Κατά την τριτολογία του, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε σε μια σειρά από ζητήματα που έθεσε στη δευτερολογία του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας.
«Δεν κρινόμαστε γι' αυτά που λέμε άλλα για αυτά που κάνουμε» τόνισε ο πρωθυπουργός, μιλώντας αμέσως μετά τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Το επιτελικό κράτος ως μία μορφή λογοδοσίας, συντονισμού και αυτό θα κριθεί εκ του αποτελέσματος. Το ταμείο γίνεται την ώρα των εκλογών. Καταλαβαίνω ότι δεν έχετε καμία ιδιαίτερη πρεμούρα για να ζητήσετε εκλογές, τους λόγους νομίζω τους γνωρίζετε καλά, όσο καλά τους γνωρίζω κι εγώ».
«Ερχομαι τώρα πολύ σύντομα να απαντήσω σε μια σειρά από ζητήματα που έθεσε ο κ. Τσίπρας», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης και επισήμανε: «Κ. Τσίπρα, λέτε ψέματα για τα εναέρια μέσα. Προστέθηκαν μέσα και φέτος και είχαμε τα περισσότερα από ποτέ. Το 2019 σε σχέση με το 2021 προσθέσαμε τέσσερα ελικόπτερα βαρέως τύπου, το Beriev και έξι τράκτορες».
«Θυμάμαι που ο κ. Σπίρτζης μας ρωτούσε γιατί δεν πατάει το Beriev. Γιατί δεν πετάει το Beriev κ. Σπίρτζη; Μήπως γιατί συμπλήρωσε τις 100 ώρες και μήπως πριν από τρεις ημέρες ένα Beriev έπεσε στην Τουρκία και η εταιρεία έκρινε ότι ήθελε αυξημένη συντήρηση; Θέλατε να πετάξει ενώ η εταιρεία μάς είχε ενημερώσει ότι χρειάζεται αυξημένη συντήρηση;», είπε ο πρωθυπουργός.
Απαντώντας σε όσα αναφέρθηκαν για το επιτελείο του Πυροσβεστικού Σώματος, σημείωσε: «Ξέρετε ότι ο κ. Τσουβάλας απαλλάχθηκε επί των ημερών ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα στο στάδιο της προανάκρισης ως μη έχων καμία ευθύνη για το ζήτημα του Ματιού. Το γνωρίζετε αυτό, δεν σας λέω κάτι καινούργιο.
Οπως γνωρίζετε ότι ο αρχηγός της Πυροσβεστικής, ο κ. Κολοκούρης, προήχθη δύο φορές. Τον κάνατε υποστράτηγο και την 1η Φεβρουαρίου του 2019 τον κάνατε υπαρχηγό, αντιστράτηγο. Για να μη θυμίσω στο σώμα ποιον είχατε αρχηγό της Πυροσβεστικής τότε. Τον κύριο αυτόν που πηγαινοερχόταν στις προεκλογικές σας συγκεντρώσεις».
«Μας αφήσατε μία σειρά από προβλήματα, συμφωνήσαμε ότι οι δασικοί χάρτες είναι κατάκτηση»
«Μας κληρονομήσατε δασικούς χάρτες με 175.000 ενστάσεις. Τόσο σοβαρή δουλειά είχατε κάνει. Κάνατε μισή δουλειά, την οποία εμείς καλούμαστε να ολοκληρώσουμε», είπε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός, απαντώντας στον ΣΥΡΙΖΑ. Και πρόσθεσε: «Συμφωνούμε ότι είναι απαραίτητοι οι δασικοί χάρτες. Μας αφήσατε μία σειρά από προβλήματα αλλά συμφωνούμε ότι οι δασικοί χάρτες είναι κατάκτηση για τη χώρα».
Ακόμη, αναφέρθηκε στην Πολιτική Προστασία, λέγοντας: «Εχουμε μια διαφωνία για το αν η Πολιτική Προστασία πρέπει να είναι ανεξάρτητη αρχή. Ομως, εμείς έχουμε ένα νόμο πολύ συγκεκριμένο και χρηματοδοτικό σχέδιο για την Πολιτική Προστασία. Υποχρέωση έχουμε να ξαναδούμε το οργανόγραμμα για να δούμε πώς θα κάνει καλύτερα τη δουλειά της. Θα σας παρακαλούσα να μας υποδείξετε έναν άνθρωπο να καταθέσει τις προτάσεις του. Ανεξάρτητοι φορείς όμως η ΕΜΥ ή το Αστεροσκοπείο θα πρέπει να συμπτυχθούν στην Πολιτική Προστασία. Αυτή είναι η πρότασή μας».
