Μητσοτάκης: Στόχος η ανάπτυξη με περιβαλλοντικό πρόσημο - iefimerida.gr

Μητσοτάκης: Στόχος η ανάπτυξη με περιβαλλοντικό πρόσημο

Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή / Φωτογραφία: INTIME NEWS
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε εξέλιξη βρίσκεται στην ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Στο βήμα βρίσκεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Με αναφορά στα θύματα της Marfin, ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή, για το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. «Ακριβώς 10 χρόνια μετά τιμούμε τη μνήμη των θυμάτων της Marin. Αθώοι συμπολίτες μας που τους στέρευσε τη ζωή τη τυφλή βία και ο διχασμός, οι μολότοφ των κουκουλοφόρων που πλήγωσε την Ελλάδα ολόκληρη. Τις επόμενες ημέρες, η Πολιτεία θα τιμήσει τη μνήμη των ανθρώπων που χάθηκαν. Μια ειδική πλακέτα στο κτίριο της φωτιάς και του μίσους θα πολεμά τη λήθη και θα καλεί σε ενότητα και δημοκρατική επαγρύπνηση. Θα κρατά ζωντανό το μεγάλο δίδαγμα εκείνης της ημέρας. Ποτέ πιά.», τόνισε ο πρωθυπουργός

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μιλώντας στο περιβαλλοντικό νομοσχέδιο, ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε αδικαιολόγητη την κριτική που γίνεται. «Θέλω να θυμίσω στο Σώμα από την πρώτη μου ομιλία ως πρωθυπουργός, στις προγραμματικές δηλώσεις, είχα τονίσει ότι η οικονομική ανάπτυξη του 21ου αιώνα δεν μπορεί παρά να συμβαδίζει με την προστασία του περιβάλλοντος» τόνισε.

Ανέφερε, ότι η χώρα μας είναι από τις πρώτες στην υπερύθμιση με νόμους και απαγορεύσεις σε θέματα περιβάλλοντος. «Βρίσκεται στην 35η θέση μεταξύ 40 χωρών ως προς την αποτελεσματικότητα των περιβαλλοντικών πολιτικών».

Σημείωσε ότι ο αντίπαλος τόσο της ανάπτυξης όσο και της προστασίας του περιβάλλοντος είναι συχνά ένας και κοινός, η φοβική γραφειοκρατία.

«Η ευημερία με οικολογικό πρόσημο είναι κεντρική προτεραιότητα αυτής της κυβέρνησης. Το μέλλον της πατρίδας μας συνδέεται απόλυτα με την ικανότητά μας να προστατεύουμε και να αξιοποιούμε το μοναδικό φυσικό και πολιτιστικό μας περιβάλλον.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Ελλάδα, ιδίως υπό τις σημερινές συνθήκες, καλείται να εντείνει τις προσπάθειές της ώστε να διαχειριστεί τη μεγάλη κρίση της κλιματικές αλλαγής», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ονομαστική ψηφοφορία

Με μεγάλη πλειοψηφία -και με τη σύμφωνη γνώμη ΝΔ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και Ελληνικής Λύσης- εγκρίθηκε η διαδικασία για την ονομαστική ψηφοφορία που θα διεξαχθεί σήμερα, τόσο επί της αρχής όσο και επί άρθρων του περιβαλλοντικού νομοσχεδίου, έπειτα από σχετικά αιτήματα των κομμάτων της Αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με την απόφαση, οι βουλευτές που συμμετέχουν στη συζήτηση θα ψηφίσουν ηλεκτρονικά, ενώ οι υπόλοιποι θα ψηφίσουν με επιστολική ψήφο, την οποία θα αποστείλουν στις κοινοβουλευτικές τους ομάδες.

