Τι θα συζητήσουν Μητσοτάκης-Ντράγκι στη Ρώμη -Πριβέ δείπνο στο Palazzo Ghigi με καυτή ατζέντα - iefimerida.gr

Τι θα συζητήσουν Μητσοτάκης-Ντράγκι στη Ρώμη -Πριβέ δείπνο στο Palazzo Ghigi με καυτή ατζέντα

Mitsotakis - Draghi
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Μάριο Ντράγκι στη Σύνοδο EU MED

Σήμερα το βράδυ, στις 8.30 ώρα Ελλάδας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα περάσει τη πόρτα του Palazzo Chigi, για ένα πριβέ δείπνο με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι.

Το Μέγαρο Μαξίμου δίνει μεγάλη σημασία στη συνάντηση με έναν από τους ισχυρότερους ηγέτες στην ΕΕ, προκειμένου να σχηματιστεί ένας μοχλός πίεσης προς τις Βρυξέλλες για δημοσιονομική χαλάρωση στη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα βρεθεί στη Ρώμη σε μια δύσκολη συγκυρία για την Ιταλική κυβέρνηση, η οποία περνά εσωτερική κρίση, έπειτα από την αποχώρηση του υπουργού Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο, μαζί με 60 βουλευτές από το Κίνημα 5 Αστέρων, το μεγαλύτερο κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού. Και σε μια περίεργη συγκυρία για την ΕΕ, έπειτα από την ήττα του Εμανουέλ Μακρόν και την αδυναμία του, σε αυτή τη φάση τουλάχιστον, να σχηματίσει κυβέρνηση. Και την ιστορική ήττα του Ισπανικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, σε ένα από τα προπύργια του, την Ανδαλουσία.

Πέρα από τις επιμέρους διαφορές που υπάρχουν στα διάφορα ευρωπαϊκά κράτη, φαίνεται ότι ο κοινός παρονομαστής στις κρίσεις που εμφανίζονται είναι οι συνέπειες της ρωσικής εισβολής στη Ουκρανία και κυρίως η ενεργειακή στενότητα και η ακρίβεια. Χωρίς ορατό τέλος στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, και η οποία ακολούθησε την πανδημική κρίση, φαίνεται ότι οι ευρωπαίοι πολίτες αντιδρούν διαφορετικά από ότι θα ήθελαν οι ηγέτες τους, οι οποίοι τρέχουν να πάρουν μέτρα ανακούφισης για όλο ευρύτερα στρώματα πληθυσμού.

Το θετικό σε αυτή την ευμετάβλητη εικόνα είναι ότι οι ίδιες οι προσωπικότητες του Μακρόν, του Ντράγκι και του Όλαφ Σολτς παραμένουν ισχυρές και επιδραστικές στην ΕΕ. Και γι΄ αυτό δεν αναμένεται να εκτροχιαστούν οι ευρωπαϊκοί σχεδιασμοί για τα μείζονα ζητήματα, παρότι η ανάγκη να στηριχθούν οι κυβερνήσεις προκειμένου να ενισχύσουν την αγοραστική δύναμη των πολιτών τους προβάλλει όλο και πιο πιεστική.

Το ρευστό πολιτικό σκηνικό της Ευρώπης

Στο Μέγαρο Μαξίμου, που όλα δείχνουν ότι ο Πρωθυπουργός δεν αποκλείει πλέον κατηγορηματικά το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο, έχουν καταγράψει την διαβρωτική επίδραση της ακρίβειας στο εκλογικό σώμα, και χθες η κυβέρνηση ανακοίνωσε νέο πακέτο μέτρων. Από την άλλη πλευρά, ο κίνδυνος ακυβερνησίας, που προβάλλει σε ευρωπαϊκές χώρες, είτε από την απώλεια της αυτοδυναμίας είτε εξαιτίας των διάφορων προβλημάτων στις κυβερνήσεις συνεργασίας, δίνει, κατά την ανάλυσή του, στο πρωθυπουργικό επιτελείο, ένα ισχυρό επιχείρημα για την εκ νέου διεκδίκηση της αυτοδυναμίας από τη Νέα Δημοκρατία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στη συνάντηση με τον Μάριο Ντράγκι, θεωρείται βέβαιο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα θέσει, πέρα από τα τρέχοντα θέματα της Συνόδου Κορυφής που θα ξεκινήσει την επόμενη ημέρα, και το ζήτημα του συντονισμού των δύο χωρών στο αίτημα για λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και των συνεπειών της.

Το πλαφόν στην τιμή φυσικού αερίου

Ο κ. Ντράγκι ήταν από τους πρώτος ηγέτες που ζήτησε να επιβληθεί ευρωπαϊκό πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, και όχι μόνο επιμένει στην πρόταση αυτή αλλά, μιλώντας πρόσφατα στην Ιταλική Βουλή, την χαρακτήρισε πιο αναγκαία από ποτέ. Άλλωστε, σύμφωνα με δημοσιεύματα του ιταλικού Τύπου, έθεσε το συγκεκριμένο θέμα στον Σολτς, που εναντιώνεται σε αυτό το μέτρο, ακόμα και στο τρένο που μετέφερε τους δύο ηγέτες και τον Μακρόν στο Κίεβο. Ο κ. Μητσοτάκης, όπως και οι πρωθυπουργοί της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, περιλαμβάνονται στους υποστηρικτές της πρότασης Ντράγκι.

Σε ότι αφορά τα γεωστρατηγικά ζητήματα, Ελλάδα και Ιταλία συμφωνούν ότι η Ουκρανία θα πρέπει να λάβει καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην ΕΕ. Ενδιαφέρον θα έχει η στάση του Ιταλού πρωθυπουργού, στο θέμα της τουρκικής προκλητικότητας και των απειλών που εκτοξεύει συνεχώς εναντίον της χώρας μας, αμφισβητώντας την κυριαρχία της Ελλάδας σε νησιά του Αιγαίου. Η Ιταλία παραδοσιακά διατηρεί στενούς δεσμούς με την Τουρκία, ειδικά στα ενεργειακά και τα αμυντικά ζητήματα, ωστόσο, όπως μεταδίδεται από τους συνεργάτες του, ο κ. Μητσοτάκης δεν θα αποφύγει να θίξει το θέμα.

Μια αναθεωρητική δύναμη στην Ανατολική Μεσόγειο που απειλεί με αποσταθεροποίηση όλη την περιοχή και θίγει συμφέροντα πολλών κρατών, δεν μπορεί να δρα ανεξέλεγκτα. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναδείξει την οριοθέτηση ΑΟΖ ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Ιταλία, ως ένα υπόδειγμα εφαρμογής του Διεθνούς Δικαίου από δύο γειτονικές χώρες που δρουν με καλή θέληση -προφανώς σε αντιδιαστολή με τη στάση της Τουρκίας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