στις 10 Μαρτίου και κάλπες να στηθούν πιθανότατα στις 9 Απριλίου.
Το Σύνταγμα προβλέπει ότι μετά τη διάλυση της Βουλής οι εκλογές διεξάγονται 30 ημέρες αργότερα.
Σε αυτό το σενάριο, οι δεύτερες εκλογές, με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, θα στηθούν τέλος Μαΐου, άρα πριν από τις Πανελλαδικές που ξεκινούν στις 2 Ιουνίου, τις οποίες η κυβέρνηση δεν θέλει να διαταράξει.
Επισήμως, όπως ανέφερε στο ίδιο ρεπορτάζ το iefimerida.gr, δεν διοχετεύεται τίποτα από το Μαξίμου παρά μόνον ότι «από τον Απρίλιο και μετά είμαστε σε εκλογική ετοιμότητα». Ωστόσο, φέρεται να έχουν αποσταλεί και σχετικά SMS προς ανώτερα κομματικά στελέχη της ΝΔ στην Αθήνα αλλά και στην περιφέρεια.
Επιπλέον, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το iefimerida.gr, η κομματική δραστηριότητα είναι προγραμματισμένη μόνο ως τα τέλη Φεβρουαρίου. Από εκεί και πέρα η ατζέντα είναι «λευκή».
Στο μυαλό του πρωθυπουργού το τελευταίο διάστημα έπαιζαν δύο ημερομηνίες ως επικρατέστερες: η 9η Απριλίου (Κυριακή των Βαΐων) και η 21η Μαΐου, με τα επιχειρήματα να είναι εξίσου πειστικά και για τα δύο σενάρια.
Σημειωτέον ότι αμφότερες οι ημερομηνίες είναι πολύ κοντά στη λήξη της κυβερνητικής θητείας της παρούσης κυβέρνησης, στοιχείο θεσμικότητας που προσμετρά πολύ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ εκ παραλλήλου θα έχουν δρομολογηθεί όλες οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης προς τους πολίτες: από τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού έως το Market Pass και τις αυξήσεις των συντάξεων.
Ειδικότερα, η 9η Απριλίου προκρινόταν για να μη σέρνεται η προεκλογική περίοδος μέσα σε ένα κλίμα τοξικότητας και έντασης. Όπως, επίσης, για να ψηφίσουν άνετα οι ετεροδημότες που θα σπεύσουν στα χωριά τους λόγω του Πάσχα.
Η 21η Μαΐου είχε τα εξής πλεονεκτήματα: Η χώρα δεν κινδύνευε από πιθανότητα θερμού επεισοδίου εκ μέρους της Τουρκίας, δεδομένου ότι οι κάλπες στη γείτονα έχουν προγραμματιστεί για τις 14 Μαΐου. Δεν είναι λίγοι όσοι εκτιμούσαν ότι ο Ερντογάν, που κλιμάκωνε την εμπρηστική ρητορική, θα δραττόταν της ευκαιρίας να δρομολογήσει ένταση στο Αιγαίο, ιδίως την περίοδο που στην Ελλάδα θα υπήρχε υπηρεσιακή κυβέρνηση -ως εκ τούτου, πιο ανίσχυρη.
Επίσης, στις δεύτερες εκλογές, που θα διεξάγονταν πιθανότατα 2 Ιουλίου, εκτιμάται ότι δεν θα προσερχόταν στις κάλπες ένα σημαντικό κομμάτι νεολαίας, όπου η ΝΔ έχει μικρότερη διείσδυση από τον ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τα ποιοτικά στοιχεία των μετρήσεων.
Τα δύο δεδομένα που έκαναν τον Μητσοτάκη να λοκάρει την 9η Απριλίου
Ωστόσο, δύο δεδομένα φαίνεται να έκαναν τον πρωθυπουργό να προσανατολιστεί στην 9η Απριλίου: Το πρώτο είναι οι καταστρεπτικοί σεισμοί στην Τουρκία, που βάζουν στο τραπέζι του Ερντογάν την πιθανότητα αναβολής των εκλογών για τον Ιούνιο, ίσως και αργότερα. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, η κυβέρνηση της ΝΔ δεν θα έχει πειστικό αφήγημα να καθυστερήσει την προσφυγή στις κάλπες για τις 21 Μαΐου.
Το δεύτερο είναι οι δημοσκοπήσεις. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του iefimerida.gr, σε συσκέψεις που έχουν γίνει τα τελευταία 24ωρα με τη συμμετοχή και του πρωθυπουργού, αλλά και του Αμερικανού επικοινωνιολόγου Σταν Γκρίνμπεργκ, όπου αναλύθηκαν όλα τα τελευταία δημοσκοπικά δεδομένα, άπαντες εισηγήθηκαν την προκήρυξη εκλογών το συντομότερο δυνατόν, καθώς διαμορφώνεται ένα «θετικό momentum».
Είναι ενδεικτικό ότι δύο νέες μετρήσεις της κοινής γνώμης που είδαν το φως της δημοσιότητας το Σαββατοκύριακο δείχνουν τη ΝΔ σε ρότα αυτοδυναμίας, στις δεύτερες κάλπες, με το εκλογικό μπόνους.
Σύμφωνα με την έρευνα της Marc που δημοσιεύθηκε στο «Πρώτο Θέμα» της Κυριακής, η ΝΔ διατηρεί το ισχυρό προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ της τάξεως των 7,7 ποσοστιαίων μονάδων (με αναγωγή) στις πρώτες κάλπες με απλή αναλογική. Τούτου δοθέντος, στις δεύτερες εκλογές η τελική διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων που διεκδικούν την εξουσία είναι πολύ πιθανό να καταλήξει σε διψήφιο ποσοστό.