Τα βασικά σημεία της ομιλίας Μητσοτάκη

  • Eίδα ότι αν και το ν/σ συζητείται εδώ και μήνες, η αντιπολίτευση το θυμήθηκε εδώ &λίγες μέρες. Η διαβούλευση υπήρξε εξαντλητική εδώ & μήνες. Η ασπουδή για εισαγωγή του ν/σ, ναι, υπάρχει αίσθηση πια του επείγοντος. Επενδυτές περιμένουν χρόνια.Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω σήμερα με μια μαύρη επέτειο. Θρηνούμε τη μνήμη των θυμάτων της Marfin
  • Είναι ημέρα μνήμης για τα θύματα της Marfin
  • Τις επόμενες μέρες, πιστός σε μια δέσμευση που είχα αναλάβει, η πολιτεία θα τιμήσει τη μνήμη των ανθρώπων που χάθηκαν με μια πλακέτα που με δυο λέξεις, «Ποτέ πια», θα πολεμά τη λήθη και θα μας καλεί σε δημοκρατική επαγρύπνηση
  • Είμαι εδώ για να απαντήσω σε μια άδικη κριτική στο νομοσχέδιο
  • Η ανάπτυξη του 21ου αιώνα δεν μπορεί παρά να συμβαδίζει με το έμπρακτο ενδιαφέρον για την προστασία του περιβάλλοντος.
  • Η χώρα μας είναι από τις πρώτες στην υπερ-ρύθμιση με νόμους και απαγορεύσεις για τη ρύθμιση του περιβάλλοντος και σε μια από τις τελευταίες ως προς την αποτελεσματικότητα. Λόγος και για τα δύο, η φοβική γραφειοκρατία.
  • Αυτό που ονομάζουμε βιώσιμη ανάπτυξη είναι η άλλη όψη μια ουσιαστικής κοινωνικής πολιτικής. Δεν είναι ανάπτυξη αν δεν αφορά τους πολίτες και δεν μπορεί να είναι βιώσιμη αν δεν αφορά το περιβάλλον.
  • Το ν/σ που συζητούμε έχει βασικές κατευθύνσεις σε 3 πεδία: μεταρρύθμιση νομοθεσίας για περιβαλλοντικές άδειες, προστασία δασών, διαχείριση αποβλήτων. Δραματικές οι ελλείψεις για ένα μοντέρνο ευρωπαϊκό κράτος.
  • Για τις περιβαλλοντικές άδειες εναρμονιζόμαστε με τις ευρωπαϊκές οδηγίες. Αν μια άδεια καθυστερεί πάνω από 3 μήνες θα αναλαμβάνει το κεντρικό συμβούλιο. Η διάρκεια των αδειών επεκτείνεται από τα 10 στα 15 χρόνια.
  • Αυτό που κάνουμε στο πεδίο των αδειοδοτήσεων δεν είναι να κάνουμε εκπτώσεις στην περιβαλλοντική μας συνείδηση. Δεν το επιτρέπει και η δική μου συνείδηση, ασχολούμαι με αυτά τα θέματα από το 2004.
  • Πολλές περιβαλλοντικές οργανώσεις ζήτησαν, όπως και κάνουμε, έναν κεντρικό φορέα για τις προστατευόμενες περιοχές Natura. Δρομολογούμε αυτή την σημαντική τομή με τη δημιουργία του.
  • Υπήρξε μεγάλη ένταση για το θέμα των περιοχών Natura, αναντίστοιχη με το κλίμα διαλόγου που θέλουμε να καλλιεργήσουμε στη Βουλή, που ίσως καλλιεργήθηκε τεχνητά για να κρύψει την ένδεια επιχειρημάτων της αντιπολίτευσης.
  • Έγινε μεγάλη συζήτηση για τις εξορύξεις υδρογονανθράκων. Είναι μια σημαντική διαφωνία επί της αρχής, αν τις θέλουμε ή όχι στη χώρα. Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ αυτή είναι υποκριτική, αφού στους χάρτες του υπάρχουν εξορύξεις σε περιοχές Natura.
  • Το ν/σ βάζει επίσης μια τάξη στο θολό τοπίο των δασικών χαρτών. Τα σχέδια περιοχών που είχαν εξαιρεθεί με το εφεύρημα των οικιστικών πυκνώσεων θα κατατεθούν εκ νέου.
  • Για πλαστικά & απόβλητα, μπαίνουν τέλη.
  • Αυτό το ν/σ φέρνει ένα βήμα μπροστά τη χώρα σε τομείς που θα χαρακτήριζα τριτοκοσμικούς. Βάζει τέλος στην Ελλάδα των βόθρων, των μπάζων, των χωματερών.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