Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο της νέας κυβέρνησης, ανακοίνωσε ότι ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ περνούν ξανά στον έλεγχο του Δημοσίου.
Ο πρωθυπουργός και το υπουργικό του συμβούλιο σήκωσαν ήδη μανίκια και έπιασαν δουλειά για να φέρουν εις πέρας το πλάνο της νέας τετραετούς διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ανακοινώνει στο υπουργικό ότι μέσα στα πρώτα νομοσχέδια είναι η επαναφορά της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ στον έλεγχο του Δημοσίου, καθώς είχαν τεθεί υπό τον έλεγχο του Yπερταμείου από τον ΣΥΡΙΖΑ.
«Το υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται στην καρδιά του σχεδιασμού μας για τη δεύτερη τετραετία. Χωρίς μια οικονομία που δεν αναπτύσσεται γρήγορα, δεν υπάρχει ευημερούσα κοινωνία και η ανάπτυξη είναι και αυτή που καταπολεμά τη μεγαλύτερη κοινωνική αδικία, που δεν είναι άλλη από την ανεργία», υπογράμμισε και πρόσθεσε:
«Το πρώτο νομοσχέδιο θα αφορά την οργάνωση του κράτους, τη μετεξέλιξη του επιτελικού κράτους, ενώ το δεύτερο νομοσχέδιο θα αποτυπώνει κεντρικές μας δεσμεύσεις. Ένα από αυτά είναι η επιστροφή ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο Δημόσιο, από το Υπερταμείο όπου υπάγονταν. Επίσης, να κοστολογούνται τα προγράμματα των κομμάτων από ανεξάρτητο φορέα».
Η τοποθέτηση Μητσοτάκη στο υπουργικό συμβούλιο
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε όλες τις προεκλογικές του δεσμεύσεις είχε αναφερθεί εκτενώς στο θέμα και είχε αποκρούσει τις επιθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την ιδιωτικοποίηση του νερού. Στην τελευταία του συνέντευξη πριν τις εκλογές της 25ης Ιουνίου είχε πει χαρακτηριστικά: «Θέλω να θυμίσω ότι η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ περιήλθαν στο Υπερταμείο, με σκοπό ακριβώς την ιδιωτικοποίησή τους, από τον κ. Τσίπρα το 2017. Άρα, είναι ο τελευταίος ο οποίος μπορεί να κατηγορεί εμάς για μια τέτοια πρόθεση, όταν αυτός ουσιαστικά έβαλε τις δύο αυτές εταιρείες στο Υπερταμείο.
Επειδή όμως υπάρχει και μια απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία πρέπει να ευθυγραμμιστούμε, αλλά και επειδή πιστεύω ακράδαντα ότι το νερό είναι ένα αγαθό το οποίο δεν πρέπει να περιέλθει στα χέρια του ιδιωτικού τομέα, μια από τις πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης θα είναι να αποσπάσει, ουσιαστικά, τις εταιρείες αυτές και να τις επιστρέψει στον έλεγχο του κράτους, εν προκειμένω στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το οποίο έχει πια και την εποπτεία του νερού».