Στο βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ βρίσκεται αυτή την ώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος αναμένεται να απαντήσει -εκτός των άλλων- και στα όσα εξωφρενικά ισχυρίστηκε ο Ταγίπ Ερντογάν προ δύο 24ώρων.
Ο Κ. Μητσοτάκης θα απευθυνθεί (για τέταρτη φορά ως πρωθυπουργός) στο Σώμα της Γ.Σ. του ΟΗΕ επί είκοσι λεπτά και αναμένεται να αποδομήσει σημείο προς σημείο την εμπρηστική ομιλία Ερντογάν, από το ίδιο βήμα, για το μεταναστευτικό.
Σήμερα οι σκοτεινές σελίδες της γηραιάς ηπείρου έχουν έρθει ξανά στο προσκήνιο με τον πόλεμο είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινώντας την ομιλία του στην 77η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.
Αναφερόμενος στη στάση της ΕΕ απέναντι στον πόλεμο της Ουκρανίας, τόνισε ότι πήρε ξεκάθαρη θέση και τόνισε ότι η Ρωσία δεν πρέπει να πετύχει ώστε να να σταλεί μήνυμα και σε άλλα καθεστώτα.
Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο Κυπριακό. «Η Ουκρανία δεν είναι η μόνη χώρα που έχει δεχθεί στρατιωτική εισβολή μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο» τόνισε και επεσήμανε ότι η Άγκυρα «συνεχίζει να επιμένει σε απαράδεκτες αξιώσεις για δύο κράτη» στη Μεγαλόνησο.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για την επανειλημμένη και πιο επιθετική ρητορική τους Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα. ‘«Έχω ξαναπεί ότι είμαι ανοιχτός στον διάλογο και στην επίλυση των διάφορων με σεβασμό και με βάση το διεθνές δίκαιο. Και συνεχίζω να είμαι», τόνισε.
Στη συνέχεια, είπε ότι η Τουρκία απειλεί ότι θα έρθει τη νυχάτα αν θέλει. αυτή είναι γλώσσα επιτιθέμενου, όχι ειρηνικού κράτους.
Επίσης, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Τουρκία έχει απειλήσει την Ελλάδα με casus belli.
Ανησυχητική είναι η αυξανόμενη κλιμάκωση της απειλής, με fake news, με εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού και μεμονωμένη απόφαση να αρνείται τις επαφές, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Αν θέλει να μιλήσει ο Ερντογάν για κόκκινες γραμμές, θα πω: οι ισχυρισμοί είναι ανυπόστατοι και απαράδεκτοι. Η αμφισβήτηση της κυριαρχίας μας είναι μη αποδεκτή, η Ελλάδα δεν θα εκφοβιστεί από κανέναν».
Έπειτα, ο πρωθυπουργός είπε ότι «δεν χρειάζεται όμως να συνεχίσουμε έτσι. Υπάρχει άλλος τρόπος».
«Σήμερα, θα ήθελα να απευθυνθώ όχι μόνο στης τουρκική ηγεσία άλλα και στον λαό: δεν είμαστε εχθρός σας, δεν είμαστε απειλή, είμαστε γείτονες και ξέρω ότι η πλειοψηφία δεν θέλει ένταση. Ας προχωρήσουμε με αμοιβαίο σεβασμό», τόνισε.
Δείτε live την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Γ.Σ. του ΟΗΕ:
Λίγο πριν ανέβει στο βήμα του ΟΗΕ ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο εκπρόσωπος Τύπου του Τούρκου προέδρου, Ιμπραχίμ Καλίν, σε συνέντευξή του στο NTV άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν στην Πράγα, αν και είπε ότι μια τέτοια συνάντηση θα κριθεί από τα βήματα της ελληνικής πλευράς.
Νωρίτερα, ο Έλληνας πρωθυπουργός, κατά τη συζήτηση που είχε στο Council on Foreign Relations και αναφερόμενος στην τουρκική προκλητικότητα, είπε: «Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι πάντα επεδίωκα μια εποικοδομητική σχέση με την Τουρκία. Πριν από τρία χρόνια τού είχα πει να κάνουμε μια νέα αρχή. Μετά υπέγραψε ΑΟΖ με τη Λιβύη που αγνοεί την ύπαρξη ελληνικών νησιών, μια γεωγραφική παραδοξότητα. Μετά έχουμε την εργαλειοποίηση των μεταναστών, αμφισβήτηση των νησιών μας».
Για να σημειώσει ο πρωθυπουργός: «Μου είναι δύσκολο να φανταστώ πώς η σχέση μεταξύ των δύο χωρών θα επανέλθει όσο η Τουρκία συμπεριφέρεται έτσι. Αλλά, αν η Τουρκία συνεχίσει σε αυτό το μονοπάτι, θα απομονωθεί και από την Ευρώπη και από τις ΗΠΑ. Και αν η Τουρκία θέλει να "παίζει" και σε άλλη σφαίρα επιρροής, ας είναι, αλλά είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Και είναι η μόνη χώρα του ΝΑΤΟ που δεν εφαρμόζει κυρώσεις στη Ρωσία».
Επανέλαβε, ωστόσο, ότι «είμαι πάντα ανοιχτός να λύσω τα προβλήματα με διάλογο. Ο κ. Ερντογάν δεν θέλει να μου μιλήσει. Αλλά το έχω ξανακούσει και καταλήξαμε να μιλάμε. Θα συνεχίσω να επιμένω ότι υπάρχει μόνο ένα πλαίσιο κανόνων για την επίλυση διαφορών, το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Αλλά δεν λύνει τις διαφορές με επιθετική συμπεριφορά και την επαναφορά αυτοκρατορικών φαντασιώσεων, αλλά και την εμπρηστική ρητορική».