Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής για τα εργασιακά τόνισε πως η καλύτερη κοινωνική πολιτική είναι οι πολλές καλές θέσεις εργασίας και εμφανίστηκε σίγουρος ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει σε επενδυτική βαθμίδα το α' εξάμηνο του 2021.
Η συζήτηση γίνεται σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών και έρχεται μετά από δύο επίκαιρες ερωτήσεις προς τον πρωθυπουργό από την Αλέξη Τσίπρα και τον Δημήτρη Κουτσούμπα που αφορούσαν την κυβερνητική πολιτική για τα εργασιακά.
Τα βασικά σημεία της ομιλίας του πρωθυπουργού
Ο κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε με ευχή για τους εορτάζοντες και μίλησε για κλίμα αγάπης.
«Εμείς πιστεύουμε στην παραγωγή νέου πλούτου στον οποίο θα έχουν μερίδιο όλοι. Δεν πιστεύουμε ότι τα προσωρινά επιδόματα ανακούφισης αποτελούν τη λύση στα προβλήματα της κοινωνικής ανισότητας. Η καλύτερη κοινωνική πολιτική στη χώρα είναι η δημιουργία πολλών καλών νέων θέσεως εργασίας», είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του, κατά τη συζήτηση στη Βουλή με αντικείμενο την κυβερνητική πολιτική για τα εργασιακά θέματα.
«Δεν υπάρχει ισχυρή χώρα χωρίς ισχυρές επιχειρήσεις. Δεν μπορούν όμως να υπάρχουν ακμαίες επιχειρήσεις χωρίς ικανοποιημένους εργαζόμενους. Αυτή ήταν και η Συμφωνία Αλήθειας που υπογράψαμε με τον κόσμο των επιχειρήσεων προεκλογικά. Είπα ξεκάθαρα ότι εμείς μειώνουμε τους φόρους, απλοποιούμε το αδειοδοτικό περιβάλλον, διευκολύνουμε τις επιχειρήσεις στο μέτωπο της ρευστότητας και οι επιχειρήσεις με τη σειρά τους έχουν υποχρέωση να επενδύουν στην πατρίδα μας και πρωτίστως να φροντίζουν τους εργαζόμενους τους. Αυτή τη Συμφωνία αλήθειας τηρούμε απαρέγκλιτα στους επτά μήνες που είμαστε στην κυβέρνηση», πρόσθεσε.
Στη συνέχεια μίλησε για τις ανακρίβειες και τα ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ.
«Ο κ. Τσίπρας χώρεσε σε 2 σελίδες τριπλάσια ψέματα. 1η ανακρίβεια: Ο ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζεται ότι υπάρχει αύξηση της ανεργίας. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η ανεργία υποχώρησε.
Τα 6 ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ για τα εργασιακά
- 1ο ψέμα: Ο ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζεται πως υπάρχει αύξηση της ανεργίας. Η ανεργία υποχώρησε από το 18 στο 16%.
- 2ο ψέμα: Οτι υπάρχει ρεκόρ απολύσεων. Η αλήθεια είναι πως οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης αυξήθηκαν. Οπως περισσότερες είναι και οι επιχειρήσεις που τους απασχολούν.
- 3ο ψέμα: Οτι υποβαθμίζεται η Επιθεώρηση Εργασίας. Η αλήθεια είναι ότι έγιναν 1.000 περισσότεροι έλεγχοι σε σχέση με αυτούς επί ΣΥΡΙΖΑ.
- 4ο ψέμα: Οτι χάνονται μόνιμες θέσεις εργασίας έναντι της εποχικής. Η αλήθεια είναι ότι έχουμε περισσότερους μόνιμους εργαζόμενους. Υπάρχει αύξηση της πλήρους απασχόλησης.
- 5ο ψέμα: Οτι καταστρατηγούνται οι συλλογικές συμβάσεις. Η αλήθεια είναι ότι μόνο σε επιχειρήσεις με την σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων για να αποφευχθεί η κατάρρευση γίνεται εξαίρεση από τις προβλέψεις.
- 6ο ψέμα: Οτι δεν έγινε επέκταση των συμβάσεων στο δημόσιο. Και ο κ. Τσίπρας αναρωτιέται τι γίνεται με τους επιστήμονες που εντάσσονται στο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ. Δεν γνωρίζετε ότι οι εργαζόμενοι αυτοί υπέγραψαν σύμβαση ορισμένου χρόνου. Και οτι δεν προβλέπεται με την δική σας σύμβαση ότι δεν προβλέπεται παράταση;
Εξακολουθείτε κύριε Τσίπρα να κοροϊδεύετε τους συμπολίτες μας κλείνοντας το μάτι σε βολέματα. Να ποιος πρεσβεύει το παλιό και ποιος το νέο.Η ευημερία εξαρτάται από το αν δημιουργούνται πιο πολλές και καλύτερες θέσεις εργασίας. Ο ιδιωτικός τομέας θα δώσει τη λύση στην ανεργία και όχι οι προσλήψεις στο Δημόσιο που εξυπηρετούν πλασματικές ανάγκες.
Οι επιχειρήσεις πρέπει να διευκολύνονται στο να προσλαμβάνουν.
Κοινωνία και οικονομία ευημερούν όταν επιχειρήσεις ιδρύονται αναπτύσσονται και έχουν τη δυνατότητα να προσλαμβάνουν εργαζομένους.
Η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα. Δανειζόμαστε για πρώτη φορά με αρνητικό επιτόκιο. Για πρώτη φορά η χώρα εξέδωσε 15ετες ομόλογο. Μόλις προχθές η απόδοση του 10ετούς έπεσε κάτω από το 1%.
