Mητσοτάκης στο Politico: Θέλουμε ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο στην Κομισιόν -Να αναδεικνύει την πρόοδο της Ελλάδας - iefimerida.gr

Mητσοτάκης στο Politico: Θέλουμε ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο στην Κομισιόν -Να αναδεικνύει την πρόοδο της Ελλάδας

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναδεικνύει την αυξανόμενη πολιτική του ισχύ στην ΕΕ ζητώντας να πάρει η Ελλάδα ένα βασικό χαρτοφυλάκιο στην Κομισιόν, αναφέρει το Politico σε συνέντευξη με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Όπως επισημαίνει το διεθνές μέσο, ο καθοριστικός ρόλος του Κ. Μητσοτάκη στην επίτευξη τη κατοχύρωσης μιας δεύτερης θητείας της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην προεδρία της Κομισιόν, του δίνει το δικαίωμα να διεκδικήσει περισσότερα για λογαριασμό της Ελλάδας στον κορυφαίο ευρωπαϊκό θεσμό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Σίγουρα θα ήθελα ένα χαρτοφυλάκιο που να αναδεικνύει αφενός την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα σε οικονομικό επίπεδο, αλλά και το είδος της στρατηγικής θέσης της Ελλάδας στη νοτιοανατολική πτέρυγα της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Μητσοτάκης στο Pοlitico.

Στόχος της Αθήνας ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο στην Κομισιόν

Ερωτηθείς εάν η Ελλάδα εποφθαλμιά την νεοαναγγελθείσα θέση του Επιτρόπου για την Μεσόγειο, ο Μητσοτάκης είπε: «Δεν λέω κάτι τέτοιο, αλλά λέω ότι υπάρχουν άλλα χαρτοφυλάκια που θα μπορούσαν να ταιριάζουν σε αυτό το ρόλο. Σίγουρα θεωρώ ότι είναι καλή ιδέα να υπάρχει ένας επίτροπος για τη Μεσόγειο. Υποθέτω ότι τελικά θα είναι μια μεσογειακή χώρα. Δεν σηκώνω το χέρι μου γιατί υπάρχουν άλλα χαρτοφυλάκια που θα μπορούσαν να μας ενδιαφέρουν πολύ και στο τέλος της ημέρας είναι μια απόφαση που λαμβάνει η πρόεδρος (σ.σ. της Ευρωπαϊκής Επιτροπής)», σημείωσε.

Το Politico επισημαίνει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν έχει ακόμη ανακοινώσει την επιλογή της Ελλάδας για την επόμενη Κομισιόν. Ο σημερινός Έλληνας επίτροπος, Μαργαρίτας Σχοινάς, δήλωσε αυτόν τον μήνα ότι θα ήθελε να παραμείνει και ότι κάτι τέτοιο θα αποτελούσε «μεγάλη τιμή». Παρόλα αυτά, υπάρχουν και άλλα ονόματα στο παιχνίδι, όπως ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και η υπουργός Εργασίας Νίκη Κεραμέως.

Τώρα που η φον ντερ Λάιεν εκλέχθηκε πρόεδρος της Κομισιόν, οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες στέλνουν τους υποψηφίους τους για την επόμενη Επιτροπή. Η φον ντερ Λάιεν θα λάβει υπόψη της την ισορροπία των φύλων, την ισορροπία των πολιτικών κομμάτων και τη γεωγραφική ισορροπία όταν θα κατανέμει τα χαρτοφυλάκια ώστε να συνθέσει το Σώμα των Επιτρόπων που θα αποτελέσουν την νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο αναβαθμισμένος ρόλος του Κ. Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες

Το αίτημα του Μητσοτάκη για μια κορυφαία θέση στην Επιτροπή έρχεται λίγες ημέρες μετά τη νίκη της φον ντερ Λάιεν, αφού έλαβε την απαραίτητη στήριξη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Πριν από αυτό, είχε την υποστήριξη της πλειοψηφίας των ηγετών της ΕΕ. Για να περάσει η συμφωνία για τις κορυφαίες θέσεις εργασίας, ορίστηκαν έξι διαπραγματευτές που έπρεπε να πείσουν τους ομολόγους τους να υπογράψουν. Ο Κ. Μητσοτάκης, μαζί με τον Πολωνό πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ, εκπροσώπησαν το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, το οποίο ήρθε πρώτο στις ευρωεκλογές.

Με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς σε αποδυναμωμένες θέσεις λόγω εκλογικών αποτελεσμάτων και με γεφυροποιούς όπως ο πρώην πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε και ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ Ντε Κρό να αποχωρούν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, «ο Κ. Μητσοτάκης μπορεί να τοποθετηθεί ως ηγέτης μεταξύ ηγετών», υπογραμμίζει το Politico.

O πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα δεν θεωρείται πλέον «το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης», γεγονός που του επιτρέπει να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο στην ευρωπαϊκή και τη διεθνή σκηνή.

«Εναπόκειται στους συναδέλφους μου να κρίνουν ποιος πραγματικά συνεισφέρει πολύτιμα», είπε, ενώ τόνισε τον αριθμό των συνόδων κορυφής στις Βρυξέλλες στις οποίες έχει συμμετάσχει. «Έτσι και πάλι, προσπαθώ πάντα να προσθέτω αξία, όχι μόνο να μιλάω εκ μέρους της Ελλάδας, όπως πρέπει, αλλά και να προσπαθώ να βλέπω το ευρύτερο τοπίο και να προσπαθώ να παίρνω αποφάσεις που ενισχύουν και την Ευρώπη. Έτσι βλέπω λοιπόν τον ρόλο μου» ,τόνισε

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επισημαίνοντας ότι τα θετικά βήματα που έχει κάνει η χώρα υπερτερούν των αρνητικών, υπερασπίστηκε την «ανοιχτή» προσέγγιση της κυβέρνησης για τον χειρισμό του σκανδάλου των παρακολουθήσεων και δήλωσε ότι η κυβέρνησή του ανέλαβε την ευθύνη.

«Ποτέ δεν είπαμε ότι είμαστε τέλειοι, αλλά πάντα αναγνωρίζαμε τα όποια λάθη έγιναν», είπε χαρακτηριστικά.

«Δεν έχουμε την πολυτέλεια να είμαστε αφελείς»

Κοιτάζοντας προς τα εμπρός για την επόμενη πενταετία, η Ευρώπη θα πρέπει να κάνει μια δύσκολη συζήτηση σχετικά με το πώς θα πληρώσει για τις φιλοδοξίες της για το κλίμα, την ανταγωνιστικότητα και την άμυνα, δήλωσε ο Κ. Μητσοτάκης. Υποστήριξε ότι υπάρχει μια «νοητική ασυνέπεια μεταξύ του βάθους των στόχων μας και των οικονομικών μέσων που έχουμε στη διάθεσή μας». Ενώ χώρες όπως η Πολωνία, η Γαλλία και η Ελλάδα πιέζουν για κοινό δανεισμό για επενδύσεις στην άμυνα, η Γερμανία και η Ολλανδία έχουν μέχρι στιγμής εμποδίσει τη χρήση των λεγόμενων αμυντικών ομολόγων. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός είναι αισιόδοξος ότι οι χώρες αυτές μπορούν να πειστούν να αλλάξουν στάση, καθώς προσυπέγραψαν τον κοινό δανεισμό μετά την πανδημία, αναφέρει το Politico.

«Ήταν ακριβώς η ίδια ιστορία πριν συμφωνήσουμε για τον Next Generation EU (το ταμείο της ΕΕ για την ανάκαμψη μετά την πανδημία). Ειδικά τώρα με όσα συμβαίνουν στις ΗΠΑ, δεν έχουμε την πολυτέλεια να είμαστε αφελείς όταν πρόκειται όχι μόνο για τη στρατηγική μας αυτονομία, αλλά και για την ικανότητά μας να χρηματοδοτούμε έργα κοινού ενδιαφέροντος όταν πρόκειται για την άμυνα», δήλωσε, υπονοώντας μια πιθανή επιστροφή του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κλείνοντας, επισημάνθηκε ότι τους τελευταίους μήνες, το όνομα του Κ. Μητσοτάκη προβλήθηκε μερικές φορές ως εναλλακτική λύση για τη φον ντερ Λάιεν, εάν αυτή δεν έπαιρνε αρκετή υποστήριξη για μια δεύτερη θητεία. Ο Έλληνας ηγέτης δήλωσε ότι η εστίασή του ήταν πάντα στην Αθήνα. Θα μπορούσε αυτό να αλλάξει σε πέντε χρόνια, διερωτάται το Politico. «Πέντε χρόνια είναι περισσότερα από έναν αιώνα στην πολιτική», είπε χαριτολογώντας ο πρωθυπουργός.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