Εκπληξη: Ο Μητσοτάκης συζήτησε με Μακρόν το ενδεχόμενο να δανείσει το Λούβρο στην Αθήνα γλυπτά του Παρθενώνα - iefimerida.gr

Εκπληξη: Ο Μητσοτάκης συζήτησε με Μακρόν το ενδεχόμενο να δανείσει το Λούβρο στην Αθήνα γλυπτά του Παρθενώνα

Ο έφηβος του Μαραθώνα, το χάλκινο άγαλμα που εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών
Ο έφηβος του Μαραθώνα, το χάλκινο άγαλμα που εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών / Φωτογραφία: AP Photos
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Δεν περιελάμβανε μόνο πολιτικά και οικονομικά θέματα η ατζέντα της συζήτησης του προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Παρίσι, αλλά πολιτιστικά.

Στη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν συζητήθηκαν συνολικότερα οι εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η προοπτική συγκλίσεων και συμμαχιών σε κοινού ενδιαφέροντος θέματα, όπως πχ η κλιματική αλλαγή, των συντηρητικών με τους φιλελεύθερους, τους πράσινους και τους σοσιαλιστές, ώστε να δώσουν ώθηση στις αλλαγές που έχει ανάγκη η Ευρώπη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εκθέσεις σε Ελλάδα και Γαλλία

Ωστόσο, έγινε και συζήτηση για θέματα πολιτισμού ενόψει και του εμβληματικού για την Ελλάδα έτους 2021. «Η Γαλλία είναι μία ισχυρή χώρα σταθερός φίλος της Ελλάδας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και παρέθεσε τη στάση της Γαλλίας κατά την περίοδο της κρίσης.

Ωστόσο, όπως είπε οι σχέσεις μας ανατρέχουν στα βάθη των αιώνων. «Εν όψει του 2021 και των 200 χρόνων από την επανάσταση, θυμόμαστε πως η Γαλλία βοήθησε στην επανάσταση του 1821», είπε χαρακτηριστικά.

Τα μάρμαρα του Παρθενώνα που υπάρχουν στο μουσείο του Λούβρου

Από ελληνικής πλευράς υπάρχει η πρόταση για έκθεση των γλυπτών του Παρθενώνα που υπάρχουν στον Λούβρο στην Ελλάδα, με αντίστοιχη έκθεση χάλκινων γλυπτών που μέχρι τώρα δεν έχουν βγει από την Ελλάδα στο μουσείο του Λούβρου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Δείτε ένα αναλυτικό βίντεο με την τύχη των μαρμάρων που βρίσκονται σε Βρετανία και Γαλλία

Οι μετόπες της νότιας όψης είχαν ως θέμα τη μάχη των Λαπίθων με τους Κενταύρους, τη γνωστή Κενταυρομαχία, στην οποία πήρε μέρος ο μυθικός βασιλιάς των Αθηνών, Θησέας. Μια από τις μετόπες βρίσκεται ακόμα στην Αθήνα, ενώ μια άλλη εκτίθεται στο Λούβρο και δεκαπέντε άλλες στο Βρετανικό Μουσείο, μετά την λεηλασία των γλυπτών από τον Λόρδο του Έλγιν.

Η δέκατη μετόπη είναι η πρώτη στην οποία παρουσιάζεται μια Λαπιθίδα καθώς τρέχει προσπαθώντας να αποφύγει έναν Κένταυρο / Φωτογραφία: Μουσείο Λούβρου
Η δέκατη μετόπη είναι η πρώτη στην οποία παρουσιάζεται μια Λαπιθίδα καθώς τρέχει προσπαθώντας να αποφύγει έναν Κένταυρο / Φωτογραφία: Μουσείο Λούβρου

Η δέκατη μετόπη είναι η πρώτη στην οποία παρουσιάζεται μια Λαπιθίδα καθώς τρέχει προσπαθώντας να αποφύγει έναν Κένταυρο. Ο Κένταυρος την έχει αγκαλιάσει και επιχειρεί να την πιάσει με το αριστερό του χέρι το οποίο η Λαπιθίδα προσπαθεί να απαγκιστρώσει. Το γλυπτό πήρε από την Ελλάδα ο Λουί Φρανσουά Σεμπαστιάν Φοβέλ, αρχαιολόγος, ζωγράφος και για μια περίοδο πρεσβευτής της Γαλλίας στην Οθωμανική αυτοκρατορία, το 1788.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την αρχική συζήτηση Μακρόν - Μητσοτάκη εξετάζουν τα αρμόδια υπουργεία

Το θέμα εξετάζουν τα υπουργεία Πολιτισμού των δύο χωρών για να προωθήσουν την υλοποίησή του, ωστόσο η θέση του Μεγάρου Μαξίμου είναι ότι θα πρέπει να είμαστε ευέλικτοι σε τέτοια θέματα.

Αντίστοιχο αίτημα για χάλκινα εκθέματα από την Αθήνα είχε διατυπώσει το 2007 το Μουσείου του Λούβρου, ωστόσο τότε οι ελληνικές αρχές είχαν αρνηθεί την αποστολή των εκθεμάτων με την αιτιολογία πως υπήρχε πολύ μεγάλος κίνδυνος πρόκλησης φθορών κατά τη μεταφορά.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