Η συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής.
«Είχαμε μια μακρά και δύσκολη συζήτηση για τα θέματα μετανάστευσης και ασύλου. Δυστυχώς, δεν καταφέραμε να καταλήξουμε σε συμπεράσματα, λόγω της στάσης Πολωνίας και Ουγγαρίας. Θα γίνουν δηλώσεις από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου», δήλωσε για το μεταναστευτικό ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Και πρόσθεσε: «Στα ζητήματα εξωτερικής διάστασης υπάρχει καθολική σύμπνοια. Υπήρξε μια συμφωνία σε επίπεδο υπουργών για το νέο σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου. Η Πολωνία και η Ουγγαρία διαφώνησαν. Αλλά επί της ουσίας δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή. Πολύ μεγάλη σημασία αποδίδω στην ανάγκη να τσακίσουμε τα δίκτυα των διακινητών. Είναι κάτι στο οποίο πιστεύω πολύ. Η επιτυχία της ελληνικής φύλαξης των συνόρων είναι ότι πολύ λιγότερες βάρκες φεύγουν από την Τουρκία. Πολλοί λιγότεροι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο Αιγαίο σε σχέση με την περίοδο 2015-2019 γιατί λιγότερες βάρκες έφυγαν. Υπάρχει γενική αναγνώριση ότι πρέπει να κάνουμε κάτι περισσότερο στο θέμα των εξωτερικών συνόρων, και σε αυτή την κατεύθυνση κινήθηκε η επιστολή της προέδρου της Κομισιόν την οποία προσυπογράφω».
Για τα ελληνοτουρκικά και ενόψει της συνάντησής του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε: «Είναι η πρώτη συνάντησή μας μετά την επανεκλογή και των δυο μας. Είναι μια ευκαιρία να επαναπροσδιορίσουμε το πλαίσιο και να χαράξουμε μονοπάτι επαναπροσέγγισης χωρίς η Ελλάδα να κάνει πίσω από τις κόκκινες γραμμές. Υπήρξε μια παράγραφος για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας την οποία η Ελλάδα στήριξε. Υπήρξε και μία παράγραφος για το ζήτημα του Κυπριακού. Θέλω να βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο και υπάρχει καλύτερη συνεργασία με τις τουρκικές αρχές ώστε να αποτρέπουμε βάρκες να φεύγουν. Η ΕΕ έχει ξοδέψει αρκετά χρήματα για να στηρίξει την Τουρκία στο μεταναστευτικό και ενδεχομένως να ξοδέψει και άλλα. Μπορούμε να αποδείξουμε στην πράξη ότι η Τουρκία είναι σύμμαχος αρκεί να το θέλει και η ίδια».
Σε επόμενη ερώτηση για την ευρωπαϊκή συζήτηση σχετικά με τα ευρωτουρκικά και για το αν η Frontex εξετάζει το ενδεχόμενο αναστολής των δραστηριοτήτων, ανέφερε: «Είχαμε σταθερά καλή συνεργασία με τη Frontex. Δεν έχει υποπέσει στην αντίληψή μου καθόλου το ζήτημα που αναφέρετε. Έχουμε κοινή αποστολή την προστασία των συνόρων και να σώζουμε ανθρώπους στη θάλασσα. Δεν είναι ΜΚΟ».
Ερωτηθείς για το ότι ο δήμαρχος Χειμάρρας Φρέντυ Μπελέρης παραμένει φυλακισμένος και αν το έθεσε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, δήλωσε: «Υπάρχει αναφορά στα συμπεράσματα για τα 30 χρόνια από τη διακήρυξη της Θεσσαλονίκης. Από τότε έχει κυλήσει πολύ νερό στ' αυλάκι. Όμως, είχα την ευκαιρία να ενημερώσω για το τι συμβαίνει και να εκφράσω την αγανάκτησή μου για το ότι ένας εκλεγμένος δήμαρχος βρίσκεται ακόμα στη φυλακή. Είναι χτύπημα στην προσπάθεια της Αλβανίας να εναρμονιστεί με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Η επίλυση του θέματος θα αποτελέσει στοιχείο της ελληνικής αξιολόγησης της πορείας της Αλβανίας. Θέλω να πιστεύω ότι αυτό το μήνυμα έχει γίνει απολύτως κατανοητό στην Αλβανία. Δεν είναι ζήτημα που θα το αφήσω να περάσει έτσι χωρίς να υπάρχει αντίδραση της Ελλάδος».
