Μητσοτάκης σε επίτροπο Σίμσον: Κανένα μέλος της ΕΕ δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση μόνο του - iefimerida.gr

Μητσοτάκης σε επίτροπο Σίμσον: Κανένα μέλος της ΕΕ δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση μόνο του

Κυριάκος Μητσοτάκης
Μητσοτάκης σε επίτροπο Σίμσον: Κανένα μέλος της ΕΕ δε μπορεί να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση μόνο του / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνάντηση με την επίτροπο για τα θέματα Ενέργειας της ΕΕ, Κάντρι Σίμσον.

Συγκεκριμένα, στη συνάντηση που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την Κάντρι Σίμσον, τόνισε ότι κανένα κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δε μπορεί να αντιμετωπίσει μόνο του, την ενεργειακή κρίση που πλήττει την Ευρώπη, ενώ παράλληλα προσέθεσε ότι περιμένει να δει τις επόμενες κινήσεις της Κομισιόν, ώστε να δώσει λύση σε αυτό το πρόβλημα που αποτελεί «αγκάθι», για όλες τις χώρες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επίσης ο πρωθυπουργός τόνισε, ότι είναι δέσμευση της Ελλάδας, να «γυρίσει σελίδα» και να κάνει πραγματικότητα την «πράσινη» μετάβαση.

Μητσοτάκης: Η εισβολή στην Ουκρανία δημιούργησε αύξηση στις τιμές του φυσικού αερίου και τη ηλεκτρικής ενέργειας

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Έρχεστε σε μια πολύ ενδιαφέρουσα στιγμή. Ανυπομονώ για τη συζήτησή μας. Χθες ήμουν στη Δυτική Μακεδονία για να εγκαινιάσω το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο στην Νοτιοανατολική Ευρώπη. Χτίστηκε μέσα σε 20 μήνες. Αυτή είναι μια ένδειξη της δέσμευσης μας να κάνουμε την «πράσινη» μετάβαση πραγματικότητα και να επωφεληθούμε πλήρως του ηλίου. Είναι ένα project όμως μελλοντικό. Με απασχολεί πολύ το παρόν.

Με την εισβολή της Ρωσίας παρατηρούμε όλοι -εσείς το ξέρετε καλά- μια άνευ προηγούμενου αστάθεια και αυξήσεις στις τιμές του φυσικοί αερίου. Η σύγκριση στις τιμές του φυσικοί αερίου και στις τιμές της ηλεκτρικής ενεργείας προκαλεί σημαντική ταλαιπωρία στην Ευρώπη άλλα και εδώ στην Ελλάδα.

Έχουμε επιδοτήσει σε μεγάλο βαθμό τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις με πόρους από το σχήμα ETS άλλα και από εθνικούς πόρους. Είναι όμως ξεκάθαρο ότι δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτήν την κρίση μόνοι μας. Θέλω να σας πω ότι είναι κρίσιμο να εξετάσετε όλες τις πιθανές επιλογές για να δούμε πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μητσοτάκης: Να βρούμε έναν τρόπο να σπάσουμε τον δεσμό μεταξύ φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας

Παράλληλα, για το τις τιμές του φυσικού αερίου ο πρωθυπουργός τόνισε ότι, «Δεν έχει αλλάξει και κάτι στην πραγματικότητα. Άλλα οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν αυξηθεί. Οπότε θεωρώ ότι όλες οι επιλογές πρέπει να μπουν στο τραπέζι και πρέπει να βρούμε έναν τρόπο ώστε γρήγορα να «σπάσουμε» τον δεσμό μεταξύ των τιμών του φυσικού αερίου και των τιμών της ηλεκτρικής ενεργείας».

«Ανυπομονώ για τις επόμενες κινήσεις της Κομισιόν. Έχει καλό «κουτί εργαλείων» για τα κράτη-μέλη. Γιατί κανένα κράτος-μέλος δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αυτήν την κρίση. Σίγουρα όχι μια χώρα όπως η Ελλάδα… ακόμα υποφέρουμε από την «κληρονομιά» που μας άφησε η 10ετης κρίση».

Η Ελλάδα έχει πολλές δυνατότητα είτε ως δύναμη στις ΑΠΕ, είτε μέσω LNG και του Eastmed, επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε τις πολλές δυνατότητες που έχει η Ελλάδα είτε ως δύναμη στις ΑΠΕ, είτε ως σημείο εισαγωγής για φυσικό αέριο, είτε μέσω αγωγών (EastMed), ή βραχυπροθέσμα μέσω του LNG.

«Επίσης, μας ενδιαφέρει να δουλέψουμε για την ενίσχυση των διασυνδέσεων μας. Όπως ξέρετε η ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ Ελλάδας-Αιγύπτου πρέπει να έχει Ευρωπαϊκή υποστήριξη» υπογράμμισε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το βασικό στοιχείο είναι η ενότητα των κρατών μελών της ΕΕ, τόνισε η Κάντρι Σίμσον

Η επίτροπος, από την πλευρά της, σημείωσε ότι μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία «εστιάσαμε στο πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε αυτήν τη γενναία χώρα άλλα επίσης και πώς μπορούμε να περιορίσουμε την εξάρτηση μας από τις Ρωσικές εισαγωγές

«Το βασικό στοιχείο είναι η ενότητα των κρατών μελών της ΕΕ. Σημαντικό να υποστηρίξουμε αυτήν την ενότητα. Υπάρχουν προκλήσεις που πρέπει να συζητήσουμε. Υπάρχει αυτή η επείγουσα ανάγκη να υποστηρίξουμε τα νοικοκυριά μας. Πρέπει παράλληλα να διασφαλίσουμε τη στρατηγική μας κυριαρχία και φυσικά μακροπρόθεσμα όλοι μας έχουμε δεσμευτεί να γίνουμε κλιματικά «ουδέτεροι». Τα εθνικά σας σχεδία είναι πολλά υποσχόμενα».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