Ξεχωριστή αναφορά στην επικοινωνία μέσα από τα social media έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.
Σε σχετική ερώτηση που δέχτηκε από τον Robert D. Kaplan κατά τη διάρκεια της συζήτησής τους, ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι κι ο ίδιος χρησιμοποιεί τα social media για να περάσει τα μηνύματά του στη νέα γενιά, χωρίς όμως να χρησιμοποιήσει τις νέες τεχνολογίες για να πει ψέμματα στους νέους.
«Δεν περιμένουμε από τους περισσότερους ανθρώπους να παρακολουθήσουν απαραίτητα τη συζήτηση που κάνουμε εδώ. Μπορεί να είναι διανοητικά ενδιαφέρουσα και διεγερτική, αλλά γνωρίζουμε ότι στις μέρες μας οι άνθρωποι καταναλώνουν πληροφορίες με πολύ, πολύ διαφορετικό τρόπο.
Θα έλεγα ότι πρέπει επίσης να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούμε με τους πολίτες, χωρίς απαραίτητα να κάνουμε συμβιβασμούς όσον αφορά στις βασικές μας αρχές. Αν πρέπει να «χωρέσω» το μήνυμά μου σε ένα βίντεο 30 δευτερολέπτων στο TikTok, θα πρέπει να το κάνω, επειδή αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να προσεγγίσω ένα νεανικό κοινό.
Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα τους πω ψέματα ή ότι θα εμπλακώ σε θεωρίες συνωμοσίας. Ίσως χρειαστεί να είμαι λίγο πιο αστείος ή ίσως λίγο διαφορετικός από τον τρόπο που θα επικοινωνούσα στα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης. Έχουμε όμως την υποχρέωση να κατανοήσουμε ότι η νεότερη γενιά επικοινωνεί με εντελώς διαφορετικό τρόπο και πρέπει να προσαρμόσουμε τις στρατηγικές μας», είπε αρχικά ο πρωθυπουργός και συνέχισε:
«Το πραγματικό πρόβλημα, δυστυχώς, είναι ότι, όπως επισημάνατε, οι αλγόριθμοι των μέσων κοινωνικής δικτύωσης «πιάνουν» τα αρνητικά συναισθήματα επειδή είναι πιο εθιστικά. Δημιουργούν θαλάμους ηχούς. Έτσι είναι πολύ, πολύ εύκολο οι ψεύτικες ειδήσεις να εξαπλωθούν σαν πυρκαγιά. Ακόμα και οι μεγάλες πλατφόρμες παύουν να απασχολούν ελεγκτές γεγονότων, κάτι που κατά τη γνώμη μου είναι πολύ προβληματικό. Υπάρχουν συζητήσεις για τα όρια της ελευθερίας του λόγου εδώ και αιώνες αλλά φαίνεται να παραγνωρίζουμε το γεγονός ότι μπορεί κανείς να βρει λογική ισορροπία μεταξύ της προστασίας της ελευθερίας του λόγου και του να μην επιτρέπει στον καθένα να λέει ό,τι θέλει με εντελώς ανώνυμο τρόπο.
Πρόκειται, λοιπόν, για προκλήσεις και προσεγγίζουμε αυτό το νέο τοπίο των μέσων ενημέρωσης από μια θέση μειονεκτική, ως, κατά κάποιο τρόπο, πιο παραδοσιακά κόμματα. Αλλά πρέπει κι εμείς να προσαρμόσουμε και να εξελίξουμε τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούμε».