Μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση, σε πολιτικό επίπεδο, έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της ΔΕΘ.
Ο κ. Μητσοτάκης κλήθηκε να απαντήσει σε ερωτήματα για τις εκλογές και τον εκλογικό νόμο, για την πιθανότητα μετεκλογικής συνεργασίας ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΜέΡΑ25 και ΚΚΕ, για την υπόθεση των παρακολουθήσεων, για το ενδεχόμενο ανασχηματισμού κ.ά.
«Πολιτική τερατογένεση μια κυβέρνηση χωρίς το πρώτο κόμμα»
Αρχικά, ο πρωθυπουργός, ερωτηθείς αν θα πάει σε επόμενες εκλογές ή θα επιδιώξει συνεργασία με άλλο κόμμα σε περίπτωση αδυναμίας αυτοδυναμίας στις πρώτες κάλπες, ανέφερε: «Θεωρώ ότι η απλή αναλογική είναι καταστροφικό σύστημα για τη χώρα. Η εκτίμησή μου ότι θα οδηγηθούμε σε δεύτερες εκλογές προκύπτει από τα απλά μαθηματικά. Αριθμητικά, αν επιχειρούσαμε να προβάλουμε τα σημερινά δεδομένα, θεωρητικά υπάρχει η δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης χωρίς το πρώτο κόμμα (σ.σ.: δηλαδή με τη συμμετοχή ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΜέΡΑ25 και ΚΚΕ). Θα συνιστά πολιτική τερατογένεση. Γι' αυτό η πρώτη κάλπη έχει εξαιρετικά μεγάλη σημασία. Θα πρέπει να είναι σκαλοπάτι να διεκδικήσουμε την αυτοδυναμία και να εξηγήσουμε γιατί μια αυτοδύναμη κυβέρνηση, που δεν είναι ανάγκη να είναι μονοκομματική, μπορεί να οδηγήσει τη χώρα με σταθερότητα και ασφάλεια».
Σε ερώτηση του iefimerida για το ίδιο θέμα, ο πρωθυπουργός είπε: «Θέλω να γνωρίζουν οι πολίτες ότι μετά την πρώτη κάλπη υπάρχει πιθανότητα συγκρότησης κυβέρνησης με πρωθυπουργό τον κ. Τσίπρα, με τη στήριξη του κ. Ανδρουλάκη, με τη συμμετοχή του κ. Βαρουφάκη και τη στήριξη-ανοχή του κ. Κουτσούμπα. Θέλω να το φανταστούν αυτό οι Έλληνες πολίτες. Θέλω να γνωρίζουν ότι αυτό είναι μια πιθανότητα. Να γνωρίζουν οι πολίτες ποιες θα ήταν οι συνέπειες. Γι' αυτό η πρώτη κάλπη έχει τόσο μεγάλη σημασία. Μαθηματικά υπάρχει αυτό το ενδεχόμενο. Και το λέω γιατί όλη η στάση του ΠΑΣΟΚ και του κ. Ανδρουλάκη με κάνει να πιστεύω ότι είναι εξαιρετικά κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ και ότι όλη αυτή η προσπάθεια περί ίσων αποστάσεων μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας δεν ανταποκρίνεται μάλλον στα ειλικρινά αισθήματα και τις επιθυμίες του κ. Ανδρουλάκη».
Τρία «όχι»: Σε εκλογές, αλλαγή του εκλογικού νόμου και ανασχηματισμό
Όσον αφορά το ενδεχόμενο ανασχηματισμού και τη λειτουργία του επιτελικού κράτους, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε αρνητικά. «Τρία "όχι". Όχι εκλογές, όχι αλλαγή του εκλογικού νόμου, όχι ανασχηματισμός. Το επιτελικό κράτος θέτει ένα πλαίσιο που με τη σειρά του θέτει τους κανόνες που λειτουργεί μία κυβέρνηση. Αυτά δεν υπήρχαν στη χώρα μας», υπογράμμισε. «Η προσήλωσή μου σε αυτό που αποκαλούμε επιτελικό κράτος είναι αδιαπραγμάτευτη», πρόσθεσε και αναρωτήθηκε ποια είναι η εναλλακτική σε αυτούς που ασκούν κριτική.
Απαντώντας, δε, σε ερώτηση για τον εκλογικό νόμο, ο πρωθυπουργός τόνισε με νόημα ότι δεν είναι… κωλοτούμπας και πως ο εκλογικός νόμος δεν θα αλλάξει λίγους μήνες πριν οι πολίτες προσέλθουν στις κάλπες, εκτός και εάν υπάρξει συμφωνία με τον ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο -όπως εκτίμησε- δεν είναι εφικτό.