Ολόκληρη η τριτολογία Μητσοτάκη
Κυρία Γεννηματά, από την πρώτη στιγμή είχα ενημερώσει ότι έχουμε 5 ώρες στη διάθεσή μας. Λοιπόν, νομίζω ότι 5 ώρες είναι επαρκείς για να τοποθετηθούμε εάν κάναμε όλοι μια προσπάθεια να τηρήσουμε τους χρόνους. Γνωρίζατε τα περιθώρια από την πρώτη στιγμή. Και επιτρέψτε μου, κ. Τσίπρα, ότι δεν θα ζητώ την άδειά σας για το πότε και πόσο θέλω να μιλάω. Νομίζω ότι το αντιλαμβάνεστε αυτό. Ότι διατηρώ ακέραιο το δικαίωμα να εκφράζομαι χωρίς να ζητώ τη σύμφωνη γνώμη της Αντιπολίτευσης. Αλλά έχετε δίκιο να λέτε ότι τελικά δεν κρινόμαστε για αυτά τα οποία λέμε. Κρινόμαστε για αυτά τα οποία κάνουμε. Και το επιτελικό κράτος ως μια μορφή λογοδοσίας, συντονισμού και δυνατότητας διεκπεραίωσης σύνθετων έργων που εμπλέκουν πολλά Υπουργεία και αυτό θα κριθεί τελικά εκ του αποτελέσματος. Μην ανησυχείτε, το ταμείο γίνεται πάντα την ώρα των εκλογών. Καταλαβαίνω ότι δεν έχετε καμιά ιδιαίτερη πρεμούρα να ζητήσετε εκλογές. Τους λόγους νομίζω τους γνωρίζετε όσο καλά τους γνωρίζω και εγώ.
Έρχομαι τώρα πολύ σύντομα να απαντήσω σε μια σειρά από ζητήματα τα οποία έθιξε ο κ. Τσίπρας. Πρώτον, για άλλη μια φορά κ. Τσίπρα λέτε ψέματα για εναέρια μέσα. Λοιπόν, το 2019 σε σχέση με το 2021 προσθέσαμε 4 ελικόπτερα βαρέως τύπου, το Beriev και έξι τράκτορες. Προστέθηκαν αυτά τα ελικόπτερα σε σχέση με το 2019. Και το τελικό αποτέλεσμα είναι ότι φέτος είχαμε τα περισσότερα εναέρια μέσα από ποτέ. Αυτή είναι η αλήθεια. Τώρα μην προσπαθείτε να διαστρεβλώνετε τα δεδομένα μόνο και μόνο για να μας πείσετε ότι και αυτά τα είχατε προγραμματίσει όλα μια χαρά. Αμφισβητείτε ότι αυτά είναι τα νούμερα; Τα αμφισβητείτε; Δεν τα αμφισβητείτε, γιατί ξέρετε ότι αυτή είναι η αλήθεια. Μήπως αμφισβητείτε ότι υπάρχει και Beriev;
Θυμάμαι τον κ. Σπίρτζη να κάνει ερωτήσεις για το πού είναι το Beriev, γιατί δεν πετάει το Beriev. Μήπως γιατί συμπλήρωσε τις 100 ώρες και μήπως γιατί πριν από 3 μέρες έπεσε ένα Beriev στην Τουρκία και έκρινε η εταιρία ότι ήθελε αυξημένη συντήρηση; Θέλατε να το απογειώσουμε δηλαδή την ώρα που η εταιρεία μας έλεγε ότι χρειάζεται αυξημένο σέρβις; Και για το Beriev δηλαδή εσείς είχατε μεριμνήσει, αλλά πάλι επί των ημερών σας πολύ απλά δεν ήρθε.
Τώρα, δύο πολύ γρήγορα ζητήματα σχετικά με τα πρόσωπα. Φαντάζομαι ότι ξέρετε ότι ο κ. Τσουβάλας απαλλάχθηκε από τη δικαιοσύνη επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ. Και μάλιστα στο στάδιο της προανάκρισης ως μη έχων καμία ευθύνη για το ζήτημα του Ματιού. Το γνωρίζετε αυτό φαντάζομαι, δεν σας λέω κάτι καινούργιο. Όπως φαντάζομαι ότι γνωρίζετε ή το μάθατε μετά την άστοχη ανακοίνωση του τομεάρχη σας. Λοιπόν, ο Αρχηγός της Πυροσβεστικής, ο κ. Κολοκούρης, θέλω να σας θυμίσω ότι προήχθη δυο φορές. ΦΕΚ 9 Αυγούστου 2018, προάγεται ο Αντιπύραρχος, ο οποίος ήταν τότε, εάν δεν κάνω λάθος, διοικητής της ΕΜΑΚ. Εννιά μέρες μετά, λοιπόν, τον κάνατε Υποστράτηγο, πρώτο ΦΕΚ. Το καταθέτω. Να το δώσετε στον κ. Τσίπρα, να τα θυμηθεί όλα αυτά. Και δεύτερο ΦΕΚ, την 1η Φεβρουαρίου του 19. Την 1η Φεβρουαρίου του 19 τον κ. Κολοκούρη τον κάνατε πρώτο υπαρχηγό. Αντιστράτηγο. Για να μην θυμίσω στο Σώμα ποιον είχατε Αρχηγό της Πυροσβεστικής, ο οποίος πηγαινοερχόταν στις προεκλογικές σας συγκεντρώσεις. Για τον οποίο υπάρχουν πολύ ενδιαφέροντα ηχητικά για το πώς παρενέβη στην ανάκριση για το Μάτι.
