Ο Μητσοτάκης στο CNN για τις εκλογές ΗΠΑ: Στην Ευρώπη θα έπρεπε να έχουμε ακούσει το καμπανάκι πολύ νωρίτερα - iefimerida.gr

Ο Μητσοτάκης στο CNN για τις εκλογές ΗΠΑ: Στην Ευρώπη θα έπρεπε να έχουμε ακούσει το καμπανάκι πολύ νωρίτερα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο CNN για τις εκλογές ΗΠΑ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο CNN για τις εκλογές ΗΠΑ / Φωτογραφία Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Συνέντευξη στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN έδωσε απόψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος βρίσκεται στο Λονδίνο, μίλησε στον δημοσιογράφο Richard Quest.

«Ειλικρινά μιλώντας, θα έπρεπε να έχουμε δει τα σημάδια πολύ πιο πριν, πριν από τις εκλογές στις ΗΠΑ, και αν διαβάσετε την έκθεση Ντράγκι είναι ένας μεγάλος κώδωνας κινδύνου σε σχέση με τι χρειάζεται να κάνει η Ευρώπη για να διασφαλίσει τη στρατηγική της αυτονομία και να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της. Αυτές οι συστάσεις, που είναι γενναίες, ήδη έχουν συζητηθεί στο επίπεδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και αισθάνομαι ένα πολύ ωραίο αυξανόμενο μομέντουμ ότι είμαστε σε ένα συγκεκριμένο σημείο που πρέπει να λάβουμε συγκεκριμένες αποφάσεις» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως πρόσθεσε: «Για παράδειγμα, να δαπανήσουμε περισσότερα για την άμυνά μας, όχι μόνο ατομικά ως κράτη μέλη, αλλά και συλλογικά πιθανόν. Θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε έναν κοινό ευρωπαϊκό μηχανισμό για να συμπληρώσουμε τον αμυντικό μας προϋπολογισμό, όταν η αυτοάμυνα καθίσταται μια προτεραιότητα. Θα μπορέσουμε άραγε να κάνουμε την πράσινη συμφωνία και ταυτόχρονα να αντιμετωπίσουμε τα υφέρποντα ζητήματα της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας; Πώς θα έχουμε πρόσβαση σε φθηνότερη ενέργεια; Αυτά είναι ερωτήματα τα οποία έχουμε συζητήσει κατά το παρελθόν. Δεν έχουμε λάβει αποφάσεις επιτυχώς, αλλά τώρα έχει έρθει η ώρα να κινηθούμε προς τα εμπρός. Και η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η πρόεδρος, κυρία Φον ντερ Λάιεν, ακριβώς αναγνωρίζουν ότι αυτή είναι η στιγμή για γενναία δράση[…]»

Στη συνέχεια, ο δημοσιογράφος Ρίτσαρντ Κουέστ ανέφερε ότι το σημείο δεν θα είναι η Επιτροπή και ότι το βασικό θα είναι το Συμβούλιο, καθώς, όπως ανέφερε, «μιλούσαμε με τον κύριο Ντράγκι όταν είπε ότι η Επιτροπή συμφωνεί με τις προτάσεις, τις έχουν προσυπογράψει», αλλά το Συμβούλιο και φυσικά τα κράτη μέλη ξεχωριστά θα αποτελέσουν το ζήτημα στην εφαρμογή των συστάσεων-προτάσεων Ντράγκι.

«Είστε υπέρ αυτών και θα τα προωθήσετε στο Συμβούλιο;» ρώτησε στη συνέχεια τον κ. Μητσοτάκη, με τον πρωθυπουργό να απαντά «φυσικά, και θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι πριν από τέσσερα έτη, όταν εμείς πολεμούσαμε την πανδημία, δημιουργήσαμε το ταμείο ανάκαμψης Νext Generation EU. Πολλοί απρόθυμοι πίστευαν ότι δεν θα συνέβαινε. Αλλά συνέβη. Γιατί; Διότι οι καιροί το απαιτούσαν και τώρα είμαστε σε ένα σημείο καμπής. Κάποιες αποφάσεις φυσικά θα σημάνουν ότι πρέπει να σκεφτούμε τον κοινό δανεισμό, την κοινή χρηματοδότηση, ενώ κάτi άλλα κομμάτια έχουν να κάνουν με την απλοποίηση ή, με άλλα λόγια, θα πρέπει να υπερβούμε τις ενστάσεις, όπως η κεφαλαιαγορά σε ενιαίο επίπεδο».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«[…] Είμαι υπέρ μιας ολιστικής προσέγγισης προς την έκθεση Ντράγκι. Όχι μόνο τι είναι βολικό προς εμάς. Αυτό σημαίνει ότι κάποιες αποφάσεις πρέπει να ληφθούν κατά πλειοψηφία. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι χώρες μπορούν να διατηρήσουν τις ενστάσεις τους επί κρίσιμων ζητημάτων, όπως η εξωτερική πολιτική ή η άμυνα ή η ασφάλεια[…].

