Ενα γενναίο πακέτο ελαφρύνσεων και μέτρων στήριξης ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στη ΔΕΘ.
Μεταξύ των πολλών μέτρων που παρουσίασε, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην κατάργηση του φόρου στις γονικές παροχές και δωρεές, καθώς και ότι ιδιώτες και επιχειρήσεις θα πληρώνουν τέλη 10% κινητής τηλεφωνίας από το 2022.
«Από 1/1 καταργείται ο φόρος στις γονικές παροχές και δωρεές έως 800.000 ευρώ. Μία ακόμη επιβάρυνση γίνεται παρελθόν. Η απαλλαγή από την εισφορά αλληλεγγύης θα ισχύσει και για το 2022 για τον ιδιωτικό τομέα, το ίδιο και η μείωση κατά 3% των ασφαλιστικών εισφορών. Στις επιχειρήσεις ο φόρος πέφτει στο 22% και μάλιστα σε μόνιμη βάση. Μειώνεται αμέσως στο μισό ο φόρος για τη συγκέντρωση κεφαλαίου. Καθιερώνουμε υπερεκπτώσεις για πράσινο κεφάλαιο. Μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που συγχωνεύονται στο εξής θα φορολογούνται με μόνο 15,5%. Το μέτρο θα ισχύσει για τρία χρόνια, είναι σημαντικό να ισχυροποιηθούν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.
Εξάμηνη ενίσχυση 1.200 ευρώ σε νεοπροσλαμβανόμενους έως 29 ετών
Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός περιέγραψε το εθνικό σχέδιο δράσης για τους νέους, ανακοινώνοντας μια εξάμηνη ενίσχυση 1.200 ευρώ από την Πολιτεία.
«Ξεκινώ από τους νέους. Μεγαλώσατε μέσα στην κρίση, μέσα σε lockdowns, βιώνετε την κλιματική κρίση. Μπροστά σας δεσμεύομαι να παλέψω ώστε να αλλάξει αυτή η εικόνα με εσάς στο προσκήνιο. Εισηγούμαι εθνικό σχέδιο δράσης με τη νεολαία, που θα συζητήσουμε μαζί σε κάθε περιφέρεια τους επόμενους μήνες. Δεν είναι αφελής ακούω την κριτική σας για αυτό και τολμώ ένα ξεκίνημα» ανέφερε αρχικά ο κ. Μητσοτάκης.
Σε εκείνο το σημείο εξήγησε πώς ακριβώς θα λειτουργήσει η ενίσχυση των 1.200 ευρώ:
«Πρώτη πρωτοβουλία από μέρους μας το πρώτο ένσημο. Νέοι έως 29 ετών χωρίς προϋπηρεσία θα ενισχύονται για 6 μήνες από την πολιτεία με 1.200 ευρώ στην πρώτη πρόσληψη. Τα 600 θα πηγαίνουν στους εργοδότες και τα υπόλοιπα 600 θα κατευθύνονται στους νέους πέραν του μισθού τους για να τα ξοδέψουν όπως θέλουν. Από το 2022 οι επιδοτούμενες νέες θέσεις εργασίας αυξάνονται στις 150.000 από τις 100.000. το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα επεκτείνεται και στους σπουδαστές των ΙΕΚ» ανέφερε χαρακτηριστικό»
Τα 7 μέτρα για τους νέους που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός
Πιο αναλυτικά,
ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι το σχέδιο
για τους νέους «θα αποκρυσταλλωθεί σε
μέτρα για κάθε πλευρά της ζωής σας.Με 4
κατευθύνσεις: Ισότητα στις ευκαιρίες.
Εξωστρέφεια. Ανοιχτή πρόσβαση στη γνώση.
Διεύρυνση της συμμετοχής σας στην
πολιτική, οικονομική και κοινωνική
δράση».
Πρόκειται για 7 μέτρα για
τη νέα γενιά και μια στρατηγική 90 σημείων
- πολιτικών που θα τεθεί σε δημόσια
διαβούλευση με τους νέους τους επόμενους
6 μήνες. Τα 7 μέτρα που παρουσίασε ο
πρωθυπουργός είναι τα εξής:
- • «πρώτο ένσημο» / 1.200 ευρώ για 6 μήνες σε όσους νέους προσλαμβάνονται σε δουλειές πλήρους απασχόλησης χωρίς να έχουν προϋπηρεσία (600 ευρώ στον εργαζόμενο και 600 ευρώ στον εργοδότη)
- • Κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών για επιπλέον 50.000 θέσεις εργασίας σε όλους τους κλάδους της οικονομίας (συνολικά 150.000 θέσεις εργασίας)
- • Επέκταση στεγαστικού επιδόματος 1000 ευρώ/έτος και στους σπουδαστές δημοσίων ΙΕΚ
- • Κατάργηση ειδικού τέλους κινητής τηλεφωνίας για όλους τους νέους έως 29 ετών για φθηνότερη πρόσβαση στο διαδίκτυο με μείωση έως 20 ευρώ σε κάθε λογαριασμό/μήνα.
- • 50 GB δώρο στο κινητό τους για όλους τους ανηλίκους 15-17 ετών που έχουν ήδη εμβολιαστεί ή επιλέγουν να εμβολιαστούν έως το τέλος του 2021.
- • Καθιέρωση ψηφιακής κάρτας, ένα ψηφιακό πορτοφόλι, όπου θα συγκεντρώνονται όλες οι παροχές του κράτους προς τους νέους
- • Κατάργηση του φόρου γονικών παροχών και δωρεών από τους γονείς προς τα παιδιά