Συζήτηση με τον Γιώργο Καπουτζίδη είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου του «The Upfront Initiative», στο Ωδείο Αθηνών.
Το συνέδριο αφορά στην ισότητα, τη συμπερίληψη, την ποικιλομορφία και την ορατότητα στον εργασιακό χώρο.
Στη συζήτηση μεταξύ τους ο κ. Καπουτζίδης συνεχάρη τον πρωθυπουργό για τον νέο νόμο του κράτους για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών, ωστόσο επεσήμανε ότι αυτή η χαρά επισκιάστηκε με τα γεγονότα του περασμένου Σαββάτου στη Θεσσαλονίκη.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «η ισότητα στον πολιτικό γάμο δεν οδηγεί αυτόματα σε έναν καλύτερο κόσμο, αλλά είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση». Η οργή και η βία που εκδηλώνεται προκαλούνται από ανθρώπους που είναι αρνητικοί να δεχθούν κάτι που είναι διαφορετικό από τα δικά τους στερεότυπα. «Η οργή έχει βαθιές ρίζες και χρειάζεται πολλή δουλειά για να την κατανοήσουμε και να την αντιμετωπίσουμε», είπε επίσης.
«Στην κοινωνία υπάρχει ένταση, θυμός, βία», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Όλοι αισθανθήκαμε οργή και σοκ με τις εικόνες που είδαμε στη Θεσσαλονίκη, και αυτό μας υποχρεώνει να μη βάλουμε το κεφάλι στην άμμο».
Η πλατφόρμα κατά του bullying δημιουργήθηκε για την αντιμετώπιση του bullying στο σχολικό περιβάλλον, το πρώτο περιβάλλον που συνήθως άτομα με διαφορετικότητα αντιμετωπίζουν φαινόμενα αποκλεισμού, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Στο θέμα της ρατσιστικής βίας συμπλήρωσε ότι θα πρέπει να «εκπαιδευτεί» ο γενικός πληθυσμός, λέγοντας ότι πρωτοβουλίες όπως τα Γραφεία Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας είναι πρότυπα στην ελληνική αστυνομία, με καταρτισμένο προσωπικό και περισσότερες γυναίκες που αντιμετωπίζουν τους πολίτες και τις ανάγκες τους στον τομέα αυτό.
Σε άλλο σημείο της συζήτησής τους ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στα άτομα με αναπηρία, τόνισε ότι «η πολιτεία πρέπει να νομοθετεί για όλους. Ο κίνδυνος είναι η τυραννία της πλειοψηφίας. Γι' αυτό και τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν μπαίνουν σε δημοψηφιστικές πολιτικές. Για τα άτομα με αναπηρία έχουμε κάνει πολλά πράγματα, επειδή αντιληφθήκαμε ότι χρειάζονται οριζόντιες πολιτικές. Στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο θα ανακοινώσουμε κι άλλες».
Στην ερώτηση του κ. Καπουτζίδη «τι σημαίνει για εσάς συμπερίληψη;», ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη συμπερίληψη στον εργασιακό χώρο. «Η επιλογή της συμπερίληψης δεν είναι μόνο ηθικά σωστή αλλά και επιβεβλημένη, με οικονομικά οφέλη. Όλοι πρέπει να ενθαρρύνουμε τη συμπερίληψη». Μιλώντας και για τη Βουλή και το υπουργικό συμβούλιο, αλλά και το επιτελείο του στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η συμπερίληψη σημαίνει κατά βάση περισσότερες γυναίκες.
«Σε ομάδες εργασίας που μετέχουν άτομα με διαφορετικές απόψεις, τα αποτελέσματα είναι πιο δημιουργικά και πιο αποδοτικά», συμπλήρωσε.
Μιλώντας για την ανεργία (έλλειψη προσωπικού), ο πρωθυπουργός τόνισε ότι υπάρχει χαμηλή συμμετοχή γυναικών, ατόμων με αναπηρία αλλά και μεταναστών. «Πρέπει να ενισχύσουμε το εργατικό δυναμικό για να έχουμε ανάπτυξη», είπε χαρακτηριστικά.
Στο τομέα της νομοθέτησης και μετά την παρέμβαση του κ. Καπουτζίδη ότι δεν πρέπει οι πλειοψηφίες να αποφασίζουν για τα δικαιώματα των μειονοτήτων, αλλά ότι οι μειονότητες έχουν ανάγκη την προστασία της πολιτείας, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «η πολιτεία πρέπει να νομοθετεί για όλους -και για τους πολλούς και για τους λίγους- και οι μειονότητες πρέπει να προστατεύονται ενάντια στην "τυραννία της πλειοψηφίας"».
Ο πρωθυπουργός εξήγησε τις πολιτικές συμπερίληψης που ήδη έχουν εφαρμοστεί, όπως ο προσωπικός βοηθός, το panic button, η πρόσφατη συμπερίληψη συνταξιούχων στην αγορά εργασίας, αλλά και τα νέα ηλεκτρικά λεωφορεία που είναι όλα προσβάσιμα σε ΑμεΑ, και συμπλήρωσε ότι στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο θα παρουσιαστεί η επικαιροποιημένη Στρατηγική για Άτομα με Αναπηρία 2024-2030.
Κλείνοντας τη συζήτηση, και ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Καπουτζίδης προέτρεψαν όλους να αναλάβουν την ατομική τους ευθύνη για τη συμπερίληψη και την καταπολέμηση των αρνητικών στερεοτύπων, συμπεριλαμβάνοντας άτομα με διαφορετικότητα στον εργασιακό τους χώρο. «Ας κάνουμε όλοι το κάτι παραπάνω, ώστε να δημιουργήσουμε μια συλλογική δυναμική αλληλεγγύη, και ας μην επαναπαυόμαστε στις πολιτικές του κράτους. Η ένταξη της διαφορετικότητας στον εργασιακό χώρο είναι πλούτος», κατέληξε ο πρωθυπουργός
Εικόνες από το συνέδριο του «The Upfront Initiative»
Φωτογραφίες: ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI