«Ο Άτλας, δεν είναι απλά μία τεχνική απόφαση. Συνιστά μία γνήσια κοινωνική μεταρρύθμιση που έχει στο κέντρο της τον πολίτη και την φροντίδα του γι’ αυτόν. Είναι μία βαθιά προοδευτική πολιτική επιλογή», ανέφερε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην παρουσίαση της Ψηφιακής Σύνταξης «Άτλας» που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε πως «θέλω να πιστεύω, ότι θα είναι η αρχή του τέλους ταλαιπωρίας εκατοντάδων χιλιάδων συνταξιούχων και μία πολύ καλή πρακτική απόδειξη του πώς η τεχνολογία μπορεί να κάνει τη ζωή μας πολύ πιο εύκολη», προσθέτοντας πως αυτό που έγινε σήμερα είναι μόνο η αρχή. «Είναι η αρχή ενός ευρύτερου σχεδιασμού που απλώνεται στον χρόνο. Απεγκλωβίζουμε σταδιακά πολλές κατηγορίες συνταξιούχων οι οποίοι ταλαιπωρούνται για μήνες ή για χρόνια. Προφανώς, το γνωρίζετε καλά, το γνωρίζουν και οι συνταξιούχοι οι οποίοι μας ακούν, το πρόβλημα με τις συντάξεις είναι μεγάλο, είναι διαχρονικό. Έπρεπε, όμως, από κάπου να ξεκινήσουμε. Και αυτό το οποίο κάνουμε σήμερα είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα».
«Το ηλεκτρονικό σύστημα παίρνει στους ώμους του το βάρος της γραφειοκρατίας»
«Το σύστημα παίρνει στους δικούς του ώμους το βάρος της γραφειοκρατίας που μέχρι σήμερα λύγιζε τις πλάτες των πολιτών», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξηγώντας πως «από σήμερα, μία στις τρεις νέες συντάξεις θα εκδίδεται αμέσως και ηλεκτρονικά: Το πρόγραμμα ξεκινά με τις αιτήσεις για συντάξεις γήρατος των αγροτών και της μεταβίβασης λόγω θανάτου. Εντός του έτους, θα επεκταθεί και στις συντάξεις αναπηρίας και γήρατος υγειονομικών». Τόνισε δε πως το πρόγραμμα αυτό «καταργεί ουσιαστικά τις ουρές για την κατάθεση των 9 δικαιολογητικών που χρειάζονται σήμερα. Όλες οι υπηρεσίες θα διασυνδέονται μεταξύ τους και θα τα συγκεντρώνονται εσωτερικά».
Ο Πρωθυπουργός κατά την ομιλία του ανέφερε:
Με πολύ μεγάλη χαρά επισκέπτομαι σήμερα το Υπουργείο Εργασίας σε μία συμβολική ημέρα έναρξης μιας πρωτοβουλίας, για την οποία είχαμε δεσμευτεί εδώ και πολύ καιρό, θέλω να πιστεύω, ότι θα είναι η αρχή του τέλους ταλαιπωρίας εκατοντάδων χιλιάδων συνταξιούχων και μία πολύ καλή πρακτική απόδειξη του πώς η τεχνολογία μπορεί να κάνει τη ζωή μας πολύ πιο εύκολη. Εξάλλου στον τομέα αυτό το Υπουργείο Ψηφιακής Μεταρρύθμισης έχει δώσει ήδη απτά δείγματα γραφής.
Ο μυθικός Άτλας, κύριε Υπουργέ, κρατούσε στους ώμους του τον ουρανό. Και ο «Άτλας», τον οποίο σήμερα υποδεχόμαστε, καλείται να σηκώσει το βάρος του ορίζοντα ανάμεσα στην εργασία και στην αφυπηρέτηση. Να εκδίδει, δηλαδή, στην πλήρη του ανάπτυξη ψηφιακά και αμέσως τις συντάξεις των εργαζομένων. Και να άρει, έτσι, την πολύχρονη ταλαιπωρία και την αναμονή δεκάδων χιλιάδων απόμαχων της δουλειάς. Ήταν μία προσωπική μου δέσμευση από τον Σεπτέμβριο στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, η οποία αρχίζει να γίνεται πράξη μέσα σε μόλις δέκα μήνες.