Η Ελλάδα θα επιστρέψει σε επενδυτική βαθμίδα το πρώτο εξάμηνο 2021
Ο πρωθυπουργός παρουσίασε ξένα θετικά δημοσιεύματα για την ελληνική οικονομία. «Δεν πιστεύω κύριε Τσίπρα να νομίζετε ότι λένε ψέματα». Μάλιστα επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι καλλιεργεί τον φόβο μπροστά σε κάθε αλλαγή.
Η οικονομία μας βαθμολογείται όλο και πιο θετικά από τους οίκους αξιολόγησης.
Ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12 ετών
Ανοδος των ιδιωτικών καταθέσεων, ενισχύει και τη ρευστότητα των τραπεζών και την εμπιστοσύνη των καταθετών.
Αναφερόμενος στις αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης ο πρωθυπουργός είπε «η οικονομία βαθμολογείται όλο και πιο θετικά από τους οίκους αξιολόγησης και απέχει μόλις δύο θέσεις από καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας. Είχα θέσει φιλόδοξο στόχο πριν έξι μήνες ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει σε επενδυτική βαθμίδα το πρώτο εξάμηνο 2021. Ο στόχος αυτό θα υλοποιηθεί από αυτή την κυβέρνηση».
Συνεχίζοντας για τα θετικά μηνύματα στην οικονομία ο πρωθυπουργος επισήμανε ότι «η άνοδος των ιδιωτικών καταθέσεων δεν καταδεικνύει μόνο την εμπιστοσύνη των πολιτών αλλά ενισχύει τις τράπεζες για να χρηματοδοτήσουν πραγματική οικονομία. Η κτηματαγορά επιστρέφει στην άνθιση. Αυξήθηκαν 25% οι οικοδομικές άδειες το τελευταίο εξάμηνο»
«Έχουμε έρθει ως κυβέρνηση αποφασισμένοι να υλοποιήσουμε τολμηρές μεταρρυθμίσεις και να βάλουμε τέρμα στην καθήλωση και μπροστά σε αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ που βαρύνεται πια με κυβερνητική πορεία 4,5 ετών καλλιεργεί το φόβο. Μόνο η καθυστέρηση και η αδράνεια βλάπτουν την οικονομία. Ο στόχος μας ήταν να ξεκολλήσουμε από την αναιμική ανάπτυξη που στηριζόταν στην υπερφορολόγηση και ο μόνος τρόπος είναι η αύξηση παραγωγής, αύξηση απασχόλησης και μείωσης φόρων. Η προηγούμενη κυβέρνηση μας κληρονόμησε υπερφορολόγηση εργασίας. Εμείς την μειώνουμε αρχίζοντας από τους χαμηλόμισθους. Την ενισχύουμε και στους εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης. Η πολιτική μας έχει έντονο κοινωνικό περιεχόμενο και πρέπει να αντανακλάται στο εισόδημα των εργαζομένων» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Οι συνεπείς εργοδότες θα επιβραβεύονται
Μιλώντας για την επιχειρηματικότητα ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως οι συνεπείς εργοδότες θα επιβραβεύονται, γιατί στόχος της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση της μόνιμης απασχόλησης. «Αναπτύσσοντας ακόμα περισσότερο τις ενέργειες της κυβέρνησής του ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι «για την προστασία εργασίας έγιναν πολλά. Θεσπίστηκε μητρώο παραβατικότητας. Ολοι οι εργοδότες γνωρίζουν το βάρος του αδικήματος και την ποινή που τους αναλογεί. Με το παλιό σύστημα ένας κακός εργοδότης θα πλήρωνε το ίδιο σύστημα ανεξάρτητα αν η πράξη του αφορούσε το σύνολο εργαζομένων ή μόνο έναν. Τώρα θα γίνεται αναλογικά. Από την άλλη πλευρά οι συνεπείς εργοδότες θα επιβραβεύονται με ασφαλιστικά και φορολογικά κίνητρα. Στόχος μας η ενίσχυση της μόνιμης απασχόλησης και όχι το θολό στρεβλό κυνηγητό μιας αφηρημένης κακής επιχείρησης».
Θα εφαρμοστεί ο νόμος για την αύξηση του κατώτατου μισθού
Αναφορικά με τον κατώτατο μισθό ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε για την εφαρμογή του νόμου για την αύξηση του κατώτατου μισθού. «Το 2013 θεσμοθετήθηκε στην Ελλάδα το κατώτατο όριο αμοιβής ενός εργαζομένου. Μαζί το ψηφίσαμε κυρία Γεννηματά. Ως αντιπολίτευση κ. Τσίπρα μιλούσατε για εργασιακή γαλέρα και μεσαίωνα. Ως κυβέρνηση ούτε την καταργήσατε ούτε την σκίσατε ούτε την εφαρμόσατε. Την ξεχάσατε. Θα μπορούσατε να αυξήσατε το κατώτατο μισθό. Το θυμηθήκατε προεκλογικά και σήμερα μας ρωτάτε αν θα εφαρμόσουμε έναν νόμο που εμείς ψηφίσαμε. Ο 4172 θα εφαρμοστεί. Προβλέπει μια συγκεκριμένη διαδικασία ανάλογα με την πορεία της οικονομίας και η κυβέρνηση συζητά με όλους τους κοινωνικούς εταίρους. Με βάση τη διαβούλευση ο υπουργός Εργασίας εισηγείται στο υπουργικό συμβουλιο και το δεύτερο 15ημερο του Ιουνίου λαμβάνεται η απόφαση. Η δέσμευσή μου για αύξηση ΑΕΠ και αύξηση μισθών ισχύει. Υπομονή μέχρι τέλους Ιουνίου».