Μητσοτάκης: Ο πολιτισμός και ο τουρισμός είναι οι αιχμές των ελληνοκινεζικών σχέσεων - iefimerida.gr

Μητσοτάκης: Ο πολιτισμός και ο τουρισμός είναι οι αιχμές των ελληνοκινεζικών σχέσεων

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης / ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: INTIMENEWS
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις σχέσεις Ελλάδας και Κίνας, στο πλαίσιο της εκδήλωσης για το έτος Πολιτισμού-Τουρισμού των δύο χωρών.

«Ο Πολιτισμός και ο Τουρισμός είναι δύο αιχμές των ελληνοκινεζικών σχέσεων, οι οποίες μάλιστα αλληλοτροφοδοτούνται. Γιατί το ιστορικό και καλλιτεχνικό μας παρελθόν αποτελεί σίγουρα κίνητρο για αμοιβαίες επισκέψεις στις δύο χώρες μας. Κι αυτές, με τη σειρά τους, γίνονται διαβατήρια γνωριμίας του παρόντος στους δύο τόπους. Οικοδομώντας, έτσι, τους δεσμούς μας, ώστε αυτοί να επεκτείνονται δυναμικά και στο μέλλον».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο μήνυμά του στην εκδήλωση για το Έτος Πολιτισμού και Τουρισμού Ελλάδας-Κίνας, ενώ αναφέρθηκε ξεχωριστά στη συμπλήρωση των 50 ετών το 2022 από την έναρξη των διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών.

Μια συνεργασία που πρέπει να διευρυνθεί, όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στους πολιτισμούς των δύο χωρών, που χάνονται, όπως είπε, στα βάθη των αιώνων, αλλά ανέκαθεν πορεύθηκαν απομακρυσμένοι αλλά επικεντρωμένοι στις ίδιες οικουμενικές αξίες.

«Και αυτό αποτυπώνει, νομίζω, το εμβληματικό σύμπλεγμα γλυπτών Κομφούκιος και Σωκράτης: μία Συνάντηση. Η δωρεά του Μουσείου Τέχνης της Κίνας που -στο πλαίσιο των εκδηλώσεων- θα κοσμεί την Αρχαία Αγορά της Αθήνας.

Είναι, πράγματι, ένα από τα σύμβολα του Έτους, καθώς αφορά δύο από τα μεγαλύτερα πνεύματα της ανθρώπινης Ιστορίας. Τα οποία, αν και δεν συναντήθηκαν ποτέ, προσέγγισαν απαντήσεις σε ερωτήματα που εξακολουθούν να μας απασχολούν, δυόμισι χιλιετίες μετά. Και αυτόν τον διαρκή διάλογο πολιτισμού ανάμεσα στις δύο χώρες υπηρετούν και όλες οι συναντήσεις που θα διεξαχθούν», είπε ο πρωθυπουργός.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις «σημαντικές αυτές πολιτιστικές πρωτοβουλίες» και εκτίμησε ότι «σίγουρα θα αποτελέσουν γέφυρες και για τη φυσική συνάντηση των λαών μας μετά την πανδημία. Γιατί όσο θα αναστηλώνεται η ασφάλεια για την υγεία, τόσο θα πληθαίνουν και τα ταξίδια».

Ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι «όσο μία χώρα προκαλεί το ενδιαφέρον μιας άλλης, τόσο ελκυστικότερος προορισμός γίνεται. Γι' αυτό και στόχος της Ελλάδας είναι του χρόνου να υποδεχτεί τους περισσότερους Κινέζους φίλους από ποτέ».

Ο πρωθυπουργός έκλεισε τον χαιρετισμό του χρησιμοποιώντας λόγια του Λάο Τσε και του Σωκράτη.

«Με οδηγούς τα λόγια του Λάο Τσε, ''ένα ταξίδι χιλιάδων μέτρων ξεκινά μ' ένα απλό βήμα'', αλλά και τη ρήση του Σωκράτη, ''το πολυτιμότερο απόκτημα είναι ο σταθερός φίλος''», τόνισε.