Θέλω να τονίσω, ότι αυτό που κάνουμε σήμερα είναι μια αρχή. Είναι η αρχή ενός ευρύτερου σχεδιασμού που απλώνεται στον χρόνο. Απεγκλωβίζουμε σταδιακά πολλές κατηγορίες συνταξιούχων οι οποίοι ταλαιπωρούνται για μήνες ή για χρόνια. Προφανώς, το γνωρίζετε καλά, το γνωρίζουν και οι συνταξιούχοι οι οποίοι μας ακούν, το πρόβλημα με τις συντάξεις είναι μεγάλο, είναι διαχρονικό. Έπρεπε, όμως, από κάπου να ξεκινήσουμε. Και αυτό το οποίο κάνουμε σήμερα είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα.
Και από σήμερα, μία στις τρεις νέες συντάξεις θα εκδίδεται αμέσως και ηλεκτρονικά: Το πρόγραμμα ξεκινά με τις αιτήσεις για συντάξεις γήρατος των αγροτών και της μεταβίβασης λόγω θανάτου. Εντός του έτους, θα επεκταθεί και στις συντάξεις αναπηρίας και γήρατος υγειονομικών.
Στα μέσα του 2021, ψηφιακά θα διεκπεραιώνονται και οι συντάξεις των μισθωτών ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, όπως π.χ. των μηχανικών. Και μέχρι το τέλος του προγράμματος, θα έχουν ενσωματωθεί και οι υπόλοιπες κατηγορίες. Δηλαδή οι συντάξεις ελευθέρων επαγγελματιών, νομικών και δημοσιογράφων. Πάντα ακολουθώντας ένα συγκεκριμένο σχέδιο και ένα δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα.
Το σύστημα «Άτλας», για το οποίο θα σας μιλήσει πιο αναλυτικά στη συνέχεια και ο Υπουργός και ο κ. Χάλαρης, καταργεί ουσιαστικά τις ουρές για την κατάθεση των 9 δικαιολογητικών που χρειάζονται σήμερα. Όλες οι υπηρεσίες θα διασυνδέονται μεταξύ τους και θα τα συγκεντρώνονται εσωτερικά. Με άλλα λόγια, το σύστημα παίρνει στους δικούς του ώμους το βάρος της γραφειοκρατίας που μέχρι σήμερα λύγιζε τις πλάτες των πολιτών. Και όλα τα στάδια της διαδικασίας θα γίνονται, στο εξής, αυτόματα: Υποβολή της αίτησης. Συγκέντρωση εγγράφων. Επεξεργασία φακέλου. Και η κοινοποίηση της τελικής απόφασης. Αυτό σημαίνει ότι ο χρόνος αναμονής από την αίτηση μέχρι και την τελική απόφαση σχεδόν θα εκμηδενίζεται. Από ενάμιση με δύο χρόνια θα διαρκεί λίγες ώρες. Και η απόφαση αυτή θα κοινοποιείται ταυτόχρονα με την έκδοσή της, χωρίς να μεσολαβούν μήνες ολόκληροι. Ενώ η ψηφιακή επεξεργασία αποκλείει λάθη και αβλεψίες, που συχνά οδηγούν σε νέες ταλαιπωρίες, νέες καθυστερήσεις.
Ο «Άτλας», όμως, θα ανακουφίσει και το Δημόσιο: Οι υπηρεσίες, που εδώ και ένα χρόνο ενισχύθηκαν με ακόμη 85 υπαλλήλους από άλλους τομείς, θα εξετάζουν πολύ περισσότερα αιτήματα σε πολύ λιγότερο χρόνο.
Και απαλλαγμένοι πια από τις περίπου 200.000 νέες πράξεις έκδοσης δικαιολογητικών και βεβαιώσεων, οι υπάλληλοι θα επιταχύνουν, έτσι, την εξέταση των παλαιών αιτήσεων που εκκρεμούν, των πιο σύνθετων περιστατικών τα οποία πρέπει να διεκπεραιώσουν.
Ήδη και αυτές έχουν επιταχυνθεί κατά σχεδόν 40% σε σχέση με πέρυσι. Και ο στόχος είναι μέχρι τις αρχές του 2022 να μην υπάρχουν πια ληξιπρόθεσμα αιτήματα πέραν των τριών μηνών.