Σχετικά με τη σημασία της εκλογής Τραμπ και αν είναι η ώθηση που χρειάζεται η Ευρώπη, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε:

«Πιστεύω ότι η κρίση ήταν ήδη εδώ και φυσικά κάποιοι δεν ήθελαν να την αντιμετωπίσουν. Η ενέργεια, για παράδειγμα, οι τιμές ενεργείας, το γεγονός ότι δεν προωθήσαμε ένα οικοσύστημα νεοφυών εταιρειών για να δαμάσουμε την τεχνητή νοημοσύνη, δεν επενδύσαμε αρκετά σε καθαρές τεχνολογίες όπου μπορούμε να διαδραματίσουμε έναν ηγετικό ρόλο. Ο κώδων χτυπούσε πάρα πολύ έντονα, ακόμη και πριν τις εκλογές στις ΗΠΑ. Νομίζω ότι αυτή η αλλαγή στην αμερικανική σκηνή μπορεί να δράσει ως μια ώθηση για να αντιμετωπιστούν τα υφέρποντα προβλήματα που υπήρχαν επί μακρόν, αλλά δυστυχώς είχαμε επιλέξει να αγνοήσουμε[…]».

Για το εάν αν πιστεύει ότι θα αναλάβει ηγετικό ρόλο σε άτυπο επίπεδο, ώστε να υπάρξουν συνασπισμοί συμφωνιών εντός Ευρώπης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Είμαι ένα από τα λίγα μέλη του Συμβουλίου που έχει εργαστεί με τον πρόεδρο Τραμπ. Είμαι πεπειραμένος για να καταλάβω πώς δουλεύει το Συμβούλιο και νομίζω ότι έχω το προνόμιο να εκπροσωπώ μια χώρα η οποία έχει επιτύχει αξιοθαύμαστη ανάκαμψη. Αν σκεφτείτε ότι τώρα πολλές χώρες αντιμετωπίζουν δημοσιονομικά θέματα, αναφέρατε κάποιες, αλλά η Ελλάδα θα έχει πρωτογενή πλεονάσματα. Είναι μια χώρα η Ελλάδα που μειώνει φόρους, αντίθετα από άλλες. Υπάρχουν άλλες χώρες όπου βλέπουμε πρόβλημα στη μεταποίηση. Όχι στην Ελλάδα. Άρα, πιστεύω ότι ερχόμαστε στο τραπέζι έχοντας σε τάξη τα του οίκου μας».

Μητσοτάκης για Μετρό Θεσσαλονίκης: Οι επιβάτες μπορούν να θαυμάζουν ένα μουσείο όταν μετακινούνται

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο δεύτερο μέρος της συνέντευξής του αναφέρθηκε στο Μετρό Θεσσαλονίκης, λέγοντας ότι «έχουμε ένα πείραμα ενός μουσείου, οι επιβάτες μπορούν να θαυμάζουν ένα μουσείο όταν μετακινούνται με το μετρό στη Θεσσαλονίκη».

«Είναι ένα έργο που πολλοί πίστευαν ότι δεν θα γίνει, τελικά αποδείχθηκε πως έκαναν λάθος» είπε.

Αναφορικά με τη θέσπιση κανόνων για τα social media, είπε ότι «θέλουμε τεχνολογίες εξακρίβωσης», υπενθυμίζοντας ότι στην Ελλάδα απαγορεύεται η χρήση κινητών τηλεφώνων στα σχολεία, ούτως ώστε να προστατεύονται οι ανήλικοι.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Φωτογραφίες από τη συνέντευξη του Έλληνα πρωθυπουργού στο αμερικανικό CNN

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναλυτικά η συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN και στον δημοσιογράφο Richard Quest

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη δεύτερη προεδρική θητεία του Donald Trump και τον βαθμό ετοιμότητας της Ευρώπης ο Πρωθυπουργός σημείωσε:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ειλικρινά, θα έπρεπε να είχαμε λάβει το μήνυμα ήδη πριν από τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ. Και αν διαβάσετε την έκθεση Draghi, είναι μια πολύ ηχηρή προειδοποίηση όσον αφορά το τι πρέπει να κάνει η Ευρώπη για να διασφαλίσει τη στρατηγική της αυτονομία και να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της. Αυτές οι προτάσεις και αυτές οι συστάσεις, ευρείες συστάσεις, έχουν ήδη συζητηθεί σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Και αισθάνομαι μια αυξημένη δυναμική, ότι βρισκόμαστε σε ένα σημείο καμπής και ότι πρέπει να λάβουμε ορισμένες κρίσιμες αποφάσεις.

