Η μεσαία τάξη δεν μπορεί να πληρώσει τη νύφη της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο 14ο Τακτικό Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας.
Ο πρόεδρος της ΝΔ, ξεκινώντας την ομιλία του, τόνισε ότι η ΝΔ είναι η παράταξη όλων των Ελλήνων και επισήμανε ότι είναι πιστός στη δέσμευση να γίνεται συνέδριο κάθε χρόνο. Μάλιστα, επισήμανε τη δημοκρατικότητα των διαδικασιών, αφήνοντας αιχμές κατά του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα -χωρίς να τον κατονομάσει-, κάνοντας λόγο για μη δημοκρατικές διαδικασίες, με έναν μόνο υποψήφιο αρχηγό.
«Το Συνέδριο του κόμματός μας θα γίνεται κάθε χρόνο, οι πόρτες του θα είναι ανοιχτές και ο αρχηγός του θα εκλέγεται από τις χιλιάδες μέλη και φίλους, η Νέα Δημοκρατία είναι όλης της Ελλάδος και όλων των Ελλήνων. Αυτή είναι και η μεγάλη μας διαφορά, γιατί ένα συνέδριο δεν είναι τακτικό εάν γίνεται κάθε 6 χρόνια, εάν δεν αναζητά τις αιτίες της ήττας και ο ένας και μοναδικός υποψήφιος αρχηγός έχει αντίπαλο μόνο τον εαυτό του. Όταν με εκλέξατε πρόεδρο της ΝΔ δεσμεύθηκα να μεγαλώσω την παράταξή μας και αυτήν τη δέσμευση τήρησα στο ακέραιο», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ και πρωθυπουργός.
Οι συναισθηματικές αναφορές Μητσοτάκη στους προκατόχους του προέδρους της ΝΔ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε αναφορές σε όλους τους διατελέσαντες προέδρους της Νέας Δημοκρατίας:
Τιμώ και τιμούμε όλους τους προκατόχους μας:
- Τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, γιατί χωρίς Μεϊμαράκη, συνέδριο δεν γίνεται.
- Τον Αντώνη Σαμαρά, του οποίου διετέλεσα υπουργός.
- Τον Κώστα Καραμανλή, με τον οποίο ξεκίνησα την πολιτική μου διαδρομή.
Για να προσθέσει ο πρωθυπουργός ότι πάντα θυμόμαστε με συγκίνηση αυτούς που δεν είναι πια μαζί μας:
- Τον Μιλτιάδη Εβερτ, της αμεσότητας και της απλότητας.
- Τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, της ειλικρίνειας και της αποτελεσματικότητας.
- Τον Ευάγγελο Αβέρωφ.
- Τον μετριοπαθή Γεώργιο Ράλλη.
- Και κρατώντας πάντα στις καρδιές μας τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, τον ιδρυτή του κόμματος.
«Πυξίδα μας η ευημερία του πολίτη με πολλή δουλειά για τους επόμενους 12 μήνες και για ακόμη 4 χρόνια. Πλούσιος ήταν ο προσυνεδριακός διάλογος και η ΝΔ δυνάμωσε έτσι τους δεσμούς της με τους πολίτες. Θα εισηγηθώ την ανανέωση της θητείας του Παύλου Μαρινάκη στη θέση του γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής. Ο Παύλος το αξίζει και μας αξίζει» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στην έναρξη του 14ου Τακτικού Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας.
Μητσοτάκης: Οι πολίτες απαιτούν να γίνουμε καλύτεροι και έχουν δίκιο
«Η Ελλάδα τον Ιούλιο του 2019 γύρισε σελίδα. Περάσαμε πολλές κρίσεις, από τον Έβρο και το Αιγαίο έως την πανδημία του κορονοϊού και την ενεργειακή κρίση. Πρέπει να ενώσουμε τους πολίτες κάτω από ένα κοινό αίσθημα ασφάλειας. Να ξαναδώσουμε αυτοπεποίθηση στους Έλληνες, να τους κάνουμε ξανά υπερήφανους. Είμαι υπερήφανος για όλα όσα επιτύχαμε μαζί. Γιατί οικονομία και κοινωνία κρατήθηκαν όρθιες. Οι πολίτες είδαν μεγάλα έργα να προχωρούν. Με χαλύβδινη άμυνα και πολύ ισχυρές συμμαχίες.
Στον αντίποδα, υπάρχουν πολύ μεγάλες δυσκολίες. Οι μισθοί παραμένουν χαμηλοί. Παλεύουν δύο Ελλάδες, αυτή που προχωρά και αυτή που μένει καθηλωμένη. Οι περισσότεροι Έλληνες αναγνωρίζουν ότι όταν χρειάστηκε το κράτος στάθηκε δίπλα τους, εκτιμούν πως φυλάξαμε τα σύνορά μας και κάναμε πιο ισχυρή την Ελλάδα και χαίρονται γιατί το ψηφιακό κράτος κάνει τη ζωή μας πιο εύκολη και γιατί πληρώνουν λιγότερους φόρους και λιγότερες εισφορές. Ωστόσο, οι Έλληνες απαιτούν να γίνουμε καλύτεροι. Να κάνουμε λοιπόν τον απολογισμό του έργου μας με σεμνότητα.
Μας περιμένουν καλύτερες ημέρες και ενωμένοι θα τα καταφέρουμε, γιατί είμαστε λαός προκομμένος και μεθοδικός. Η δημοκρατία μας πιο ανθεκτική και η κοινωνία μας πιο ώριμη» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στην έναρξη του 14ου Τακτικού Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας.
Μητσοτάκης: Η μεσαία τάξη δεν μπορεί να πληρώσει τη νύφη της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης
«Μετά τη ρωσική εισβολή όλοι είμαστε σε πόλεμο και σε πολλαπλά επίπεδα. Στο γεωστρατηγικό μέτωπο, η ρωσική εισβολή γίνεται μοντέλο προσομοίωσης, στο διπλωματικό γιατί αναδιατάσσει τις συμμαχίες, και στο οικονομικό γιατί οι επιπτώσεις είναι πολύ μεγάλες. Έχω πει πως χωρίς ευρωπαϊκή λύση δεν θα αντιμετωπιστεί η αιτία του κακού. Προσδοκώ πως οι προτάσεις μας θα εισακουστούν. Όμως δεν αδρανήσαμε, το κράτος επιδοτεί το ρεύμα σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγρότες.
Δεν μπορώ να περιμένω όμως να αλλάξει πορεία το αργοκίνητο ευρωπαϊκό υπερωκεάνιο, γι' αυτό και χθες ανακοίνωσα ένα εθνικό σχέδιο στήριξης.
Η μεσαία τάξη δεν μπορεί να πληρώσει τη νύφη της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης. Έχουμε το θάρρος και διορθώνουμε αυτήν την αδικία. Από την 1η Ιουλίου εξουδετερώνουμε τις συνέπειες της ρήτρας αναπροσαρμογής.
Η Ελλάδα αντιστέκεται. Μια φιλελεύθερη κεντροδεξιά κυβέρνηση ξεδιπλώνει ένα από τα μεγαλύτερα κοινωνικά προγράμματα στην ιστορία του τόπου, για να ξέρουμε ποιος στέκεται στο πλευρό του πολίτη και ποιος όχι, αλλά και ποιος είναι ψεύτης και ποιος όχι. Ο κ. Τσίπρας καταγγέλλει το χρηματιστήριο ενέργειας που ο ίδιος ψήφισε, διαφημίζει Ισπανία και Πορτογαλία, όταν εκεί το ρεύμα είναι ακριβότερο από την Ελλάδα. Κάθε βήμα του σήμερα δεν μπορεί να υπονομεύσει το αύριο. Κάθε ανήφορος έχει κόπο, αλλά έχει και προορισμό. Ο κατήφορος οδηγεί προς τα πίσω», επισήμανε ο πρωθυπουργός.
«Ναι, είμαστε με την Ουκρανία γιατί είμαστε με τη δημοκρατία και την ελευθερία», τόνισε ο πρωθυπουργός. «Δεν χωρούν ίσες αποστάσεις. Είμαστε με τη Δύση» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και υπενθύμισε με νόημα τη διακήρυξη του Κωνσταντίνου Καραμανλή το 1976: «Η Ελλάς πολιτικά, οικονομικά, πολιτιστικά ανήκει εις την Δύσιν», για να προσθέσει: «Υπηρετούμε με συνέπεια τις υποχρεώσεις με τους φίλους μας για να μπορούμε και εμείς να ζητούμε τη συμπαράστασή τους, εάν αυτό χρειαστεί. Τελεία και παύλα», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στην έναρξη του 14ου Τακτικού Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας.
Μητσοτάκης: Παρά τις αλλεπάλληλες κρίσεις, υλοποιούμε με συνέπεια όσα έχουμε δεσμευτεί
«Η ανάπτυξη έκλεισε το '21 στο 8,3%, την τρίτη καλύτερη επίδοση στην Ευρώπη, η ανεργία έπεσε κατά 4% και το ΔΝΤ έφυγε από τη χώρα δύο χρόνια νωρίτερα από ό,τι προγραμματιζόταν. Παρά τις αλλεπάλληλες κρίσεις, υλοποιούμε με συνέπεια όσα έχουμε δεσμευτεί.
Έλεγα το 2019 ότι οι Έλληνες πρέπει να πληρώνουν λιγότερους φόρους και σήμερα ο ΕΝΦΙΑ είναι κατά 35% χαμηλότερος. Η εισφορά αλληλεγγύης δεν ισχύει για επαγγελματίες και μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα και σύντομα, καλώς εχόντων των πραγμάτων, δεν θα ισχύει ούτε και για το Δημόσιο.
Τον Ιούνιο έρχεται νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Οι πολλές δεκάδες άμεσες ξένες επενδύσεις κινητοποιούν την ανάπτυξη, ξεπέρασαν τα 5,5 δισ. ευρώ. Το Ελληνικό επιτέλους προχωρά και το Μετρό Θεσσαλονίκης θα είναι του χρόνου γεγονός.
Οι διεθνείς πιστοληπτικοί οργανισμοί αναβαθμίζουν την πατρίδα μας, εν μέσω πρωτοφανούς καταιγίδας. Ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε κατά 10%. Για να το πω απλά, προσετέθη ένας 15ος μισθός, μία μόνιμη αύξηση συμπαρασύροντας και τα επιδόματα», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στην έναρξη του 14ου Τακτικού Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας.
Μητσοτάκης: Η πανδημία δοκίμασε στην πράξη την αντίληψή μας για την άρση των ανισοτήτων
«Η πανδημία δοκίμασε στην πράξη την αντίληψή μας για την άρση των ανισοτήτων. Όλες οι πρωτοβουλίες ήταν οριζόντιες. Η επιχείρηση ''Ελευθερία'' λειτούργησε άψογα.
»Μέσα σε λίγους μήνες, η χώρα απέκτησε νέο Σύνταγμα, νέο ΠτΔ και για πρώτη φορά χορήγησε δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό και ψηφίσαμε ένα δικαιότερο εκλογικό σύστημα.
Επιτελικό κράτος σημαίνει ψηφιακό κράτος. Γλιτώσαμε 40 εκατομμύρια ώρες ταλαιπωρίας των πολιτών. Στηρίξαμε τις επιχειρήσεις, ειδικά τους μικρομεσαίους με 8 δισ. επιστρεπτέες προκαταβολές, εκ των οποίων τα 5 θα μείνουν στην αγορά. Όλες οι πρωτοβουλίες μας είχαν επίκεντρο τον άνθρωπο.
Η Παιδεία, ο βασικός ανελκυστήρας για κοινωνική ανέλιξη... 16.000 προσλήψεις. Για πρώτη φορά θεσπίστηκε η αξιολόγηση μονάδων και ανθρώπινου δυναμικού. Εφαρμόστηκε η ελάχιστη βάση εισαγωγής, αναβαθμίζοντας και το πρώτο έτος του πανεπιστημίου. Πολύ σημαντικό και το εθνικό σύστημα επαγγελματικής εκπαίδευσης.
Για να έλθει το μέλλον πρέπει το παρόν να είναι ασφαλές. Η ανομία και η πολύμορφη τρομοκρατία έχουν βαθιές ρίζες. Τις μολότοφ τις πυροδοτούν και γνωστές πολιτικές αντιλήψεις. Με το περιθώριο φλερτάρουν συχνά και συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις. Ένα στέκι κουκουλοφόρων θα αντικαθίσταται από μία βιβλιοθήκη.