Θέλω και πάλι να τονίσω ότι αυτό το οποίο κάνουμε σήμερα είναι ένα πρώτο βήμα. Και εγώ προσωπικά, αλλά και το Υπουργείο και η διοίκηση του ΕΦΚΑ αναγνωρίζει και την ταλαιπωρία και την καθυστέρηση που υπάρχει στο πρόβλημα της απονομής των συντάξεων. Όπως είπα, όμως, ξεκινάμε από κάπου. Και αυτό το κάπου δεν είναι καθόλου αμελητέο. Και με αυτόν τον τρόπο θέλω να κλείσω από εκεί που θα μπορούσα ενδεχομένως να είχα ξεκινήσει. Διότι η έκδοση της ψηφιακής σύνταξης δεν είναι απλά ένα απρόσωπο τεχνοκρατικό βήμα, που γλιτώνει χρόνο και συρρικνώνει γραφειοκρατικό όγκο. Δεν είναι ένα απλό μέτρο εκσυγχρονισμού που μας φέρνει πιο κοντά στην ευρωπαϊκή καθημερινότητα, όπως η ίδια έχει γίνει με τις πάρα πολλές υπηρεσίες οι οποίες είναι πια διαθέσιμες ψηφιακά μέσα από την πύλη gov.gr.
Αντιθέτως: Συνιστά μία γνήσια κοινωνική μεταρρύθμιση που έχει στο κέντρο της τον πολίτη και την φροντίδα του γι’ αυτόν. Ο «Άτλας», θα έλεγα, δεν είναι απλά μία τεχνική απόφαση. Είναι μία βαθιά προοδευτική πολιτική επιλογή. Βοηθά τον εργαζόμενο, αποδίδοντάς του με αξιοπρέπεια και με ταχύτητα τους κόπους μιας ζωής. Καταργεί γραφειοκρατικά εμπόδια που ταλαιπωρούν το Δημόσιο και εμποδίζουν τις επενδύσεις. Και, τέλος, απελευθερώνει όλο τον κύκλο της απασχόλησης. Γιατί μια καλή και έγκαιρη σύνταξη είναι η άλλη όψη της καλής εργασίας.
Συγχαρητήρια κ. Υπουργέ, κ. Χάλαρη για το μεγάλο έργο το οποίο έχετε επιτελέσει. Αυτά για τα οποία θα σας μιλήσουν στη συνέχεια ο κ. Υπουργός και ο κ. Χάλαρης. Ήταν πρωτοβουλίες οι οποίες ήταν πάρα πολύ δύσκολες στην υλοποίησή τους με εξαιρετικά δύσκολες τεχνικές παραμέτρους, αλλά σήμερα μπορούμε με χαρά να ανακοινώσουμε ότι κάνουμε ένα σημαντικό πρώτο βήμα στην κατεύθυνση για την οποία είχαμε δεσμευτεί.
Καλότυχος και καλοστεριωμένος να είναι ο «Άτλας».
Σας ευχαριστώ πολύ».
Η ηλεκτρονική πλατφόρμα Ψηφιακής Σύνταξης «Άτλας»
Με την ηλεκτρονική πλατφόρμα «Ψηφιακή Σύνταξη Άτλας», αυτοματοποιείται πλήρως η διαδικασία απονομής της σύνταξης, από το στάδιο της αίτησης, της συγκέντρωσης δικαιολογητικών, της επεξεργασίας του φακέλου και της κοινοποίησης στον δικαιούχο. Δηλαδή, επιτυγχάνεται η ολιγόλεπτη απονομή της σύνταξης από τη στιγμή της αίτησης και απονέμονται αυτόματα οι συντάξεις. Με την ολοκλήρωση δε του Π/Σ ΑΤΛΑΣ θα επιτευχθεί η ψηφιακή απονομή του 85% των νέων συντάξεων ενώ ταυτόχρονα, απελευθερώνεται το εργατικό δυναμικό που θα ασχοληθεί με τις υπηρεσίες απονομής των εκκρεμών συντάξεων.
Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης, παρουσίασε τα βασικά σημεία του προγράμματος τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι «με την εφαρμογή του συστήματος «ΑΤΛΑΣ» πραγματοποιείται ένα άλμα στο μέλλον και το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας μας περνάει σε μία νέα εποχή», ενώ ο Διοικητής του ΕΦΚΑ, Χρήστος Χάλαρης, ανέλυσε όλες τις διαδικασίες που πλέον θα απαιτούνται για την απονομή σύνταξης.