Μπήκαμε στο φθινόπωρο, η νέα κυβέρνηση συμπληρώνει οσονούπω δυο μήνες ζωής. Ποια είναι η συνολική εικόνα της πολιτικής ζωής;
Με δυο λόγια, η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιδίδεται σε απανωτές κινήσεις εντυπωσιασμού, βοηθούμενη και από την πληθωρική μιντιακή υποστήριξη που έχει. Και η αντιπολίτευση, πρωτίστως ο ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα, ψάχνει τον βηματισμό της.
Μερικούς μήνες πριν από την κυβερνητική αλλαγή, σε μια συνάντηση με υψηλά ιστάμενο της τότε αντιπολιτευόμενης ΝΔ, του είπαμε ότι θα πρέπει να εύχονται να πετύχουν ο Τσίπρας και ο Τσακαλώτος. «Γιατί;» απόρησε. «Μα, γιατί από την δική τους επιτυχία θα εξαρτηθεί αύριο και η δική σας»!
Αυτό ακριβώς γίνεται από την επομένη του σχηματισμού της νέας κυβέρνησης. Η οποία πατάει πάνω σε όσα θετικά τής άφησε η προηγούμενη, για να κάνει το δικό της παιχνίδι. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα έναντι όλων των προηγούμενων (μνημονιακών): δεν έχει τις ασφυκτικές δεσμεύσεις που είχαν εκείνες. Σε αντίθεση με όσα έλεγαν, όσο ήταν στην αντιπολίτευση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι συν αυτώ περί τετάρτου Μνημονίου σήμερα απολαμβάνουν τα καλά της εξόδου που πέτυχε η κυβέρνηση Τσίπρα τον Αύγουστο του 2018. Αν ίσχυε ο ισχυρισμός περί τετάρτου Μνημονίου, ούτε η κατάργηση της μείωσης των συντάξεων θα ήταν δυνατή, ούτε οι σημερινές μειώσεις φόρων, ούτε η διατήρηση της 13ης σύνταξης, την οποία αποκαλούσαν «επίδομα», αλλά το υπουργείο Οικονομικών(το σημερινό του Σταϊκούρα, όχι το προηγούμενο του Τσακαλώτου), την αποκαλεί επισήμως «13η σύνταξη» .Ολα αυτά δεν θα μπορούσαν να γίνουν, αν ίσχυε ο αντιπολιτευτικός (της ΝΔ) ισχυρισμός ότι η κυβέρνηση Τσίπρα «είχε διαλύσει» την οικονομία και θα της παρέδιδε «καμένη γη».
Σήμερα αποδεικνύεται η αλήθεια, που είναι εντελώς αντίθετη. Η προηγούμενη κυβέρνηση τα κατάφερε καλά, στο πλαίσιο της ασφυκτικής μνημονιακής εποπτείας που είχε. Συμμάζεψε τα οικονομικά και άφησε στη διάδοχό της μεγάλο πλεόνασμα. Και με την έξοδο από τα Μνημόνια έλυσε και τα χέρια της.
Πάνω σ’ αυτά, λοιπόν, πατάει η σημερινή κυβέρνηση και εμφανίζεται γαλαντόμα με μειώσεις φόρων, διατήρηση των παροχών που βρήκε και άρση των capital controls. Όλα αυτά είναι έργο άλλων, τα οποία οι σημερινοί εκμεταλλεύονται, όπως έχει γίνει και άλλες φορές στο παρελθόν με την αλλαγή κυβερνήσεων(για παράδειγμα, το 2004 τους Ολυμπιακούς Αγώνες είχε προετοιμάσει η κυβέρνηση Σημίτη, αλλά την δόξα πήρε η νεόκοπη κυβέρνηση Καραμανλή).
Ετσι γίνεται και σήμερα. Για να χρησιμοποιήσουμε τη γνωστή λαϊκή ρήση, η σημερινή κυβέρνηση «κάνει μνημόσυνο με ξένα κόλλυβα». Διαφορετικά, τρώει από τα έτοιμα που της άφησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Μένει να δούμε τι θα κάνει όταν αυτά τελειώσουν.