«Έχω δεχθεί τέτοιες εισηγήσεις (σ.σ.: για αλλαγή του εκλογικού νόμου). Δεν είμαι κωλοτούμπας. Οι κανόνες του παιχνιδιού είναι σταθεροί και δεν νοείται να αλλάξουν λίγους μήνες πριν τις εκλογές. Θα πορευτούμε με τον ψηφισμένο εκλογικό νόμο. Ο ψηφισμένος νόμος δίνει το μπόνους και βάζει τον πήχη της αυτοδυναμίας στο 37%-38%. Προτιμώ να αναλώσω την ενέργειά μου στο να πείθω τους πολίτες γιατί στις μεθεπόμενες εκλογές πρέπει η χώρα να πετύχει ισχυρή κυβέρνηση με αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία. Δεν τίθεται θέμα εκτός από μια περίπτωση: αν έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ και δεχθεί ότι η κάλπη της απλής αναλογικής είναι βόμβα και συμφωνήσουμε από κοινού εκλογικό νόμο. Επειδή αυτό δεν θα συμβεί όμως, είμαι περίπου βέβαιος ότι θα πορευθούμε στις επόμενες εκλογές με τον υφιστάμενο νόμο. Έχω χτίσει σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες. Αυτή τη σχέση που έχω με τους πολίτες δεν θα την υποθηκεύσω για κανέναν».
Όσον αφορά, δε, στο θέμα της εξάντλησης της τετραετίας, είπε ότι δεν θα αποκαλύψει τον ακριβή χρόνο των εκλογών, επαναλαμβάνοντας απλώς ότι «θα εξαντλήσουμε την τετραετία».
«Δεύτερη εντολή προόδου ή δεύτερη φορά στη συμφορά»
Ο πρωθυπουργός επέμεινε στο δίλημμα «δεύτερη εντολή προόδου ή δεύτερη φορά στη συμφορά» και τόνισε πως αυτό αλλά και η τελική επιλογή του πρωθυπουργού θα είναι το ζητούμενο των επόμενων εκλογών. «Εάν όχι εμείς, ποιοι; Ποια είναι η εναλλακτική πρόταση; Δεν την έχω ακούσει. Το δίλημμα "Μητσοτάκης ή Τσίπρας" το καταλαβαίνει ο πολίτης», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που ξεκαθάρισε πως πολιτικά δεν βρίσκεται κοντά με τον Κυριάκο Βελόπουλο. Επίσης είπε ότι σκοπεύει να αξιοποιήσει στελέχη και από άλλους πολιτικούς χώρους.
Υπόθεση Ανδρουλάκη
Για το απόρρητο σε σχέση με την υπόθεση Ανδρουλάκη, αφού είπε ότι διαφωνεί με όσους μιλούν για την άρση του, σημείωσε: «Έχουμε επιχειρηματολογήσει εκτενώς για την ανάγκη διαφύλαξης του απορρήτου σε απολύτως κρίσιμες διαδικασίες, όπως αυτές που έχουν να κάνουν με τη λειτουργία των μυστικών υπηρεσιών και δεν θεωρώ ότι η προστασία του απορρήτου πρέπει να αρθεί στην συγκεκριμένη περίπτωση».
Ερωτηθείς για το θέμα των παρακολουθήσεων ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Με ταχύτητα κινήθηκαν οι διαδικασίες. Με θάρρος ανέλαβα πολιτική ευθύνη, δέχθηκε παραιτήσεις, ανοίξαμε τη βουλή μια εβδομάδα νωρίτερα, κινήθηκαν οι σχετικές κοινοβουλευτικές θεσμικές διαδικασίες και έχει ήδη εκκινήσει η διαδικασία της εξεταστικής η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί και ελπίζω να καταλήξει σε χρήσιμα συμπεράσματα. Αύριο και μεθαύριο θα έρθει προς κύρωση η ΠΝΠ με την οποία προσθέτουμε μία ακόμα δικλείδα ασφάλειας. Για μία νόμιμη επισύνδεση για πολιτικό πρόσωπο χρειάζονται πρόσθετα φίλτρα. Δεν υπήρξε ποτέ καμία διάθεση για συγκάλυψη. Δεν πρόκειται να κάνουμε τις μυστικές μας υπηρεσίες φύλλο και φτερό. Διέπονται από κανόνες, πρέπει να υπάρχει σοβαρή λογοδοσία. Ο κ. Ανδρουλάκης, κατανοώ τον θυμό και την οργή του, βλέπω ότι επιχειρεί εργαλειοποίηση. Έχει δυνατότητα να πάει στην ΕΥΠ και να λάβει απαντήσεις».
