Την πρόθεσή του να μην αλλάξει τον εκλογικό νόμο για να πετύχει ευκολότερα αυτοδυναμία, επανέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ αναφέρθηκε και στις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στον ΣΚΑΪ, ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε ποιον θα προτιμούσε για πρόεδρο στο ΠΑΣΟΚ και αν σε αυτόν θα βλέπει το νέο του αντίπαλο ή τον νέο πιθανό συγκυβερνήτη του.
«Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και έτσι θα αντιμετωπιστεί από την κυβέρνηση. Αυτό είναι και το θεμιτό. Έτσι λειτουργεί η δημοκρατία. Το ΠΑΣΟΚ είναι το τρίτο κόμμα, προχωρά σε μία διαδικασία εκλογής, ανοιχτή, δημοκρατική. Αυτό είναι καλό για τη δημοκρατία μας, γενικά να υπάρχουν ανοιχτές συμμετοχικές διαδικασίες» είπε αρχικά ο κ. Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι «δεν θα υπάρχει καμία παρέμβαση, ούτε από εμένα ούτε από στελέχη της Νέας Δημοκρατίας», τονίζοντας: «Έχω απαγορεύσει διά ροπάλου στα στελέχη μας να εκφράσουν οποιαδήποτε άποψη ή προτίμηση για το τι γίνεται σε ένα άλλο κόμμα, θα ήταν εξάλλου πολύ άκομψο να το κάνουμε».
Την τακτική αυστηρής ουδετερότητας κράτησε και όταν ρωτήθηκε για την Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία ανακοίνωσε σήμερα την υποψηφιότητά της. «No comment, που θα έλεγαν και οι Αγγλοσάξονες. Κανένα σχόλιο» είπε.
Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η Νέα Δημοκρατία κυβερνά αυτοδύναμα και ο ίδιος πιστεύει στις αυτοδύναμες κυβερνήσεις.
Ερωτηθείς για τον εκλογικό νόμο, που κάνει τα πράγματα πολύ δύσκολα για τις αυτοδύναμες κυβερνήσεις, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε:
«Αυτοί είναι οι κανόνες του παιχνιδιού. Ο εκλογικός νόμος είναι αυτός που είναι. Πιστεύω στις αυτοδύναμες κυβερνήσεις, αλλά αυτός είναι ο εκλογικός νόμος».
Μάλιστα, σημείωσε ότι το πρώτο κόμμα για να έχει αυτοδυναμία «μπορεί να χρειάζεται και 36%, μπορεί να χρειάζεται και 40%, ανάλογα με το πόσα κόμματα είναι στη Βουλή». Υπενθύμισε τις πιέσεις που δεχόταν πριν από τις εκλογές για αλλαγή του εκλογικού νόμου και επανέλαβε:
«Έχουμε εκλογές σε τρία χρόνια. Οι κανόνες είναι αυτοί. Όταν πολλοί αμφισβητούσαν τη δυνατότητά μας να είμαστε αυτοδύναμοι, εγώ επέμενα και τελικά το στόχο μας τον πετύχαμε. Αλλά δεν με απασχολούν οι εκλογές, οι εκλογές θα γίνουν το 2027. Νομίζω ότι όσο μιλάμε για το ζήτημα αυτό τόσο δίνουμε την εντύπωση στους πολίτες ότι μας ενδιαφέρουν οι τακτικισμοί και η διαιώνιση της θητείας μας και όχι τα πραγματικά προβλήματα».
Στην παρατήρηση ότι ο ίδιος κατηγορούσε τον Αλ. Τσίπρα πως με την αλλαγή εκλογικού νόμου και τη θέσπιση της απλής αναλογικής δημιούργησε συνθήκες ακυβερνησίας στη χώρα, άρα έχει θεσμική υποχρέωση να εξασφαλίσει τη σταθερότητα και την κυβερνησιμότητα της χώρας, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: «Είχα απολύτως δίκιο, αλλά προσέξτε τις ιδιαιτερότητες του εκλογικού νόμου. Με το ίδιο ποσοστό, πρακτικά, η Νέα Δημοκρατία στη μία κάλπη έβγαλε 146 βουλευτές και στην άλλη έβγαλε 158. Αλλά, εν πάση περιπτώσει, αυτοί είναι οι κανόνες του παιχνιδιού και με αυτούς θα πάμε».
Για να καταλήξει: «Αν μπορέσουμε να υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας και όλα αυτά τα οποία συζητήσαμε σήμερα -για τα οποία νομίζω ότι αναγνωρίζεται από τους πολίτες ότι υπάρχει πρόοδος, όχι αρκετή, αλλά ότι η χώρα κινείται στη σωστή κατεύθυνση- μπορέσουμε να τα πετύχουμε, νομίζω ότι θα είμαστε μια χαρά το 2027».