Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στη Σλοβενία για τη Σύνοδο ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων, ενημερώνοντας τους ομολόγους του για τη συμφωνία που υπέγραψε η Ελλάδα με τη Γαλλία.
Μάλιστα, στις δηλώσεις που έκανε ο πρωθυπουργός από τη Σλοβενία αναφέρθηκε και στην αυριανή ψηφοφορία στη Βουλή για τη συμφωνία, τονίζοντας πως πρόκειται για «ιστορική ψήφο στη Βουλή, όλοι θα αναμετρηθούν με τις ευθύνες τους».
Η δήλωση του πρωθυπουργού για τη συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας
«Είχα την ευκαιρία στο χθεσινό δείπνο να ενημερώσω αναλυτικά τους ομολόγους μου για την πολύ σημαντική Συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας που η Ελλάδα υπέγραψε με τη Γαλλία.
Τόνισα ότι η Συμφωνία αυτή ενισχύει ουσιαστικά τη δυνατότητα της Ευρώπης να χτίσει τον δικό της αμυντικό πυλώνα εντός του ΝΑΤΟ.
»Είναι μία πολύ σημαντική Συμφωνία, η οποία αναβαθμίζει γεωπολιτικά τη θέση της χώρας και ταυτόχρονα συνοδεύεται και από μία σημαντική επένδυση στον εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεών μας, ειδικά του Πολεμικού Ναυτικού. Επαναλαμβάνω ότι αγοράζουμε τα καλύτερα πλοία, στην καλύτερη τιμή, με τον γρηγορότερο χρόνο παράδοσης.
Θα έχουμε την ευκαιρία αύριο, στη Βουλή, να συζητήσουμε αναλυτικά για αυτήν την ιστορική Συμφωνία. Και, βέβαια, όλοι θα τοποθετηθούν και θα αναμετρηθούν με τις ευθύνες τους, καθώς σε μία ιστορική Συμφωνία ιστορικές είναι και οι ευθύνες όσων θα κληθούν διά της ψήφου τους να πουν ''ναι'' ή ''όχι'' σε μία Συμφωνία η οποία έχει πραγματικά εθνική διάσταση.
Λυπάμαι που, δυστυχώς, κάποιοι δεν μπορούν να δουν πέρα από τις κομματικές παρωπίδες, το πραγματικό εθνικό συμφέρον της χώρας».
Αύριο η ψήφιση της συμφωνίας Ελλάδας-Γαλλίας στη Βουλή
Η ελληνογαλλική συμφωνία θα έρθει προς κύρωση στην Ολομέλεια την ερχόμενη Πέμπτη, 7 Οκτωβρίου. Χθες, με τη θετική ψήφο της ΝΔ, του ΚΙΝΑΛ και της Ελληνικής Λύσης υπερψηφίσθηκε από την Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής.
Την ελληνογαλλική συμφωνία καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜεΡΑ25.
«Οχι» από τον ΣΥΡΙΖΑ για τη συμφωνία Ελλάδας-Γαλλία
Την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να μην ψηφίσει τη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας μεταξύ της χώρας μας και της Γαλλίας, λόγω της διαφωνίας του με δύο βασικά σημεία αυτής, ανακοίνωσε την Τρίτη στη Βουλή ο Γιώργος Κατρούγκαλος. Μάλιστα, σύμφωνα με τον εισηγητή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο πατριωτισμός του κόμματος είναι αυτός που επιτάσσει στο κόμμα να ακολουθήσει τη σχετική στάση.
Συγκεκριμένα, ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε πως στη συμφωνία δεν προβλέπεται αρωγή από τη γαλλική πλευρά σε περίπτωση παραβίασης της ελληνικής ΑΟΖ ή γενικότερα σε περιοχές που ξεπερνούν τα 6 ναυτικά μίλια.
«Η συμφωνία έχει υπογραφεί, μπορεί να ερμηνευτεί δεσμευτικά από τη γαλλική κυβέρνηση με ρηματική διακοίνωση» είπε, και συνέχισε: «Η Ελλάδα δεν αποτέλεσε ποτέ αποικιακή δύναμη! Ακριβώς γι’ αυτό δεν έχουμε ποτέ εμπλακεί σε θέατρα συγκρούσεων χωρίς απόφαση διεθνούς οργανισμού και δεν στέλνουμε μάχιμες μονάδες, αλλά υποστήριξης. Εδώ, σε συνδυασμό με αποστολή στρατευμάτων στη Σ. Αραβία, που εμπλεκόμαστε σε μια ενδοαραβική σύγκρουση, σε πόλεμο άσχημο, με θύματα μικρά παιδιά, ανατρέπουμε μία σταθερά της εξωτερικής πολιτικής».
Το ΚΙΝΑΛ θα ψηφίσει υπέρ της συμφωνίας
Το Κίνημα Αλλαγής, από την πλευρά του, θα ψηφίσει «ναι» στην αμυντική συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες από τη Χαριλάου Τρικούπη, η Φώφη Γεννηματά, κατά την ομιλία της στη Βουλή, θα ασκήσει κριτική σε ορισμένα σημεία της συμφωνίας, όπως η συμμετοχή της Ελλάδας σε ενδεχόμενη στρατιωτική εμπλοκή στην περιοχή του Σαχέλ, στην Αφρική.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης, μιλώντας στη Βουλή χαρακτήρισε την αμυντική συμφωνία ως «επωφελή για τη χώρα, αλλά όχι για μικροκομματική χρήση από την κυβέρνηση που αποφεύγει να απαντήσει σε συγκεκριμένα ερωτήματα». «Ξεκάθαρα και κατηγορηματικά, το Κίνημα Αλλαγής τάσσεται υπέρ της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας-Γαλλίας» είπε ο κ. Κατρίνης κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι κατώτερος των περιστάσεων και παραμένει δέσμιος διεθνιστικών και μειοψηφικών ιδεοληψιών».