Στην πιο έντονη εσωκομματική διαδικασία εδώ και πολλά χρόνια εξελίχθηκε για τον Κυριάκο Μητσοτάκη η συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ. 37 βουλευτές πήραν το λόγο για να κάνουν παρατηρήσεις, άλλοι πιο ήπια και άλλοι πιο έντονα, για πολιτικές, πρόσωπα, ακόμα και το ιδεολογικό στίγμα της παράταξης, με τον Πρωθυπουργό να διαβεβαιώνει πως «το μήνυμα ελήφθη».
Ύστερα από πέντε ώρες συνεδρίασης, κατά τις οποίες ο κ. Μητσοτάκης άκουσε προσεκτικά τους βουλευτές του και ενίοτε είχε διάλογο μαζί τους, όλοι μιλούσαν για μία χρήσιμη διαδικασία που μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά. «Συζητήθηκαν όλα», είπε σε δημοσιογράφους ο κ. Μητσοτάκης αποχωρώντας από τη Βουλή και όπως παραδέχτηκε «άκουσα πράγματα που δεν γνώριζα». Εδώ και μέρες, όπως είχε γράψει το iefimerida.gr, το κλίμα στους κόλπους της κοινοβουλευτικής ομάδας ήταν βαρύ, απόρροια συγκεκριμένων πολιτικών αποφάσεωνt τους προηγούμενους μήνες και το οποίο ήρθε με ένταση στην επιφάνεια ύστερα από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, ενώ ο ανασχηματισμός δεν βοήθησε να εκτονωθεί. \
Μητσοτάκης σε βουλευτές: Η δική του πόρτα είναι πάντα ανοικτή
Στα παράπονα πολλών βουλευτών ότι βρίσκουν κλειστές πόρτες σε υπουργεία ή δεν αξιολογούνται τα μηνύματα που μεταφέρουν από τη βάση του κόμματος ο κ. Μητσοτάκης φέρεται να κατέγραψε αυτή την επισήμανση, τονίζοντας ότι η δική του πόρτα είναι «πάντα ανοικτή» και το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει συναντήσεις με τους βουλευτές ανά 20 ώστε να έχει πλήρη εικόνα. Προφανώς όσοι υπουργοί δεν το έκαναν το προηγούμενο διάστημα καλούνται να ανοίξουν και τις δικές τους. Το σίγουρο είναι ότι πολλοί γενικοί γραμματείς δεν θα είναι σύντομα στις θέσεις του για να διορθώσουν τα λάθη που έχουν κάνει, καθώς ο Πρωθυπουργός προανήγγειλε μεγάλες αλλαγές στις συγκεκριμένες θέσεις.
Κριτική για την απομάκρυνση της ΝΔ από τον ιδεολογικό πυρήνα της
Η απομάκρυνση του κόμματος από τον ιδεολογικό πυρήνα της παράταξης με αποτέλεσμα την αποξένωση μέρους των παραδοσιακών ψηφοφόρων βρέθηκε στο επίκεντρο της κριτικής αρκετών στελεχών. «Η διεύρυνση δεν πρέπει να οδηγήσει στον ιδεολογικό ευνουχισμό της παράταξης», είπε ο Θόδωρος Καράογλου. «Διεύρυνση σημαίνει ότι ενστερνίζονται άλλοι τις ιδέες μας, όχι να αλλοιώνουμε τις δικές μας», υπερθεμάτισε ο Μίμης Χρυσομάλλης, ενώ ο Νικήτας Κακλαμάνης τόνισε ότι «είναι λάθος να θεωρούμε ότι εάν η ΝΔ γίνει και λίγο ΠΑΣΟΚ και λίγο Ποτάμι ότι αυτό είναι καλό», με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να παίρνει το λόγο για να απαντήσει ότι δεν δέχεται αιτιάσεις για το ιδεολογικό στίγμα της ΝΔ καθώς όπως είπε «Τηρώ κατά γράμμα την ιδεολογική διακήρυξη του Κωνσταντίνου Καραμανλή».
Κριτική για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών
Κοινή συνισταμένη πολλών τοποθετήσεων ήταν ότι ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών ήταν λάθος και κυρίως τα πανηγύρια κυβερνητικών στελεχών αμέσως μετά, φωτογραφίζοντας τον Άκη Σκέρτσο. «Κρινόμαστε από την κοινωνία και όχι τα excel», είπε ο Νότης Μηταράκης, ενώ ο Γιάννης Ανδριανός σημείωσε ότι «υπάρχει χάσμα μεταξύ κυβέρνησης και βάσης». «Εμείς που γεννηθήκαμε μέσα στη ΝΔ δεν αντιδρούμε στα αμφίπλευρα ανοίγματα, ιδιαίτερα όταν αφορούν έντιμους και ικανούς συναδέλφους. Θέτουμε όμως ως προϋπόθεση την αποδοχή της σημαίας αξιών της παράταξης μας από τους νεόφερτους και όχι την οποιαδήποτε απόπειρα αλλοίωσης της», τόνισε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο οποίος συμπλήρωσε ότι «είναι απλουστευτικό και επικίνδυνο να θεωρούμε ότι οι πολίτες που τους ψήφισαν είναι ακροδεξιοί. Δέστε που οδηγήθηκε ο Εμμανουέλ Μακρόν που επιδίωξε να εκμεταλλευτεί την ενίσχυση της ακροδεξιάς και την πολυδιάσπαση των παραδοσιακών κομμάτων». Στην τοποθέτηση του απάντησε ο Πρωθυπουργός χαρακτηρίζοντας ουσιώδη και σημαντικά όσα είπε αλλά «απλά να θυμίσω ότι εμείς κερδίσαμε με 15 μονάδες, ενώ ο Μακρόν έχασε με 15 μονάδες. Ο Νότης Μηταράκης έβαλε στη συζήτηση και την επικείμενη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να προέρχεται από την παράταξη. Κάτι που εκφράζει και αρκετούς συναδέλφους του στην ΚΟ.
«Καμπανάκια» και προτάσεις
Καμπανάκια χτύπησαν και άλλοι βουλευτές, όπως ο Κώστας Βλάσσης, ο Χρήστος Μπουκώρος, ο Ανδρέας Κατσανιώτης και ο Δημήτρης Κυριαζίδης, ενώ υπήρξαν και προτάσεις για την καθημερινότητα και την πολιτική διαχείριση κρίσιμων θεμάτων. «Η κυβέρνηση χρειάζεται ένα πολιτικό κέντρο, να δημιουργηθεί παρατηρητήριο εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων και των νόμων που έχουμε ψηφίσει, το υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης χρειάζεται θεσμικό αναπροσανατολισμό, περιεχόμενο και γενναίο προϋπολογισμό, ριζική αναδιοργάνωση του κόμματος», είπε στην τοποθέτηση του ο Γιάννης Οικονόμου.
Γενικότερη αίσθηση, όπως την εκφράζουν και συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη και βουλευτές, είναι ότι η χθεσινή διαδικασία βοήθησε να αποφορτιστεί η κατάσταση, να ακουστούν όλες οι φωνές και να βγει πιο ενωμένη η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, εστιάζοντας το επόμενο διάστημα στο κοινοβουλευτικό έργο και την προώθηση των μεταρρυθμίσεων. Το εάν αυτό θα συμβεί μένει να αποτυπωθεί στην πράξη και εκεί θα κριθεί πόσο προσεκτικά άκουσε η κάθε πλευρά τα όσα είχε να πει η άλλη.