Σε ερώτηση για την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα και αν πιστεύει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρει τα πατήματά του και αν ανοίγει ο δρόμος για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, απάντησε: «Ρωτάτε τον λάθος άνθρωπο. Για την παραίτηση δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο. Θα τεθεί στην κρίση της Ιστορίας. Θα μιλήσω για τη διεύρυνση που πετύχαμε στη ΝΔ και να συνενώσουμε δυνάμεις. Τα υπόλοιπα που αφορούν την αντιπολίτευση θα τα δούμε εν καιρώ. Πρώτο μέλημά μας να υλοποιήσουμε το κυβερνητικό έργο».
Για την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για την οικονομία και την επενδυτική βαθμίδα, ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Πιστεύω ότι η επενδυτική βαθμίδα είναι ζήτημα χρόνου. Το μοναδικό εμπόδιο ήταν η πολιτική αβεβαιότητα, από τη στιγμή που έχουμε σταθερή κυβέρνηση, εκτιμώ ότι σύντομα η Ελλάδα θα έχει επενδυτική βαθμίδα. Οι προβλέψεις της Τράπεζας της Ελλάδος είναι ενθαρρυντικές. Δεν θα εκπλαγώ αν οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι τελικά καλύτεροι. Οι υψηλοί και διατηρήσιμοι ρυθμοί ανάπτυξης είναι απαραίτητοι για να πετύχουμε αύξηση των μισθών, να φέρουμε επενδύσεις. Προτάσσει την κοινωνική συνοχή και τη μείωση των ανισοτήτων».
Σε ό,τι αφορά τα στοιχεία της Eurostat για τον πληθωρισμό, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε: «Ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι επίμονος ειδικά στα τρόφιμα. Είχα προβλέψει ότι είχαμε δει τα χειρότερα, αυτή η πρόβλεψη επιβεβαιώνεται, αλλά ο πληθωρισμός είναι εδώ. Το καλάθι του νοικοκυριού θα συνεχιστεί για ακόμα έξι μήνες. Δεν θα αρκεστούμε εκεί. Θα περιμένετε τις προγραμματικές δηλώσεις και το περιεχόμενο του πρώτου νομοσχεδίου. Η απάντηση δεν είναι τα επιδόματα αλλά η ενίσχυση του εισοδήματος με μόνιμες αυξήσεις στους μισθούς και μείωση στη φορολογία. Θα νομοθετήσουμε και την κοστολόγηση των προγραμμάτων. Δεν νομίζω να ξαναπάμε σε εκλογές χωρίς κοστολόγηση των προγραμμάτων».
Τα βασικά σημεία της συνέντευξης Τύπου του Κ. Μητσοτάκη
«Αδιέξοδο στο μεταναστευτικό, λόγω άρνησης Πολωνίας και Ουγγαρίας. Θα γίνουν δηλώσεις από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η εξωτερική διάσταση αφορά πρωτίστως τα εξωτερικά σύνορα και τη συνεργασία με τα κράτη προέλευσης της μετανάστευσης. Στα ζητήματα αυτά υπάρχει πια μια καθολική συμφωνία, όλων των κρατών-μελών, και η Ελλάδα αγωνίστηκε πολύ για την ανάγκη φύλαξης των εξωτερικών συνόρων ως μια συνολική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Πολωνία και η Ουγγαρία διαφωνούν.
Όταν μίλησα για σκέψεις έξω από το κουτί, ήθελαν να καταδείξω την ανάγκη να τσακίσουμε τα δίκτυα των μεταναστών, ώστε πρόσφυγες και μετανάστες να μην μπαίνουν καν στα σαπιοκάραβα. Η επιτυχία της Ελλάδας είναι ότι πλέον πολύ λίγες βάρκες ξεκινούν από την Τουρκία. Και αν δείτε τα στοιχεία, πλέον είναι πολύ λιγότερες οι βάρκες που έρχονται στο Αιγαίο.
Πιστεύω ότι υπάρχει μια γενική αναγνώριση πως πρέπει να γίνει κάτι περισσότερο στη φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων. Συμφωνώ με την επιστολή της Φον ντερ Λάιεν».
Για συνάντηση με Ερντογάν
«Θα είναι η πρώτη συνάντηση που θα έχουμε με τον Ερντογάν μετά την επανεκλογή και των δύο. Ευκαιρία για επαναχαράξουμε ένα μονοπάτι συνεννόησης, χωρίς η Ελλάδα να κάτι σε τίποτα πίσω.