Όσο και εάν κάποιοι παλεύουν, ο δρόμος δεν γυρίζει πίσω. Εξιχνιάστηκαν πρακτικά όλες οι μεγάλες υποθέσεις που απασχόλησαν την κοινή γνώμη. Είπαμε πως η Ελλάδα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι και το κάναμε πράξη. Εμείς αποκαταστήσαμε την ντροπή της Μόριας και της Ειδομένης», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
«Κεντρικός ο ρόλος της πατρίδας μας στο Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και στην υπόθεση της συλλογικής απάντησης στο ζήτημα της ενεργειακής ακρίβειας.
Όσον αφορά στις εθνικές μας προτεραιότητες, η απάντηση έρχεται από την επέκταση των χωρικών μας υδάτων, τον καθορισμό ΑΟΖ με Αίγυπτο και Ιταλία αλλά και τις αμυντικές συμφωνίες με ΗΠΑ, Γαλλία και άλλες χώρες. Σημαντική η αμυντική θωράκιση της πατρίδας μας. Είμαστε η παράταξη της ειρήνης, της συνεργασίας και της ανεξαρτησίας, γιατί για εμάς η άμυνα είναι ο υπέρτατος αυτοσκοπός», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Μητσοτάκης: Οι πολιτικές μας έχουν ξεκάθαρο κοινωνικό πρόσημο
«Οι πολιτικές μας έχουν ξεκάθαρο κοινωνικό πρόσημο. Καμία κυβέρνηση δεν είχε τολμήσει να φέρει την ψηφιακή κάρτα εργασίας που θωρακίζει τον εργαζόμενο. Δεν είδα καμία δήθεν προοδευτική κυβέρνηση να ασχολείται με τους εργαζομένους στις ταχυμεταφορές, εμείς το κάναμε πράξη. Είναι αλήθεια ότι, σε σχέση με άλλους καιρούς, τα χρώματα και οι ετικέτες, οι πολιτικοί διαχωρισμοί έχουν ξεθωριάσει.
Το νέο δίλημμα είναι πρόοδος ή οπισθοδρόμηση. Ο σύγχρονος πολίτης διεκδικεί το χειροπιαστό αποτέλεσμα στη ζωή του. Η τόλμη και οι ανοιχτές απόψεις είναι στο dna της παράταξής μας», σημείωσε ο πρωθυπουργός.
«Τα συνθήματα ''το είπαμε, το κάναμε'' και το ''δίπλα στον κάθε πολίτη'' είναι ο οδηγός μας. Υπηρετούμε όλους τους Έλληνες, ανεξαρτήτως του τι ψήφισαν. Διεκδικούμε την έξοδο από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας και την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας το 2023. Είναι στόχος εφικτός», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Το συνέδριό μας έχει σαφή χρονική έκταση και σαφές πολιτικό μήνυμα, η εμβέλειά του ετήσια και η δράση του κοινωνική. Θα χτίσει τη νέα κυβερνητική τετραετία που έρχεται. Η ΝΔ έχει σχέδιο 8ετίας και όραμα 10ετίας», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Παρακολουθήστε live τις εργασίες του συνεδρίου:
Την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου κήρυξε ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ενώ πριν από την ομιλία του πρωθυπουργού απηύθυνε χαιρετισμό ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.
Πριν ξεκινήσουν οι διαδικασίες του Συνεδρίου τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή «για τον αδόκητο χαμό ενός ιστορικού στελέχους της παράταξης, της Μαριέττας Γιαννάκου».
Στη συνέχεια αναγνώστηκε ο Κανονισμός του 14ου Τακτικού Συνεδρίου, ο οποίος και εγκρίθηκε, και αμέσως μετά ανέβηκε στο βήμα ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.
Ευχαρίστησε για την πρόσκληση να απευθύνει χαιρετισμό «στο συνέδριο της μεγαλύτερης προοδευτικής παράταξης της χώρας, της παράταξης που είναι ταυτισμένη με την εδραίωση της δημοκρατίας αλλά και την προκοπή της Ελλάδας».
Τόνισε ότι θα ήταν παράλειψη αν προ οποιασδήποτε άλλης αναφοράς δεν εξέφραζε τις ευχαριστίες τού κυπριακού λαού αλλά και του ιδίου προσωπικά για την άριστη συνεργασία αλλά και την αμέριστη στήριξη στον δοκιμαζόμενο ελληνισμό της Κύπρου.
«Το πιο σημαντικό όλων δεν είναι μόνο η διακυβερνητική συνεργασία, δεν είναι μόνο η συνεργασία επί ανωτάτου επιπέδου. Εκείνο που μεγαλύτερη σημασία έχει είναι η αδελφική αγάπη μεταξύ των Ελλήνων της Ελλάδας του μητροπολιτικού Ελληνισμού και του Ελληνισμού της Κύπρου.
Είναι η συμπόρευση αλλά και ο πόνος και η ευαισθησία που καθένας εκ των δύο ελληνικών στοιχείων επιδεικνύουν στις δοκιμασίες τού ενός ή του άλλου και δεν μπορεί παρά να αποτίσω φόρο τιμής στους Ελλαδίτες αδελφούς που έδωσαν το αίμα τους προασπίζοντας την ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μας ενώνουν δεσμοί αίματος, πέραν των ιστορικών δεσμών», τόνισε.
«Μέσα από τη στενή συνεργασία των δύο κυβερνήσεων προσπαθούμε και αγωνιζόμαστε για μια Ευρώπη πιο ανθρωποκεντρική, για μια στρατηγικά ενωμένη Ευρώπη, για μια Ευρώπη που κύριο αντικείμενο ή υποκείμενο θα έχει τον Ευρωπαίο πολίτη. Μια Ευρώπη που θα νοιάζεται για τον καθένα, θα υπερασπίζεται το κράτος πρόνοιας αλλά και το κράτος Δικαίου», πρόσθεσε.
Ανέφερε επίσης πως δεν μπορεί να παραγνωρίσει ότι μέσα από τη στενή συνεργασία Ελλάδα και Κύπρος αποτελούν πυλώνες σταθερότητας και στρατηγικούς εταίρους όχι μόνο στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου αλλά και στον Αραβικό Κόλπο και όχι μόνο. Έκανε ειδική αναφορά στις τριμερείς συνεργασίες που -όπως είπε- άρχισαν επί ημερών Αντώνη Σαμαρά, για να εδραιωθούν και να γίνουν στρατηγικής σημασίας επί των ημερών του Κυριάκου Μητσοτάκη.
«Από κοινού συνεργαζόμενοι έχουμε κατορθώσει να εμπεδώσουμε το αίσθημα ότι οι χώρες μας θέλουν και αγαπούν την ειρήνη. Δεν επιδιώκουν αποκλεισμό κανενός. Και μέσα από τις συνεργασίες αυτό που επιδιώκουμε είναι να δούμε ότι εφαρμόζεται το διεθνές δίκαιο γι αυτό και δεν μένουμε αδιάφοροι σε όσα διαδραματίζονται στην Ουκρανία. Γι αυτό και σταθήκαμε αλληλέγγυοι και ενωμένοι με τις αποφάσεις της Ευρώπης». Η εισβολή στην Ουκρανία, η παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας έχει αναξέσει πληγές στους Έλληνες της Κύπρου γιατί έφεραν στη μνήμη μας τα ίδια επιχειρήματα, τα ίδια προσχήματα, τις ίδιες βαρβαρότητες που διέπραξαν και οι Τούρκοι εναντίον του λαού της Κύπρου».
Υπογράμμισε ότι «στεκόμαστε αλληλέγγυοι με τις αποφάσεις της ΕΕ αλλά και προασπίζουμε τα εθνικά μας συμφέροντα δεν δεχόμαστε δύο μέτρα και δυο σταθμά, δεν δεχόμαστε να γίνονται ανεκτοί οι επιτήδειοι ουδέτεροι».