Για παράδειγμα, θα δαπανήσουμε περισσότερα για την άμυνά μας, όχι μόνο μεμονωμένα ως κράτη μέλη αλλά ενδεχομένως και συλλογικά; Θα είμαστε σε θέση να δημιουργήσουμε ένα νέα κοινό ευρωπαϊκό ταμείο που θα συμπληρώνει τους αμυντικούς μας προϋπολογισμούς, σε μια εποχή που η υπεράσπιση του εαυτού μας καθίσταται καίριας σημασίας προτεραιότητα; Θα μπορέσουμε να εφαρμόσουμε την Πράσινη Συμφωνία, ενώ ταυτόχρονα θα αντιμετωπίζουμε τα βασικά ζητήματα της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας; Πώς θα αποκτήσουμε πρόσβαση σε φθηνότερη ενέργεια;

Όλα αυτά είναι ερωτήματα που έχουμε συζητήσει στο παρελθόν. Δεν είχαμε μεγάλη επιτυχία στη λήψη αποφάσεων, αλλά τώρα είναι η στιγμή να προχωρήσουμε πραγματικά. Και η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή -και η Πρόεδρος Ursula von der Leyen- πιστεύω ότι είναι πλήρως σύμφωνη και αναγνωρίζει ότι έχει έρθει η ώρα για τολμηρές ενέργειες.

Richard Quest: Αλλά το «αγκάθι» δεν θα είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα είναι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Μιλούσα γι' αυτό στον Δρα Draghi την περασμένη εβδομάδα στην Πορτογαλία, όταν είπε: «Κοιτάξτε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμφωνεί με τις προτάσεις. Τις ενέκριναν. Είναι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και επομένως τα επιμέρους κράτη μέλη που θα αποτελέσουν το εμπόδιο στην εφαρμογή της έκθεσης Draghi». Μπορούμε, λοιπόν, να υποθέσουμε ότι είστε υπέρ αυτού του σχεδίου και θα το προωθήσετε στο Συμβούλιο;

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κυριάκος Μητσοτάκης: Απολύτως. Και πρέπει επίσης να σας υπενθυμίσω ότι πριν από τέσσερα χρόνια, όταν παλεύαμε με την πανδημία, δημιουργήσαμε τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το NextGenerationEU. Πολλές «φειδωλές» χώρες πίστευαν ότι αυτό δεν θα συνέβαινε ποτέ. Συνέβη επειδή το απαιτούσαν οι καιροί. Και πιστεύω ότι βρισκόμαστε σε παρόμοιο σημείο καμπής αυτή τη στιγμή.

Επομένως, ορισμένες αποφάσεις θα προϋπέθεταν να αναλογιστούμε πρόσθετο κοινό δανεισμό και κοινή χρηματοδότηση. Άλλες σχετίζονται αυστηρά με την απλούστευση των κανονιστικών ρυθμίσεων ή, σε άλλες περιπτώσεις, πρέπει να ξεπεράσουμε αντιρρήσεις, όπως όσον αφορά στην Ένωση Κεφαλαιαγορών, η οποία είναι απολύτως απαραίτητη.