Για τους δασικούς χάρτες. Μάλλον κάποιος δεν σας είπε ότι μας κληροδοτήσατε μια κατάσταση με 175.000 ενστάσεις. Τόσο σοβαρή δουλειά είχατε κάνει στο ζήτημα των δασικών χαρτών. Μας υποχρέωσε να επαναξιολογήσουμε τη διαδικασία και να προχωρήσουμε, πράγματι, σε μια δουλειά η οποία είναι πολύ σοβαρή και πολύ σημαντική.
Σας αναγνωρίζω, κ. Τσίπρα -δεν λέω ότι δεν κάνατε πρόοδο- ότι κάνατε μισή δουλειά με πολλά προβλήματα την οποία εμείς καλούμαστε να ολοκληρώσουμε. Συμφωνούμε, όμως, σε αυτή την αίθουσα ότι οι δασικοί χάρτες είναι απολύτως απαραίτητοι, παρά το γεγονός ότι στην πορεία διαπιστώσαμε κι εμείς σημαντικότατες αδυναμίες για την κατάρτισή τους, οι οποίες είχαν να κάνουν με το γεγονός ότι δυστυχώς διαφορετικά Δασαρχεία έκριναν με τελείως διαφορετικά κριτήρια τη φύση μιας έκτασης. Αυτό μας το κληροδοτήσατε. Δεν λέω ότι δεν κάνατε πρόοδο στο θέμα αυτό. Αλλά μας αφήσατε μια σειρά από προβλήματα τα οποία χρειάστηκε να τα επιλύσουμε.
Συμφωνούμε, όμως, σε αυτή την αίθουσα ότι πράγματι οι δασικοί χάρτες είναι μια κατάκτηση για τη χώρα και θα πρέπει εμείς να ολοκληρώσουμε πλήρως τη διαδικασία και να λύσουμε μια σειρά από εκκρεμότητες. Το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να διορθώσουμε αστοχίες στους δασικούς χάρτες που προήλθαν από το γεγονός ότι οι εκτάσεις, ειδικά στα νησιά μας, που δεν θα έπρεπε επιστημονικά να είναι δασικές, έχουν καταρτιστεί ως δασικές και δεν θα υποβάλλουμε τους πολίτες στην ταλαιπωρία να πάνε να κάνουν ενστάσεις. Θα διορθώσουμε τους δασικούς χάρτες. Δεν θα αναγκάσουμε τους πολίτες να πάνε να πληρώσουν για να διορθωθεί μια αδικία για την οποία τελικά ευθύνεται η διοίκηση. Αυτό, λοιπόν, κάνουμε για τους δασικούς χάρτες.
Και για να κλείσω, εν πάση περιπτώσει, και με μια πιο θετική νότα. Κοιτάξτε να δείτε, έχουμε μία διαφωνία για το αν η Πολιτική Προστασία πρέπει να είναι Ανεξάρτητη Αρχή. Σας είπα εξαρχής ότι δεν νοείται, κατ’ εμέ, Ανεξάρτητη Αρχή, όταν μιλάμε για το σκληρό πυρήνα του Κράτους. Είναι σαν να μου λέτε ότι πρέπει να είναι Ανεξάρτητη Αρχή η Αστυνομία ή Ανεξάρτητη Αρχή να είναι η Πυροσβεστική. Όμως, εμείς έχουμε ένα νόμο πολύ συγκεκριμένο για την Πολιτική Προστασία. Όπως σας είπα, έχουμε ένα χρηματοδοτικό σχέδιο για την Πολιτική Προστασία. Έχουμε μία υποχρέωση -και είναι κάτι το οποίο αναλαμβάνω την ευθύνη να το κάνω- να ξαναδούμε το ίδιο το οργανόγραμμα της Πολιτικής Προστασίας και την καλύτερη διασύνδεση με τη Γενική Διεύθυνση Δασών, η οποία έχει και την αποκλειστική αρμοδιότητα στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, για να δούμε πώς η Πολιτική Προστασία μπορεί να κάνει καλύτερα τη δουλειά της.