Κλείνοντας είπε ότι θέλει να μεταφέρει ένα μήνυμα για την προάσπιση των εθνικών θεμάτων: «ακολουθούμε τη φιλοσοφία του πατριωτικού ρεαλισμού χωρίς την ίδια ώρα να παραγνωρίζουμε με την υπερηφάνεια που η ιστορία μας υπαγορεύει έντιμη λύση, έντιμη ειρήνη αλλά όχι υποχώρηση, όχι υποδούλωση όχι καθυπόταξη στις όποιες άδικες αξιώσεις».
Μεϊμαράκης: Στη μάχη που έχουμε μπροστά μας, ένας είναι ο στρατηγός
«Το συνέδριό μας είναι μια γιορτή διαλόγου, είναι μια γιορτή στην οποία συμμετέχουν όλοι οι απλοί πολίτες, είναι μια γιορτή στην οποία τα στελέχη της ΝΔ κάνουμε έναν απολογισμό των τριών ετών, που είναι θετικός, και προγραμματίζουμε το μέλλον» είπε ο αντιπρόεδρος του ΕΛΚ και πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ανοίγοντας το 14ο Τακτικό Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας.
Ο Β. Μεϊμαράκης ευχαρίστησε τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, που του εμπιστεύτηκε την προεδρία του συνεδρίου και, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, είπε:
«Θέλω να σου πω, πρόεδρε, ότι θα φανώ αντάξιος της εμπιστοσύνης σου, διότι θα είμαστε όλοι παρόντες αυτό το τριήμερο, αλλά και μετά το συνέδριό μας θα έχουμε μετασυνεδριακές συναντήσεις και συσκέψεις και θα περιοδεύσουμε όλους τους νομούς για να μεταφέρουμε το αισιόδοξο μήνυμα και το πρόγραμμα της ΝΔ που θα εγκρίνουμε την Κυριακή, για να προχωρήσουμε στη μάχη που έχουμε μπροστά μας, για μια νέα νίκη, σε μια νέα Ελλάδα. Αυτή θα χτίσουμε μετά το σημερινό μας συνέδριο. Και αυτό, πρόεδρε, σου το υποσχόμαστε, θα είμαστε όλοι παρόντες στη συγκεκριμένη μάχη».
Επίσης, ο Βαγγέλης Μειμαράκης επισήμανε ότι η ΝΔ είχε μια τριετή διακυβέρνηση επιτυχημένη, μέσα σε πολυεπίπεδες κρίσεις και συνεχείς αλλαγές του σκηνικού σε παγκόσμιο επίπεδο. «Και τα καταφέραμε και διαχειριστήκαμε τις κρίσεις αυτές με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Και είχαμε τα πιο καλά αποτελέσματα σε όλη την Ευρώπη, γιατί σταθήκαμε δίπλα στον ανώνυμο πολίτη, δίπλα στον αδύναμο πολίτη, και κατά τη διάρκεια της πανδημίας και τώρα με τον πόλεμο. Διότι η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση είναι ανθρωποκεντρική και το κράτος πρόνοιας υπάρχει για τους αδύναμους πολίτες», είπε.
«Όλοι αισθάνθηκαν μεγάλη ανακούφιση με τις χθεσινές ανακοινώσεις, οι οποίες ήταν σχεδιασμένες και σε συνεννόηση, και μπορέσαμε κάνοντας πολλά βήματα μπροστά από την ΕΕ, που ακόμη περιμένουμε πότε θα ομοφωνήσει, να σταθούμε δίπλα στον αδύναμο πολίτη», σημείωσε. «Και αυτό πρέπει να το μεταφέρουμε σε κάθε γειτονιά, γιατί ο λαϊκισμός υπάρχει και με διάφορα ψέματα προσπαθεί να δείξει ότι δεν κάνουμε καλά την κυβερνητική εργασία και ότι αυτοί θα ήταν καλύτεροι» είπε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, και συμπλήρωσε: «Έχουμε την υποχρέωση να σταθούμε απέναντι σε αυτούς που θέλουν να γυρίσουν την Ελλάδα πίσω, γιατί το 2019 αλλάξαμε σελίδα και πήγαμε την Ελλάδα μπροστά».
Επιπλέον, τόνισε ότι για να γίνουν τα βήματα προόδου, απαιτείται πολιτική σταθερότητα και βεβαιότητα, υπογραμμίζοντας ότι η ΝΔ στάθηκε πάντα στη σωστή πλευρά της Ιστορίας. «Η ΝΔ πρέπει να είναι έτοιμη για τις εκλογές, όποτε αυτές γίνουν, και για αυτό θα πρέπει όλα τα στελέχη να βρεθούν πλάι στους πολίτες», είπε.
Καταλήγοντας, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης τόνισε πως «στη μάχη που έχουμε μπροστά μας, ένας είναι ο στρατηγός, είναι εκείνος ο οποίος θα αναβαπτιστεί από το συνέδριό μας και θα μας οδηγήσει πάλι στη νίκη. Μπορεί αυτά τα τρία χρόνια να υπάρχουν στεναχώριες, πικρίες, προβληματισμοί, αλλά τώρα που μπαίνουμε στη μάχη δεν χωράει να σκεφτόμαστε τι έκανε το κόμμα για μένα, τώρα πρέπει να σκεφτούμε τι θα κάνω εγώ για την Ελλάδα, για να μην πάει η χώρα και πάλι πίσω. Τώρα έφυγε το ''εγώ'' και ξαναμπαίνει το ''εμείς'''. Τώρα είμαστε όλοι στρατιώτες και σας το λέω εγώ, που, αν και έφτασα στρατηγός, ξαναγίνομαι στρατιώτης σε αυτή τη μάχη. Με τον στρατηγό μπροστά για να κερδίσουμε, για την Ελλάδα, για τη δημοκρατία, για τη Νέα Δημοκρατία».
Το Σάββατο 7 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί η ομιλία του γενικού διευθυντή της ΝΔ, Γιάννη Μπρατάκου, και του γενικού γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Γιάννη Μπούγα.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας, χαιρετισμό κατά τη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου θα απευθύνουν εκπρόσωποι κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς και εκπρόσωποι άλλων κομμάτων του Ελληνικού Κοινοβουλίου.
Συνέδριο ΝΔ: Οι έξι θεματικές ενότητες και ο ψηφιακός μετασχηματισμός
Τη δεύτερη μέρα των εργασιών του συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν οι τοποθετήσεις των συνέδρων σε έξι θεματικές ενότητες, οι οποίες είναι: «Ασφάλεια για όλους», «Προστασία του Περιβάλλοντος και αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης», «Καθημερινότητα: Κράτος φιλικό για τους πολίτες & Δίκαιη ανάπτυξη», «Ενδυνάμωση της διεθνούς εικόνας της Ελλάδας», «Νέα Δημοκρατία: Τολμά να εξελίσσεται μένοντας σταθερή στις αξίες της» και «Πολιτικές για τους νέους».
Κατά τη διάρκεια της θεματικής «Πολιτικές για τους νέους», οι νεότεροι βουλευτές του κόμματος θα παρουσιάσουν μια δέσμη προτάσεων που αφορούν τη νέα γενιά.
Επιπλέον, το Σάββατο 7 Μαΐου θα λάβει χώρα η παρουσίαση του project για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κόμματος.
Την Κυριακή 8 Μαΐου θα πραγματοποιηθούν οι ομιλίες του τ. επιτρόπου Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρη Αβραμόπουλου, του αντιπρόεδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά, καθώς και του πρώην προέδρου του κόμματος και πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, του γραμματέα της πολιτικής επιτροπής και προέδρου της ΟΝΝΕΔ Παύλου Μαρινάκη.
Καθ' όλη τη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου θα υπάρχουν περίπτερα του Be my Hero με στόχο την εγγραφή εθελοντών για δωρεά μυελού των οστών, των συλλόγων «ΣΥΝΕΧΙΖΩ» και «ΗΠΑΡΧΩ» για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση για τη δωρεά οργάνων, καθώς και ένα περίπτερο για την πρόληψη κατά της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης.
Ως προς το οργανωτικό σκέλος του συνεδρίου, οι εγγραφές των συνέδρων θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή από τις 15:00 έως τις 18:30, η υποβολή υποψηφιοτήτων για την Πολιτική Επιτροπή του κόμματος θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο από τις 14:00 έως τις 18:00 και η ψηφοφορία για την ανάδειξη των μελών της Πολιτικής Επιτροπής θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, από τις 13:00 έως τις 16:00.