Ο χαιρετισμός του πρωθυπουργού

Κυρίες και κύριοι,

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με μεγάλη χαρά σας καλωσορίζω στην τελετή έναρξης του Έτους Πολιτισμού και Τουρισμού Ελλάδας - Κίνας. Και απευθύνω ξεχωριστό χαιρετισμό στους φίλους μας που ταξίδεψαν από την Κίνα.

Επείγουσες υποχρεώσεις με κράτησαν, δυστυχώς, μακριά σας σήμερα. Όμως το πρόγραμμα του Έτους είναι τόσο πλούσιο που σίγουρα θα έχω την ευκαιρία να παρευρεθώ σε κάποια από τις εκδηλώσεις του.

Τη σημαντική αυτή πρωτοβουλία είχαμε συναποφασίσει με τον Πρόεδρο Xi Jinping, όταν επισκέφτηκε την Αθήνα τον Νοέμβριο του 2019. Η υγειονομική κρίση δυστυχώς την ανέβαλε. Δεν ακύρωσε, ωστόσο, τις προθέσεις μας.

Γι' αυτό και σε πρόσφατη τηλεφωνική συνομιλία μας συμφωνήσαμε να μεταθέσουμε τις ημερομηνίες, αλλά να κρατήσουμε σταθερή την ίδια ζεστή διάθεση για αυτήν τη δημιουργική συνάντηση των λαών μας.

Ο Πολιτισμός και ο Τουρισμός, άλλωστε, είναι δύο αιχμές των ελληνοκινεζικών σχέσεων, οι οποίες μάλιστα αλληλοτροφοδοτούνται. Γιατί το ιστορικό και καλλιτεχνικό μας παρελθόν αποτελεί σίγουρα κίνητρο για αμοιβαίες επισκέψεις στις δύο χώρες μας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κι αυτές, με τη σειρά τους, γίνονται διαβατήρια γνωριμίας του παρόντος στους δύο τόπους. Οικοδομώντας, έτσι, τους δεσμούς μας, ώστε αυτοί να επεκτείνονται δυναμικά και στο μέλλον.

Οι απαρχές των πολιτισμών Ελλάδας και Κίνας χάνονται μέσα στον χρόνο. Ανέκαθεν, όμως, πορεύθηκαν απομακρυσμένοι αλλά επικεντρωμένοι στις ίδιες οικουμενικές αξίες. Και αυτό αποτυπώνει, νομίζω, το εμβληματικό σύμπλεγμα γλυπτών «Κομφούκιος και Σωκράτης: μία Συνάντηση». Η δωρεά του Μουσείου Τέχνης της Κίνας που -στο πλαίσιο των εκδηλώσεων- θα κοσμεί την Αρχαία Αγορά της Αθήνας.

Είναι, πράγματι, ένα από τα σύμβολα του Έτους, καθώς αφορά δύο από τα μεγαλύτερα πνεύματα της ανθρώπινης ιστορίας. Τα οποία, αν και δεν συναντήθηκαν ποτέ, προσέγγισαν απαντήσεις σε ερωτήματα που εξακολουθούν να μας απασχολούν, δυόμισι χιλιετίες μετά. Και αυτόν τον διαρκή διάλογο πολιτισμού ανάμεσα στις δύο χώρες υπηρετούν και όλες οι συναντήσεις που θα διεξαχθούν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η διαδικτυακή έκθεση για τον «Στρατό από Τερακότα του Σιάν», που εγκαινιάζεται σήμερα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Η έκθεση «Έλληνες», που θα περιοδεύσει σε τρεις κινεζικές μητροπόλεις, όπως και δύο άλλες με θεματικές τη θάλασσα και την ομορφιά.

Επίσης, η παρουσία της Ελλάδας ως τιμώμενης χώρας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Πεκίνου. Και, φυσικά η πρώτη ελληνο-κινεζική κινηματογραφική συμπαραγωγή, που είναι πια γεγονός.

Φίλες και φίλοι,

Οι σημαντικές αυτές πολιτιστικές πρωτοβουλίες σίγουρα θα αποτελέσουν γέφυρες και για τη φυσική συνάντηση των λαών μας μετά την πανδημία. Γιατί όσο θα αναστηλώνεται η ασφάλεια για την υγεία, τόσο θα πληθαίνουν και τα ταξίδια.