Θα σας παρακαλούσα λοιπόν, αυτό το οποίο δεν έχετε κάνει μέχρι σήμερα, να το κάνετε άμεσα. Να μας υποδείξετε έναν άνθρωπο, μπορεί να είναι ο κ. Σπίρτζης, όποιος θέλετε, και το ίδιο θα ζητήσω και από όλα τα κόμματα, να καταθέσουν τις προτάσεις τους για το πώς πιστεύουν ότι ο νόμος αυτός τον οποίον έχουμε, ο 4662, μπορεί να γίνει καλύτερος λειτουργικά. Μην αρχίσετε πάλι να μου λέτε τα περί Ανεξάρτητης Αρχής, γιατί σας είπα εξαρχής ότι με αυτό είναι κάτι το οποίο διαφωνώ. Εάν υπάρχουν, όμως, παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στο οργανόγραμμα, στη στελέχωση, -αναφερθήκατε στο Επιστημονικό Συμβούλιο, λες και ένα Επιστημονικό Συμβούλιο θα έλυνε το πρόβλημα- μπορώ να σας πω μετά βεβαιότητας ότι ναι, ανεξάρτητοι φορείς, όπως η Ε.Μ.Υ., όπως το Αστεροσκοπείο, θα πρέπει να συμπτυχθούν μέσα στην Πολιτική Προστασία, πρέπει να αποτελούν μέρος της Πολιτικής Προστασίας, και να μην είναι ανεξάρτητοι φορείς.
Αυτή είναι η πρότασή μας. Με χαρά να τη συζητήσουμε μαζί σας, να ακούσουμε τις απόψεις σας. Δεν γίνεται αυτή τη στιγμή να έχουμε διαφορετικές απόψεις και να τσακώνονται οι μετεωρολόγοι για το αν ο άνεμος ήταν 6 μποφόρ ή 4 μποφόρ ή 8, δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά. Συνολικά για την εικόνα της χώρας δεν είναι σοβαρά πράγματα. Πρέπει να υπάρχει μια δομή εντός της Πολιτικής Προστασίας που να ενσωματώνει την καλύτερη δυνατή τεχνογνωσία που το Κράτος έχει ως προς τα προβλεπτικά μοντέλα.
Και αν είχατε μπει στον κόπο να διαβάσετε το σχέδιό μας θα βλέπατε ότι ένας από τους άξονες του προγράμματος «ΑΙΓΙΣ» είναι η ενίσχυση των προβλεπτικών μας μοντέλων με πάρα πολλούς σταθμούς ανίχνευσης δεδομένων που θα μας επιτρέψουν να μπορούμε να είμαστε πιο ακριβείς στην πρόβλεψη των φαινομένων.
Έχουμε πολύ σύνθετα φαινόμενα να αντιμετωπίσουμε. Κάποια όμως είναι προβλέψιμα. Η πορεία μιας πυρκαγιάς υπό προϋποθέσεις μπορεί να είναι προβλέψιμη. Υπάρχουν μοντέλα τα οποία θέλουμε να τα αξιολογήσουμε. Κάποια δουλεύουν καλύτερα, κάποια δουλεύουν χειρότερα. Η εμπειρία προφανώς του ανθρώπου στο πεδίο έχει τεράστια σημασία, αλλά σίγουρα η τεχνολογία στο κομμάτι αυτό μπορεί να μας βοηθήσει πάρα πολύ.
Το ίδιο ισχύει και για τις πλημμύρες. Γνωρίζουμε ποιες είναι οι λεκάνες απορροής. Γνωρίζουμε την ένταση των καιρικών φαινομένων και έχουμε τουλάχιστον τη δυνατότητα στα ζητήματα των πλημμυρών, όπου δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα τη στιγμή του φαινομένου, να προνοήσουμε για εκκενώσεις και για την ασφαλή μεταφορά των πολιτών που θα βρεθούν στο δρόμο ορμητικών νερών. Λοιπόν, κρατώ αυτό. Περιμένω από όλα τα κόμματα να μας υποδείξετε ποιος θα είναι ο συνομιλητής μας για τα ζητήματα της Πολιτικής Προστασίας. Προβλέπεται το σχετικό όργανο ήδη στο νόμο. Είναι διακομματικό το όργανο. Και θα αναμένουμε με πάρα πολύ ενδιαφέρον τις προτάσεις σας.
Σας διαβεβαιώνω ότι δεν έχω καμία δυσκολία οποιαδήποτε θετική πρόταση να την ενσωματώσω στις πρωτοβουλίες μας.
Σας ευχαριστώ.