Richard Quest: Είστε υπέρ του να λαμβάνονται περισσότερες αποφάσεις κατά πλειοψηφία, έτσι ώστε ενώ η συναίνεση είναι επιθυμητή, αν χρειαστεί, να προχωράτε παρά ταύτα;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κοιτάξτε, υποστηρίζω ότι πρέπει να εξετάσουμε την έκθεση Draghi στο σύνολό της. Δεν μπορούμε να επιλέγουμε και να κρατάμε ό,τι μας εξυπηρετεί. Και αν αυτό σημαίνει ότι ορισμένες αποφάσεις θα πρέπει να περάσουν κατά πλειοψηφία -μολονότι πιστεύω ότι μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι οι χώρες μπορούν να διατηρήσουν το δικαίωμα ένστασης σε κρίσιμα ζητήματα, για παράδειγμα γύρω από την εθνική ασφάλεια, την εξωτερική πολιτική ή την άμυνα- αυτό ίσως χρειαστεί να είναι ένα θέμα που θα συζητήσουμε με ειλικρίνεια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Richard Quest: Είναι η επιστροφή του Προέδρου Trump στον Λευκό Οίκο, είναι αυτή -δικά μου λόγια, όχι δικά σας, αλλά καταλαβαίνετε τι εννοώ- είναι αυτή η κρίση που πάντα χρειάζεται η Ευρώπη για να κάνει πραγματικά κάτι; Η περίφημη φράση του Προέδρου Stubb για την κρίση, το χάος και το υποβέλτιστο. Αλλά μήπως αυτή, η αλλαγή κυβέρνησης, είναι η ώθηση -ίσως αυτή να είναι καλύτερη λέξη από την κρίση- που χρειάζεται η Ευρώπη για να σοβαρευτεί;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ξέρεις, Richard, νομίζω ότι η κρίση ήταν ήδη εδώ, αλλά πολλοί ενδεχομένως δεν ήθελαν να την αντιμετωπίσουν. Η ενέργεια, οι τιμές της ενέργειας, η αδυναμία προώθησης ενός οικοσυστήματος νεοφυών επιχειρήσεων για την αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης, η μη επαρκής επένδυση στις καθαρές τεχνολογίες, όπου μπορούμε πραγματικά να έχουμε ηγετικό ρόλο. Θέλω να πω, τα προειδοποιητικά σινιάλα υπήρχαν. Κάποιοι από εμάς έκαναν αυτές τις επισημάνσεις ακόμη και πριν από τις εκλογές στις ΗΠΑ. Αλλά ναι, πιστεύω ότι αυτή η αλλαγή κυβέρνησης στις ΗΠΑ μπορεί να λειτουργήσει ως έναυσμα για την αντιμετώπιση των υποκείμενων προβλημάτων, τα οποία υπάρχουν εδώ και αρκετό καιρό και τα οποία δυστυχώς επιλέξαμε να αγνοήσουμε.

Richard Quest: Σωστά. Πάνω σε αυτό, η ευρωπαϊκή ηγεσία, ο νέος Πρόεδρος του Eυρωπαϊκού Συμβουλίου, η Ursula von der Leyen έχει δεύτερη θητεία, η Γερμανία πρόκειται να παραμείνει σε πολιτική αδράνεια για κάποιο χρονικό διάστημα και η Γαλλία φαίνεται ότι θα βρεθεί σε δύσκολα πολιτικά νερά με τον Πρόεδρο Macron. Βλέπετε τον εαυτό σας τώρα πια ως έναν πρεσβύτερο πολιτικό, αν μου επιτρέπετε; Βρίσκεστε στη θέση αυτή ίσως όχι τόσο καιρό όσο ο Viktor Orbán, αλλά σίγουρα εδώ και αρκετά μεγάλο διάστημα. Βλέπετε τον εαυτό σας τώρα να αναλαμβάνει περισσότερο έναν ηγετικό ρόλο, σε ένα άτυπο πλαίσιο, για να δημιουργήσετε συνασπισμούς συμφωνίας;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Είμαι ένα από τα λίγα μέλη του Συμβουλίου που έχει συνεργαστεί με τον Πρόεδρο Trump. Είμαι αρκετά έμπειρος ώστε να αντιλαμβάνομαι πώς λειτουργεί το Συμβούλιο, και έχω το προνόμιο να εκπροσωπώ μια χώρα που πιστεύω ότι έχει επιτύχει μια αρκετά αξιοσημείωτη επιστροφή. Αν σκεφτείτε το γεγονός ότι τώρα υπάρχουν πολλές χώρες που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικά προβλήματα, αναφέρατε κάποιες από αυτές, όμως η Ελλάδα πρόκειται να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα. Υπάρχουν χώρες που αυξάνουν τους φόρους την ώρα που εμείς τους μειώνουμε. Υπάρχουν χώρες που παλεύουν με την πτώση στον τομέα της μεταποίησης την ώρα που η μεταποίηση στην Ελλάδα ενισχύεται. Επομένως, εμείς τουλάχιστον ερχόμαστε στο τραπέζι έχοντας βάλει τάξη στα του οίκου μας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Β’ μέρος

Ερωτηθείς σχετικά με την έναρξη λειτουργίας του Μετρό Θεσσαλονικής ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε:

Ήταν ένα πολύ σύνθετο έργο, διότι καθώς σκάβαμε για το Μετρό συναντούσαμε ουσιαστικά στρώματα επί στρωμάτων της αρχαίας πόλης της Θεσσαλονίκης. Επομένως, η πραγματική πρόκληση ήταν να διασφαλίσουμε ότι θα κατασκευάσουμε το έργο διατηρώντας παράλληλα αυτή τη μοναδική πολιτιστική κληρονομιά.