Κατά τα άλλα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη παίζει με τα εύκολα, τα οποία προβάλλονται ιδιαιτέρως, ενώ τα πολλά-για το πρώτο δίμηνο της θητεία της- φάουλ, σε διάφορα επίπεδα, είτε εμφανίζονται σαν …γκολ είτε υποβαθμίζονται εντελώς. Ορισμένα ενδεικτικά παραδείγματα:
1.Ο νέος πρωθυπουργός εξήγγειλε πομπωδώς ότι δεν επιτρέπει στους υπουργούς του να προσλάβουν συγγενείς τους ως συνεργάτες. Αλλά έκανε μια εξαίρεση. Για τον εαυτό του! Διόρισε γενικό κουμανταδόρο στο γραφείο του τον…ανιψιό του! Δεν το λες και συνέπεια…
2.Ο κ. Μητσοτάκης, ως αρχηγός της αντιπολίτευσης, είχε δεσμευθεί ότι: «Όλοι οι δικαστές αποχωρούν αναγκαστικά στο 70ο έτος τους ενώ για μια 3ετια αποκλείονται από κυβερνητικές ή πολιτικές θέσεις για να μην ξανά δούμε κύριε Τσίπρα ανώτατοι δικαστικοί μία μέρα μετά την συνταξιοδότηση τους να προσλαμβάνονται ως σύμβουλοι του πρωθυπουργού» (ομιλία στη Βουλή στις 14 Νοεμβρίου 2018). Πριν αλέκτορα φωνήσαι, ο ίδιος διόρισε υφυπουργό Δικαιοσύνης έναν ανώτατο δικαστικό άρτι αποχωρήσαντα από τη θέση του. Δεν το λες και συνέπεια…
3.Στην πολύπαθη ΕΡΤ διορίστηκε επικεφαλής ο υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου της ΝΔ. Μάλιστα, η δημοσίευση της προκήρυξης στην «Διαύγεια» έγινε αφού είχαν ήδη ανακοινωθεί τα ονόματα της νέας διοίκησης! Θεσμικά φάουλ, αναμφισβήτητα, τα οποία επί ΣΥΡΙΖΑ θα είχαν βγάλει τους πάντες στα…κεραμίδια!
4.Mόλις στον πρώτο μήνα της θητεία της, η νέα κυβέρνηση… κατάφερε να αντιγράψει τη τακτική όλων των προηγούμενων και να φέρει στη Βουλή άσχετες τροπολογίες της τελευταίας στιγμής. Εννοείται ότι, ως αντιπολίτευση, η ΝΔ κατακεραύνωνε την πρακτική αυτή του ΣΥΡΙΖΑ.
5.Η νέα κυβέρνηση, παρά τις επαγγελίες της για «εκσυγχρονισμό» και «μεταρρύθμιση», συνέχισε την παλιά (καθόλου καλή…) πρακτική να «αποκαθιστά» σε θέσεις του κρατικού μηχανισμού αποτυχόντες υποψηφίους βουλευτές, δημάρχους, περιφερειάρχες και πάει λέγοντας.
6.Με φωτογραφική διάταξη απομάκρυνε από την Επιτροπή Ανταγωνισμού το «κόκκινο πανί» Βασιλική Θάνου. Και με σκανδαλώδη τρόπο διόρισε τον νέο διοικητή της ΕΥΠ. Τα αδιαμφισβήτητα αυτά φάουλ επισημαίνουν ακόμα και (φιλικά διακείμενοι προς τον πρωθυπουργό) ξένοι δημοσιογράφοι.
Εν κατακλείδι, η νέα κυβέρνηση μπήκε «φουριόζα» στο γήπεδο, αλλά τα λίγα «γκολ» που έβαλε ήταν εύκολα και τα είχαν προετοιμάσει οι προηγούμενοι. Παίζει καλά στα εύκολα, βοηθούμενη από την περίοδο χάριτος, την θερινή ραστώνη και την άπλετη επικοινωνιακή υποστήριξη που διαθέτει. Οντως, η μεγάλη επιτυχία που είχε προεκλογικά η ΝΔ στον τομέα αυτό συνεχίζεται: η κυβερνητική προπαγάνδα κάνει θραύση.
Όμως, η πείρα του παρελθόντος δείχνει ότι αυτά έχουν ημερομηνία λήξεως. Μόλις αρχίσουν τα δύσκολα (τα πρώτα έρχονται: αυξήσεις στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, αυξάνονται οι ροές προσφύγων στο Αιγαίο) και χρειαστεί να πάρει δυσάρεστες αποφάσεις, η επικοινωνιακή διαχείριση δεν θα αρκεί. Μόλις έρθει το «είναι», θα υποχωρήσει το «φαίνεσθαι».
Τότε δεν θα ισχύει αυτό που έχει πει ο Νικολό Μακιαβέλι: « Ο καθένας βλέπει αυτό που φαίνεσαι, λίγοι καταλαβαίνουν αυτό που είσαι». Τότε (και) οι πολλοί θα αρχίσουν να καταλαβαίνουν…
ΥΓ: Αυτό το κείμενο εγκαινιάζει τη συνεργασία μας με το iefimerida.gr. Θα βασίζεται στην απόλυτη ανεξαρτησία της γνώμης και στην απαρέγκλιτη τήρηση των αρχών της δεοντολογίας. Καλώς σας βρήκα.