Σε επόμενη ερώτηση αν είναι θεμιτό να παρακολουθούνται πολιτικοί αρχηγοί και πώς θα αντιδρούσε αν ο ίδιος ήταν υπό παρακολούθηση επί των ημερών της προηγούμενης κυβέρνησης, απάντησε πως δεν είναι «κανονικό να παρακολουθείται ένας πολιτικός αρχηγός», σημειώνοντας ότι «επί της αρχής κανείς δεν πρέπει να εξαιρείται». Πρόσθεσε ότι πρέπει να υπάρχουν εξαιρετικά αυστηρά φίλτρα για να μπορεί να διαταχθεί μια νόμιμη επισύνδεση. «Η παρακολούθηση ήταν και νόμιμη και τεκμηριωμένη, όμως απαιτούσα περισσότερη πολιτική ευαισθησία. Να είμαστε σαφείς υπό ποιες προϋποθέσεις πρέπει να επιτρέπεται η παρακολούθηση ενός πολιτικού ή δημοσιογράφου», συμπλήρωσε.
Για τον κ. Ανδρουλάκη είπε επίσης ότι απέφυγε να συναντηθεί μαζί του και έχει πει ότι δεν δέχεται να είναι πρωθυπουργός σε κυβέρνηση συνεργασίας. «Αυτό το σφάλμα που έγινε ήταν βούτυρο στο ψωμί του κ Ανδρουλάκη, να μείνει σε γραμμή ρήξης με τη ΝΔ. Ακολουθεί πολιτική που τον φέρνει σε απόσταση από το δικό του κοινό και ο ίδιος θα απαντήσει πως αντιλαμβάνεται το δικό του ρόλο και πως θα απαντήσει στα διλήμματα μετά τις επόμενες εκλογές», πρόσθεσε.
«Κάποιοι επιδιώκουν την πολιτική αστάθεια»
Είπε επίσης ότι θεωρεί δεδομένο ότι υπάρχουν δυνάμεις εντός της χώρας που επιδιώκουν την πολιτική αστάθεια, με την έννοια ότι η αντιπολίτευση έχει επιδοθεί σε μια προσπάθεια να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές με την απλή αναλογική. «Αυτό από μόνο του συνιστά μια αποσταθεροποιητική ενέργεια διότι θα κινδυνεύσουμε να βρεθούμε εν μέσω μιας δύσκολης συγκυρίας με έναν επιθετικό γείτονα, με έναν βαρύ χειμώνα, να εκχωρήσουμε την αρμοδιότητα διακυβέρνησης της χώρας σε μια υπηρεσιακή κυβέρνηση σε μια εποχή που πρέπει να παίρνουμε αποφάσεις κάθε μέρα», είπε ο πρωθυπουργός.
«Δεν συμφωνώ πάντα με τον κ. Βενιζέλο»
Ο κ. Μητσοτάκης ρωτήθηκε από το iefimerida και για τον Ευάγγελο Βενιζέλο, μετά την κριτική που του άσκησε ο τελευταίος. «Θα ήθελα να σας ρωτήσω πώς αντιμετωπίζετε την κριτική που σας άσκησε ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος με δική σας πρόταση τοποθετήθηκε στην επιτροπή των επτά κορυφαίων προσωπικοτήτων στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Γιατί πέραν των διαφορετικών εκτιμήσεων στο επιστημονικό πεδίο ή στο πώς βλέπει ο καθένας την υπόθεση των επισυνδέσεων, επεφύλαξε για την κυβέρνησή σας και την εξής φράση: "Ένα ολόκληρο μοντέλο συγκεντρωτικής άσκησης της εξουσίας φτάνει με πολύ θόρυβο στα όριά του". Τι απαντάτε;», ήταν η ερώτηση του iefimerida.gr.
«Σέβομαι ιδιαίτερα τον κ. Βενιζέλο ως πολιτική και επιστημονική οντότητα, αλλά δεν συμφωνώ πάντοτε μαζί του, όπως πρόσφατα για το θέμα των παρακολουθήσεων», απάντησε ο πρωθυπουργός. Και συνέχισε: «Για το ζήτημα του συγκεντρωτικού κράτους έχω συγκεκριμένη άποψη για το επιτελικό κράτος. Αλλά, τελικά, με τον κ. Βενιζέλο, αλλά και με άλλους ανθρώπους που προέρχονται από το χώρο του ΠΑΣΟΚ, μάλλον είναι περισσότερα αυτά που μας ενώνουν από αυτά που μας χωρίζουν. Δεν ξεχνώ ότι ο κ. Βενιζέλος ήταν ένας από τους 10 που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κρέμασε στα μανταλάκια, για την υπόθεση Novartis. Μια πολιτική σκευωρία που κατέπεσε με πάταγο και απεδείχθη πλήρως ότι ήταν πολιτική υποκινούμενη. Και βέβαια η επιλογή που έκανα να προτείνω στον κ. Βενιζέλο να εκπροσωπήσει τη χώρα στην επιτροπή σοφών ήταν απολύτως ενδεδειγμένη διότι έχει όλα τα κατάλληλα εχέγγυα για να μπορεί να φέρει εις πέρας αυτή την αποστολή».