Και όσο μία χώρα προκαλεί το ενδιαφέρον μιας άλλης, τόσο ελκυστικότερος προορισμός γίνεται. Γι΄ αυτό και στόχος της Ελλάδας είναι, του χρόνου, να υποδεχτεί τους περισσότερους Κινέζους φίλους από ποτέ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το 2022 αποτελεί, άλλωστε, ξεχωριστό ορόσημο για τους δεσμούς μας, καθώς συμπίπτει με τα 50 χρόνια διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. Μισός αιώνας, δηλαδή, συνεργασίας που πρέπει να διευρυνθεί.

Με οδηγούς τα λόγια του Λάο Τσε: «ένα ταξίδι χιλιάδων μέτρων ξεκινά μ' ένα απλό βήμα». Αλλά και τη ρήση του Σωκράτη: «το πολυτιμότερο απόκτημα είναι ο σταθερός φίλος».

Καλή αρχή, λοιπόν, και καλή επιτυχία στο Έτος Πολιτισμού και Τουρισμού Ελλάδας - Κίνας».

Η τελετή έναρξης του Έτους Πολιτισμού και Τουρισμού Ελλάδας-Κίνας

Με μια όμορφη και λιτή τελετή στον χώρο της Αρχαίας Αγοράς πραγματοποιήθηκε σήμερα η έναρξη του Έτους Πολιτισμού και Τουρισμού Ελλάδας-Κίνας, την οποία κήρυξε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος, παρουσία των υπουργών Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνας Μενδώνη και Τουρισμού, Βασίλη Κικίλια.

Κατά την τελετή, που κορυφώθηκε με τα αποκαλυπτήρια του συμπλέγματος γλυπτών «Κομφούκιος και Σωκράτης: μία Συνάντηση», μια δημιουργία του Δρ. Wu Weishan, διευθυντή του Εθνικού Μουσείου Τέχνης της Κίνας και το οποίο στο πλαίσιο των εκδηλώσεων θα κοσμεί την Αρχαία Αγορά της Αθήνας, μαγνητοσκοπημένο μήνυμα απηύθυνε και ο πρωθυπουργός της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Li Keqiang. Ο Κινέζος πρωθυπουργός, αφού εξέφρασε θερμά συγχαρητήρια για τις εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί για το Έτος, μίλησε για τη μακραίωνη ιστορία των δύο λαών που έχουν δημιουργήσει δυο εξαιρετικά πλούσιες πολιτισμικές κληρονομιές, ενώ αναφέρθηκε και στις επισκέψεις του στην Ελλάδα, όπως στην Κρήτη, όπου παραβρέθηκε στα εγκαίνια του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου. «Η γοητεία και ομορφιά του Μινωικού πολιτισμού μου έκαναν βαθιά εντύπωση», είπε ο Li Keqiang. Ο ίδιος επισήμανε επίσης τη γόνιμη συνεργασία των δυο λαών σε διάφορους τομείς, όπως στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «‘Μία ζώνη, ένας δρόμος' με εμβληματικό έργο την επένδυση στο λιμάνι του Πειραιά», η οποία όπως είπε «έχει αποδώσει καρπούς και οφέλη στις δύο χώρες και στους λαούς μας», ενώ δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι «ειδικά στο πλαίσιο της πανδημίας οι δυο πλευρές έσπευσαν να βοηθήσουν η μία την άλλη και ενωμένες καταπολεμούμε τις αντιξοότητες».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Λίνα Μενδώνη αναφέρθηκε «στη συνάντηση του ελληνικού και του κινεζικού πολιτισμού», που, όπως είπε, «είναι και η ουσία του Έτους Πολιτισμού και Τουρισμού Ελλάδας-Κίνας τον οποίο εγκαινιάζουμε σήμερα. Αναδεικνύουμε το παρελθόν των δυο χωρών μας, διαμορφώνουμε από κοινού το παρόν, προετοιμάζουμε το μέλλον», τόνισε μεταξύ άλλων η υπουργός, που αναφέρθηκε και στις εκδηλώσεις οι οποίες έχουν προγραμματιστεί για το Έτος, όπως οι εκθέσεις «Έλληνες. Από τον Αγαμέμνονα ως τον Μέγα Αλέξανδρο», που θα περιοδεύσει σε τρία κινεζικά μουσεία, οι «Αμέτρητες όψεις του Ωραίου», που θα παρουσιαστούν το 2022 στο Πεκίνο, «η Θάλασσα στην ελληνική τέχνη από την αρχαιότητα ως σήμερα», η οποία θα φιλοξενηθεί στο Μουσείο της Σαγκάης από τον Απρίλιο ως τον Ιούνιο 2022, καθώς και μια έκθεση αφιερωμένη στον Δαίδαλο, που προγραμματίζεται για το 2022 στο Μουσείο της Απαγορευμένης Πόλης στο Πεκίνο, ενώ ανταποδοτικά, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου θα μεταφερθεί η έκθεση «Μελωδική Θησαυροί: Τελετουργίες από τη ζωή στην αυλή της δυναστείας Qing».

Κατά την τελετή εγκαινιάστηκε επίσης η διαδικτυακή ψηφιακή έκθεση με τους πήλινους στρατιώτες από το μαυσωλείο του Τσιν Σι Χουάνγκ στον ιστότοπο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, μια καινοτόμο ψηφιακή περιήγηση από το περίφημο μαυσωλείο του πρώτου Κινέζου αυτοκράτορα, που θα δώσει την ευκαιρία στο διαδικτυακό κοινό για τους επόμενους έξι μήνες να γνωρίσει τους πήλινους στρατιώτες του αυτοκράτορα. Παράλληλα, όπως ανέφερε η υπουργός, προωθείται η γνωριμία του Κινεζικού λαού με τον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό, όπως το φιλόδοξο μεταφραστικό πρόγραμμα ελληνικών λογοτεχνικών έργων στα κινεζικά. Επίσης, όπως είπε η Λίνα Μενδώνη, η Ελλάδα έχει παρουσία και στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου του Πεκίνου που διεξάγεται αυτές τις μέρες, αλλά είναι και η τιμώμενη χώρα στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Πεκίνου που ξεκινά σε λίγες μέρες και όπου θα παρουσιαστούν ελληνικές ταινίες πολύ δυναμικής και ανερχόμενης εγχώριας κινηματογραφικής παραγωγής. Εξάλλου, όπως σημείωσε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, σε λίγες βδομάδες θα κάνει πρεμιέρα η πρώτη ελληνοκινεζική συμπαραγωγή σε συνέχεια της διακρατικής συμφωνίας του 2017 για την κινηματογραφική συνεργασία των δυο χωρών.

Από την πλευρά του ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε στους στόχους του Έτους Πολιτισμού και Τουρισμού Ελλάδας-Κίνας, που είναι «η εμβάθυνση των παραδοσιακά στενών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, η επιβεβαίωση της φιλίας των δύο λαών, αλλά και η διεύρυνση της συνεργασίας τους μέσα από τη διοργάνωση εκδηλώσεων στους τομείς του πολιτισμού και του τουρισμού, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και την Πρεσβεία της Ελλάδας στο Πεκίνο», τονίζοντας ότι στο πλαίσιο αυτό «προγραμματίζεται μια σειρά δράσεων που θα ενισχύσουν εκατέρωθεν την αναγνωσιμότητα του τουριστικού προϊόντος των δύο χωρών, με ιδιαίτερη επικέντρωση στους τομείς του πολιτιστικού, του γαστρονομικού και του κινηματογραφικού τουρισμού».

Κατά την τελετή βιντεοσκοπημένες ομιλίες απηύθυναν επίσης ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Hu Heping, ο γενικός διευθυντής της Κρατικής Διοίκησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Κίνας, Li Qun, καθώς και ο Δρ Wu Weishan, στον οποίο απονεμήθηκε, δια εκπροσώπου του, τιμητική πλακέτα από την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού. Η τελετή ολοκληρώθηκε με συναυλία του φωνητικού συνόλου chórεs από την Εθνική Λυρική Σκηνή.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Κυριάκος Μητσοτάκης Κίνα Ελλάδα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