Θέλω να βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο. Τους τελευταίους μήνες υπήρξε περιορισμένη τουρκική δραστηριότητα και υπάρχει καλύτερη συνεργασία με τις τουρκικές αρχές στο να αποτρέπουμε βάρκες να ξεκινούν από τις τουρκικές ακτές.
Μπορεί να υπάρχει και πρόσθετη πρόβλεψη για ευρύτερη συνεργασία. Πιστεύω θα υπάρχουν και επαφές σε επίπεδο υπουργών, όπως του Μεταναστευτικής Πολιτικής. Η Τουρκία μπορεί να είναι σύμμαχος, αλλά αυτό θα διαπιστωθεί στη συνάντηση στο Βίλνιους.
Είχαμε μια σταθερή και καλή συνεργασία με τη Frontex και μπορούμε να συνεχίσουμε να έχουμε. Έχουμε μια κοινή αποστολή της προστασίας των συνόρων και να σώζουμε ζωές. Δεν είναι ΜΚΟ η Frontex».
Για τον Μπελέρη και την Αλβανία
«Στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπάρχει παράγραφος για την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ. Όμως, με αφορμή αυτή τη συζήτηση είχα την ευκαιρία να ενημερώσω τους ομολόγους μου για το τι συμβαίνει στην Αλβανία με τον εκλεγμένο δήμαρχο και βρίσκεται ακόμα στη φυλακή. Θεωρώ ότι αυτό είναι ένα χτύπημα στο Κράτος Δικαίου. Η επίλυσή του ή η μη επίλυσή του, εύχομαι το πρώτο, θα αποτελέσει στοιχείο της ελληνικής αξιολόγησης από την Ελλάδα για την Αλβανία. Θέλω να πιστεύω ότι το μήνυμα έχει γίνει κατανοητό και από την Αλβανία. Δεν θα αφήσω αυτό το ζήτημα να υπάρχει έτσι χωρίς την αντίδραση της Ελλάδας, και γι' αυτό ενημέρωσα τους ομολόγους μου».
Για την παραίτηση Τσίπρα
«Ρωτάτε τον λάθος άνθρωπο για την παραίτηση του κ. Τσίπρα. Δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο. Από εκεί και πέρα, θα τεθεί στην κρίση της Ιστορίας. Εγώ μπορώ να μιλήσω για τη ΝΔ, τη διεύρυνση που πετύχαμε και το αποτέλεσμα των εκλογών. Τα υπόλοιπα θα τα δούμε εν καιρώ. Το μέλημά μου είναι να κάνω πράξη αυτά για τα οποία με εξέλεξε ο λαός».
Για την επενδυτική βαθμίδα
«Η επενδυτική βαθμίδα είναι θέμα χρόνου. Το μόνο ζήτημα ήταν η πολιτική αβεβαιότητα με τις διπλές εκλογές. Πλέον υπάρχει σταθερή κυβέρνηση και δεν υπάρχει πολιτική αβεβαιότητα.
Η Ελλάδα έχει μπει σε υγιούς ρυθμούς ανάπτυξης, δεν θα εκπλαγώ αν οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι καλύτεροι από αυτούς που προβλέπει η ΤτΕ. Η ανάπτυξη είναι προϋπόθεση για τις αυξήσεις των μισθών και της προσέλκυσης επενδύσεων».
Για τον πληθωρισμό
«Ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι επίμονος και ειδικά στα τρόφιμα, αν και πηγαίνουμε καλύτερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Γι' αυτό χρειάζεται μια συντονισμένη κυβερνητική αντίδραση για να βοηθήσουμε τους πολίτες. Το "καλάθι του νοικοκυριού" θα συνεχιστεί για ακόμα 6 μήνες. Δεν θα αρκεστούμε εκεί. Στις προγραμματικές δηλώσεις στη Βουλή θα είμαι πιο συγκεκριμένος και για το πρώτο νομοσχέδιο. Η απάντηση δεν είναι τα προσωρινά επιδόματα. Είναι καλοδεχούμενα, αλλά η απάντηση είναι συμπίεση των τιμών και μέσα από μόνιμες αυξήσεις στους μισθούς και μείωση της φορολογίας.
Θα νομοθετήσουμε και μια κατάκτηση από την προεκλογική περίοδο. Να είναι νομικά κατοχυρωμένο για την κοστολόγηση των προγραμμάτων των κομμάτων. Αυτό είναι μια κατάκτηση για την αξιοπιστία του πολιτικού λόγου».