Σφοδρή ενόχληση για την μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί, εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δηλώνοντας ότι θα μεταφέρει τη δυσφορία του και στον πρόεδρο Ερντογάν.
Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός, σε συνέντευξή του στο podcast του protothema και στον Α. Σρόιτερ, εξήγησε ότι «δεν πρέπει να αναβληθεί η επίσκεψη» του στην Τουρκία καθώς «πρέπει να διατηρούνται ανοιχτοί δίαυλοι. Θα εκφράσω την εντονότατη δυσαρέσκειά μου, είναι προτιμότερο από το να δημιουργήσουμε μια κρίση», είπε, προσθέτοντας ότι η συγκεκριμένη επιλογή του Τούρκου προέδρου είναι περιττή και λανθασμένη» τόνισε.
Αναφορικά με την επικείμενη ανοικτή ομιλία του Αλβανού πρωθυπουργού Εντι Ράμα στην Αθήνα, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι είναι μάλλον περιττή και αχρείαστη επιλογή, διευκρινίζοντας ότι ο κ. Ράμα δεν είναι προσκεκλημένος της κυβέρνησης, έρχεται να μιλήσει σε ομοεθνείς του «Τη συνάθροιση δεν θα την απαγορεύσουμε, δεν θα τη διευκολύνουμε» επεσήμανε και επανέλαβε ότι η φυλάκιση του Φρέντη Μπελέρη είναι ευρωπαϊκό θέμα και όχι διμερές.
Ο κ. Μητσοτάκης δεν άνοιξε τα χαρτιά του για το εάν θα προτείνει εκ νέου την Κατερίνα Σακελλαροπούλου για την θέση της Προέδρου της Δημοκρατίας. «Εχω καλή σχέση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ασκεί καλά τα καθήκοντά της. Μένω σε αυτό. Νομίζω ότι μπορείτε να βγάλετε τα συμπεράσματά σας από αυτά που είπα», σημείωσε.
Εξάλλου, κληθείς να απαντήσει εάν θα διεκδικήσει και τρίτη πρωθυπουργική θητεία, ο κ.Μητσοτάκης επισήμανε: «Σίγουρα είναι κάτι το οποίο αυτή τη στιγμή δεν είναι στο μυαλό μου, αλλά, όπως ξέρετε, στην Ελλάδα δεν έχουμε συνταγματικούς περιορισμούς στο πόσες φορές μπορεί ένας Πρωθυπουργός να εκλέγεται» είπε για να προσθέσει: «Καλά να είμαστε, το 2027 η Νέα Δημοκρατία, προφανώς, θα θέλει να διεκδικήσει μια τρίτη θητεία. Είμαστε κόμμα εξουσίας και προσερχόμαστε στις εκλογές για να κερδίσουμε. Αλλά για να μπορέσουμε να συζητήσουμε τι θα γίνει το ‘27 έχουμε τρία χρόνια πολύ σκληρής δουλειάς […] Προσωπικά, όσο αισθάνομαι δημιουργικός, όσο αισθάνομαι ότι έχω ενέργεια να προσφέρω, η αποχώρηση από την πολιτική δεν είναι κάτι που περνά από το μυαλό μου [...].Ποιος ξέρει τι μπορεί να μεσολαβήσει από τώρα μέχρι το ‘27;».
Ως προς την τραγωδία στα Τέμπη ο κ. Μητσοτάκης απάντησε στην κριτική που δέχεται η κυβέρνησή του λέγοντας: «Είναι ψέμα, καμία επιχείρηση συγκάλυψης δεν υπήρξε. Εχουμε εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη, κινήθηκε με ταχύτητα».
Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε τη δημιουργία panic button και για τους εφήβους, ως ένα ακόμη μέσο για την αντιμετώπιση του bullying και της βίας των ανηλίκων μετά την πλατφόρμα των καταγγελιών που ήδη λειτουργεί με μεγάλη ανταπόκριση από θύματα τέτοιων καταστάσεων. Όπως είπε ο πρωθυπουργός, το panic button θα είναι διαθέσιμο από τη νέα σχολική χρονιά.
Για την γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους, επανέλαβε ότι όλα πήγαν λάθος, ωστόσο σημείωσε ότι μόνο τον Απρίλιο έγιναν 1.500 συλλήψεις μετά από καταγγελίες γυναικών, πράγμα που δείχνει ότι εμπιστεύονται την Αστυνομία.
Μητσοτάκης: «Δεν θα στείλουμε ούτε Patriot, ούτε S-300 στην Ουκρανία»
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να δώσει S-300 ή Patriot στην Ουκρανία. «Μάς είναι απαραίτητα», είπε χαρακτηριστικά, ενώ σημείωσε ότι η Ουκρανία δεν πρέπει να χάσει τον πόλεμο, δέχθηκε απρόκλητη εισβολή. «Στηρίζουμε την Ουκρανία και διαθέτουμε πλεονασματικό αμυντικό υλικό. Ούτε Patriot ούτε S- 300».
Ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στις ευρωεκλογές κάλεσε τον κόσμο να προσέλθει στις κάλπες και να κατανοήσουν πόσο σημαντικές για τη δική τους ζωή, αφού οι αποφάσεις που λαμβάνονται στις Βρυξέλλες μας επηρεάζουν άμεσα όλους.
Μητσοτάκης: Ανοικτό το ενδεχόμενο για μεικτό σύστημα σταυρού και λίστας στις επόμενες ευρωεκλογές
Άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να θεσπίσει μεικτό εκλογικό σύστημα στις επόμενες ευρωκάλπες – με σταυρό και λίστα – αν και σημείωσε ότι «τώρα τρέχουν 42 υποψήφιοι, υπάρχει κινητοποίηση των πολιτών, αντίθετα με τη λίστα θα έτρεχαν μόνο οι εκλόγιμοι».
Επανέλαβε ότι ο πήχης για τη ΝΔ είναι το 33% που έλαβε στις προηγούμενες εκλογές. Επεσήμανε ότι δεν είναι στο μυαλό του πρόωρες εκλογές σε περίπτωση κακού εκλογικού αποτελέσματος καθώς είναι θιασώτης του σταθερού εκλογικού κύκλου. Ο κ. Μητσοτάκης έκανε έναν απολογισμό της θητείας της κυβέρνησης που «επιχειρεί ένα τολμηρό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα», υπενθυμίζοντας τις αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, δεύτερη αύξηση στον κατώτατο μισθό, το ζήτημα των ιδιωτικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων, τον νέο δικαστικό χάρτη που προσώρησε παρά τις τοπικές αντιδράσεις, τα μέτρα για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας, τα μέτρα για την αντιμετώπιση του bullying και της παραβατικότητας των εφήβων, αλλά και το πρόραμμα των υποδομών με νέους δρόμους που παραδίδονται.
Τέλος, απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για μείωση ΦΠΑ σε βασικά προϊόντα, ως μέτρο κατά της ακρίβειας, τόνισε ότι σε άλλες χώρες που εφαρμόστηκε απέτυχε αλλά και πως δεν θα το αντέχε η ελληνική κοινωνία, αφού θα κόστιζε 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. Δηλαδή 1% του ΑΕΠ, άρα «πάει περίπατο ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα» όπως είπε για να σημειώσει: «Δεν πρόκειται να γυρίσουμε πίσω. Είδαμε πού οδήγησαν η παροχολογία και τα λεφτόδεντρα».