Και, βασικά, αυτό που έπρεπε να κάνουμε ήταν να αφαιρέσουμε επιμελώς κάθε κομμάτι που ενδεχομένως δείχνετε στους τηλεθεατές σας καθώς μιλάμε και στη συνέχεια να το επανατοποθετήσουμε. Και αυτό που έχουμε τώρα, ειδικά σε έναν σταθμό του Μετρό, είναι ένα εντελώς μοναδικό πείραμα ενός υπόγειου μουσείου. Οι πολίτες βαδίζουν δίπλα του ενώ πήγαιναν να πάρουν το τρένο για να πάνε στη δουλειά τους.

Επομένως, είμαστε πολύ περήφανοι για το έργο και χαιρόμαστε που τελικά ολοκληρώθηκε, μετά από πολύ καιρό αλλά τελικά ολοκληρώθηκε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Richard Quest: Όταν αυτά τα έργα τελειώνουν, τείνουμε να ξεχνάμε ότι τελειώνουν με καθυστέρηση και υπερβαίνουν τον προϋπολογισμό τους. Αλλά υποθέτω ότι η ομορφιά αυτού που έχετε τώρα είναι μια απόδειξη του μοντερνισμού της σημερινής Ελλάδας που παντρεύεται με όμορφο τρόπο την αρχαία ιστορία.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ακριβώς. Πιστεύω ότι είναι ίσως το καλύτερο παράδειγμα μιας χώρας που ατενίζει με αυτοπεποίθηση το μέλλον, ενώ ταυτόχρονα είναι πολύ περήφανη για το παρελθόν της. Και, θα το ξαναπώ, μιλάμε για τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας και για ένα έργο που πολλοί πίστευαν ότι δεν θα κατασκευαζόταν ποτέ, επειδή αντιμετώπισε και σημαντικές αντιδράσεις. Πολλοί πίστευαν ότι δεν θα μπορούσαμε πράγματι να κατασκευάσουμε το Μετρό διατηρώντας παράλληλα την πολιτιστική μας κληρονομιά, και είμαστε πολύ χαρούμενοι που τους διαψεύσαμε.

Richard Quest: Τι γνώμη έχετε για τον Anthony Albanese στην Αυστραλία και την απαγόρευση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από την αυστραλιανή κυβέρνηση; Υπάρχει χώρος για τέτοιες σκέψεις είτε στην Ελλάδα είτε στην Ευρώπη; Το βρίσκετε συναρπαστικό, ενδιαφέρον ή ότι δεν είναι για εσάς;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Απολύτως, πρόκειται για κάτι ενδιαφέρον. Από τη μία πλευρά, έχουμε καταλήξει σε μια στρατηγική τεχνητής νοημοσύνης που θέλει να τοποθετήσει την Ελλάδα στην πρώτη γραμμή του ρυθμιστικού έργου, για να προσκαλέσουμε επιχειρήσεις να αναπτύξουν εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης. Από την άλλη πλευρά, σε θέματα όπως η ψυχική υγεία των παιδιών και των εφήβων, πιστεύω πολύ στη συνεργασία με τις εταιρείες τεχνολογίας. Και αν δεν μπορούμε να τις πείσουμε να αλλάξουν πραγματικά τον τρόπο με τον οποίο «αγκιστρώνουν» τα παιδιά και τους εφήβους μας με τις εφαρμογές τους, η ρύθμιση θα πρέπει ενδεχομένως να είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουμε. Πρέπει όμως να είμαστε προσεκτικοί ώστε, ό,τι κι αν κάνουμε, να έχουμε την ικανότητα να το εφαρμόσουμε. Στην προκειμένη περίπτωση, χρειαζόμαστε κατάλληλες τεχνολογίες επαλήθευσης της ηλικίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην Ελλάδα απαγορεύσαμε τα κινητά τηλέφωνα στα σχολεία. Πολλοί πίστευαν ότι δεν θα μπορούσαμε να το κάνουμε, αλλά επειδή είχαμε ένα πολύ ξεκάθαρο σχέδιο, μέχρι στιγμής λειτουργεί πολύ καλά. Επομένως, όποτε χρειάζεται, η προστασία της ψυχικής υγείας των παιδιών και των εφήβων μας αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα, και θα ήθελα να διαδραματίσω ρόλο, όχι μόνο στο πλαίσιο της Ελλάδας, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να ακολουθήσουμε αυτόν τον δρόμο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Κυριάκος Μητσοτάκης συνέντευξη CNN
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